1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda6 (2019.)
Mazda6 (2019.)
5

Mazda6 (2019.)

666
5
Podelite sa prijateljima:

“Pohvale bez kupovine“

Bez obzira koje novinare pitali za najbolji porodični sedan u takozvanom “D segmentu“, nema sumnje da bi se Mazda6 uvek našla u samom vrhu. Japanski predstavnik je izgradio ime i reputaciju i dokazao da porodični automobil može da bude sportski čak i kada ima pristupačnu cenu. Međutim, pohvale nisu rezultirale i visokom prodajom i Mazda još uvek traži formulu za uspeh. Po čak treći put u poslednjih pet godina „šestica“ je dobila osveženje, a kao lokacija za prezentaciju je izabran ovogodišnji Salon automobila u Los Anđelesu.

Kratka istorija

Mazda6 je debitovala 2003. godine kao zamena za zastareli model 626/Capella i od prvog dana oduševila svojom pojavom. Tržište pristupačne klase je dugo čekalo da neki predstavnik predstavi proizvod koji je toliko sportski i praktičan u isto vreme, a posebnu pažnju je privukla MPS/MazdaSpeed verzija visokih performansi sa turbo motorom i 274 ks. Od tada, „šestica“ je opstala u tri generacije, a sadasnji model je debitovao sredinom 2012. godine. Nasuprot mnogim pohvalama, ovaj automobil nikada nije postao hit među kupcima u onoj meri u kojoj se Mazda nadala. Spomenućemo da je prošle godine na američkom tržištu prodato samo 45.520 primeraka, najvećem svetskom tržištu Kini 34.246 primeraka, a u Evropi razočaravajućih 29.226 vozila. U većini slučajeva prodaja iznosi tek deseti deo od lidera u klasi kao što su Toyota Camry (SAD) ili Volkswagen Passat (Evropa). Iz navedenih razloga japanski proizvođač vozila je odlučio da unapredi svog velikana sa novim promenama.

Dizajn

Većina nas sigurno neće ni primetiti neke veće promene, ali iz Mazde kažu da je prednji deo potpuno osvežen i da sada više liči na ostale modele kompanije, pre svega na novu generaciju CX-5 krosovera. Generalna ideja je zadržana, ali su farovi nešto veći dok se oko maske hladnjaka nalazi više hroma. Iz japanskog giganta kažu da će ponuditi i nekoliko novih stilova felni dok je zadnji deo dobio nešto izmenjena osvetljenja i dvostruki izduvni sistem za GT model. Kao i u prošlosti kupac će moći da bira između sedana i karavana, a neće iznenaditi ako uskoro debituje i još neki model visokih performansi.

Enterijer

Mazda je mnogo veću pažnju posvetila enterijeru i to se primećuje na prvi pogled. Sportska sedišta su potpuno nova kao i kompletna kontrolna tabla. Novi 8,0-inčni sistem je za ceo inč veći u poređenju sa onim kod prethodnika i on je standardan u svim modelima. Ostale novine se odnose na 7,0-inčni digitalni sat za brzinu i ostale informacije (nivo goriva i ulja i temperatura), a za ekstra novac kupac može da dobije i kamere koje prate svaki detalj vozila. Iz Mazde kažu da su samo volan i određeni drveni detalji pozajmljeni od modela koji zamenjuje, a veliku pažnju privlači i novi Signature paket opreme. On čini sam vrh Mazdine ponude i donosi veliku dozu drveta, kožna sedišta i gotovo svu elektroniku koju kupac može da poželi.

Mehanika

Pošto je predstavljen model za američko tržište, Mazda je potvrdila mehaniku samo za ovaj kontinent, dok će evropske verzije stići nešto kasnije. Osnovni 2,5-litarski motor sa 184 ks i 251 Nm obrtnog momenta se nije promenio, ali je najveća vest njegova turbo verzija. Ona razvija 250 ks i 420 Nm obrtnog momenta ukoliko se koristi premijum gorivo, odnosno “samo“ 227 ks ukoliko vlasnik tipa gorivo manjeg oktana. To bi moglo biti dovoljno da se nadmaši Honda Accord, kojoj je potrebno 5,7 sekundi do 100 km/h, dok je Toyota Camry V6 za 0,1 sekundu sporija. Nije poznato da li će ovaj motor stići i u Evropu, ali je gotovo sigurno da će na ovom kontinentu standardan motor biti dvolitarski benzinac sa 155 ks uz 2,2-litarski dizel sa 173 ks kao opcijom. Osnovne verzije se mogu dobiti sa šestostepenim manuelnim i automatskim menjačima dok je spomenuti 2.5 turbo rezervisan samo za automatik.

Zaključak

Početna cena od 22.820 dolara je i dalje jedna od najpristupačnijih u klasi, a moćniji motor, kvalitetniji enterijer i tiša vožnja će verovatno činiti „šesticu“ jednim među farovitima kod novinara. Sa druge strane, šanse su velike da će kupci nastaviti da zaobilaze ovaj model, najviše iz razloga što je manji od konkurencije, a pritom nema reputaciju kvaliteta kao Toyota ili Honda, niti domaću publiku iza sebe kao Ford ili Chevrolet. Sa druge strane, korejski predstavnici Hyundai i Kia kradu sve veći deo kolača pa je Mazda, još jednom, osuđena na otpatke. Ipak, ostaje nada da će kupci dati šansu ovom automobilu jer je onda sasvim sigurno da se neće razočarati.

Zoran Tomasović

(666)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
ROSSI46

Najbolji auto u klasi.

Zvezdan

Najbolji komentator u klasi 🙂

IMT-539

Lepa jeste. Ali, i „lepota je u oku posmatrača“.

moron

Ako može jedno pitanje autoru vezano za „moju bolest“.
Ima li šestica u USA serijski rezervni točak ili je opcija, a ako jeste, koliko tamo košta?
Hvala na odgovoru …