1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena serijska verzija krosovera nazvanog Kia EV5
Predstavljena serijska verzija krosovera nazvanog Kia EV5
3

Predstavljena serijska verzija krosovera nazvanog Kia EV5

167
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je proletos prikazana Kia EV5 u konceptnom obličju, juče je na Salonu automobila u Čengduu prikazan serijska verzija elektromobila. Prave premijere globalnih razmera danas su uglavnom retkost jer živimo u doba interneta, ali ova je jedna od tih, za razliku od brojnih drugih noviteta koji su prvo pojavljivanje pred auditorijumom imali u virtuelnoj formi.

Komercijalna verzija EV5-a je zadržala skoro sve osobenosti viđene na konceptu, uključujući zamršene kontrure prednjih svetlosnih elemenata, masivnu njušku i sličnu matricu na naplacima prečnika 19 inča. Krosover je izveden u poznatom korporativnom stilu „ujedinjenih različitosti“ (Opposites United), uostalom kao što je to slučaj i s velikom Kijom EV9. Na svim tim modelima je radio tim stilista predvođen Karimom Habibom.

EV5 je, što se tiče dimenzija spoljašnosti, uporediv s modelom Kia Sportage. Takođe, to je ta dužina i međuosovinskog rastojanja. Novajlija je dug 4.615 milimetara, širok je 1.875 mm, dok je visina na nivou od 1.715 mm.

Međuosovinski razmak iznosi 2.750 mm spram 2.755 mm koliko krasi nama poznati Sportage. Ali srce i dušu noviteta čini potpuno različita arhitektura. Nazvana je E-GMP i dolazi s električnim ožičenjem koje radi na naponu od 800 volti. Na prednjoj osovini je mekfersonovo rešenje, dok je nazad multilink.

Za sada možemo da vidimo samo bazičnu verziju, iako su i same tehničke specifikacije iste objavljene samo u delimičnoj formi. Tako znamo da krosove pokreće motor pričvršćen na zadnjoj osovini sa 218 konjskih snaga i 310 Nm. Tu je i litijum-gvožđe-fosfatna trakciona baterija, koja bi trebalo da bude dovoljna za autonomiju od oko 700 kilometara. Kasnije će biti ponuđene i druge verzije, barem tako obećavaju nadležni u kompaniji.

Arhitektura iz spektra elektromobilnosti je omogućavala dodatni prostor za putnike i prtljag. Na primer, Kia EV5 poseduje ravan pod u drugom redu za sedenje, dok naslon zadnje klupe silazi u ravan s podom prtljažnika gde su u dubinama istog smeštena dva duboka boksa, ostave za stvari.

Sedište prednjeg putnika poseduje jastučić koji je objedinjen s kućištem središnjeg tunela, ali to je samo dekorativni detalj. Nije moguće smestiti dodatnog putnika na to mesto u sredini.

Kijini dizajneri su dodali nekoliko neočekivanih elemenata u formulaciju kabinskog stila. Na pimer, na panelu bez natkrivke, a između dva već čuvena ekrana (od kojih svaki nudi dijagonalu od 12,3 inča), dodat je još jedan petoinčni panel koji je s površinom osetljivom na dodir.

To je mesto gde se mora ići prilikom podešavanja parametara od značaja za rad klima uređaja, iako je odgovornos za najvažnije funkcije na fizičkim tasterima postavljenim ispod otvora za vazduh. Transmisijom se upravlja putem polugice smeštene na upravljački stub. Kabinsko ambijentalno svetlo može dobiti jednu od 64 dostupne nijanse, ali je moguće birati i jedan od deset nivoa osvetljenosti.

Kia EV5 će biti sklapana u Narodnoj Republici Kini, gde je početak prodaje zakazan za novembar. Cenovni raspon je već sada najavljen i novajlija će biti prometovan po cenama u intervalu između 22 i 32 hiljada američkih dolara. Potom će elektromobili biti slati i na izvozna tržišta, a to će ujedno biti i prvo iskustvo južnokorejskog brenda o tome kako izgleda proizvoditi u Kini, a izvoziti u ostale svetske zemlje.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije lose! Dizajn je elegantan, sa minimumom detalja. Postoji nekoliko stvari koje bih menjao: 1. Svetlece trake napred – ima ih suvise, ostavio bih samo tri gornje horizontale, ove dve visece petlje levo i desno treba uklonti! 2. Forma blatobrana prednjih tockova prenosi se na prednja vrata ali umesto jednog kontinuiranog prelaza na bocne stranice blatobran je naglo odsecen jednom vertikalnom linijom – stoji odmah iza prednje spalte prednjih vrata. Ovakav zavrsetak deluje nelogicno i ni malo estetski! 3. Kia i mnogi kineski proizvodjaci prave felge sa vrlo grubim i masivnim elementima! Felge bi morale stilski da se uklope u… Pročitaj više »

S mile

Kia „razbija“ dizajnom…

BB

To „sjedište“ mi se ne sviđa, tu je praktičnija da bude obična rupa…

Ali ako bi bila ova cijena i sa ovim dometom, odmah bih se elektrifikovao…
Čudi me da ima toliko deklarisani domet sa LiFePO4, imak su te baterije voluminoznije i teže od Li ion. Ali na te baterije bih pristao ..