1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Citroen C4 se poklonio publici
Novi Citroen C4 se poklonio publici
7

Novi Citroen C4 se poklonio publici

3.38K
7
Podelite sa prijateljima:

Citroen se vraća u evropski C segment nakon kraće pauze. Prethodna generacija hedžbeka C4 je povučena iz izloga evropskih prodajnih salona tokom 2018. godine, a nakon toga je bila delimično zamenjena kros-hečom Citroen C4 Cactus. Od ovog trenutka pa nadalje, Citroen C4 nastavlja karijeru kao kros-hedžbek, koji poseduje plastične oplate oko karoserije, dok se verzija lišena takvog dekora, neće ni nuditi kupcima. Pored toga, iz galske kompanije su naznačili da sa novim C4 počinje i nova etapa u razvoju korporativnog identiteta marke.

Citroen C4 s boka

Za razliku od većine evropskih takmaca iz Golf segmenta, novi C4 poseduje padajući krov sa izraženo zakošenim zadnjim vetrobranskim staklom. Tako je dužina vozila na kraju iznela 4.360 milimetara, za razliku od samog VW Golfa koji je dug 4.284 milimetara, i koji je konačno ovih dana dopremljen u Srbiju.

Uz širinu od 1.800 milimetara i visinu od 1.525 milimetara, hedžbek se po gabaritima idealno smešta u moderni C segment. Međuosovinski razmak je takođe tipičan za datu klasu vozila i iznosi 2.670 milimetara.

Citroen C4 sa zadnje strane

Međutim, upravo prezentovani Citroen C4 nije osmišljen oko identične EMP2 platforme koju je koristio brat Peugeot 308, već je postavljen na rastegnutu, savremeniju CMP arhitekturu, koja je poslužila i kao temelj za nove Peugeot 208 i 2008, Opel Corsu i Opel Mokku. To praktično znači da su pogonski točkovi jedino oni ispred vozača, kao i da se na zadnjoj osovini nalazi isključivo polukruto vešanje.

Zato su progresivni hidraulični amortizeri, strukturalno identični kao oni koje koristi krosover Citroen C5 Aircross, i na novitetu, što znači da umesto uobičajenih gumenih komponenti, ovi imaju hidraulične. Poenta je da novo rešenje nudi bolje performanse na temu komforne vožnje po putevima lošeg kvaliteta.

Citroen C4 sa strane

Ponuda točkova na novajliji je u potpunosti usklađena s trendovima, što znači da novi C4 može nositi felne koje u prečniku poseduju 16, 17 ili 18 inča. Čak i s njima, klirens ostaje pristojnih, ali ipak „pitomih“ 156 milimetara.

Dalje, Citroen C4 poseduje raznovrsne mogućnosti personalizacije. Dostupan je izbor od 31 konfirguracije stila karoserije i šest završnih paketa koji se tiču izgleda i organizacije unutrašnjeg prostora. Zapremina prtljažnog prostora iznosi posve prosečnih 380 litara.

Putničku kabinu krasi virtuelna instrumentacija, projekcioni displej koji se po dijagonali ekrana osetljivog na dodir prostire na deset inča, kao i minijaturni selektor stepena prenosa, koji se uvlači u centralni tunel

Prednja sedišta su posebno komforna i poseduju opciju masažera, Novi C4 je postao prvi evropski model kompanije koji poseduje elektro asistenciju za sistem upravljanja. Spisak opreme uključuje i uređaj za klimatizaciju s dve zone delovanja, stakleni panoramski krovni otvor, audio sistem marke Arkamys, kao i kvazi-autopilot komercijalnog naziva Highway Driver Assist. Zapravo, u osnovi se radi o adaptivnom tempomatu s funkcijom održavanja pravca unutar saobraćajne trake. Doduše, sistem je pojačan i opcijom autonomnog parkiranja.

Na tržištu Starog kontinenta, novi Citroen C4 će posedovati trocilindarski turbo benzinski motor zapremine 1,2 litra. Komercijalni naziv mu je poznat: PureTech, i nudi se u tri nivoa izlazne snage. Zavisno od izbora vlasnika, može posedovati 100, 130 ili 155 konjskih snaga.

Alternativni pogonski sklop uključuje 1.5 BlueHDi. I ova poznata turbodizel „mašina“ može razvijati 110 ili pak 130 „konjića“. Standardna transmisija je šestostepena ručna, dok je osmostepeni automatski menjač (Toyotine) marke Aisin ponuđen jedno uz snažnije alternacije (od 130 i 155 konjskih snaga). Kod najmoćnije verzije je na listi serijske opreme, dok kod nešto slabijih se za njega mora dodatno „otvoriti“ u finansijskom smislu.

Takođe, „od odmah“ je dostupan i električni varijetet. Nosi naziv Citroen ё-C4, a razlog istovremenog predstavljanja s konvencionalnom braćom iz mini palete je taj što je mogućnost elektrifikacije od starta bila zamišljena kod primenjene CMP platforme.

Prednje točkove okreće, 136 konjskih snaga moćni elektromotor koji uz ta „grla“ nudi i 260 njutn metara obrtnog momenta. Trakciona baterija poseduje kapacitet od 50 kWh i postavljena je ispod poda putničke kabine. U skladu sa WLTP ciklusom, autonomija kros-heča iz Francuske je deklarisana na 350 kilometara. Ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ traje 9,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi, objektivno dovoljnih 150 km/h.

Početak prodaje benzinskih, dizel i električnih izdanja Citroena C4 se odigrava simultano, što za Evropu podrazumeva kraj godine. Kada će novitet kod nas, to još uvek ne znamo, ali smo sigurni da će distributer, takvu informaciju objaviti na svojim nalozima na društvenim mrežama, ili će pak i apelovati na medije da, u duhu humanitaraca, podele informaciju sa svojom publikom i tako pomognu posrnulom divu iz Francuske.

AutoRepublika

(3377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Cross virus mi ide vise na onu stvar….znaci i sledeci Megane ce biti u cross fazonu…bolje da ga onda ugase,da ga pamtim kao pravog klasika.

DOLF

Slažem se, mada je dobro da je C4 makar i u kros verziji izašao. Mada kada se gleda klirens ovi kros
automobili imaju klirens kao njihovi rođaci iz 80ih i 90ih, koji tada nisu bili kros.
Usput da kažem da na slikama nikada ne bih rekao da ovaj automobil ima ispod 4,4m.

Izmenjeno 3 godine pre od strane DOLF
moron

Mrzim ove padajuće linije krova …

s mile

da, plus mrzim, bunker pogled unazad….

Zoca

Gledajuci fotografiju naslovljenu sa“Citroen C4 sa strane“ posebno dizajn felni kao da se dodvoravaju Nemackom trzistu.😊

DOLF

Možda je dizajneru felne maršal Peten neki daleki rođak. 😀

Zoca

Ili je fan Motorheda,kao i ja uostalom.Lemi Kilmister je skoro uvek taj gvozdeni krst nosio oko vrata,u stampanom obliku ih je imao na kaisu svoje gitare..Pocivaj u miru, Lemi .