1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera Toyote Crown kao krosovera i kao minivana
Premijera Toyote Crown kao krosovera i kao minivana

Premijera Toyote Crown kao krosovera i kao minivana

269
2
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnja slava kojom je ovenčana bila Toyota Crown davno je izbledela. Od kada je prva generacija Toyote Crown napustila proizvodne trake, što je započeto još 1955. godine, isporičivana je u mnoge države uključujući i Sjedinjene Američke. Zanimljivo je da su Japanci čak razmatrali celishodnost isporuka istog i na teritoriju Ruske Federacije čije je automobilsko tržište takođe tada bilo u povoju! 

Preciznije, na jednom od salona automobila koji je održan krajem prošlog veka, u Moskvi je 1994. godine bio prikazan tada aktuelni sedan Toyota Crown. Međutim, verzija s volanom na levoj strani nije dalje odmakla od izlaganja na sajmu.

Avaj, sada je modelu Crown ostalo samo domaće tržište. Petnaesta generacija sedana je prilično skup četvorotočkaš s klasičnom postavkom u kojoj je motor postavljen uzdužno a „glavni“ pogonski točkovi su nazad.

Međutim, kao što smo pre par nedelja i najavili, Crown se sada sprema da proživi alternativni život. U Kini će slavno ime biti iskorišćeno za indeksiranje krosovera i minivana!

Nažalost, „pravi“ Crown nema nikakve veze s novitetima. Proizvodnja i prodaja velikog sedana je u Kini okončana tokom 2020. godine zbog slabe tražnje, dok je pojava novajlija uslovljen novom politikom oslovljavanja modela unutar japanske kuće.

Krosover Toyota Crown Kluger predstavlja varijaciju nove generacije modela Toyota Highlander, koji se inače na nekim tržištima, poput australijskog na primer nudi kao Kluger. Koristi transferzalno postavljeni motor što nameće prednje točkove kao osnovne pogonske.

Najvažnija razlika između modela s oznakama Crown Kluger i Highlander se ogleda u mestu proizvodnje. Originalni Highlander izrađuje zajednički poduhvat GAC-Toyota, dok novopredstavljeni Crown Kluger sklapa FAW Toyota.

Kako oba modela ne bi izgledala identično, SUV Crown Kluger je utemeljen na američkoj verziji Highlandera, onom koji nosi sufiks XSE i nudi sportski paket. Poseduje drugačije stilizovanu njuš i više sportske karoserijske dodatke u odnosu na one u standardnom izdanju. Dodatno, Crown Kluger nudi stilizovan amblem krune kojie je već tradicija za sve modele Crowna. Instaliran je napred na rešetki hladnjaka i na volanu, tu gde se kod drugih Toyot nalazi svima znani grb japanskog proizvođača. Kod ove verzije, taj amblem se nalazi na zadnjem delu automobila.

„Pojedinost“ koja spaja kineske blizanačke krosovere se tiče virtuelne instrumentacije, za razliku od američkog Highlandera koji i dalje koristi analogne pokazivače. Toyota Crown Kluger se nudi samo s hibridnim pogonskim sklopom koji uključuje četvorocilindarski atmosferski motor od 2,5 litre i električni motor koji razvija 192 konjske snaga.

Kao što rekosmo, osnovni pogonski točkovi su prednji dok se uz doplatu može dobiti i zaseban elektromotor koji će silu slati na točkove zadnje osovine, gde bi i bio montiran. Kineski Highlander će u novom pokolenju takođe biti hibrid, ali u alternativnoj formi gde će inkorporirati dvolitarski benzinski turbo motor s četiri cilindra i 220 konjskih snaga.

Istovremeno, na Salonu automobila u Šangaju je predstavljen i minivan Toyota Crown Vellfire, ali je s njim u vezi sve prostije. U pitanju samo preimenovan MPV model Toyota Vellfire, koji se već nekoliko godina sklapa u Japanu i Kini (od strane zajedničkog poduhvata FAW-Toyota JV).

Mnogima će ovaj model biti poznatiji i pod još jednim alternativnim imenom. Na nekim teritorijama se nudi i kao Toyota Alphard.

S preseljenjem u, sada već porodicu modela Crown, veliki i skupoceni minivan je dobio novi branik, koji je sada nalik onom na verzijama namenjenim japanskom tržištu, s velikim crnim sekcijama po bokovima. Amblem krune se nalazi samo na prednjem delu vozila. U gami MPV-a se nalazi i luksuzna verzija s multikonturnim sedištima u drugom redu, dok je ugrađen identični hibridni pogonski sklop kao u gore opisanom SUV-u, s atmosferskim motorom od 2,5 litra.

Zajednički poduhvat FAW-Toyota će pokretnui proizvodnju i prodaju novopredstavljenog dvojca „krunisanih“ modela tokom predstojećih meseci. Kako sada stvari stoje, radovaće im se samo Kinezi.

AutoRepublika

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Toyota hibrid koji je uparen sa 2,0 turbo od 220 ks?
Znam za njihove hibride uparene sa atmosferskim motorima od 1,8 litara, 2,0 litra, 2,5 litra (od 218 i 248 ks ), ali, ne i za ovo gore.

Mad Max

Kakve ovi prave skalamerije, svaka čast