1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche Taycan beleži neubedljive prodajne rezultate
Porsche Taycan beleži neubedljive prodajne rezultate
1

Porsche Taycan beleži neubedljive prodajne rezultate

271
1
Podelite sa prijateljima:

Električna perjanica nemačke marke daleko je do prodajnih ciljeva koje je Porschea zacrtao. 

Na predstavljanju Taycana čuli smo brojne najave rukovodilaca germanskog proizvođača o ofanzivi u EV segmentu. Tada se govorilo da je cilj oko 30.000 prodatih primeraka Taycana na godišnjem nivou. Ipak, želje i pompezne najave su jedno, a realnost nešto sasvim drugačije.

Iako je Taycan zaista ponudio ono što je obećano, prvoklasne performanse i završnu obradu o kojoj Tesla može i dalje samo da sanja, ipak je ostao nedovoljno ubedljiv. Tako je Porscheov električni adut u prvoj polovini godine prodat u svega 4.480 primeraka, dakle daleko od onih najavljenih rezultata.

Naravno, ovako malom broju isporučenih jedinica doprinela je pre svega kriza u vezi sa pandemijom Covid-19. Porsche brani neuspeh Taycana tako što tvrdi da su obustavili isporuke vozila u Evropi, a da su se skocentrisali mahom na dostavu jedinica u SAD, jer je tamošnje tržište bilo tada manje pogođeno.

Ipak, ovakvi navodi ne mogu da opravdaju loše prodajne rezultate. Tesla je ubeležio uvećanje prodaje na nekoliko evropskih tržišta, uprkos opštem haosu zbog korone. Naravno, ne možemo sa Taycanom porediti višestruko jeftinije EV modele poput Renaulta Zoe, ali je evidentno da su uprkos krizi praktično svi električni automobili uspeli da održe, ili da i drastično uvećaju svoju prodaju.

Krajem decembra prošle godine, rukovodioci Porschea pohvalili su se sa 30.000 narudžbina za Taycana, a svaki od naručilaca morao je uplati depozit od 2.500 evra. No, ako je broj porudžbina zaista ovoliko veliki, to bi značilo da će Porsche morati u narednih šest meseci da napravi ogroman broj primeraka Taycana, što se u ovom trenutku čini veoma nerealnim ishodom.

Pritom, nema vesti o tome da li stižu nove narudžbine i kakva je uopšte zainteresovanost kupaca za ovaj električni automobil. Neki stručni mediji prebacuju Porscheu i činjenicu da je Taycan vema skup model, jer primera radi bazična Turbo varijanta ima početnu cenu od čak 150.000 evra.

Porsche će sigurno na kraju godine morati da nešto menja ukoliko se ne poveća broj dostavljenih primeraka Taycana, jer je u pitanju model na čijem je uspehu trebalo da se pripremi teren za potpunu elektrifikaciju ovog slavnog nemačkog brenda.

AutoRepublika 

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

VW marketing mašinerija…
Sumnjam da je ovaj nivo kupaca 150K eur osetio korona krizu.. Ili odložio kupovinu.
Jednostavno je to preskup auto i malo nudi na domenu autonomije za te pare. Ono jes da je Porsche… ali Puno brate…