1. Home
  2. Vesti
  3. Honda e dobija mogućnost dvosmernog punjenja
Honda e dobija mogućnost dvosmernog punjenja

Honda e dobija mogućnost dvosmernog punjenja

88
0
Podelite sa prijateljima:

Dvosmerno punjenje postaje jedno od važnih rešenja za proizvođače električnih automobila tako da doprinose i većoj efikasnosti u korišćenju energije. Sa ovim ciljem, odgovorni za Hondu u Nemačkoj potpisali su sporazum o saradnji sa firmom Next Kraftwerke GmbH, razvijajući ambiciozan pilot program.

Nemačkoj kompaniji nije prvi put da se suočava sa izazovom ove kategorije, jer je pre četiri godine već realizovala projekat dvosmernog punjenja sa Nissanom Leafom kao protagonistom, ali i sa Hyundaijem Ioniqom. Korejci bi rado pretekli Japance, ali da bi svoje modele pretvorili u snabdevače strujom potrebno je da imaju poseban sertifikat koji nisu stekli na vreme. Sada je na redu Honda e.

Istina je da je Honda e već demonstrirala ove tehničke kapacitete u prethodnom projektu sprovedenom u Švajcarskoj, tako da već ima neophodnu sertifikaciju od kompanije Ampiron GmbH da se suoči sa ovim novim projektom. Flota od šest jedinica Honde e opremljena je ovim dvosmernim sistemom punjenja kako bi mogla da isporučuje električnu energiju u javnu mrežu, kao i sistemom za upravljanje energijom koji u realnom vremenu prati energetski kapacitet snabdevača za punjenje ili pražnjenje energije u ključnom trenutku.

Pored toga, ovaj sistem upravljanja energijom takođe uzima u obzir najoptimalniji nivo napunjenosti baterije Honde e, tako da uređaj nikada nije potpuno ispražnjen. Sistem je takođe spreman da detektuje kratkoročna odstupanja frekvencije u električnoj mreži i na taj način primeni korekcije da ih automatski kompenzuje, na osnovu ponude i potražnje. I pored toga, ova situacija se teško može dogoditi, pošto dvosmerni punjači sa standardom CCS (Combined Charging System – kombinovani sistem punjenja) održavaju stabilnu mrežnu frekvenciju od 50 Hz.

Japanski brend je objasnio da je ovaj projekat izuzetno interesantan zbog svog električnog modela i budućih koji će stizati u narednim mesecima, još jedan način da promoviše kupovinu električnih automobila i ponudi uslugu kupcima kojima je struja potrebna u određenim trenucima. Takođe je interesantan i za elektrooperatere, jer pokazuje da evropska elektroenergetska mreža nema dovoljno kapaciteta za milione električnih automobila koji se očekuju u narednoj deceniji.

AutoRepublika

(88)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments