1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche besan na kineske distributere, a ubrzo će i skoro svi drugi evropski konstruktori
Porsche besan na kineske distributere, a ubrzo će i skoro svi drugi evropski konstruktori
8

Porsche besan na kineske distributere, a ubrzo će i skoro svi drugi evropski konstruktori

6.59K
8
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih i sportskih automobila, kompanija Porsche ima poteškoća s plasmanom električnih automobila u Kini, što se obrazlaže rastućom i sve ozbiljnijom lokalnom konkurencijom. Obim isporuka vozila ovog brenda je smanjen i to zaoštrava odnose između konstruktora i tamošnjih distributera.

Ako je Porsche dugo odolevao napadima kineskih proizvođača električnih četvorotočkaša, deluje da bi trend mogao da se preokrene. Obim prodaje nemačke firme u Kini je opao za 15% u 2023. godini i za 24% u prvom tromesečju 2024. Rat cenama i lokalna konkurencija veoma šteti proizvođaču iz Štutgarta. U ovom padu, a i da bi postigli svoje ciljeve, lokalni distributeri su napravili značajne popuste na prodaju električnih automobila marke. To je išlo i ispod prelomne tačke rentabilnosti i označilo je gubitak novca za konstruktora u nekim slučajevima.

Nemci pak nisu navikli na tu poslovnu filozofiju i izričito joj se opiru, pa su zbog ove situacije, odnosi između Porschea i lokalnih distributera sve zategnutiji. Zaista, prema nedavnom izveštaju Jiemian Newsa, tri kineska trgovca s pravom prodaje vozila švapskog brenda, su zatražila od Porschea finansijsku kompenzaciju za gubitke nastale usled pada cena. Ne samo da nisu dobili povoljan odgovor od marke iz Cufenhauzena, već je i Porsche odlučio da ih više isporučuje vozila tim entitetima. Ovo je praktično spor koji otkriva situaciju s kojom se suočavaju proizvođači u zemlji.

Proizvođači automobila sa Starog kontinenta su suočeni s efektima krize. Za samo tri godine su izgubili oko 15% tržišnog udela u kategoriji vozila koja koštaju više od 250 hiljada kineskih juana (što je oko 31,5 hiljada evra „u našem novcu“). Porsche je obavestio javnost o položaju marke u Kini. Nemačka firma potvrđuje da se „suočava sa složenim problemima “ i kaže da „ radi sa lokalnim timovima kako bi odgovorila na promene na tržištu“. Ovo je istovremeno upozorenje za sve zapadne proizvođače.

I druge evropske premijum marke ističu da prolaze kao „bos po trnju“, to jest isto kao i Porsche. U Ferrariju je obim prodaje splasnuo za 25% tokom prvog tromesečja 2024. godine. Mercedes i BMW su takođe prodali manje automobila nego prošle godine. Kineska električna vozila nisu samo pristupačnija, već se smatraju i „ozbiljnom alternativom “ vrhunskom segmentu kojim tradicionalno dominiraju nemački brendovi. Firme kao što su Nio, Li Auto, BYD, Xpeng, Dongfeng, Great Wall (i sve ostale) su veoma popularne.

AutoRepublika

(6589)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Evropski premijum proizvodjaci navikli su da na svetskom trzistu budu „untouchables“, tj. bez konkurencije. I gle cuda, evo ti konkurencije iz same Kine! Jedan Xiaomi u vrhunskom izdanju pruza skoro sve sto i jedan Taycan – samo za mnogo manje para! Promene na kineskom trzistu odigrale su se suvise brzo da bi EU premijum mogao na vreme da shvati sta se dogadja. A to boli, i te kako! U kom pravcu Porsche i njemu slicni mogu uopste da traze resenje – meni licno nije jasno! Jer otvara se pitanje da li jedan Porsche jos uvek ima smisla? Performanse, kvalitet, dizajn… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Crni

Ima smisla samo bolesnicima kojima značka nešto znači, to jest zakletim pobornicima njemačkih marki kojima se zemlja izmakla ispod nogu.

s mile

Mogu da forsiraju EU i USA, bar još neko vreme: USA brani tržište od kineza, a uskoro će ga braniti i od EU…polarizacija tržišta i zatvaranje razmene je pred nama. Bićemo osuđeni na EU proizvode pa kakvi su i koliko koštaju…ne pitaj

CG124

Mislis li to ozbiljno? Poredis Xiaomi i Porse? Na Xiomi-u su svi kablovi od aluminijuma, ne od bakra. Desava ae da prvog dana posle kupovine ne mozes da udjes u auto ili ne mozes da ga startujes. Ogroman je broj udesa sa Xiaomi- jem, iako ih je ralativno malo na cestama. Oko 40% pretplatnika koji su narucili Xiaomi odustalo je od narudzbe.

Mustang

Konacno se opametili.
Jos da malo vise istrazuju otkrili bi da su tzv nemacka auta preko 50% sastavljena od ne evropskih delova.
Zanimljivo je da i sami nemci nemaju toliki respekt prema svojim brendovima.
Iako vw grupa proda preko milion
Bmw i mb zajedno oko pola miliona
Ostali brendovi francuzi korejci japanci ford volvo land rover alfa itd prodaju zajedno oko milion auta.
Ovo su podatci iz prosle godine za nemacko trziste.
E jedino kod nas je situacija takva da samo svabe znaju pravit limene kotrljarke a ostali nisu ni za sta.

Cuore sportivo

To, to!!! U svakom zlu ima dobra. Zlo su EV, a dobro pad njemaca! Ah, kako uživam!!!

Realno

Trazili subzapadnjaci vise carine itd sada moraju da trpe

Pirko

Samo idioti sa kolektorskog zaprda misle da se mogu takmičiti sa Kinezima u cenama električnih vozila. A baterije i više od oola elektronike kupuju od njih.