1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW osigurao nabavku etički prihvatljivog kobalta
BMW osigurao nabavku etički prihvatljivog kobalta
1

BMW osigurao nabavku etički prihvatljivog kobalta

186
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo kompanije BMW je potpisalo ugovor o nabavci kobalta u budućem petogodišnjem periodu, sa entitetom Managem Group. Pored toga što je na ovaj način, na srednji rok osigurana nabavka zlata vredne sirovine, specifičnost ove priče je ta što je na ovaj način snabdevanje bavarske kompanije kobaltom, postalo etički prihvatljiv proces, s obzirom na činjenicu da će ugovorene isporuke biti izvršene robom ekstrahovanom u Maroku i Australiji, a ne u Demokratskoj Republici Kongo, gde se zloupotrebljavaju deca u cilju iskopa rude i sledstveno sticanje profita.

Tražnja za sirovinama litijuma i kobalta je, paralelno sa rastom značaja elektromobilnosti i baterijskih ćelija, sve izrazitija. Naučno utemeljene prognoze govore o tome da će se u predstojećem periodu, situacija još i više zaoštriti u istom smeru. Kako proizvođači moraju biti u stanju da kupcima garantuju isporuke vozila, tako se javila i neophodnost garantovanih nabavki ključnih sirovina. Međutim, posebno u slučaju kobalta, automobilske kompanije moraju biti specijalno obazrive iz etičkih razloga.

Naime, najveći svetski proizvođač kobalta jeste ekonomija Demokratske Republike Kongo, ali je isto tako poznato da se u toj državi masovno krše ljudska prava, da robovlasništvo nije stran pojam i što je još poraznije, da su često, deca žrtve prisilnog rada u rudnicima kobalta. Tako je Maroko postao popularna destinacija za nabavku ovog elementa.

Od ranije je poznato da BMW grupa ima u planu da do 2023. godine lansira čak 25 elektrifikovanih modela, od kojih će 13 biti čisto električnih. S tim u direktnoj vezi je i neophodnost obezbeđenja materijala ključnih za baterijske ćelije, pa tako Bavarci predviđaju da će im za pet godina biti potrebno čak tri puta više kobalta u odnosu na ono što danas konzumiraju.

Ugovor koji je BMW upravo potpisao sa Managem grupom, vredan je 100 miliona evra. Ta ugovorena isporuka čini petinu potreba u periodu od 2020. do 2025. godine, dok će preostalih 80% biti prerađeno na tlu Australije. Do juna 2019. godine, BMW je nabavljao kobalt od kompanija sa sedištem u Australiji, Demokratskoj Republici Kongo, Finskoj, Madagaskaru i Rusiji.

Bavarci će se, počev od 2021. godine odreći kobalta iz Konga, a to isto važi i za retke elemente koji su potrebni u izradi elektromotora. BMW je restrukturirao lanac nabavke litijuma i kobalta za petu generaciju baterijskih ćelija, pa su tako dva glavna dobavljača za budućnost, kompanije CATL i Samsung SDI.

Ugovori o dugoročnim isporukama baterija, koje su Bavarci potpisali, vredni su 7,3 milijardi evra sa kompanijom CATL i pokrivaju period od 2020. do 2031. godine, kao i 2,9 milijardi evra sa firmom Samsung SDI (2021. – 2031.). BMW trenutno sam proizvodi baterijska pakovanja u pogonima u Dingolfingu (Nemačka), Spartanburgu (SAD) i Šenjangu (Kina).

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Dok ovi kasne sa nabavkom za to vreme Tesla ide na potpuno izbacivanje kobalta iz baterija.
https://www.forbes.com/sites/jamesmorris/2020/07/11/teslas-shift-to-cobalt-free-batteries-is-its-most-important-move-yet/#1285fde46b42