1. Home
  2. Zelene strane
  3. Hyundai u Evropu isporučio prvu seriju kamiona na vodonični pogon
Hyundai u Evropu isporučio prvu seriju kamiona na vodonični pogon
3

Hyundai u Evropu isporučio prvu seriju kamiona na vodonični pogon

895
3
Podelite sa prijateljima:

Hyundai ima relativno dugu istoriju proizvodnje i testiranja vozila na vodonični pogon, a u svojoj ponudi već ima nekoliko takvih proizvoda. Među njima se ističu Tucson Fuel Cell i Nexo. Prethodnih godina se dosta pričalo o tome da bi takav pogon bio idealan i za komercijalna vozila, a proizvođač iz Koreje očigledno smatra da su upravo vodonični kamioni stvar budućnosti, a to se da zaključiti pošto je Hyundai nedavno isporučio prvih deset jedinica modela Xcient Fuel Cell u Švajcarskoj.

Oni će biti testirani narednih godina u realnim svakodnevnim poslovima da bi se mogao doneti zaključak o prednostima i manama, kao i o tome kako funkcionišu. Proizvođač je već spreman da doda još 50 primeraka do kraja godine sa ciljem da ih bude oko 1.600 na evropskim putevima do 2025. godine.

Xcient pokreće električni motor od 469 konjskih snaga koje se poje iz baterije kapaciteta 73,2 kilovat sati. Vodonik se nalazi u sedam zasebnih rezervoa, a u paru rade dva sistema vodoničnih gorivnih ćelija (95 kilovata po jednom). S jednim punjenjem svih rezervoara, kamion je u stanju da pređe oko 400 kilometara pri maksimalnoj brzini od 85 km/h. Hyundai kaže da trenutno razvija i verziju sa maksimalnim dometom od 994 kilometara, a ona će biti dostupna širom celog sveta.


Iako korejski proizvođač kaže da je prvi koji je debitovao s kamionom na vodonični pogon, on svakako nije jedini. Toyota je veoma aktivna u oblasti razvoja te tehnologije. Ne treba zaboraviti ni novog proizvođača, američku kompaniju Nikola, koja je takođe u „biznisu“, a partnerstvo su nedavno objavili i Honda i Isuzu. Glavna dodirna tačka saradnje ovih kompanija će biti upravo istraživanje i razvoj proizvoda koji primenjuju FCEV tehnologiju.

AutoRepublika

(895)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Ovo je buducnost, a ne struja.

Branko

Ovo je isto struja! 🙂

moron

Mnogo tu ima problema koji mi deluju neresivo za male pare.