1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW planira jedinstvene elektromotore i baterije
BMW planira jedinstvene elektromotore i baterije
0

BMW planira jedinstvene elektromotore i baterije

367
0
Podelite sa prijateljima:

BMW navodi da je trenutni dizajn elektromotora, širom sveta, prilično ujednačen, za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kako bi stekao prednost nad konkurencijom, bavarski proizvođač je planirao značajne investicije narednih godina u tehnologiju baterija, kao i integrisanih elektromotora.

Nemačka kompanija je do sada, već investirala značajne iznose, ne samo u kreaciju i proizvodnju sopstvenih baterija (odnosno ćelija unutar baterija), preko svog razvojnog centra u Nemačkoj, već se ulaganje odnosi i na celokupan interni razvoj elektromobilnosti.

Ove investicije uključuju integraciju elektropogonskih sklopova, od početka, to jest od razvoja motora, baterija i svih ostalih elemenata koji ih povezuju. Na ovaj način, BMW će kao marka biti jedinstven u odnosu na konkurenciju, koja će uglavnom biti upućena na korišćenje komponenti koje proizvode druge kompanije, prvenstveno Bosch.

U ovonedeljnom razgovoru sa CarAdvice o elektro budućnosti, u Minhenu, rukovodilac odeljenja za pogonske sklopove kompanije BMW, Andres Vilde, naveo je da će posebna pažnja biti ukazana želji da elektromobili koje će kompanija proizvoditi, budu u stanju da izazovu emocije budućih vlasnika.

“Veoma sam optimističan, smatram da je ovo dobar početak. Govorimo o veoma posebnoj tehnologiji. U stanju je da obezbedi visoku snagu i brzinu. Razlike u koncepciji elektromotora nisu tako značajne kao one među konvencionalnim motorima, ali čak i kod njih, ima puno oblasti, u smislu efikasnosti kao i mesta neophodnog za smeštaj što više kilovata snage, na što manjem prostoru”, naveo je  Vilde.

Prema mišljenju Vildea, trka u razvoju najboljeg elektromotora je daleko od epiloga, to jest pobednik se još uvek ne zna, a prostora za tehnička unapređenja, i to ne samo u smislu razvoja i količine snage, već i u pogledu efikasnosti i što boljeg iskorišćenja prostora unutar elektromobila, ima mnogo.

Sve ovo što navodi Vilde, trebalo bi da odgovori na strahovanja mnogih da će proizvođači izgubiti svoju jedinstvenost, upravo zbog prevelike sličnosti među elektro pogonskim sklopovima, dostupnim na tržištu, od čega nije postojala i ne postoji bojazan, kada govorimo o motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, nije čak reč ni samo o motorima, tehnologija baterija će, takođe biti ključan faktor u smislu preuzimanja liderske pozicije na polju elektromobilnosti.

“Drugo polje na kojem će diferencijacija među proizvođačima biti značajna, odnosi se na baterije… Shodno tome, BMW je odlučio da investira ogromne iznose u razvoj tehnologije baterija”, nastavlja Vilde.

Ono što možda najviše intrigira, od svega, je da se unutar kompanije BMW vodi diskusija oko toga kakav zvuk treba obezbediti vozačima elektromobila. Naime, i sa aspekta zakonodavstva, ali i želja vozača, bitan momenat se odnosi na zvuk koji proizvode automobili, a BMW u tome već ima značjno iskustvo, posebno njegova M divizija.

“Radimo na tome… posebno od prethodne nedelje, i to u laboratorijskim uslovima. Teško je to opisati kao što je teško i obezbediti elektromobilu zvuk koji proizvode šesto, ili čak osmocilindarski agregati. Pride, još moramo da radimo na ustanovljavanju emotivnog iskustva koje bi bilo karakteristično za električna vozila. Shodno tome, pokrenuli smo niz istraživanja čije rezultate očekujemo da podelimo sa javnošću vrlo brzo”, dodaje on.

Elektro ofanziva kompanije BMW bi trebalo da dobije na tempu narednih godina, u skladu sa najavama iz vrha, prema kojima bi 25 elektrifikovanih modela trebalo da bude predstavljno tržištu do 2025. godine. Od ukupnog broja planiranih elektrifikovanih vozila, njih 12 bi trebalo da budu lišeni bilo kakve instalacije motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments