1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kandidat demokrata za predsednika Amerike želi novi program subvencija za elektromobile
Kandidat demokrata za predsednika Amerike želi novi program subvencija za elektromobile
0

Kandidat demokrata za predsednika Amerike želi novi program subvencija za elektromobile

221
0
Podelite sa prijateljima:

Krompir gleda – meso bode!

Krajem godine Sjedinjene Američke Države će možda dobiti novog predsednika. Zapravo, svakako će dobiti novog predsednika u sledećem mandatu, a da li će to ostati aktuelna figura ili pak kandidat demokrata, znaćemo ili na jesen, ili kada vidimo koga će podržati naša vlast, koja ima neprocenjiv talenat da izabere pogrešnu stranu, iako je niko ne prisiljava da se opredeljuje. Na izborima koji slede, sadašnjem predsedniku Donaldu Trampu će se suprostaviti Džo Bahden, a ukoliko ovaj demokrata pobedi mogli bismo videti i neke značajne promene i u automobilskoj industriji.

Kako je izjavio u obraćanju medijima, Bajden želi program sličan onome koji se zvao „Cash for Clunkers“ pre desetak godina. Tada je Ameriku pogodila velika recesija koja je narušila prodajne rezultate za nova vozila, pa je ovaj program omogućavao vlasnicima starijih automobila s visokom potrošnjom goriva da dobiju držanu subvenciju do iznosa od 4.500 američkih dolara, pri kupovini novog i ekonomičnijeg četvorotočkaša. Takav program je koštao poreske obveznike Amerike, pa i sve one koji ušteđevinu drže i u američkoj valuti, preko tri milijarde dolora, ali je istovremeno omogućio proizvođačima da povećaju realizaciju tokom kriznih vremena.


Bajden želi da „Jenkiji“ budu svetski lideri po pitanju upotrebe električnih proizvoda na dva i posebno četiri točka. Dok Tesla definitivno uživa u velikoj popularnosti, ostali američki giganti kao što su General Motors, Ford i Chrysler zaostaju za evropskim i azijskim predstavnicima u velikoj meri i biće potrebno mnogo vremena da nadoknade propušteno.

Nepoznato je kako bi Bajdenov plan bio realizovan, ali je još pre nekoliko godina senator Čak Šumer iz savezne države Njujork, predložio budžet od 454 milijarde dolara tokom deset godina, koji bi bio upotrebljen tako što bi svaki kupac električnog, hibridnog ili vozila na vodonik dobio određeni popust ukoliko istovremena proda svog benzinca ili dizela. Predlog se dopao i zvaničnom sindikatu radnika UAW (United Auto Workers).

Demokratski kandidat za predsednika je takođe najavio da će sva državna vozila uskoro biti električna. Američka vlada trenutno koristi kombinaciju visokih potrošača, među kojima dominiraju veliki terenci poput Chevroleta Suburbana, a i zvanična predsednička limuzina sa izgledom Cadillaca je zapravo zasnovana na bazi pikap kamioneta. Prema njegovom planu, zahtev za ponudu bi bio poslat samo domaćim proizvođačima i pobednik na konkursu bi dobio državni ugovor, ne samo za serijsku proizvodnju, već i za sredstva namenjena renoviranju fabričkih pogona.


I na kraju, Bajden se pozabavio i pitanjima u vezi brzih punjača. On želi da vidi najmanje pola miliona takvih stanica, čime bi Amerika prestigla Kinu i preuzela lidersku poziciju. Nema sumnje da će ovaj podatak i plan, Bajden iskoristiti i u propagandne svrhe tokom izbora, posebno nakon što su eksperti izračunali da bi spomenute izmene rezultirale u otvaranju oko milion novih radnih mesta za „Jenkije“.

Ukoliko dobije zeleno svetlo, ovo bi bila druga velika subvencija za električne proizvode na američkom tlu. Ona prva, koja je godinama u primeni, omogućava popust od 7.500 dolara na prvih 250.000 električnih automobila koji siđu s proizvodnih traka svake kompanije, a do sada su je iskoristili do maksimuma samo Toyota i General Motors.

A što se tiče Bajdena, očigledno je da voli da se drži teorije „uradi kako ja kažem, ne kako ja radim“, pošto u slobodno vreme vozi Chevrolet Corvette sa 6,2-litarskim motorom …

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments