1. Home
  2. Istorija
  3. Opel Senator (B) je bio moćna limuzina
Opel Senator (B) je bio moćna limuzina
27

Opel Senator (B) je bio moćna limuzina

24.64K
27
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najpoznatijih nemačkih proizvođača, u svoje vreme najveći u Nemačkoj a i u Evropi, imao je uvek dobar portfolio modela, sve do kraja 20. veka. Naravno, u pitanju je Opel. Na našem podneblju, Opelovi modeli su uvek imali veliku popularnost. Mnoge generacije Kadetta i Recorda su se vozile, a mnogi se i dalje voze. Popularan je danas Kadett C među ljubiteljima oldtajmera, dok je Kadett E (popularna „Suza“) od pre par godina i zvanično klasik.

Opel je takođe imao i modele više srednje i visoke klase. Poslednji „visoki“ predstavnik je bila Omega B (ugašena proizvodnja 2003. godine) koju je delimično nasledila Insignia. Poznata je takzvana KAD serija (Kapitän, Admiral i Diplomat) iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, koja je bila konkurent Mercedesu u visokoj klasi.

Krajem šezdesetih godina, na bazi Recorda C, nastao je  Commodore, koji se proizvodio i u naredne dve generacije (D i E), s tim što je u poslednjoj iteraciji Recorda, zadržan u proizvodnji do restilizacije. Record E je imao još dve verzije, luksuznije od Commodora – Senator i Monza.

Commodore i Senator su se pored prestižnije opreme odlikovali i jačim motorima. Posebna zanimljivost je da je Senator A prodavan i kao Opel Kikinda. Senator je, s druge strane, nadživeo Recorda i pojavio se u svojoj drugoj generaciji kao luksuzni model na bazi Opel Omege A. Upravo o tom modelu će danas biti reči.

Opel Senator 1990.

Opel Senator B (na tržištu bez oznake „B“) se proizvodio od 1987. do 1993. godine. Kao model između više srednje i visoke klase predstavljao je sam vrh ponude Opela. Iako je imao isti razmak između osovina kao onaj koji je karakterisao Omegu i odlikovao se većom dužinom i rednim šestocilindričnim motorima.

Ugrađivani su Einspritz („ajnšpric“) motori od 2.5 litara sa 140 konjskih snaga (od 1990. 2.6 sa 150 konjskih snaga), 3.0 litra sa 177 „grla“ (na početku verzija sa katalizatorom je posedovala 156 „konja“, a kasnije su „i sa, i bez“ razvijale 177 konjskih snaga). Takođe, postojala je verzija sa 2.3 litarskim turbodizel motorom.

Trolitarski motor koji se ugrađivao u Opel Senator

U oktobru 1989. pojavio se model 3.0 24v sa promenljivim „Dual Ram“ usisom (150 kW odnosno 204 konjskih snaga). Istovremeno je izvršen redizajn; Senator B je dobio nižu karoseriju, zadnja svetla tamne boje i zadnji spojler.

Čuveni Opelov tjuner je od marta 1990. imao u ponudi model sa 4000 „kubika“ i 24 ventila koji je oslobađao svih 272 „konja“. Automobili su bili dostupni sa petostepenim ručnim, ili sa četvorostepenim automatskim menjačem.

Opel Senator (B)

Senator kao luksuzni automobil je imao dosta dodatne opreme: kožna sedišta, grejanje prednjih i zadnjih sedišta, automatski klima uređaj, LCD instrument tablu, stilizovane naplatke s potpisom BBS-a i višestrukih legura od Ronala. Model sa CD opremom je koristio podesivo, prilagodljivo ogibljenje, a mogao se pohvaliti i klima uređajem, grejanjem sedišta, putnim računarom i tempomatom.

U maju 1993. godine, proizvodnja Senatora B se završila nakon šest godina proizvodnje i 69.943 proizvedenih jedinica.

Primerak koji je u Nemačkoj oglašen za cenu od 15 hiljada evra

Na nemačkom tržištu klasika ima solidan broj primeraka (na srpskim oglasima samo jedan i to je onaj koji se nalazi na naslovnoj fotografiji). Cene variraju, i mogu ići i do 15.000 evropskih novčanica. Realna cena za jako dobro očuvan primerak u Nemačkoj je oko 7.000 evra, što znači da smo uspeli da iskopamo i primerak po ceni od 1.250 evra.

Još podataka i dodatnih informacija o Opel Senatoru možete pogledati i u sledećem video klipu.

Jako dobro je predstavljen primerak sa trolitarskim motorom koji poseduje 4 ventila po cilindru, odnosno ukupno 24 ventila (doduše ne u CD opremi).

Primerak sa snimka je proizveden 1991. godine. Video materijal je objavljen na Youtube kanalu CarRanger.

Milan Grozdanović

(24644)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Opel je i bio veliki dok je bio „Kardan“u igri a posle je krenulo nizbrdo!Senator lijep a prva serija sa od „78“ sa CD paketom jos originalnija!

Zoca

Problemi sa korozijom ,masovnija upotreba dizel motora gde nisu bili spremni (GM) po meni su dosta pridoneli padu.

moron

Hvala autoru što nam je pomogao da se malo vratimo u ovaj deo prošlosti.
Mnogo lep članak.
Možda sam malo subjektivan, verovatno zato što sam uvek bio slab prema Senatoru.
Istine radi, bio sam najviše slab prema prethodnoj generaciji, sa motorima 2,8 S, 3,0 S i 3,0 E.
Znao sam taj model u dušu, svaki vizuelni detalj, koji ima koju lajsnu … kakvu opremu ( pa i CD ) … Ili, „miniblock feder“ u zadnjem vešanju …

Laki

Opel Senator je tada imao udobnija masivnija sjedista cak i od Mercedesa!

Zoca

Realno danas konkurencija Skodi ,a uporedi pre 30 god.Favorit i Senator.

Kerim Benzema

Prijatelju kakva skoda vw i ostali u poredjenju s opelom.Ono sto je danas audi to je bio opel pre 30 40 god. A ono sto je danas opel to je bio audi pre 40 godina.Nije bilo pre mecka bmw audi,nego mecka bmw opel nemacko trojstvo

Zoca

Sa Kadetima C i D moj stric je presao milion km.Neverovatno je koliko su to bila izdrzljiva i kvalitetna vozila!

Marko

Mecka opel ford

Djoraw

U to vreme su se direktori firmi vozili u 3 reprezentativna auta, Fiat 132, Renault 25 i Opel Senator. Imao sam sreću da sam vozio Fiat 132 povremeno a bio vlasnik R25 V6 2.7. proizveden 1985. godine. Žal za Senatorom 3.0, u koji nisam imao prilike ni da uđem a ni da vozim, i dalje traje… 😪😪😪

moron

Fiat 132 je pozadi imao krutu osovinu, sa lisnatim oprugama, kao lada 1500/1600?
Ili sam nešto pomešao …

Branko

Fiat 132 je imao De Dion zadnju osovinu; to je varijanta krute osovine sa izdvojenim kućištem diferencijala koji je vezan za karoseriju kako bi se smanjile neovješene mase. Opruge su spiralne.

moron

Moguće da sam pobrkao sa PeZejcem 🙂

Bungi

De Dion vješanje je tada bilo vrhunac tehnologije kao danas multilink. Što se tiče Senatora, jedan primjerak 3.0 automatik već više od dvije decenije trune na parkingu oduzetih vozila policijske stanice zbog neregularnosti kod uvoza.Da čovjek zaplače od tuge.

Balkanboj

Linate opruge su bile na Fiatu 125p modelu. Lade su imale opruge kao i Fiat 132. Imao sam kratko jedan plavi 132, 2.0 motor. I one felne kao detelina 🍀. I danas mi je žao što je morao da ide dalje.

moron

Fiat 132 2.000 je bio prelep. Ali je imao suviše izražen problem korozije. Brzinom svetlosti bi se dezintegrisao, rekao bih.
Čini mi se da je verzija 1.800 manje korodirala. Sa onim niklovanim branicima je imala neku svoju posebnu lepotu. Slično kao i 131.
Fiat Argenta nije imala taj šarm kao 132 2000.

D_C

U mom gradu su se osamdesetih godina najjači direktori jedne velike fabrike vozili u Audi 100 a oni na malo nižem nivou u Peugeot 505. Firma je još imala Renault Traffic kombije koji su izgledali prilično dobro za to vreme.

Zox

Kako si me vratio u 80’te i mladost i odrastanje 132’ka moj san imala je firma u Zrenjaninu kao službeni auto u vreme Kombinata Servo Mihalj vozio je ćaletov prijatelj kao „paradni kočijaš“ direktora provozao nas klince par puta ja se zaljubio 😉 a Senatora šestaka je vozio ćale mog druga iz razreda isto kao službeni vozač generalnog čovek profesionalac vozio sve auta busove kamione i kaže da ništa bolje u životu nije vozio a kod mene u ulici gde sam odrastao živi taksista koji je uvek vozio posebna auta taksirao sa CX-om sad vozi Citroen C6 on je imao… Pročitaj više »

Laki

Fiat 132 obavezno tamno plava i karakteristican zvuk motora!

Xtrimi

Ih RTB Bor je imao Omegu 3.0 kao sluzbeni auto.
Kakav je to Auto bio.

D_C

Imao sam svojevremeno Omegu B 3.0 CD Diamond (karavan), sa limited slip diferencijalom, nivelacijom na zadnjoj osovini i gomilom opreme. Po mnogo čemu izuzetan auto, udoban a za velike brzine na auto bahnu neverovatno stabilan. Dešavalo mi se da je vozim sa 180 na tempomatu, volan držim sa 2 prsta dok ostali u autu čitaju knjige bez ikakve predstave kojom se brzinom krećemo. Inače, Opelov automat iz Omege je BMW devedesetih godina koristio u svojoj seriji 5. No, koliko god osnova auta bila kvalitetno konstruisana, tako se jasno moglo videti gde je ušteđeno na detaljima. Utisak je bio kao da… Pročitaj više »

moron

Prelep automobil.
Ali, meni je iz porodice opel iz tinejdžerskog perioda više ostao u sećanju Opel Comodore 2,5 S Berlina.

Renault Terminator

Opel Serator😁…

Matija

Commodore kupe bio je veoma lep auto, jedan od mojih studentskih snova! Modeli Commodore, Admiral i Diplomat doneli su u Evropu americki „flair“ i to ih je izdvajalo iznad ostalih evropskih automobila. Steta je sto je Opel dozvolio sebi da vremenom ugasi taj „born in USA“ imidz, utopio se u prosecnost i „umro“.

comment image

Commodore kupe, prva generacija.

Laki

Prelijepo vozilo.Sa ovim sam napravio prve vozačke sate na livadi.

Matija

Svaka ti cast, zavidim ti! Ja nikada nisam seo u njega. 🙁 Ali sam zato doziveo nesto sto verovatno niko nije doziveo: 1970 godine ucio sam voznju u patrolnim kolima milicije! Zahvaljujuci jednom rodjaku. Nekoliko nedelja kasnije, tacno 22. decembra 1970 u 08:00 casova polagao sam vozacki ispit – na Fici, naravno. Polozio sam. Milicioner-ispitivac me je pitao: „vozite veoma zustro, gde ste ucili da vozite?“ Odgovorio sam mrtav-ladan „u patroli milicije!“ Kao sto sam ocekivao, nije verovao i samo se slatko nasmejao dobroj sali! 🙂

Laki

Ee to je ipak ekskluzivnije iskustvo za početnika!

BB

Baš danas ga vidio… A inače češće viđam Ferrari nego Senator 😜