1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Opel Diplomat B je bio odbačeni prototip Cadillaca?
Zanimljivost dana: Opel Diplomat B je bio odbačeni prototip Cadillaca?

Zanimljivost dana: Opel Diplomat B je bio odbačeni prototip Cadillaca?

10.91K
4
Podelite sa prijateljima:

U svojoj više nego bogatoj istoriji, Opel se uglavnom mogao pohvaliti i velikim brojem premijum proizvoda. Još od predratnog modela Kapitan, pa preko prelepog Admirala, Opel je često umeo da pomrsi račune cenjenim proizvođačima luksuznih automobila kao što su Mercedes i Jaguar.

Ipak, vrhunac ponude nemačkog giganta je bio model Diplomat sa prelepim stilom i moćnim američkim V8 agregatima. Diplomat A se pojavio u prodaji 1964. godine i u prvom momentu je delovao značajno modernije od rivala. Međutim, zbog visoke cene je privukao samo 9.152 kupaca u naredne četiri godine.


U istom periodu kada je prva generacija stigla u prodajne salone, vlasnik kompanije Opel, američki General Motors je započeo rad na drugoj generaciji. Ovaj put, posao je navodno poveren Cadillacu koji je očajnički želeo manji model u američkoj ponudi. U navedeno vreme, Cadillac je godišnje isporučivao oko 200.000 jedinica na domaćem tržištu, što je oko tri puta više nego svi konkurenti zajedno, ali mu je zasmetao Mercedes.

Iako je nemački rival prodavao tek nešto više od 10.000 primeraka u spomenuto vreme, većina njegovih kupaca su bili oni koji su živeli u gradovima i pri tom su imali dubok džep. Primera radi, najskuplji Cadillac iz 1965. godine je koštao tek nešto više od 9.000 američkih dolara (oko 74.000 dolara prema današnjoj vrednosti novca), dok su kupci Mercedesa bili spremni izdvojiti sume i do 13.000 dolara (što je oko 107.000 sadašnjih dolara).

Nemački predstavnik je bio značajno manji i nije razvijao visoku snagu, ali dominirao je po kvalitetu završne izrade, dugotrajnosti i udobnoj vožnji. Uz sve to, Cadillac je još 1959. godine počeo da deli školjku sa jeftinijim divizijama General Motorsa kao što su Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile i Buick, čime je izgubio svoju ekskluzivnost. Postalo je jasno da iako Mercedes možda nije bio rival po prodajnim brojevima, on je svake godine krao sve veći broj kupaca i Cadillacu je bio potreban direktan rival.


To nas dovodi do druge generacije spomenutog Opela Diplomata. Nije bilo retkost da razne divizije General Motorsa proizvode modele koje bi neke druge divizije prodavale, a sredinom šezdesetih godina prošlog veka, dizajner Čak Džordan je dobio zadatak da postane glavni stilista.

Na taj način serijski Diplomat je delovao izuzetno „američki“ i njegove linije su u velikoj meri ličile na Chevrolet Chevelle. Tokom ranih godina razvoja, automobil se trebao prodavati pod Cadillacovim i Opelovim oznakama, dok su razlike između njih trebale da budu minimalne.

Naime, „Jenkiji“ su želeli skrivene farove i udobnija sedišta, kao i standardan V8 motor zapremine 327 kubnih inča (5,4 litre). On je razvijao 365 konjskih snaga i bio idealan za automobil takvih dimenzija.

Kada već spominjemo dimenzije, da kažemo da je Diplomat bio dugačak tek nešto manje od pet metara, što ga je učinilo izuzetno glomaznim proizvodom u Evropi, ali kompaktnim u Americi. Diplomat B se pojavio u prodaji na Starom kontinentu 1969. godine, dok je Cadillac zatražio nekoliko dodatnih godina da usavrši proizvod.

Nakon što su evropski mediji, pa i sam Mercedes, dodelili ozbiljne pohvale Opelovom velikanu, Cadillac je požurio planove prema kojima je početkom sedamdesetih godina trebalo da bude, a i bio je spreman za serijsku proizvodnju. Oni bi verovatno urodili plodom, ali je naftna kriza iz istog perioda smanjila budžet za novitete i Amerikanci su shvatili da moraju da krenu drugim putem, kao što je deljenje fabrike sa nekim već postojećim modelom.

Na bazi jeftinog modela Chevrolet Nova je stigao Cadillac Seville 1976. godine sa identičnom strategijom kao i planirani Diplomat. On je bio najmanji model Cadillaca, a pri tom i najskuplji, čime je po prvi put direktno napao marku Mercedes. Seville je doneo rezultate i do kasnih sedamdesetih godina prodaja celokupnog Cadillaca se približila cifri od 400.000 jedinica za dvanaest meseci.

A Diplomat? Pa druga generacija je nastavila sa proizvodnjom sve do 1977. godine i u tom periodu će biti prodato tek 23.500 primeraka. Njegova zamena je bio model Senator koji se udaljio od američkih linija. Naposletku, Cadillac je ipak dočekao da prodaje svog Opela.

Naime, od 1997. do 2001. godine, Opel Omega se prodavao kao Cadillac Catera, ali i pored jakog marketinškog napora, „američka Omega“ nije opravdala velika očekivanja.

Zoran Tomasović

(10913)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uživo sam video samo jedan primerak ovog Diplomata. Par puta 🙂 I delovao mi je kolosalno. Nisam znao ove podatke o poreklu, tako da, što se mene tiče, odličan tekst.

Zemunac

Moja sećanja na ovaj auto se protežu na osnovnu školu Goce Delčev u Zemunu , porodicu Trajković lokalnog pekara ,koji nam je prodavao užinu iz ogromnog gepeka Opel DIPLOMATA. Bio sam klinac koji je bio očaran veličinom ovog vozila. Ah stara dobra vremena.

Bungi

Moj strikan je iz Njemačke dovozio uvijek Rekorde,jedan bijeli,jedan metalik zeleni,sve karavani.Kakva su to auta bila.??

Zoca

Zadnja osovina Diplomata B je bila De Dion.Alfe su je raubovale u mnogim modelima do 75-ice.