1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Citroen Traction Avant je trebalo da pruža i V8 agregat
Zanimljivost dana: Citroen Traction Avant je trebalo da pruža i V8 agregat

Zanimljivost dana: Citroen Traction Avant je trebalo da pruža i V8 agregat

566
0
Podelite sa prijateljima:

Citroen Traction Avant je jedna od najvećih ikona automobilske industrije. Kada je debitovao početkom tridesetih godina prošlog veka, svet je dobio prvi masovno proizvedeni automobil sa pogonom na prednje točkove i postavio Citroen na mapu sveta kao veoma inovativnog proizvođača čiji su automobili godinama ispred svog vremena. O ovome ste detaljno mogli da čitate u našoj istorijskoj lekciji od Traction Avantu.

Kroz celu svoju istoriju ovaj automobil je nosio posebnu oznaku “izračunatu“ preko zapremine agregata, a na taj način se određivala visina godišnjih tro[kova registracije, to jest poreza. Primera radi, oni osnovni modeli sa 1,3, 1,5 i 1,6-litarskim agregatima su bili 7CV, a kasnije su debitovali i 9CV, 11CV i 16CV.

Za ovo izdanje zanimljivosti dana ćemo se koncentrisati na Traction Avant koji nažalost nikada nije ugledao svetlost dana, a da jeste ispod haube bi se krio moćni V8 agregat. Ovo je priča o “Super Traction Avantu“ ili kako se zvao tokom razvoja 22CV.

Andre Citroen je bio veliki kockar u životu i nikada se nije zadovoljavao postignutim. I pre nego što je ovaj legendarni automobil debitovao, Andre je želeo bogatu ponudu agregata sa četiri, šest i osam cilindara, čime bi privlačio kupce svih godina i budžeta. U spomenuto vreme, V8 motori su bili retkost u Evropi, ali je u Americi Ford napravio revoluciju kada je debitovao s čuvenim motorom Flathead V8, još davne 1932. godine.

Sa 65 konja ispod haube, Flathead je mogao da dostigne maksimalnih 130 km/h, ali što je možda najbitnije od svega bio je dovoljno pristupačan da ga je gotovo svako mogao priuštiti. To je dalo krila Citroenu da i on može da krene istim putem, mada je pristupačnost odmah postala veliki problem. Naime, u Evropi cene registracije i poreza su određivane po zapremini motora, dok “Jenkiji“ nisu imali takav problem.

No, Andre se nije dao obeshrabriti, i dugo vremena 22CV je bio mit uz verovanje da je predstavljen samo jedan eksperimentalni prototip model. Kako ćemo videti u ostatku ove priče, Citroen je imao veliki plan za masovnu proizvodnju, a neki primerci su možda čak završili na ulicama.

Do ranih tridesetih godina prošlog veka, Citroen je postojao već više od jedne decenije i smatrao je da ima iskustvo da se bori sa najekskluzivnijim proizvođačima. Osnovne verzije Traction Avanta su se približavale serijskoj proizvodnji pa je kompanija krenula sa razvojom modela sa V8 ispod haube.

Kompletan prednji deo vozila je morao da pretrpi veće promene pošto bi težina vozila bila povećana za oko 300 kilograma (ukupno 1,2 tone). Maska hladnjaka je dobila na dimenzijama, hauba proširena, a farovi dodati na krila.

Citroen je planirao da koristi 3,8-litarski motor sa oko 100 konjskih snaga. Neki mediji, kao što je lokalni Auto Journal magazin, su tvrdili da je takav agregat nastao spajanjem dva 1,9-litarska benzinca koji su već bili u ponudi, dok su po nekim pričama rani prototipovi zapravo koristili spomenuti Fordov agregat, koji je bio slične zapremine. Prvi testovi su doneli i kombinovanu potrošnju od 16 litara na 100 kilometara, što je bilo dvostruko više od Traction Avanta sa 1,3-litarskim motorom.

Andre Citroen je želeo još jedan deo revolucionarne tehnologije, a to je automatski menjač. On je čak kupio rivalsku firmu Sensaud de Lavaud, koja je pružala takvu tehnologiju, ali su testovi pokazali da postoje mnoge rane boljke i da neće biti spreman na vreme.

Iz tog razloga, Citroen je odlučio da nastavi da koristi provereni trostepeni manuelni menjač. Razvoj novog agregata je tekao dosta sporo. Inženjeri nisu uspevali da izvuku željenih 100 “konja“ već samo 90 “grla“, a motor je imao i problema sa pregrejavanjem, potrošnjom ulja i generalno niskim nivoom kvaliteta.

Međutim, kako je Andre već obećao premijeru na Salonu Automobila u Parizu 1934. godine, on je morao da ga i ispuni. Pored 22CV, na salonu su predstavljeni i novi agregati, ali po nekim pričama haube na automobilima su bile zaključane pa su mnogi posumnjali da se ispod njih uopšte nalaze motori.

Tokom prezentacije kupcima je najavljeno da će 22CV biti dostupan kao limuzina, kupe sa troje i petoro sedišta i na kraju kabriolet dok bi maksimalna brzina bila 140 km/h. Planirana cena od ondašnjih 32.000 francuskih franaka bi bila za 14.000 franaka viša od osnovnog modela.

Nažalost za Citroen, razvoj Traction Avanta je bio toliko skup da je dovela do potpunog finansijskog rastrojstva kompaniju, odnosno do stečaja i to pre nego što je idejan primerak završio na ulicama.

Proizvođača je preuzela kompanija pneumatika Michelin, što znači da je Pjer Mišelin sada vodio glavnu reč. Iako mu se dopao 22CV, zaključio je da pod hitno mora da snizi troškove ukoliko Citroen želi da preživi, pa je 22CV brzo pao u zaborav.

Do tog momenta je bilo proizvedeno oko 20 prototip jedinica, a šta se desilo nakon toga je misterija koja traje do današnjeg dana. Veruje se da je određeni broj primeraka uništen, a ostali prerađeni u standardne Traction Avante i preprodati kupcima. Međutim, postoje priče da je par modela ipak prodato privatnim kupcima i da su neki od njih čak preživeli Drugi svetski rat.

Najpoznatija je priča prema kojoj je minimalno jedan primerak završio u Vijetnamu, koji je tada bio francuska kolonija. Tokom 1948. godine, salon u Francuskoj je čak dobio telegraf od privatnog kupca iz Vijetnama koji je zatražio novu vodenu pumpu za svoj 22CV. O ovome je obavešten i sam Citroen, ali nikada nije uspeo da uđe u trag misterioznom vlasniku. Jedan od francuskih vojnika će kasnije reči da je viđao 22CV u Sajgonu tokom tridesetih godina prošlog veka.

Traction Avant će nastaviti da se proizvodi sve do 1957. godine, a najveći agregat u ponudi će ostati 2,9-litarski. S vremena na vreme, lažni 22CV se može videti po skupovima klasičnih vozila. Međutim, nijedan od njih nije proizveo Citroen već je reč o privatnim preradama sa najčešće Fordovim motorima. Ipak, kada se setimo kako su pronađeni izgubljeni modeli legendarnog “Spačeka“ godinama nakon što se verovalo da su uništeni, možda postoji i nada da ćemo jednog dana dočekati isto i sa 22CV.

Zoran Tomasović

(566)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments