1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Clio 1.0 X-Tronic R.S. Line – Druga liga
Renault Clio 1.0 X-Tronic R.S. Line – Druga liga
133

Renault Clio 1.0 X-Tronic R.S. Line – Druga liga

5.14K
133
Podelite sa prijateljima:

Još do juče, ukoliko ste poželeli kupiti novi Clio 5 sa automatskim menjačem morali ste se opredeliti za „snažni“ 1.3 TCe/130 EDC. Danas, u ponudi je i tzv. X-Tronic, uparen sa slabijim, pa samim tim i jeftinijim agregatom 1.0 TCe/100 ks.

Od početka karijere, pre bezmalo godinu dana, novi Clio pobrao je brojne pohvale od strane specijalizovane auto štampe, kao i od samih kupaca. U poređenju s prethodnim progres je pre svega ostvaren na polju vozne dinamike i kvaliteta enterijera, zbog čega se često nametnuo u direktnoj konfrontaciji s konkurentima. I prognoze su bile vrlo optimistične, predviđalo se da će u najmanju ruku ponoviti komercijalni uspeh prethodne generacije.

No, nakon odličnog starta, početkom ove godine nadvili su se prvi tamni oblaci. Prodaja nije na nivou očekivane, tako da je njegov „smrtni neprijatelj“, Peugeot 208 druge generacije, preuzeo podijum i ujedno se okitio titulom „Automobila godine“. Potom dođe i ta korona Covid-19, fabrike se pozatvaraše, prodaja se zaustavila, a Renault kao nikada do sada „u buli“, očajnički očekuje pomoć od države u iznosu od pet milijardi evra. Uprkos svemu, ulaganja u Clio, koji je od egzistencijalnog značaja za proizvođača, se nastavljaju.

U išćekivanju hibridne i TNG (gas) verzije, dočepah se nove menjačke kutije X-Tronic, ili ukoliko više volite CVT (Continuously Variable Transmission), isključivo u sprezi s trocilindarskim 1.0 TCe od 100 ks. Pre toga, iako smo do sada par puta vozili novi Clio, da se podsetimo nekih detalja. Ovako, bez obzira što se to ne bi reklo na prvi pogled, Clio 5 nema ama baš ništa zajedničko s prethodnim, koga je zamenio nakon sedam godina brilijantne karijere. Verovatno iz tog razloga, odgovorni u Renaultu nisu želeli ništa rizikovati, peta generacija poprimila je mnoge stilske elemente četvrte. Ovaj mali Renault već par decenija najprodavaniji je model u Francuskoj, odnosno drugi u Evropi, iza Golfa. Nakon tridesetak godina postojanja i četiri generacije, s preko 15 miliona proizvedenih primeraka, Clio je pravi „bestseler“.

Naglasimo zato da se ovde ne radi o nekakvoj dubinskoj restiliziciji, već o potpuno novom modelu. „Petica“ je postavljena na do sada nepoznatoj platformi, kojom se poslužio i novi Captur, kao i Nissanu Juke 2. Ovo treba istaći jer vizuelno Clio 5 veoma podseća na prethodnika, uz praktično iste spoljašnje dimenzije i forme, s tim da je preuzeo mnoge stilske elemente Meganea. Prednji deo je gotovo prekopiran od njega, dok je zadnji, u poređenju s Cliom 4 personalizovan znatno većom svetlosnom grupom. Sam branik podignut je za 8 cm, kako bi bolje zaštitio peta vrata u slučaju lakših udaraca, i ujedno je u boji karoserije, bez crnog umetka pri dnu kao kod „četvorke“.

Za rezultat imamo stilski veoma skladno i dopadljivo vozlo, bez obzira što nedostaje efekat iznenađanje, kao kod gore spomenutog 208, koji je napravio radikalan rez u poređenju s dizajnom pređašnje generacije. Ovo se posebno odnosi na voženi Clio, koji nosi oznaku R.S. Line, što evidentno asocira na sport. Dakle, ukoliko ste se zapitali kako bi jednoga dana mogao da izgleda novi Clio R.S, pod uslovom da ga proizvođač ponudi, evo vam ideje. Na stranu atraktivna nebo plava boja, obratite pažnju na prednji branik sa „F1 spojlerom“ i sportsku masku u obliku pčelinjeg saća.

Dodajmo na to značke RS na krilima i petim vratima, plus specifične aluminijumske naplatke od 17 cola i difuzor vazduha pozadi s ovalnom i hromiranom izduvnom cevi, da bi slika bila potpuna. Diskretno ali dopadljivo, pravi R.S. mogao bi imati eventualno izraženiji spojler pozadi i duplu izduvnu granu, osim ukoliko ne postane električni…

Neka druga vremena

Za razliku od spoljašnjeg izgleda, enterijer je nemoguće zameniti s bivši Cliom. Kod novajlije impresionira modernim stilom i opštim kvalitetom, pod uslovom da se radi o nekom od viših završnih nivoa. Komandna tabla je elegantna, horizontalna, njome dominira vertikalno postavljen ekran velike rezolucije od 9,3 inča (23,6 cm), s nebrojenim funkcijama i personalizacijama. Podignut je visoko i kao takav na dohvat ruke i oka.

U sličnom stilu je savršeno pregledna instrument tabla od 7 inča, koja se isto tako može personalizovati, odnosno izabrati stil koji imitira klasične instrumente, sa podeocima i kazaljkom. Sam kvalitet materijala je neuporedivo bolji nego li kod prethodnog Clia, čitav gornji deo konzole je od mekane plastike, koju pronalazimo i na vratima, odnosno na mestima gde je nema ni kod pojedinih modela u C segmentu.

Međutim, ne treba se zavaravati, Clio nema ni nameru ni mogućnosti da im konkuriše. Sa skromnih 4,05 m dužine i praktično neizmenjenim unutrašnjim prostorom, i dalje je samo polivalentan gradski mališan, bez većih familijarnih pretenzija.  U prevodu, iako zadnja vrata olakšavaju pristup zadnjoj klupi (Clio postoji samu u hečbek izvedbi sa petoro vrata), ne očekujte da se na njoj osećate carski! Kao i prilikom prvog susreta s njim, moja sićušna ćerka od 1,65 m visine oseća se komotno pozadi, no krupnije osobe moraju da računaju na solidarnost putnika na prednjim sedištima.

Ne očekujte ni značajno povećanje prtljažnog prostora, ovaj je sada pre svega praktičniji. Peta generacija ima veći i pravilniji prorez, dok se obaranjem naslona dobija potpuno ravan pod i maksimalna zapremina od 1.069 lit. Podsećanja radi, kod bivšeg postoji poprečno postavljeno pojačanje u dnu i „stepenica“ od 7-8 cm. Za neupućene, kao što je moja supruga koja je bezuspešno tražila bravu za otvaranje, napomena da je nema na petim vratima, prekidač je skriven ispod branika. Rešenje je elegantno ali pri i najmanjoj kiši odmah se isprlja, samim tim i ruke kada poželite otvoriti prtljažnik. Isprljaćete ih kada sipate gorivo jer je zadržan klasičan čep na odvrtanje, umesto otvorenog grla kao kod pojedinih konkurenata, odnosno bratskog Megana.

Za razliku od zadnje klupe, vozač i suvozač odlično se osećaju na sportskim sedištima, sa snažnim bočnim osloncima. Kao što se moglo i očekivati kod R.S. Line unutrašnjost asocira na sport, pored kožom obloženih sedišta, prošivenih crvenim koncem (opcija), navedimo i upravljač (podešava po dubini i visini), toliko lepo oblikovan i prijatan u rukama, da budi izvesne fetišističke nagone… U istom stilu su i aluminijumske papučice i ručica menjača, a sve je upotpunjeno plastikom na komandnoj tabli u karbon stilu i crvenom lajsnom koja se proteže po širini. Noću, atraktivno deluje LED osvetljenje po obodu središnje konzole i na vratima, po želji u desetak različitih boja.

Ergonomija je bez zamerki, lično nalazim da mi Clio mnogo bolje „leži“ od Peugeota 208, čiji minijaturni upravljač  i instrument tabla zahtevaju izvesno prilagođavanje. Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke. Stane nekako u vrata i ta moja test flaša od 1,5 litara (mora ipak malo da se zgnječi), dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Relativno skromne zapremine jedino je pregradak za rukavice ispred suvozača, no uprkos tome Renault navodi da je ukupni kapacitet svih boksova povećan na 26 litara (22 l kod Clia 4).

Tigar od papira?

Uzevši u obzir sve navedene sportske atribute, neupućen vozač biće razočaran skromnim perfomansama. No, šta očekivati od jednolitarskog trocilindričnog agregata od 100 ks, posebno kada ga X-Tronic, poreklom iz Nissana, uguši i smanji obrtni moment s 160 Nm na 142 Nm? Kao što je navedeno u podnaslovu, jedini automatski menjač u modelu Clio do nedavno je bio EDC, s duplom spojnicom, u paru s snažnijim 1.3 TCe od 130 ks. Njegova cena u Srbiji, ukoliko je verovati cenovniku na sajtu uvoznika, iznosi 18.790 evra (jedini završni nivo Editon One), dok se Clio 1.0 X-Tronic nudi počevši od 14.290 evra, uz niži završni nivo Zen.

Razlika u poređenju sa ručnim menjačem iznosi 1.000 evra, što na prvi pogled deluje interesantno. Dobro, ali koliko zaista vredi CVT menjač, čija reputacija često nije na dobrom glasu? Podsećanja radi, za razliku od EDC menjača, CVT je znatno jednostavniji, „klasičniji“, samim tim i jeftiniji. Umesto međusobnih kombinacija zupčanika, kod njega ulogu promene prenosnog odnosa obavljaju konusi. Jedan konus se nalazi na pogonskom vratilu, drugi na vratilu koje je povezano sa diferencijalom, a međusobno su povezani pogonskim remenom. Širenje ili sužavanje konusa smanjuje ili povećava prečnik na koji se naslanja pogonski remen, čime se postiže stalno prilagođavanje potrebnog prenosnog odnosa za trenutnu brzinu i broj obrtaja motora.

Ovom operacijom kod današnjih CVT menjača upravlja elektronika, zbog čega i imaju naziv „kontinuirano varijabilni“. Teoretski gledano upravo zbog toga sposobni su u svakom trenutku omoguće idealan prenosni odnos, bez zupčanicima unapred zadatih kombinacija. Iako konstruktivno nemaju stepene prenosa, neki proizvođači ih veštački stepenuju, ograničavajući širenje i skupljanje konusa, što je korisno na usponima ili nizbrdicama, odnosno prilikom dinamične vožnje. Prednosti ovakve koncepcije se ogledaju u tečnoj vožnji, bez ikakvih trzaja, koji mogu nastupiti prilikom promena stepena prenosa. Osim toga, obezbeđuje maksimalnu iskoristivost obrtnog momenta u svakom režimu vožnje.

Upravo to smo konstatovali prilikom test vožnje ovog Clia, što posebno dolazi do izražaja u gradskoj vožnji. U ovakvim okolnostima X-Tronic se pokazao u najboljem svetlu, jedina mana mu je povišena potrošnja, po meni veća i do jedne jedne litre u poređenju s ručnim menjačem. Razlog treba tražiti u višem režimu rada motora prilikom ubrzanja, odnosno prilikom promene „prenosa“. Na putu je malo drugačija priča, posebno ukoliko se želi dinamčino voziti. Ponekad se stiče utisak da se motor vrti u prazno, odnosno da nema adekvatnog odgovora na gas.

No dobro, za to nije kriv samo menjač već i mali obrtni moment, odnosno skromna snaga agregata. Čak i s ručnim menjačem i 160 Nm ovaj blok nije nikakva „bomba“, jednostavno agregat za svaki dan, po potrebi sposoban odvesti vas i na duži put. Međutim, kako je ručni petostepeni menjač sve samo ne moderan i prijatan za upotrebu, automatski CVT ispade dobra alternativa, bez obzira što nedostaje kočenje motorom. Koliko toliko stvar spašava pozicija L (ne preterano prijatna ručica povuče se maksimalno ka sebi), kada agregat ostaje duže angažovan u višim obrtajima, što pomaže kočnicama po oduzimanju gasa. Zanimljivo u planinskim uslovima vožnje, no performanse se mogu poboljšati i izborom programa Sport (postoje još Normal i Eco), preko sistema Multi-Sense.

Motor tako postaje „puniji“, a upravljanje teže i preciznije. Uostalom verujem da kupci Clia 1.0 TCe ni ne očekuju da ovaj poskoči na svaki dodir papučice za gas, tim bolje jer ubrzanje do „stotke“ je identično (pomalo dugih 11,8 sekundi), dok je maksimalna brzina niža za 5 km/h (182 km/h). Uzeti auto put nije znači „zabranjeno“, šta više, uz dobru izolaciju kabinskog prostora i agregat koji se vrti na skromnih 2.500 o/min (brzina između 130-140 km/h), udobnost je zagarantovana. U ovakvim okolnostima računajte na potrošnju od 7-7,5 litara, odnosno za litru manje ukoliko vozite nešto sporije (115-120 km/h).

Navodim ovo jer me je jedan naš zajednički internet prijatelj posavetovao da zabeležim i ovakve podatke (neću reči kako se zove, već samo da je od nedavno ponosni vlasnik jedne Honde CR-V), što može biti korisno u našim uslovima, zbog malog broja ozbiljnih autoputeva. Minimalna zabeležena potrošnja može se spustiti i na manje od 5 litara (vožnja u konstatnom režimu rada pri brzini od 80-90 km/h), odnosno maksimalna preko 10 litara u otežanim gradskim uslovima. Kako se putni računar kod Clia svaki put po gašenju motora resetuje, tj. ne memoriše ukupni prosek, uz malo kalkulacije došao sam do proseka od oko 7,5 litara, što je osetno više od zabeleženih 6,8 litara prilikom test vožnje Clia sa istim agregatom i ručnim menjačem.

Kako bi proverili voznu dinamiku i uživali u slobodi kretanja nakon dvomesečnog karantina, kao i toliko očekivanom roštilju, skoknusmo opet kod prijatelja „na selo”, na limitu dozvoljenom novim sanitarnim merama (maksimalno 100 km od mesta prebivališta). Za neupućene, Clio 5 dobio je novu CMF-B platformu, kruću i lakšu od nekadašnje za pedesetak kilograma. Kako zahvaljujući njoj, tako i unapređenom ogibljenju, ovaj Clio može se voziti veoma dinamično, i pre svega sigurno. Svoj doprinos, posebno u našem slučaju, daju i odlične Continental Conti Sport gume, dimenzija 205/45 R17, zbog kojih je tek neznatno izgubio na udobnosti. Jedno je sigurno, ovakav kakav  je sigurno spada u najtalentovanije mališane, njegovo ponašanje na putu je bez zamerke.

Ukoliko bi za kraj trebalo nesto zaključiti, rekao bih da Clio 1.0 TCe X-Tronic ima smisla. Iako je CVT menjač inferiorniji od EDC,  uz ovaj agregat sasvim zadovoljava. Što se tiče opreme i tu ima za svačiji ukus, ko može platiti i doplati dobiće sve najnovije sisteme kao u vozilu superiornijeg segmenta. Nema šta nema kod Clia 5, kao što smo videli od sada i sportski R.S izgled, čak i uz jedno ovakvo nejako motorče. Pomalo neskladno, da ne kažem glupo, ali ako prija egu vlasnika zašto da ne?

 Tekst i fotografije: Perica Rajković     

Renault Clio 1.0 TCe X-Tronic G.T.Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4050/1798/1440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 391 lit
Masa praznog vozila: 1.201  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 100 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 142 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: X-Tronic CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/elastična osovina sa spiralnim oprugama
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,8 s
Maks. brzina: 182 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,3-7,7l/100 km
Emisija CO2: 120 g/km

Cena

Testiranog Clio X-Tronic 1.0 TCe/100 u Srbiji  od 14.290 evra

Dobre strane:

Prijatan menjač u svakodnevnoj upotrebi, razumno viša cena, atraktivan završni nivo R.S Line, moderan enterijer, nivo raspoložive opreme, pozicija za upravljačem, odnos vozna dinamika/ udobnost

Loše strane:

Povišena potrošnja uz CVT menjač, prosečan unutrašnji prostor, nesklad izmedu sportskog izgleda i performansi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,25
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,78

 

(5137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

133 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Kćerki se sigurno svidio.

moron

Ako je isključivo za grad, možda ima smisla ta doplata od 1.000 za CVT. Ne znam… Šteta je što uz TCE 100 ne može bar za tih 1.000 evra da se doplati za 6MT. Ja bih pre za to dao – ako bih kola uzimao i za dobar udeo vangradske vožnje. Opet, sa Intens-a doplata za Edition One paket je 1.200. Možda to i ima više smisla od ovog CVT-a … Ili, „brate“, doplatiš „samo“ 3.900 (ako ne grešim) i sa Intens TCE 100 5MT „kao čovek“ predješ na TCE 130 EDC 7 Edition One … Dobiješ ne samo „nešto… Pročitaj više »

sinovac

Korektna je to doplata za automatik… A na 130km/h se vrti na 2.500 o/min i to je, sigurno, značajno niže (i tiše) od manuelnog. EDC dosta bolja, ali mnogo skuplja varijanta. Generalno – vredi.

xtrimi

Idi bre ili ja dugo nisam bio ovde ili se Peki raspisao. Ali brzometna dva testa. Bravo!
Podržavam komentatora da bi radije išao na 6MT nego na CVT ali ja sam jedan a on je drugi. Za ostale ne znamo.

Meni su ti CVT menjači nekako ostali u lošoj uspomeni a vidim da i danas je Rajković to primetio , motor se vrti a nema se osećaja da se nešto dešava.
U svakom slučaju slike su odlične ,boja prva liga, vozilo ok.

Pitanje:
da li ambijentalo osvetljenje se može isklučiti?

Peki

Da, moze se iskljuciti ili smanjiti ambijentno osvetljenje, odnosno promeniti boja.

Balkanboj

Baš me nešto kopkalo pa sam pretražio bazu AR testova i našao ovo –

https://autorepublika.com/2017/08/08/mazda2-g90-takumi-opojni-koktel-sa-125-carine/

Atmo Mazda sa 1.5 motorom troši manje, ubrzava bolje. Ne vidim potrebu za ovim tce sa 3 cilindra.

Don

Kad se već kopaju linkovi…https://turboportal.ba/index.php/vijesti/61-zanimljivosti-kat/1347-prenosimo-drsko-ponasanje-predstavnika-forda-iz-srbije-prema-novinarima-vrelih-guma
Btw, sta je bilo sa ovim što je pisao, jel dogurao bar do premijera ??

Miki

Hahahaha znam lika iz Forda licno. Jednom prevarant. Pre par godina nas je sve ubedjivao da od njega kupujemo lazne kripto valute, bugarska piramidalna sema…

don

i dje sad?

Bungi

U svemu je ovaj Klio bolji od prethodnika. Pogotovo kvalitet materijala i ukupno uređenje unutrašnjosti čak i sa ovom najslabijom motorizacijom.

kola

evo ga napravio reno pravoga japanca ko od papira tacno receno svaka cast. ovo odma da tereaju za kinu i ima da ide ko alva

J4ZZ3R

Prosle godine sam uzeo c3 1.2 turbo shine i autic je stvarno totalno iznenadjenje, udoban, mekan, lepo opremljen, ali…sto bi rekao kolega MRN, djavo mi ne da mira i cinjenica da nema AEB i da 208 i Clio izgledaju KLASU kvalitetnije u enterijeru me tera na razmisljanje da kupim jedan od ta dva, ili mozda 2008. Sta velite 208 1.2 Allure 100ks sa lepom opremom za 16390 eur ili Clio 1.3 TCE Edition One za 2k vise sa EDC? Clio ima bolju opremu (automatik, 30ks vise, cilindar vise, 360 kamera, prednji senzori, blind spot monitoring, keyless entry) 208 mi je… Pročitaj više »

kola

za te pare mozes uzet novog golfa 7 dizela pa malo razmisli ako tu treba uopste razmisljanje

J4ZZ3R

Kola znam da je Golf 7 lepo odradjen automobil i da je cak trenuto i vrlo povoljan, ali recimo da je glavni razlog zasto ne zelim Golfa taj sto ga vozi svako i njegov brat, tako da mi to bas smeta, takodje su mi sva tri automobila daleko atraktivnija od Golfa, ali slazem se da je sa racionalne strane za onog ko zeli da se utopi Golf odlicno resenje. Trentno imam Civic (jedini, ne u gradu vec u regiji) i c3 (surak se odusevio pa je i on kupio u istom paketu, ali sa slabijim motorom) kojih zajedno sa mojim… Pročitaj više »

kola

golf je cest jer vredi i valja a honda je retka jer bi reko da nevalja inace ne bi bila retka. kako nesto izgleda je stvar ukusa i podnevlja ali opet meni ko i vecini honda je retko ruzna a golf logicno ima vremenski dizajn. sve to sto sam nalupoeto da zanemaris ali brate porediti golfa dizel i male francuze na benzin stvarno nema smisla. da imam za auto 17 000 ih

Yankee

Gde je Civic retka? Pa Civic je bolje prodavan auto od Golfa u svetu.

Prodaja prosle godine u celom svetu:
Honda Civic 821.734
Volkswagen Golf 687.664

kola

ene opet tebe oooo. kazem ti si u americi a ja u evropi u evropi vaki auti ne iducomment image

u braniku ko gume otiraci za noge a auspuh hdmi heheh

Yankee

Svetska prodaja odredjenog auta se dobija tako sto se saberu brojevi iz svih drzava u kojima se taj auto prodaje, a ne samo iz drzava koje tebi odgovaraju.
Na kraju dana u svetu je prosle godine prodato vise Civica nego Golfova. Kraj price.

kola

u svetu je prodato mnogo kaubojskih sesira bas mnogo ne sporim al za koji ce meni kad se to ovde nenosi a da ga stavim misli bi da sam izludeo. razumes

DOLF

Ako se dobro sećam preko pola miliona Golfova od te brojke je samo u Nemačkoj prodato, tj. možda i preko 90% tržišta za Golf je u samoj Nemačkoj. Dok za Civic čisto sumnjam da je Japan glavno tržište.

J4ZZ3R

Kola imas pravo da kazes da ti se Civic ne dopada. Kad je tek izasao i meni je bio najruzniji auto u klasi, a posle mu je legao tako da mi je sad bas skroz funky i poseban.

Ali nemas pravo da kazes da je Civic redak, jeste u Srbiji, ali ako gledas svet, bolje se prodaje od Golfa i to skoro za 200.000kom godisnje vise… I da auto je za klasu veci od Golfa, jeftiniji je s obzirom na opremu

kola

lepo ili ruzno vremenom se naviknes i na jedno i drugo pa ne vidis. civic nema prodju u evropi a to sto ide kod ludih amera nije parametar ocene. jer bi trebalo u protivnom da ovde ganjamo linkon i druge neznam imena krseva raznih. tebe nevredjam zbog auta samo nako lupetam jer auto je auto a glof je golf heheh

kola

civic u evropi ne moze da prebaci 40 hiljada godisnje sto je jadan rezultat a mislim da se glavnina proda na trzistu desnog volana kod caknutih engleza. rezultat takav da imaju racun da napuste evropu

Bungi

Ovaj poslednji Sivik koji voziš zaista nije lijep auto.Ali za Golfa, što se tiče mehaničkih rješanja i kvaliteta izrada, on je izmislio svijet.

moron

kola, samo da znaš, dao sam ti plus, ali, ne samo zato da umanjim ovaj tvoj negativni lični saldo, već zato što mislim da Golf jeste odličan automobil. Ali, dok sam u poslednjih 15-ak godina u salon škode ušao najmanje 50 puta, u salon VW-a sam ušao samo jednom, davne 2004. godine, da pogledam tadašnji golf (pojma, nemam, možda je bio „petica“?) i sve je tu bilo meni „potaman“, osim činjenice da je golf uvek „tudji automobil“. To je nešto (za mene) kao i bicikl. Budeš njegov samo prvi privremeni korisnik-dok ga djavo ne odnese. Naravno, sve se može „zaštititi“… Pročitaj više »

Balkanboj

Crossland X

Valjda ima neki motor da valja, a u dvojbojnoj varijanti je simpatičan.. Unutra mi je lepši od rođaka iz PSA.

Don

Uzmi pa lizi. Nakon 2 godine ga vratiš pa uzmeš drugi. Tako si u 4 godine imao oba.

J4ZZ3R

Ne isplati se kod nas, bolje da kupis pa da prodas…

Nemas favorita Done?

Don

Steta da nema. Nema punta ni mita, tako da nemam favorita hehe. A, ne znam šta da ti kažem, izvana i iznutra bolji mi je Clio nego 208. Jedva sam izašao iz klija (sa zadnjih sjedišta), idi na auto koje ima više opreme tj ak je budžet 19k, i baš ti je svejedno sta ćeš voziti, vidi sta se može za tu lovu kupiti (polovna djulija hehe) od 208 i klija. Lično, ak uperis pušku i da biram od ta dva,onda klija, jebga.(radi rime 🙂 vidi i Seat, i ona ateca bi mislim upala što je ala 2008 ali ima… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mito mi je prelep automobil, spolja naravno… Ali Punto u prelepoj koznoj suknji

S mile

Lajk za skracen nick MRN… A veruj mi od kad si spomenuo C3, bas sam ga proguglao, i zaista je originalan… Mislim… Drugaciji u klasi….

J4ZZ3R

Razmisljam cak i da porucim nov c3 sa panoramom i sa instrument tablom od stofa, ali ni tad ne moze da dodje sa AEBom 🙁

S mile

Zarazio te je MRN sa dodatnom opremom i gomilom skracenica…. 😁,

Moze i bez AEB da se vozi….

moron

Ja prvih 16 godina vozio i bez ABS-a i ikakvog air baga … 🙂 Da ne pominjem koliko mi je dodatnih godina trebalo do prvog ESP-a 🙂 Ali, onda „jednom“ dodje zlo i u čoveka udje „prokletstvo“ … on bi sve … I „već“ posle 32 godine vožnje tu je i zAjEB 🙂

Don

Taj zajeb je gratis uz Pezo.:-)

J4ZZ3R

Moze, ali tri cetiri puta me Civic lepo spasio srete, a jes i par puta kocio bez potrebe

J4ZZ3R

Predlazem da coveka svi zovemo MRN, poznajem ga licno, retko pristojan, kulturan i skroman covke, uz to veliki Profesionalna, a sabe naziva kako naziva, ne pristajem

kola

auto nisu gace i majce da se kupuju na svidelo mi se majke mi. malo konsultujte i nekog iz struke sto rekli real profesionalac

don

ne dirajte moje samoglasnike, rece moron! 🙂

moron

Baš tako Don. Punoletno lice samo bira svoje ime 🙂
Pri čemu ja mislim (budući da sebe bolje poznajem od drugih) da je ono potpuno „na mestu“. Odgovara sadržaju (ličnosti).

TNT

Pa zato se i nazvao @moron – živi u SRB, gde ako svako takav, kako si njega opisao, odskače u moru nekulturnih, samoživih, glupih i sebičnih ostalih sunarodnika.

sinovac

U toj trilemi (za zenomobil, a i povremenu zabavu), ako nije presudan prostor na zadnjoj klupi – Clio EDC!

Don

Ak je zenomobil, uzmi joj neki bez kočnica i strpaj punicu u njega :-))

Peki

Da ne kazes da ti nisam odgovorio… 🙂 Taj 208 koji si naveo pre bi trebalo uporediti sa ovde predstavljenim Cliom 1.0 TCe/100, jer je Clio 1.3 TCe EDC znatno snazniji i po meni bolji izbor. Drugo, zbog dece koja ce cesto biti pozadi, savetujem ti Clio jer je pristup zadnjoj klupi laksi, vrata su kod njega veca i prakticnija. Po pitanju stila 208 evidentno deluje atraktivnije, kako spolja tako i u unutrasnjosti, ali ja se bolje osecam u Cliu! Peugeot 2008 je druga prica, iskace iz kategorije polivalentnih malisana, kao sto sam naveo prilikom testa Mazde CX-30, njihov unutrasnji… Pročitaj više »

Don

Dobro ti Peki kaže , kupi koji god od ta dva samo da je talijanski ( i crveni ):-)))

J4ZZ3R

Posto volis Italijani, 99. od prvih para sam hteo da kupim Alfu… 156…i dan danas prelep automobil

moron

Peki,
Da slažem se, ako novci nisu problem, umesto Clia i 208, ja bih pre 2008 1,2 e-THP 130 …
Ako „ne može“ (baš) taj 2008, a pare i dalje nisu bitne, onda sledeći da bude Clio 1,33 TCE 130 EDC …
Ako on „ne može“, a novaca i dalje koliko hoćeš, onda verovatnije 208 e-THP 100 i to zbog tri stvari:
a) 6MT,
b) značajno veći moment,
c) perfomanse.
Ako ćemo do novaca i razuma, Clio TCE 100.

J4ZZ3R

Clio 1.0 TCE mi nakon 1.2 100 deluje kao da je progutao knedlu, a menjac mi je kao menjac na LOSEM kompletu volan menjac za playstation…

Meni se Clio u Edition one sa 1.33tce sa EDC dopada i mislim da je cena CAK i povoljna, ali 208 mi ima NESTO… emociju neku nosi, moc, drskost… I guza mu je savrsena.

Clio je elegantan i sve ok, ali sve nesto by the book lepota

moron

Za mene, taj Clio u Edition one sa 1.33tce sa EDC je prava „bomba“, u smislu kombinacije motora, menjača i cene.
Pežo 208 ne može nikako njemu da parira. Ni pod razno.

D_C

Samo da kazem da se slazem u potpunosti sa izborom. I da napomenem u slucaju Clio TCE 100 – sa manualnim menjacom.

J4ZZ3R

Jedno 6 godina smo koristili VW UP! kao drugi automobil i ok deca su bila manja, ali cak i prosle godine nisu patila. E sad cerkica i stariji sin jesu bas porasli ove godine, cerkica od 15 god je sad visoka koliko mama, a sin od 13 je blizu. Ovaj od 10 nije problematican, za sada 🙂 . Ali bez obzira na sve taj drugi auto najvise sluzi tome da supruga ode do posla i nazad, pokupi jedno dete ili pokupi dvoje dece… Ili ako mi skoknem negde po gradu bez dece. Kazem, retko bilo gde idemo svi zajedno tj… Pročitaj više »

Peki

A sto ne uradis kao moron, gledas gradske automobile i na kraju kupis jedan poveci SUV, kao sto je recimo Kadjar. Za dvadesetak hiljada evra imas super opremljen 1.3 TCe 140, jeste da nije „sminka“ kao 3008 ali brate mozes da kupis i Clio pride. Danas vracaj Kadjar 1.7 Blue dCi/150 4WD , ok, taj prebacuje 30.000 evra, ali kao sto rekoh ima i za 20.000. Prostran, udoban, nije ni ruzan, dobro motorce i skromna cena, sta ces bolje?

J4ZZ3R

Enterijer u Kadjaru je meni licno losiji nego u Cliu, sa aspekta dizajna. Slazem se da je racionalan izbor, ali u tom slucaju bih ipak doplatio za 3008, 3008 je premium u odnosu na ovo.

Mada realno mislim da jo kompaktni SUV previse za do skole i iz skole…

A kolega MRN koristi CVR za vikend poštovanja i porodicna putovanja

D_C

Zar nije Kadjar imao update sa restilizovanim (i prijatnijim za oko i dodir) enterijerom? Ili ti se ni on ne svidja?

moron

Peki, vidiš, „one proklete subote“ (kada sam porodično ušao u salon Honde da „pogledamo civica“ ), najpre smo otišli u salon Renoa, da porodično pogledamo baš Kadjar i to upravo TCE 140 6MT, paket Bose (dakle, predzadnji), koji je sa par opcionala, vrednih ukupno 2.910 (boja, kamera, AEB (ACC je bio nemoguć kao opcija), BSM, panorama i prednja sedišta sa ekstenzijom za butine), imao „akcijsku cenu“ od 26.250 (i gratis zimske gume). Ne mislim da bi on eventualno bilo loš izbor za svakog normalnog čoveka, ali, ja, kao pas jazavičar, u njega nisam mogao da sednem pozadi, zbog problema glave… Pročitaj više »

Don

Moron, druže, koliko često si ti na zadnjem sjedištu????

moron

Posljednjih godinu dana (od kad je sin položio), sve čeŝće.
A čini mi se da je u porodici u CRVu veća borba za zadnju, nego prednju klupu. Kao da je sećija „Dubrave“ 🙂

Don

Znači, za tebe Pick up vrijedi, pošto si proporcionalan, treba te strpati pozadi u otvoreni teretni prostor i nemaš brige sa krovom , a sinu pošto je tek položio dat tako 5m auto, nek se uči dijete, kad smo mi na yugu morali ili fici biti skučeni pa do mora putovati….pa da!:)

moron

Kad sam bio mali, nas pet (cela porodica), išli i Peglicom na more, jednog leta 🙂

Don

Imaš dva auta i firmino a ti na zadnjem sjedištu…gdje je tu logika? Daj mu neko vozilo, folciku za par sto eura nek ju djira sam

moron

„Logika“ je u biciklu 🙂 Na njemu sam nekako najsrećniji poslednjih godina, bar što se vožnje po gradu tiče, bez dileme. Čini mi se… Verovatno je to bolest neka .. Vraćam se danas sa posla, i u 300 metara tri saobraćajke, u tri ulice vezano, tramvaj „naguzio“ kola, zatvoren prilaz tramvajskom mostu (veliki zastoj u najavi ), kamion „kiperaš“ troosovinac „razvalio kola“ u poprečnoj ulici, a na prilazu Brankovom mostu takodje „naletanje“, dva automobila … Ja „pedelam“ i pevušim, jer idem dalje, bez zastoja i problema … Bolest, znam, ali … Jedan komšija me juče video u CRVu ispred zgrade,… Pročitaj više »

Don

Imo sam jednog kolegu, taj je i po snijegu stajao pravo kak Djole reče, tj kiša,snijeg ne važno, on je na biciklu. A još ako ima uzbrdica, niko sretniji od njega. Ja dusu ispustio na blagom brdascetu a konjina ide uz strminu dje ni koza neće i još sretan ko dijete kad mu čokoladu das. Kod nas doduše postoje i tuševi pa se otusiras i na posao, ali dolaziti oznojene, isiban vjetrom..a jok. Dosta ja napjesacim (80km prosjek po mjesecu) , navozim(4000km i sad čak! Mjesečno) da bih biciklo vozio, lično mi nije opcija. Ovdje, imaš ono: skreces desno ali… Pročitaj više »

Горан

Мислим да је од СуВ модела најбољи избор одлазећи Нисан Кашкаи, 1.3 ТЦе 160 КС, за 22 000 у готово највишем нивоу опреме са панорамским кровом још!) . То ми се чии бољом опцијом од Кађара како у погледу мотора него и опреме. У септембру како рекоше требало би да дође нови Кашкаи, који ће имати и хибридне моторе, што су сад почели сви да избацују. Било би занмљиво урадити анализу времена исплативости хибридног наспрам бензинског мотора с обзиром на значану разлку у цени узимајући у обзир све од трокова за гориво, регистрацције, сервиса… Чекамо тај Каптур Е Тех на… Pročitaj više »

moron

Kako kod koga, obični hibridi su trenutno skuplji i do 5-6.000, Ne računajući subvencije.
Ali je i bezobrazluk uvoznika toliko očit, jer su cene danas, u odnosu na period pre subvencija, veće barem za iznos subvencije,,pa i više. Ko ne veruje, ono ga na PA oglašen RAV hibrid za 44k.
On nikada toliko nije bio, tako da su subvencije namenjene očito džepu uvoznika, a ne kupcima.
A priča o tome kada ce da vam se „isplati“ vozilo od 30-40 k je lišena svakog smisla i logike. Ne isplati se ni umreti, a još manje živeti.

Don
moron

Don,
Čini mi se da su zAjEB i ACC malo „zadocnili“ ?
Ili je sve to bilo kako Bog zapoveda i ovde se radilo samo o manjku sreće …

Don

Nije izbjegao losa 🙂 al je na testu razvalio. I jel ono jednom drug kola reko (taj komentar treba uokviriti ), autopilot nije polagao vozački, nemre bit kriv za nesreću niti osudjen, pa ne smije ni da vozi.
zajeb ga nije volio 🙂

Don

Gledam mobile de. I nadjem 16600 u active ali dizel i to novi model, tri mjeseca čekaš da ga dobiješ, uvoz iz zemalja EU, dakle nije za njemačko tržište , taj njegov 2008, a u Srbiji 22000 bar onako po cjeniku. Ima i u allure paketu prošli model al 2017,2018 sa par hiljada na satu al benzin i za nekih 11000 eura.

don

najveci problem su pare, da ih nemas dovoljno, kupovao bi prema budzetu tj koliko ti je dug jorgan.

moron

J4ZZ3R,
znaš i sam, kao god da izabereš, kajaćeš se … Jer, i 208 i Clio imaju neke svoje prednosti. A i mane. Pobednika tu nema.

Don

Ima, talijanski i crveni. Da ide na lizing, ovdje imaš i po godini.https://ass-team.net/hersteller-und-modelle.html#BMW
Kod guzicara. I nije ih sramota tsko nazvati firmu.(ima još jedna nedaleko mene, švabe supci:) dakle , da ide na lizing mogao bi ih mijenjati (pod uslovom da nadje lizing ponudu).

J4ZZ3R

Clio 1.33tce EDC mi je ono racionalna kupovina i kad kupis nesto vodjeno raciom kajes se, a ako kupim 208 1.2 gt line necu se kajati jer posle emocionalno vodene odluke se teze kajes zar ne 🙂

D_C

Kad si vec u mogucnosti da kupujes nov auto i menjas ga cesce, evo predloga: sada kupis Clio 1.3TCE, vozis 2-3 godine (dobro, zena vozi) pa zamenis za 208 GT line sa automatikom kada se ovaj pojavi na nekoj posebnoj ponudi – ukoliko naravno u medjuvremenu ne izadje nesto atraktivnije. Ukoliko zanemarimo faktor da je 208 1.2 Allure 100ks jeftiniji od Clio 1.3TCE, mislim da je u svim drugim aspektima Renault ipak mnogo kompletniji auto u tim verzijama o kojima pricamo. Ili ipak zadrzis C3 i cekas neki veci iskorak, jer ako izuzmemo nedostatak AEB, mislim da ova dva nisu… Pročitaj više »

Ohlins adjustable damping

Koliko sam upamtio prošli put si silovito konstatovao da Clio 4 ima „gumen“ menjač, pa se čudim odakle opet se razmatra Reno ? Misliš da je Clio 5 nešto posebno iznad 4? E tu se varaš, baš kao što misliš da je novi 208 nešto posebno iznad starog 208. Ako već razmatraš da navedem da je Clio kvaletetniji auto od 208 ako ti to nešto znači, a C3 je kvalitetom najgori. Ono što vidiš vizuelno i jeste glavna razlika kod tih novih modela. Klio ti nije loša opcija, ali za te pare možeš poglčedati i nešto u C segmentu. I… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Pa jesam konstatovao da Clio 4 ima gumen menjac u zato i gledam SAMO Clio EDC, probao sam Clio 5 tce100 i taj menjac mi je isto bio kao „igracka“.

Ma vidim ja da cu na kraju da kupim Hondu i to Jazz 🙂

kola

sve je to francusko 0 klasa prvo se rastandrcu trapovi izgleda posle 100 hiljada ko vw posle 300 hiljada ali je ipak nauka za japance koji su neretko i duplo skuplji a realno duplo gori

DOLF

Prošle godine kada je Clio došao u Sr. išao sam u salon da ga vidim. Ima jako lepu poziciju za vozača, ali jeste da glupo zvuči (jesam malo višlji oko 190, pošto sam se pogrbio manje od toga, a kada se ispravim i viši sam) na zadnju klupu skoro da nisam mogao sesti, a kada sam seo skoro da nisam mogao ustati. Nije problem što nema mesta na zadnjoj klupi za mene već je problem bio što je pozicija zadnje klupe čudna, duboka pa mi se prvi put u životu desilo da ne mogu da uđem i izađem iz automobila… Pročitaj više »

J4ZZ3R

I moj je utisak da Clio ima manje mesta pozadi nego 208, ali 208 zato ima kako uska vrata.

Ja sam 184 i bukvalno kad sam seo nema mesanja i morao sam da se pripomazem da ustanem.

Mislim sam da ja jedini mislim da 208 ima vise mesta dok u WHAT CAR ne procitah Cliu 2* za prostor na zadnjim sedistima, 208ici 4*

kola

druze stas ti od 190 na zadnju klupu u klio kako ti to pada naum. to pozadi je sitnu djecu i sitnije zene. ovde ljudi uporno oce mali auto a oce pozadi da prevoze dvometraše. kupis skodu superb ili pasata i onda se pozadi vozas. zanimljivog naroda ima ovde bas.

DOLF

Ti uopšte ne čitaš šta je napisano. Ali nema veze.

don

pa velim ja da Klio ima problema sa zadnjim sjedalima, ja sam uz pomoc vatrogasaca izasao (bio lik ispred vozila, sajam auta a Klio se tek pojavio), ali kako moronu nije bilo nista, evo nije mi jasno.:-)

TNT

@Jaz3r, kada pokreneš temu, krene lavina… znači, nagradna igra za sve nas koji komentarišemo – probni krug kada stigne auto! Ovako kako si krenuo, mic po mic, eto tebe na 100.000 € 😀😀😀… ili bar u situaciji gde si došao do cifara koje počinju da te „žuljaju”. U ovoj „četvorlemI” Ja ne bih trenutka razmišljao: 3008! – naravno, ako finansije nisu problem. Ne ide dilema između ovih mališana i njega, u ovoj konkurenciji ovo je ozbiljan, polivalentan automobil. Možda ga malo više „ima” po ulicama, na kojima je sve češći „gost” i C3, što ti pretpostavljam smeta, ali sve ostalo… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Sve si u pravu 🙂 samo jod da imam 100k, a i da imam odakle mi 🙂

Don

Nemrem da nadjem onaj post dje Peki djelovao depresivan , jesil možda odlučio za jutjub kanal? Et, iz zajebancije, sljedeći auto koje uzmes, napravi mu i video (radio si to već, znamo) čisto da ga napraviš .postupi po naređenju, stariji vodnice!naprijed, marś :).

Dikh tu kava

Ja kad biram auto, biram motor, pa tek onda auto, ali to već svi ovde odavno znate. Meni, pak, mnogo bolje legao 208 od Clioa, iako u toj konstelaciji 208 sa tim srcem jednostavno nema šta da traži pored 1.33 EDC. 2008 je već „ozbiljna“ priča. Ko može da svari dizajn (ja teško, design nazi, jbg). A i najmanje je „ženski“, iako je cela ta klasa ženska. Verovatno nikad ne bih ponovo kupio C3, jer bih se osećao „prevarenim“, ali da prvi put kupujem, C3 bi bio neki sweet spot među ona dva. Za decu, 2008 jednostavno nema alternativu. Ja… Pročitaj više »

Don

Jesil u rodu sa moronom?

Dikh tu kava

Ne, ja stajem u većinu gde on ne može pozadi

Don

Kupuješ auto ko i on:-)

moron

Dikh tu kava,
Ti si vozio/probao 2008 1,2 e-THP 130, zar ne? Kako se Tebi čini da to ide?

J4ZZ3R

Probao sam i ja 2008 1.2 130ks, pazi vuce to korektno, ali recimo da je tvrdji zanacjno u odnosu na c3, zapravo ne da nije mekan u udoban vec je vise tvrd…

U krivine ide kako SUV, visoko, ok ne naginje se i ljulja kao c3, kod koga trebas da se potkocis u krivini ili na kocenju da se spremis na ljuljanje, ali to ima sarma kao da vozis AJKULU

D_C

Kakve su u Srbiji cene Captura kao pandan 2008?

J4ZZ3R

Kaptur je jeftiniji skoro 3k, ali kod njega bas imas osecaj da nije u istoj klasi sa 2008, kako pi pitanju prostora, tako i po pitanje izrade detalja u enterijeru, a meni licno je bas ruzan otpozadi

djole

Captur je povoljniji. Na stranu što je lepši u svakom pogledu i jeftiniji za održavanje. Novi 2008 izgleda kao mali kamion. Ne tvrdim, ali verujem da će Lav u dogledno vreme odustati od ovih dečijih volana. Naravno, nema smisla poređenje motora 1.2 sa motorom 1.33. Imidž Captura jedino kvare doboši na zadnjoj osovini.

moron

Kome nije bitan odnos veličina unutrašnjeg prostora, a traži potentnije i bolje motore, i sve to za manje pare, pri čemu „nije gadljiv“ na doboše pozadi, Captur TCE 130 i TCE 150 je nešto sa čime 2008 ne može da se „nosi“.
Ali, „ne bih mogao“ da ga kupim u varijanti sa 5MT u 2020. godini „pa da me kolješ“. To bih oprostio kod Clia ( sa TCE 100), ali, za Captur to „nije u redu“. To je „šamar razumu“. U 2020. godini. Na potpuno novom vozilu/modelu.

D_C

nemoj mi reci da se Captur TCE 130 i TCE 150 nude sa petostepenim menjacima? Ako se radi o TCE 100, meni licno ni on nije u redu u autu koji je ipak veci od Clia. Pogledaj ovaj gore vozeni, cak i on ima 1200kg. Iako sam bio prijatno iznenadjen kako se tako mali motor nosi sa Focusom trece generacije, to su bila rent-a-car vozila koja sam tako i vozio. Za licnu kupovinu bih ipak preporuco jaci motor, sto znaci da bi kod mene Captur morao da bude u verziji TCE130. Sa druge strane, takodje mislim da je doplata za… Pročitaj više »

moron

D_C,
Loše sam napisao (nejasno), TCE 130 i TCE 150 kod Captura su 6MT

Don

I found this offer at mobile.de:

Peugeot 2008 Active 1.5 BlueHDi 100 S&S NEUES MODELL
Mileage: 1 km
Fuel: Diesel
Power: 74 kW (101 Hp)

Price: €16,620

Balkanboj

Don, je li ta cena sa pdv-om ili bez?
Mada, u svakom slučaju jeste dobra ponuda, ioako se meni lično pug ne dopada.

Don

Sa PDV njemačkim, znači odbiješ ga kod uvoza u Srbiju. Zanimljiva je razlika u cijeni izmedju službene varijante u Srbiji i ovdje, 6000€. Benzinac je po cijeni dizela, 16600.

J4ZZ3R

Active deluje prilicno sirpmasno, nema senzore napred, kameru, bez detalja u eksterijeru

Горан

Рено каптур од 100 КС има пето степени мењач, а 1.3 130 Тце, шестостепени.

Dikh tu kava

Čini mi se da ide.. 😉 Nemam pojma, teško od jedne test vožnijice bilo kakav iole relevantan zaključak. A nisam ni uspeo da ga zaljuljam jer mi ono sra.e stalno vibriralo kad hoću da skrenem bez migavca, jedino da ga isključim, što ne znam da li bi mi dozvolili. Ili da naizmenično dajem migavce kad krenem u slalom.. Kažem, meni je nelep, a vrši funkciju. Motor me se nije nešto specijalno dojmio. Ko cvt. Vrišti on, a nije baš da čupa asfalt.. Mislim da bih bio bar mentalno zdraviji kad sebe ne bih morao da dovedem u dilemu B segment… Pročitaj više »

moron

Mada ga nisam probao, ja mislim da bi taj 1,2 e-THP 130 bio „prava mera“ za 2008. Ako ništa drugo, ima veći obrtni moment od CRV-a 1,5T koji je ipak veći automobil, tako da taj PSA motor nikako ne može biti loš izbor za 2008.

Dikh tu kava

Ne znam. Probaj. Uvek ima prostora za iznenađenja. A i „dovoljnost“ snage može biti vrlo individualna. Posebno u komparaciji sa onim što se neposredno pre toga vozi. P. S. Svi vi koji imate za.ebe malo duže (npr preko godinu dana), da li ste i koliko promenili stil i navike vožnje, u smislu da li se više oslanjate na elektroniku prilikom vožnje, ili i dalje verujete samo sebi? Pitam iz praktičnih razloga, da probam da shvatim da li AEB umrtvljuje, opušta vozača i koliko, ili vozite kao da ne postoji. Ne znam šta bi bilo bolje/lošije od ta dva. Ja mislim… Pročitaj više »

moron

Pitanje za taj AEB ti je potpuno na mestu. Ali, nemam to iskustvo da bih ti išta korisno rekao. Mada, jesam primetio da mi ACC u nekim situacijama zna biti veoma iritantan – u gradu. Jer sam ja navikao da po gradu, kada god mogu, vozim kola pod tempomatom ( po širokim bulevarima, po auto putu kroz grad … ). Ali, u uslovima u kojima ti se stalno neko ubacuje „odavde“ i „odande“, kada ti svako „seče dijagonale“, taj „prokleti“ ACC te stalno „cima“, mada ja sa onim običnim tempomatom, verovatno u 99% tih istih situacija gde mi se odjednom… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Na Civicu imam sve sem BSMa i ne oslanjam se na AEB nikako… Mogu ti reci da me AEB i ACC zapravo upozorava juna neke moje nedostake u voznji… Npr kroz ulicu krcatu pesacima ako krenes brze, AEB te zajebe i ukoci na mesto… Dalje ACC mada ima da se podesava odstojanje uvek drzi vise odstojanje od mene i to znacajno… I naravno ponašam se kao da nemam nijedan sistem.. E jedino me na autoputu uspava drzanje pravca… Mislim ne dozvoljava Honda da ne drzis volan duze od 10 sekundi, ali i kad drzis volan ponekad se osetis da da… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ono gde je mene kupio AEB jeste…. Jaka kisa, noc, Ibarska, blaga krivina na desno, ali opet ne vidis sta je. Auto krene jako da koci, ukopa se.. Pogledam… Nasip od sljunka i jake kise celim putem preko asfalta visine 25cm…da nije bilo AEBa leteo bi i sleteo…

Ili druga gradska varijanta. Pogledas na SEKUNDU u telef, auto ispred mene je ukocio, AEB je zaustavio auto pre nego sto sam video..

Dalje… Noc… Traktor bez svetala… Mislim da vredi doplatiti

Dikh tu kava

Ja sam svojevremeno, pre 10 i više godina, dugo odbijao i da pomislim na kupovinu kola bez tempomata. Kao to mi je bio ultimativni deo opreme. Ako bih kupio bez njega, kao da sam izgoreo pare. A onda, često bivajući po evropskim autoputevima, shvatim da mi taj tempomat zapravo ne služi ni deseti deo očekivanja koje sam od njega imao. Po definiciji bi čovek trebalo da našteluje brzinu i da uživa. Ali to se meni skoro nikad nije ili je jako retko dešavalo. Ili ja nekog stignem, ili mene neko stigne, ili neko uleti u makaze, i meni ni „t“… Pročitaj više »

J4ZZ3R

ACC vredi svake pare na autoputu…

Od bezbednosnih sistema su mu najvažniji AEB napred i pozadi, Blind spot monitoring… A od sistema komfora ACC, na autoputu je spas. Jos zamisli uz automatik za grad, sma krene, sam stane

J4ZZ3R

Stavljanje dece pozadi je sledeci korak.. Danas je bio medjukorak, brainstorming sa MRN 🙂

igi

Zanimljivo da niko u dilemi Clio/208/2008 ne razmatra dizela. Jel je razlog cena ili nešto drugo?

J4ZZ3R

Dizel nisam razmatrao ni za ‘veliki’ auto… Ali ja sam covek ekološki cistunac 🙂

moron

Kada bih za sebe birao neki od tih, a cena ne bi bila bitna, zbog problema mojih dimenzija, uzeo bih 2008, Allure, gde je HDI 102 skuplji samo 600 evra od benzinca sa 130 ks. Cena i jednog i drugog je svakako toliko bolesna, da tih 600 evra „plus-minus“ uopšte ne bi uticalo na to šta bih odabrao. A šta bih odabrao, pojma nemam. Po perfomansma, na papiru, jedan je „sve“, i divlji, a drugi „onako“, samo prosečan. Kakvi su u vožnji, u smislu razlike, pojma nemam, na papiru ih deli samo 20 Nm pri istih 1.750 rpm. Odavno nemam… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Samo ako bi uzeo Clia DCI ustedeo bi 200 eur, ali bi dobio GRATIS rucni menjac 🙂

moron

🙂

Don

Reci prodavaču da nećeš kočnice jer kupuješ auto ženi, odmah ćeš dobit 5000 € popusta , muška solidarnost !

Dikh tu kava

Realno, sad u „ovim“ godinama, kad budem kupovao sledeće novo vozilo, verovatno neću ni razmatrati „manuelac“. Osim ako me baš nešto ne „us.re“..

J4ZZ3R

Moj brat je istog stava kao ti. Juce sam vozio NP Golija Ivanjica Arilje Cacak Kraljevo NP sa dsg Tiguanom 2018, umro sam od dosade.

Za grad mislim da se isplati, za out ne bih uzimao dok mogu da pomeram ruku

kola

e ti oces ovaj prdavac motor sa automatik menjacom za neke pare. ovi renoli i pezoli imaju automatik ko nekad automatic 3 moped pocnes glavom da guras napred neceli presaltati a on nece. a pored toga to muze gorivo naopako pa jos benzinac. ako bas oces reno uzmes clio dci i uzivas u voznji jer se tu menjac retko koristi a lepo lepi i malo trosi i dobro izolovan. cudi mene da nisi polo gledo eee

Vpajic

Kad se već pominje dizanje budžeta, kako vam se čini Rifter GT Line 130 6 L1 u N1 (odbitak PDV-a na firmu) za 20230€ bez pdv

J4ZZ3R

Cini mi se racionalno, ali asketski.. Pogotovu u enterijeru.

moron

GT Line „asketski“?
Možda je plastika mekana kao da je od jablaničkog granita, ali, meni je dizajn enterijera odličan. Uz to, nema i-cocpit 🙂
Doduše, „cajgeri“ su mogli za „konjski nokat“ biti elegantniji…
Šteta što ta kola ne mogu da se dobiju sa FULL LED. Samo to, što se mene tiče…
Ne znam samo, kod N1, naslon zadnje klupe, zbog one N1 rešetke, kao da je malo uspravljen?

Peki

Ukoliko ti treba 5-6 m3 prostora ne oklevaj. Uostalom ima test u arhivi…

Vpajic

Čitao sam i gledao testove, ali nemam info od nekog ko ga koristi u realnom životu. Da li ima dečijih bolesti novog modela. Trenutno sam na Kangoo 2003 phase 2 1,2 16v pa bi rif bio bolji veći jači

Don

A Honda Jazz?

J4ZZ3R

Hondu Jazz sam vozio od 2009 do 2018 i volim taj automobil, ali mislim da je moj Jazz druge generacije bio lepsi spolja nego ovaj cetvrte.. E sad enterijer su bas uboli, odlican e.. Ali spolja se supruzi ne dopada.

Mada hibrid, praktican enterijer, H… Mozda mi se uzivo svidi… U Septembru stize u Srbiju

Don

Na sljedećem pekijevom testu ja pišem pitanje : molim vas, koja djulija, tamna bordo ili plava. To ja unaprijed najavljujem da spremite referate , ispod 120 komentara se ne prima!!
Očekujem detaljno obrazloženja, stručne elaborate oko presijevanja boje,debljine i uticaja na psihu čovjeka.

Don

Jesil ti vodio ženu okulisti? 😉
Nissan Micra,samo bučna ispod tockova.
KIA Rio, i20? I20 ti ima dosta mjesta,

moron

Ko zna, možda jednoga dana, kada ovom žabarskom djubru prodje rok trajanja … 🙂

Don

Fiat živi vječno!:-)

moron

Samo da ne potraje duže od vlasnika … 🙂

don

a i ti bi vjecno,ha? da neces mozda da pises komentare sa rijecima „ako ikad umrem…“ :-)))

IvanBg89

Peki, kao i uvek, odličan test i tekst, puno korisnih informacija – hvala! 🙂
Nevezano za opremu, iz priloženog mi varijanta sa TCE 100 i X-tronic CVT-om deluje kao dobar izbor za primarno gradsku upotrebu (u smislu uloženo-dobijeno, plus blagodeti automatskog menjača) uz povremeni put na duže staze (tipa, odlazak na more), a pretpostavljam da su u međuvremenu ispravili sve što je prethodno zamerano tom Nissan-ovom CVT menjaču (pouzdanost).