1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 3008 1.2 PureTech/130 i 1.5 BlueHDi/130 – Mali motori, veliki potencijali
Peugeot 3008 1.2 PureTech/130 i 1.5 BlueHDi/130 – Mali motori, veliki potencijali
8

Peugeot 3008 1.2 PureTech/130 i 1.5 BlueHDi/130 – Mali motori, veliki potencijali

24.81K
8
Podelite sa prijateljima:

U startu ponuđen sa dobro poznatim dizelima 1.6 i 2.0 BlueHDi,  Peugeot 3008 zamenio je prošle godine prvonavedeni novim 1.5 BlueHDi, dok je benzinska ponuda ugavnom bazirana na trocilindarskom 1.2 PureTech. Iako deluju neadaptirano za jedan osrednji SUV, ovi agregati su u svakodnevnoj upotrebi potpuno na visini zadatka

U Francuskoj, kao i u Evropi, kupci se sve manje vezuju za dizel agregate. Nakon nedavno sprovedene ankete, gotovo 60 % ispitanika smatra da je opasan za zdravlje, što uz brojna ograničenja koja im se nameću u velikim gradovima, utiče na porast popularnosti benzinaca.

Naravno da veliki uticaj na javno mnjenje imaju i sami proizvođači, koji su se u godinama iza nas svojski potrudili da ponude male i čiste blokove, respektabilne snage, sposobne da se nadmeću s dizelima. Tako je i s grupacijom PSA, jer iako su dizeli njen specijalitet, u velikoj  meri zaslužni za potignuti uspeh, odgovorni su shvatili da se moraju preorijentisati.

Dizel gorivo ima sve manje povlastica, te osim što se cena u zemlji Gala izjednačila s benzinom (do pre godinu-dve razlika je iznosila i do 20-25 %), motori na „mazut“ ubrzo će biti proterani iz urbanih sredina. U tom kontekstu treba posmatrati podatke o prodaji, u Francuskoj, zemlji s nekada najvećim procetom dizel motora, „meč“ je danas praktično izjednačen. Naravno, da sve i dalje zavisi od segmenta, u kategoriji SUV/krosovera, dizeli su i dalje u lakoj prednosti.

Upravo zbog toga, zaintrigirao nas je Peugeot 3008 s novim 1.5 BlueHDi od 130 ks, koji smo na izvestan način uporedili s još manjim benzinskim 1.2 PureTech, iste snage! Hmmm, već na sam njegov pomen mnogi vozači sumnjivo će zavrteti glavom,  iako ima već više godina kako je ovaj dokazao šta zna i ume. Da, reći ćete, ali u manjim i lakšim modelima, što nije u potpunosti tačno. Ovaj agreagat možemo pronaći čak i minivanu tipa Citroen Picasso, težim za pedesetak kilograma od 3008. Naime, novi 3008 je, uprkos izgledu, veoma kompaktan SUV, znatno lakši od bivšeg, zbog čega 1.2 PureTech/130 ks, kao i 1.5 BlueHDi, dolaze do punog izražaja. Krenimo redom.

Automobil godine, ne bez razloga

„S ovim modelom, mi smo potpuno na nivou nemačkih konkurenata, uz to, znatno smo jeftiniji…“ E, ovakve izjave imao sam priliku pročitati u francuskoj štampi ko zna koliko puta, da bih često nakon prvih test vožnji bio razočaran rezultatom, posebno na polju kvaliteta i završne obrade. A kada je Peugeot prilikom lansiranja novog 3008 objavio: „Mi imamo ambicije da postanemo prvi premijum generalista“, aludirajući bez ikakve sumnje na VW Tiguan, kao i nemačku premijum trojku, rekoh sebi priča se ponavlja.

No nakon više test vožnji dođoh do zaključka kako je 3008 jedan od retkih francuskih automobila koji je stekao sve uslove da se ravnopravno nadmeće s konkurentima sa druge strane reke Rajne, počevši od izgleda, pa sve do performansi i opšteg kvaliteta. Uspeh nije izostao, svi specijalizovani automobilski mediji odmah su se saglasili de je novi 3008 „odlična berba“, što je 2017. rezultiralo prestižnom titulom Automobil godine u Evropi, ali i u Srbiji.

Agresivan i seksi, njegov stil se očigledno dopao kupcima i žiriju, no kako smo u prethodnim testovima u „sitna creva“ pričali o dizajnu, ovoga puta ćemo ga zaobići. Samo mala napomena, lice ovog „lava“ deluje za nijansu prestižnije kada se radi o višim završnim nivoima. Naime, ksenon svetla zauzimaju manje pristora od klasičnih farova (sivi 3008 na fotografijama) zbog čega je prednji deo lagano modifikovan.

Avangardna unutrašnjost

Detaljno smo opisali i enterijer, radikalno drugačiji od konkurenata. Stvar ukusa, nekome se verovatno neće svideti, ali činjenica je da donosi neophodnu svežinu u segmentu. Kod 3008 kokpit je narodski rečeno „avionski“, s radnim mestom rezervisanim isključivo za vozača. Široka centralna konzola, koja spečava svaki intimniji kontakt sa suvozačem, ujedno je blago zaokrenuta ka njemu, s elegantnim komandama u stilu klavijature.

Za upravljačem bivamo iznenađeni njegovim skromnim dimenzijama, pa i formama, pošto je izrazito podsečen na donjem i gornjem delu. Ne bez razloga, ovakav kakav je, omogućuje bolju preglednost instrument table, postavljene, sada već kao po običaju, iznad njega. Valja-ne valja, pregledni su-ma nisu, fuj-numerički pokazivači, nasuprot tome super su zabavni i kompletni.., na ovom polju teško da ćemo jednoglasno podržati odluku Peugeota za ovakvom koncepcijom.

Donesite sami zaključke, na meni je da prenesem kako je funkciju pokazivača brzine i obtomera preuzeo ekran od 12,3 inča , s veoma zanimljivom i originalnom grafikom. Ima tu svega, od imitacije klasičnih instrumenata i personizacije ekrana, pa sve do satelitske navigacije. Pored njega postoji još jedan, centralni ekran od 8 inča, koji pruža ostale informacije ili ih jednostavno duplira (GPS).

Sam enterijer može biti svetao, skoro pa beo, kao u slučaju 1.2 PureTech, vožen par meseci ranije, odnosno taman, kao kod 1.5 BlueHDi. Pre nego li se latimo agregata, još par reči o ergonomiji, odnosno unutrašnjem prostoru.

Sedišta zaslužuju samo reči hvale, no ručica klasičnog menjača mogla bi biti postavljena par santimetara niže, pošto nije u ravni s laktom, položenim na oslonac. Šaka tako ne pada direktno na nju, već se mora podići. Spomenuti oslonac za lakat ujedno je i ogroman boks, koji se otvara iz dva dela. U njega „ladno“ staje par flaša od 1,5 litara, koje ujedno ostaju sveže (hlađen).

Još jedan detalj nam je privukao posebnu pažnju, a radi se o bežičnom, induktivnom punjenju mobilnog telefona, pri dnu centralne konzole. Nije Peugeot „omanuo“ ni s izborom materijala, obilata upotrebe sunđeraste plastike prosto se podrazumeva.

Enterijer krasi širok pojas sive tkanine, koja se sa centralne armature proteže i na vrata. Kod najskupljih verzija, ili uz doplatu, može biti i od plemenitog drveta. Putnici pozadi evidentno nemaju isti tretman kao oni na prednjim sedištima, dok je raspoloživ prostor, nakon direktog upoređivanja sa prethodnim 3008, lagano superiorniji. Uostalom, međuosovinsko rastojanje ovde je veće za 6 santimetara, i iznosi 2,67 metara.

Sama modularnost je korektna, nasloni deljivi u odnosu 2/3, obaraju se potezanjem ručica na bokovima prtljažnika. Naravno da je i ovde primenjena „caka“ s podesivom policom, kako bi se dobila ravna površina. Maksimalna zapremina tada iznosi 1.480 litara, odnosno odličnih 520 litara, pod uslovom da je dnu guma redukovanih dimenzija, kao u našem slučaju.

Mali, ne i bezazleni

Pre nego krenemo dalje, treba reći da oba agregata predstavljaju osnovnu ponudu, te ukoliko vam je budžet ograničen, morate posegnuti za jednim od njih. Krenuću prvo od benzinskog 1.2, za koji bi se dalo pomisliti da je zalutao u ovaj segment. Nekada bilo, no danas je posve normalno pronaći mali blok u jednom osrednjem SUV/krosoveru od 4,45 metara, posebno jer je iz njega izvučeno respektabilnih 130 ks.

Kako im je ovo uspelo, zapitaće se neko? O tome smo već vise puta pisali, podsećanja radi ponovimo da je uveden visokoefikasni turbo punjač, sposoban da se zavrti na 240.000 o/min.

Sistemu sagorevanja posvećena je isto tako posebna pažnja (položaj brizgaljki, oblik mlaza, upravljanje impulsima ubrizgavanja, pritisak ubrizgavanja od 200 bara…), upravo kao i smanjenju trenja, na koji odlazi oko petina snage.

Sama konstrukcija i primenjena rešenja već su se potvrdili u atmosferskoj verziji, no sada se otišlo još dalje. Površine klipova, klipnih prstena i podizača ventila, presvučene su ugljenikom, strukturom sličnoj dijamantu. Osim toga, regulisana uljna pumpa vrši podmazivanje po potrebi, te je tako trenje bolje (manje) za 30 %. A kako bi podneo ovakve perfomanse, izvršena su i brojna pojačanja? Zahvaljujući termičkoj obradi, aluminijumska glava motora može podneti velike napore. Kao i kod atmosferske verzije, kolektor izduvnih gasova deo je glave motora, i ujedno je hlađen tečnošću. Blok motora izliven je pod pritiskom i mehanički je pojačan, dok je bregasto vratilo čelično, a ne od livenog gvožđa.

Posve je znači logično da se od ovog bloka očekuje mnogo, zbog čega je na ispitnom stolu proveo 25.000 sati, prevalivši  ukupno 1,6 miliona kilometara, pre nego li je započela  serijska proizvodnja. Tim bolje, jer po pitanju pouzdanosti „downsize“ tehnologije i dalje postoji sumnja. Hoće li motori ovako male zapremine biti sposobni prevaliti više stotina hiljada kilometara? Vreme će nam pokazati, no činjenica je da posve opravdava svoje prisustvo u 3008.

Benzin vs Dizel

Peugeot navodi kako ova varijanta ima skromnih 1.320 kilograma,  a ukoliko se zna da razvija 230 Nm, pri skromnih 1.750 o/min, na papiru sve deluje kako treba. Tako je i u praksi, odziv na gas je sasvim korektan počevši od 1.500 o/min, kada motor razvija 95 % maksimalnog obtnog momenta. Voženi je posedovao i Sport režim (prekidač pored ručice menjača), koji mu podari osetno više elana, ali uz veštački zvuk koji dolazi iz zvučnika. Naravno da se mora pogurati u visoke obrtaje žele li se ubedljivije perfomanse, no kako je izolacija odlična, vozač toga nije ni svestan.

Efektivno, ovaj 3008 obezbeđuje sasvim zadovoljavajuće perfomanse (10,8 sekundi do 100 km/h), po ceni povišene potrošnje od nekih 9 litara u proseku. Poznata stvar kod malih motora, ukoliko se laganom vožnjom, pri 80-90 km/h zadovoljava sa 5,5-6 litara, pri dinamičnoj eto ga odmah na 12-13 litara. Dakle, u poređenju sa 1.5 BlueHDi, znatno je manje ekonomičan, no ukoliko pogledate cenovnik uverićete se da se za razliku u ceni može prevaliti mnogo, mnogo kilometara. Kod nas je jeftiniji za 1.800 evra, ukoliko se radi o istom završnom nivou, no 1.2 Pure Tech je za razliku od dizela ponuđen i uz osnovni paket Access, za nekih 2.000 evra manje (kataloška cena, bez eventualnih popusta).

Na sajtu uvoznika za Srbiju sve je detaljno precizirano, ukoliko ste zainteresovani pozivam vas da ga posetite i proverite kataloške i akcijske cene. Uostalom, pored ovde dva predstavljena agregata u ponudi su i snažniji 2.0 BlueHDi/177 ks i benzinski 1.6 Pure Tech od 180 ks. Dizel varijanta je dakle osetno skuplja, no njegova potrošnja niža je od 1.2 Pure Tech za oko 2,5 litara u proseku.

Tako dođosmo i do njega (plavi na fotografijama), iako nam ovo nije prvi susret sa 1.5 BlueHDi. U opštoj hajci na CO2, koja ide toliko daleko da se u mnogim evropskim gradovima najavljene totalne zabrane dizel agregata (u Parizu je predviđeno od 2025.), proizvođači pokušavaju na sve načine učiniti ih što čistijim.

Grupacija PSA je bez sumnje lider na ovom polju, njihov sistem prečišćavanja štetnih čestica sigurno je jedan od najefiksnijih, iako se ni oni nisu libili da prikažu previše optimističke podatke… Bilo kako bilo, 1.5 BlueHDi progresivno je zamenio legendarni 1.6 BlueHDi, po ugledu na Fordov 1.5 TDCi.

Poznavaoci zbivanja u automobilskoj industriji znaju da su donedavno zajedničkim snagama razvijali agregate, no pre par godina putevi su im se razišli, te je Ford pod čudnim okolnostima prvi lansirao svoj agregat, isto tako baziran na 1.6 TDCi… No Peugeotov razvija 130 ks, dakle 10 konja više nego li kod Forda i prethodnog 1.6 BlueHDi. Po proizvođaču, ekonomičniji je za 4-6% od bivšeg i pre svega čistiji je, kako bi uzdignutih ruku prošao najnove EURO 6 norme.

Sa reči pređimo na dela, već nakon prvih kilometara jasno je da ima drugačiji karakter, iako su perfomanse veoma približne. Naime, zahvaljujući novoj glavi motora s 16 ventila i većoj snazi, brže se penje u obrtaje, te pokazuje iznenađujuću vitalnost iznad 3.000 o/min. Rekao bih da je u poređenju sa 1.6 BlueHDi življi u visokom režimu rada, što baš i nije primarni cilj jednog dizela…

U svakodnevnoj upotrebi skidam kapu onome ko uoči razlike, jer bez obzira na veću snagu, maksimalni obrtni moment od 300 Nm je neizmenjen. Peugeot navodi kako je međubrzanje od 80-120 km/h, u šestoj brzini, bolje za 1,4 sekunde (16,2 umesto 17,6 kod 1.6 BlueHDi). Dobro, no za iole sigurno preticanje i dalje se mora „prešaltovati“ u petu, ukoliko ne i u četvrtu brzinu. Zaključak: treba ga držati iznad 1.600 – 1.700 o/min, kada se ponaša kao njegov benzinski brat! Po svemu ostalom nasleđuje sve kvalitete 1.6 BlueHDi, kao što su visoka kultura rada, bez vibracija u najnižem režimu rada, prigušen zvuk i odličan Stop&Start sistem.

Njime smo se otisnuli i na malo duž put do Atlanskog okeana (600 kilometarta u oba pravca), tako da smo imali priliku da se uverimo u primernu udobnost i jos primerniju potrošnju. Pridržavajući se više-manje ograničenja od 130 km/h, njegova potrošnja stabilizovala se na 6,6 litara na pređenih 100 kilometara, no na regionalnim putevima spušta se na nepunih 5 litara.

Isto tako, sve pohvale zaslužuje i kočnice, kao i ponašanje na putu. U poređenju sa snažnijim verzijama, slabije su mekše trimovane, uz to „obuvene“ su u komfornije gume, manjih dimenzija. To ni malo ne kvari opšti utisak, da vas neko smesti zatvorenih očiju za njegov upravljač, nikada ne biste pomislili da ste u jednom SUV-u.

Agilan i stabilan, 3008 pravi je „kralj džungle“, ali s druge strane, ne očekujte mnogo od njega izvan asfaltnih puteva. Ko baš ima potrebu da se odvoza do udaljene vikendice, može da doplati za elektronski sistem Grip Control  (prebacuje obrtni moment na točak koji ima bolji kontakt sa podlogom), uz koji idu miks pneumatici M+S. Naravno da ne može da se nadmeće s ozbiljnijim SUV modelom, opremljenim integralnim pogonom, ali uz dobro odstojanje od tla (22 santimetra) i sistem HADC (Hill Assist Descent Control), nekako će se izvući iz delikatnih situacija.

Ništa od toga u voženim modelima, kao ni od novog osmostepenog automatskog menjača, oba su posedovala klasični šestostepeni ručni. Tim bolje za kupce s plićim džepom, posebno jer su se pokazali dovoljno preciznim i prijatnim za upotrebu.

Koji je bolji?

I ukoliko me na kraju upitate koji vam 3008 preporučujem, ostaviću vas bez direktnog odgovora. Benzinski 1.2 PureTech je lukav izbor za one koji prelaze do 10-15 hiljada kilometara godišnje, odnosno jedini logičan ukoliko živite u nekom od većih evropskih gradova. Dizel blok je zahvaljujući višem maksimalnom obrtnom momentu ubedljiviji prilikom međuubrzanja (ubrzanja su identična), no kako je osetno skuplji, treba mu više godina ekploatacije pre nego što amortizuje razliku u potrošnji.

Sve je dakle individualna stvar, no bez obzira na izbor, nećete pogrešiti. 3008 jedan je od trenutno najtalentovanih SUV/krosovera na tržištu. Ukoliko je i prethodna generacija postigla veliki komercijalni uspeh (preko 900.000 prodatih jedinica), nova će ga posve sigurno nadmašiti. Peugeot je morao uvesti čak i noćnu smenu i rad preko vikenda da bi zadovoljio potražnju, što je nezapamćeno u poslednjih 20 godina. Lansiran u oktobru 2016. godine, do sada se prodat u preko 700.000 primeraka, što i odgovara prognozama od oko 200.000 jedinica godišnje. Uspeh koji mogu samo da sanjanju mnogi konkurenti, gde pre svega mislim na nedavno restilizovani komšijski Renault Kadjar.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Peugeot 1.2 Pure Tech/130 Allure

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.450 x 1840 x 1.620 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 520 – 1.482 l
Masa praznog vozila: 1.320 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski
Zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/65 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6 – 8,9 l/100 km
Emisija CO2: 117 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 1.2 Pure Tech od 22.490 evra

Dobre strane:

Atraktivan dizajn, kvalitet i originalnost enterijera, dinamičan i savremen agregat, vozna dinamika, mala težina, opšta udobnost

Loše strane:

„i cockpit“ pomalo tesan za korpulentne vozače, nesvakidašnja pozicija za upravljačem, prosečno prostrana zadnja klupa, potrošnja
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,5
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost:8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,88

 

Peugeot 1.5 BlueHDi/130 Allure

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.450 x 1840 x 1.620 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 520 – 1.482 l
Masa praznog vozila: 1.417 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/65 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s
Maks. brzina: 192 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1 – 6,3 l/100 km
Emisija CO2: 105 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 1.5 BlueHDi/130 od 24.490 evra (akcija)

Dobre strane:

Dopadljiv izgled, originalan dizajn enterijera, diskretan i efikasan agregat, potrošnja, vozna dinamika, udobnost

Loše strane:

Digitalni instrumenti nisu po svačijem ukusu, upravljač i dalje zaklanja donji deo instrumenata, prosečno prostrana unutrašnjost, osetno viša cena od benzinskog 1.2 Pure Tech
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost:8
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 8,05

 

 

(24805)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Niste dali direktan odgovor, ali se po ocenama može zaključiti da je pobednik dizelaš. ?

moron

On je meni spolja skladan oblikom. A i lep od paketa Allure pa na gore. (tek u Allure ima i lajsnu na plastičnim oblogama vrata). Sa prostorom je izdašan. Degeneričnih sam proporcija (kaže supruga, mada ne tim rečima), dugog sam trupa, a „u zbiru“ 192, a ovo je jedno od zaista retkih SUV vozila u kojima pozadi lepo sedim i sa panoramom. Materijali (štof) sedišta deluju na oko i pod rukom jako jeftino čak i u Allure. Gledao sam ih uživo dosta puta i svaki put se zgražavao. Ti (meni užasni) materijali su „lansirani“ sa 308 mk2. Živo me interesuje… Pročitaj više »

Don

Koji je smisao normi ako će zabraniti (svim?) dizelima pristup ili kao Amsterdam za sus motore? Zbog prirode procesa (sad bi morali ući malo u termodinamiku al to duuugo traje), dizel ima veću iskoristivost od benzinca i taj zakon ne mozes pobijediti, jednostavno ces kod dizela za uloženo dobiti vise jer je stupanj njegove termičke iskoristivosti veći nego kod benzinca. Po toj logici kupovina e auta se nikako ne isplati, jer ces razliku u cijeni amortizirati nikad , sad je punjenje na. Struju još gdjegod i po dva , tri eura za 100km ali kad prijeđu svi na struju ,… Pročitaj više »

Robi

Dobar tekst. Svaka cast autoru,lepo pravi testove. SUV me jednostavno ne interesuje…ali zanimljivi su mi 1.2 turbo motori 130ks, testni fabricki podatak je impresivan=25.000 mh/1.6mil km! Ovaj benzinac ide u 308 i tamo sigurno da lepo povlaci. (Prava poslastica je da PRINS za ovo ima svoj LPG kit za ugradnju) i eto mene u lepoj viziji sa stedljivim motorom 🙂

Sebastian L.

Samo se nadaj da ćeš da ustedis sa 1.2 turbom nasviranim na 130 konja pa još sa plinom odozgo – to po Beogradu uz neku normalnu vožnju neće da vidi ispod 10-11 litara plina na 100 km – ja ti garantujem (iz iskustva)…

Robi

…pa bolje nego cist benzin…bratov Leon poslovno/privatni 1.4 tsi ne guta toliko,a gaze ga zverski. Uostalom,pa i nije stani-kreni BG voznja dobra za bilo koji auto,tu i dizeli sto se kunu u 4.5lit odu na 10. Za grad je Gsp ili bicikli 🙂 a mene to i ne dotice,iz Vojvodine sam,nema ovde tih guzvi,sem po NS.
Ovaj 308 sw sa Prinsom sam prvi put snimio u Mariboru,ugradnja je bila oko 1300€,gazda kaze da je fantastican.

s mile

koji je to sistem, onaj sa BMB+TNG, ili TNG samo…

ubi ova naša ekološka država sa akcizama na TNG, tako da je vožnja na TNG zaista samo malo povoljnija od BMB.

piši šta znaš, interesuje me sve oko TNG

Robi

Sto se tice sistema,par firmi je bilo krenulo sa direktnim sistemom npr.Zavoli,bez gasnih injektora,ali to je bas bilo skupo (Prins ima i sad Vsi DLM-direct liqui max za odredjene modele)…e,sad se oni vracaju na „renovirani“ VSI DI-3 sistem sa injektorima (koji je izgurao VSI-2). Samo malo da je Lpg jeftiniji,bilo bi posteno,da kazem ona Korona cena od 65-67 din je bila povoljna,ali hajde ,eto, da je bar 70…a sad je 83. Preterali. Doduse,matematika jos postoji,drzi se jedva… Zadnja lepa vest od njih na LinkedIn-u je da su ugradili Lpg u novu Octaviju IV 1.5tsi 150ks i to me raduje… (Pa… Pročitaj više »