1. Home
  2. Testovi
  3. Fiat 500 Electric 3+1 La Prima – Koncentrovani šarm
Fiat 500 Electric 3+1 La Prima – Koncentrovani šarm
71

Fiat 500 Electric 3+1 La Prima – Koncentrovani šarm

2.06K
71
Podelite sa prijateljima:

Novi Fiat 500 ne distancira se od bivšeg samo električnim motorom već i originalnom verzijom 3+1, koju odlikuju još  jedna vrata s desne strane, kako bi se olakšao pristup zadnjoj klupi. 

Fiat 500 druge generacije srećemo na ulicama već dobrih 15 godina, šaka jada od automobila    ali ogroman bestseler, koji se prodao u preko 2,5 miliona primeraka. No, vreme i ekološke norme učinile su svoje, krajem 2020. godine lansirana je treća, 100% električna generacija, paralelno s drugom, koja nastavlja karijeru isključivo s jednim SUS agregatom 1.0/70 ks.

Priča je međutim mnogo starija, još daleke 1957. mali „cinquecento“ započeo je da piše istoriju automobilizma. Od tada pa sve do danas, Fiat mnogo duguje modelu 500, koji se s decenijama „deformisao“ u više različitih karoserija. Počevši od sićušnog karavana 500 Giardiniera, urbanog SUV (500 X) i kompaktnog MPV-a, svima nam dobro poznatog 500 L i 500 L Living.

 

Posve je, dakle, normalno da je na njegova pleća pala odgovornost da prvi u kući promoviše 100% električnu verziju, odnosno atipičnu izvedbu 3+1, koja nostalgično asocira na prvi 500, kod koga su se vrata otvarala u suprotnom smeru. Kažete nije to baš tako originalno, takva vrata već smo videli kod BMW i3, kao i Mini Clubmana prve generacije, odnosno nedavno Mazde MX-30.

Tačno tako ali novi električni Fiat u ponudi je i s samo dvoje prednjih vrata, dok je 3+1 verzija vrhunac ponude i za nju se doplaćuje 2.000 evra. Dakle kako bi se olakšao pristup klupi(ci) pozadi, inženjeri Fiata isekli su karoseriju sa strane suvozača (sa strane trotoara iz bezbednosnih razloga) i ubacili još jedna mala vrata, koja podižu ukupnu težinu vozila za 30 kg.

Iz razloga sigurnosti ne mogu se otvoriti sve dok se ne otvore prednja, tek nakon toga kvakom u unutrašnjosti mogu se otvoriti i zadnja, ali u kontra pravcu. Na ovaj način se dobija 44 cm veći ulazni otvor i pre svega neophodna atraktivnost kada se ispred zabavišta ili škole pokupe klinci. E da, odomaćen u luksuznim kvartovima Pariza, Rima i ostalih velikih gradova, Fiat 500 omiljeno je prevozno sredstvo dobrostojećih mladih mama, koje goleme SUV smatraju, da oprostite na izrazu, proseravanjem!

Fiatu je, dakle, trebalo mnogo godina da lansira potpuno novi model, ne na bazi postojećeg, već zamišljenom i realizovanom isključivo na električni pogon. Iako se ukrupnio i porastao (3,63 m), električni 500 i dalje je jedan od najkompaktnijih na tržištu, što donosi izvesne prednosti i mane. Na estetskom planu uočljive su značajne evolucije, no nema brige legenda je prepoznatljiva već na prvi pogled.

 

Navedimo ipak zatvorenu prednju masku, gde je sada velikim ciframa ispisano 500, uz dve duple hromirane lajsne s leve i desne strane. Na ćoškovima su, kao i kod druge generacije nakon restilizacije, LED dnevna svetla kružnog oblika, presećana poklopcem motora, tako da deluju kao obrve! Ima tu još dosta originalnih detalja kao što su ispupčeni pokazivači pravca na prednjim „krilima“, hromirane lajsne na bokovima, odsustvo „kvake“ na vratima i nesvakidašnji aluminijumski naplaci.

Zadnji deo znatno je konvencionalniji, izdvojio bih jedino veliki spojler na gornjem delu trećih vrata. Ukoliko ga gledamo s boka, dakle s desne strane, vidljiv je prorez za navedena vrata, kao i manje zadnje staklo u poređenju s onim s leve strane. Za neupućene, prošle godine vozili smo standardnu verziju s dvoje vrata, pored nje, po ugledu na prethodnu generaciju, i ova je ponuđena u kabriolet izvedbi (skuplja za 3.500 evra). Dobro, nije baš pravi kabriolet u pitanju, ali poseduje veliki platneni krov, koji sklizne sve do malih vrata prtljažnika (nisu kao kod standardne verzije), zajedno s zadnjim staklom.

Pigmejci napred, ostali stoj!

Mali spolja, Fiat 500 još je manji iznutra! Oficijalno predviđen je za 4 putnika (toliko je sigurnosnih pojaseva), nakon što se smestih na zadnju klupu pre bih to nazvao 2+2 verzijom, ukoliko i ne 2+1 (korpulentniji putnik pozadi može sesti samo popreko). Jer kada se suvozač i vozač malo razbaškare, te poguraju prednja sedišta kako bi ispružili noge, pozadi je čak i moje lepo dete na fotografijama na muci (1,6 m visine).

Dakle, na prednjim sedištima sve je više-manje po meri, vozač do recimo 1,85 m visine može ga spustiti dovoljno nisko, te podesiti upravljač po visini i dubini! Udobno je i sa retko mekanim naslonom za glave, a ukoliko se sa njegove strane poželi osloboditi prolaz ka zadnjoj klupi, lako sklizne prema napred.

Obrnuto, po izlasku iz vozila, uzaludno je tražiti ručicu, ova je zamenja električnom komandom. Lak pritisak na „dugme“ i vrata se dovoljno odškrinu, kako bi se potom odgurnula rukom ili ramenom. Inteligentno i elegantno rešenje, ali za svaki slučaj predviđena je još jedna mehanička ručica u polici na vratima, ukoliko električna otkaže poslušnost…

Znači dobar deo unutrašnjeg prostora namenjen je pre svega putnicima napred, verovali ili ne ovi se ne osećaju nimalo stešnjeno. Naime, ovde nema masivne središnje konzole na kojoj je obično ručica menjača, osim što je menjač automatski, kao uostalom kod svih elektromobila, njegove komande prebačene su na donji deo centralne armature. Radi se o zapravo o četiri poveća dugmeta, s kojima vozač aktivira polazak, vožnju unazad, „ler“ i parking poziciju.

Treba malo vremena da se na njih navikne, ruka instinktivno traži menjač negde između sedišta… Između je naslona za lakat (ispod je boks za odlaganje sitnica), odnosno malo niže još jedan veći, na kojem su ujedno potenciometar za jačinu zvuka, električna ručna kočnica i komanda za izbor programa rada motora (Normal, Range i Sherpa). Jednom za upravljačem, napredak je uočljiv, sedi se mnogo bolje, prirodnije nego li u SUS verziji, dok je ambijent prijatan i svetao.

Jednim delom zahvaljujući panoramik krovu, kao i beloj veštačkoj koži,  kako to proizvođači vole da kažu eko koži! Dakle, kao i prilikom prethodnog druzenja za dizajn enterijera moje dete reče „sladak je“ (očigledno joj nedostaje fond reči da ga detaljnije opiše ili sam je previše „smarao“ mojim pitanjima), ja bih pre upotrebio izraz: moderan i u duhu vremena!

Naravno da su analogni instrumenti zamenjeni ekranima, u funkciji instrument table je jedan od 7 inča,  dok je drugi, centralni, u našoj najskupljoj verziji, od 10,25 inča. Na prvom navedenom dominiraju podaci u vezi punjenja/pražnjenja baterije, autonomije i brzinomer, dok drugi služi za infomediju. Fiat je mudro smestio komande klima uređaja prekidačima odmah ispod, tako da se direktno može poslužiti određenim funkcijama. Još malo niže je jedno praktično ubljenje, predviđeno za odlaganje i bežično punjenje smartfona, odnosno još niže četiri navedena prekidača u funkciji menjača.

Optički sklad je izvrstan, Fiat je još jednom uspeo uskladiti retro dizajn s modernim detaljima, jedino bi pojedini upotrebljeni materijali mogli biti kvalitetniji. U jeftinijim verzijama je nekakva izrezbarena gumena plastika na gornjem delu komandne table, dok je kod voženog zamenjena platnom. Ima tu i jeftine crne i tvrde plastike, kao i lakirane, dok sam ambijent može biti različit, ponuđeno je više kombinacija za sve ukuse.

Na zadnjoj klupi rekosmo da prostora ima tek za klince od 1-1,5 m visine, poželjno je bez dečijih sedišta. Zapravo može se smestiti iza suvozačevog, ali se tada ovo mora pomeriti znatno ka napred. Jednom u unutrašnjosti, klinci su kao u staklenom kavezu, zadnji prozori su mali i ne otvaraju se.

Četvrta vrata se odnose na prtljažnik, skromne zapremine od 185 l (550 l kada se obore nasloni zadnje klupe) i bez rezervnog točka. U dnu pronađoh pribor za opravku guma s kompresorom, kao i lepo složen kabel za kućnu utičnicu. Nažalost, kabel za brzo punjenje ne staje, on je u posebnoj torbi , što „pojede“ dobar deo zapremine prtljažnika.

Dva motora i dve baterije

Ovako, poželite li da pazarite električni 500, s dvoje standardnih vrata, računajte na  najmanje 25.000 evra (prosečna cena u zemljama EU), bez uračunatih subvencija koje su različite od tršišta do tržišta. Kažete pa nije tako ni skupo, to bi na kraju ispalo oko 20.000 evra u Srbiji, da, s tim da za početak imate slabiji motor od 70 kW (95 ks), uz bateriju od 23,8 kWh, kao i tri niža završna nivoa. Ukoliko je snaga motora više nego li dovoljna, to se ne može reći za autonomiju, po WLTP normama iznosi skromnih 190 km.

Pre par meseci provozah na kratko i ovu verziju, što da ne ukoliko se vozite samo po gradu i imate mogućnosti da redovno punite bateriju kod kuće ili na poslu. Tek da se zna, karoserija 3+1 nije u ponudi u ovoj kombinaciji. Za one zahtevnije, koji bi za vikend da se provozaju malo dalje, Fiat je predvideo bateriju od 42 kWh, uz motor od 87 kW (118 ks), s kojom se može preći do 320 km, pre nego li ispusti dušu.

Teoretski je tako, a u praksi, po polasku, s 100 % punom baterijom putni računar je pokazao – 260 km! Dakle, ukoliko se vozika isključivo po gradu i okolini, uz povoljne vremenske uslove (temperatura barem 15-20 C°) recimo da može da izgura do 300 km, odnosno najviše 200 km na auto-putu, pri brzini od 130-140 km/h. Početna cena za ovu kombinaciju iznosi 30.900 evra (s dvoje vrata i bez uračunatih subvencija), no ovde imamo tri viša završna nivoa, na koje slabiji nema pravo. Maksimalna cena ide i do, pazite sad, 37.900 evra, i odnosi se na voženi model, kao na fotografijama.

OK, manimo se cene i autonomije, da vidimo šta zna naš mali 500? Mali ili ne nije za potcenjivanje, odmah po polasku jasno stavlja do znanja vozaču da nije nikakva igračka. Vuče snažno, odlučno, do 50 km/h stigne za samo 3 s, potom se malo zaduva ali do „stotke“ ipak ubrza za skromnih 9 s. Motor razvija „lepih“ 220 Nm, dobar podatak ali na kraju se mora izboriti s 1.365 kg teškim vozilom.

Da, da, iako mali Cinquecento nije lagan (samo baterije imaju bezmalo 300 kg), što se za divno čudo ne oseća na upravljaču. Smešten izvan Pariza, vozni park Fiata povezan je s auto-putem, hteo ne hteo odmah se nađoh na njemu. Nema bojazni, iako ovo nije omiljeni teren za jedan gradski automobil(čić), pa uz to još i električni, bez imalo problema prati ritam saobraćaja i lako dostiže maksimalnih 150 km/h.

Naravno da bi mogao i više, ali brzina je elektronski ograničena kako bi se sačuvala autonomija. U ovakvim uslovima tek diskretni šumovi od vetra remete crkvenu tišinu, moram priznati ekstremno je prijatan i lak za vožnju. A kada se i u ovakvim uslovima pokazao na nivou očekivanja posve je jasno da mu se po regionalnim putevima i u gradskoj vožnji ne mogu pronaći veće zamerke.

Šta više, električni Fiat 500 iznenađuje dobrom voznom dinamikom, neuporedivo boljom od benzinske verzije, a da ovakva efikasnost nije po cenu udobnosti. Ne poskakuje po lošem putu, niti „suvo“ prenosi udarce kada ogibljenje naleti na razno razne rupetine i „ležeće policajce“. Pri nižoj brzini, između 20 i 35 km/h, Fiat je personalizovao zvuk koji ispušta kako bi opomenuo pešake, radi se o poznatoj melodiji Amarcord (Nino Rota, iz fima La Dolce Vita).

Ostatak vremena čuje se nakakvo diskretno zujanje, po ugledu na ostale električne automobile. Još par zapažanja u vezi vozne dinamike, u standardnom modu nema nikakvog kočenja motorom, ukoliko to poželite neophodno je izabrati program Range. Sila usporenja je snažna, do te mere da se može zaboraviti na kočnice (osim u urgentnim slučajevima), čime se rekuperira energija i produžava autonomija. Snaga ostaje ista, sve dok se ne prebaci na program Sherpa, kada se osetno „izduva“, uz prekid svih većih potrošača, kao što su klima i grejanje. Samim tim poveća se autonomija, ovaj mod maksimalno ekonomiše baterije, snaga ostaje dovoljna za gradsku vožnju, ali je maksimalna brzina ograničena na 80 km/h.

Provedoh, bogami, većinu vremena u ovom modu, sve dok ne dopunih bateriju na jednom javnom punjaču. Ovoga puta vas neću zamarati s cenama struje i ostalim nedaćama, reći ću samo da je mali 500 opskrbljen punjačem sposobnim podneti brzo punjenje od 85 kW, kada se 80 % baterije napuni za nekih pola sata. Sve verzije imaju u serijskoj opremi klasičnu utičnicu od 2,3 kW, ko ima tu sreću da ga „zakači“ kod kuće moraće ipak da sačekati i do 15 časova da se kompletno napune.

Fiat uz doplatu nudi instalaciju „easy wallbox“, snage 7,4 kW, zahvaljujući kojoj se vreme punjenja skraćuje na 4h15min. Bilo kako bilo, nakon što ga napunih dozvolio sam sebi mnogo teže stopalo na „gasu“. Do tada, zaista sam ga vozio ekonomično, moja prosečna potrošnja kretala se oko 14 kWh/100 km. S punom baterijom i težim stopalom, plus u standardnom modu, prosek se popeo na nekih 17 kWh, što će reći da je realna autonomija, uz upotrebu grejanja, oko 250 km.

U isključivo gradskoj upotrebi, bez grejanja i sa stalno uključenim programom Sherpa može više, ali po cenu znatno manje zabavne vožnje. Naime, kada je na raspolaganju puna snaga, prosto poskoči iz mesta, pod uslovom da je put suv. U protivnom odmah raspoloživ maksimalni obrtni moment stavlja na muku prednji trap, točkovi mogu da proklize i pri brzini od 30-40 km/h.

 

Bez brige, mali 500 je moderan i siguran automobil, Fiat je na njemu ozbiljno poradio i snabdeo ga svim elektronskim sistemima koje poseduju prestižniji modeli. Navešću nekoliko kao što su sistem za urgentno kočenje, sposoban prepoznati pešake i bicikliste, pametni regulator brzine (održava zadatu distancu s vozilom ispred, tj samostalno koči i ubrzava), kao i za poluautonomnu vožnju nivo 2 (samostalno koriguje putanju kako bi ostalo u svojoj traci).

 

Za evropsko tržište Fiat je predvideo šest završnih nivoa, neću ih nabrajati, kao ni opremu, uostalom i nakon bezmalo goidinu dana od pojavljivanja i dalje nije u ponudi na nažem tržištu, kao ni na susednim (Hrvatska, Slovenija, Makedonija)!? Teško je dakle proceniti koliko je Fiat 500 zaista konkurentan, jer ponudivši dva motora, dve baterije, šest završnih nivoa, tri karoserije i cenu od 25 do 38 hiljada evra, ima više protivnika iz dva segmenata.

Najjeftiniji 500, sa slabijom baterijom i motorom, može se recimo nadmetati s Dacijom Spring, Renaultom e-Twingo i VW trojkama e-UP, Škoda Citigo e-IV i Seat Mii, dok snažnija i skuplja izvedba 3+1 ulazi u klinč s Hondom E, Opel Corsom-e, Peugeotom e-208, Renault Zoe i električnim Minijem. Ima dakle tu i jeftinijih i prestižnijih konkurenata, no električni „fića“ igra na kartu šarma.

Ovo je sigurno jedan od njegovih najjačih aduta, posebno kada se radi o verziji 3+1, za koju Fiat veruje da će predstavljati između 30 i 40% prodaje! U svakom slučaju prva električna beba Fiata uspešno je rođena, malo joj realnih mana pronađoh, ukoliko to nije cena. Bez obzira na subvencije mnogo je to para za drugi automobil u kući, koliko god da je autonomija dobra, malo je vozača koji se mogu zadovoljiti samo s jednim električnim automobilom.

Možda za koju godinu, uz znatno bolju infrastrukturu i razumnu cenu struje, ali trenutno za veliku većinu nas ovo je i dalje nedostupna egzotika. O nekakvoj rentabilnosti nema ovde ni govora, iako je električni 500 u svakom pogledu nadmašio termičku izvedbu, razliku u ceni je nemoguće amortizovati. Za „raju“ tu je i dalje SUS verzija, polovna ili nova, isto toliko šarmantna ali neuporedivo pristupačnija, u Srbiji s početnom cenom od 13.500 evra.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Fiat 500 Electric 3+1 La Prima

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 3/4
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3630/1680/1530 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.320 mm
Zapremina prtljažnika: 185-550 l
Masa praznog vozila: 1.365 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Snaga: 118 ks (87 kW)
Maks. obrtni moment: 220 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/kruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9 s
Maks. brzina: 150 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Kapacitet baterije: 42 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 13,8 kWh/100 km
Emisija CO2: 0

Cena

Cena testiranog u Francuskoj od 32.900 evra, bez uračunatih subvencija 

Dobre strane:

Stil, autonomija, performanse, šarmantna unutrašnjost, ponašanje na putu, tri različite karoserije, olakšan pristup zadnjoj klupi zahvaljujući trećim vratima    

Loše strane:

Cena, prostor na zadnjoj klupi, aspekt pojedine plastike    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,75 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 6,75 
Pozadi: 5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,25 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,472

Fiat 500 cene u Francuskoj:

Završni nivo Karoserija Cena (u evrima)
motor 95 ks  / baterija 23,8 kWh / autonomija 190 km
Action Hečbek 25 400
Action Plus Hečbek 26 900
RED Hečbek 28 400
Cabriolet 31 800
motor 118 ks / baterija 42 kWh / autonomija 320 km
Icône Hečbek 30 900
Cabriolet 34 300
3+1 32 900
Icône Plus Hečbek 32 900
Cabriolet 35 900
3+1 34 900
La Prima Hečbek 35 900
Cabriolet 38 900
3+1 37 900

 

(2060)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

71 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pitanje iz matematike:Koliko se Dačija Spring može kupiti za jedan Fiat 500 E? 🤔🤔🤔

Iznogud Časni

koga boli 8===D za to? to samo Seki moze da poredi.

Peki

Za svakog po jedna ukoliko se radi o troclanoj familiji 😉

Iznogud Časni

saka jada? proseravanje? Seki, sta ti bi? Da je daciu vozio, ne bih nista rekao, ali ovako….cccccc.

moron

Verujem da se svi unapred radujemo i skorašnjem čitanju i testa neke Dačije … 🙂

„Biraj boju“,pa da vidimo šta Peki ima u ponudi …

Iznogud Časni

Mucki provokator! Nećeš razbojniče 🙂

moron

Ja tipujem na zelenu ili žutu Dačiju za idući test?
Ti?

Iznogud Časni

zuti i zeleni vragovi sto bi rekao dr Franjo Gmaz 🙂

Peki

Moze li ovako; sarmantna saka jada od tri metra i zilet…🙄

Iznogud Časni

Nemoj tako o vlaškom gabora zvanom Dacia. Tamo u testu je sve u superlativima,čak se i uvrijedi ako kažeš koju lošu o njoj.

Iznogud Časni

E, ako je ciljana publika mlade mame, onda one, kao sto vidimo na slici, imaju mjesta, samo ne znam, imaju li para, jer mozes normalnih fica za ovakvog dildu kupiti -4 komada. Mlade mame ili stari djedovi, a Seki? Ne bi ti nista falilo da razvozis unucad, kablove…vec ga vidim kako grunta i galami : bolje da sam onu mumiju Iznoguda poslusao i kupio stan u Turskoj na vrijeme, dok je bio jos jeftin.. 😀 Znaci, auto za grad, a ne ko sto „mudrac“ rece 4.3m mali gradski auto. Auto sa sarmom, nije kutija za cipele kao UP u kojeg… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

Auto sa sarmom, ali i sa sherpom, da ima gdje dnstahi sarmu 😂🤣😂.

Ženo, kupio sam ti nešto što ima šerpu u sebi… ⚡🌪️🌀🔥🌋
Ali pogledaj o kakvom lončiću je riječ… 😘🥰😍❣️💋

Iznogud Časni

heheheheh, a ona kaze, ne mogu vjerovati da si spickao 40k eura za ovo i jos dildo! na eis.com imas dilde za dzabe, reci ce ona…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
TheStig

Ja sam mislio da će ona dildo Tesla klotara od juce ubjedljivo ostati najgora vrijednost za vlastiti novac. Ali evo Peki nas demantova. 37 900 evra???😅Mora da se šale. Za ovu cipelu te pare 😂Konobar ja ću jednu Alfu radije. Isto i za mog druga Iznoguda 😆

Iznogud Časni

more, al ko ce da plati? kod Muse zmija u dzepu…

Iznogud Časni

Nesto subota rano dosla ove sedmice….

s mile

to se i ja pitam, da li je još jedan test rezervisan za tradicionalno subotu, ili je iz drugih razloga požureno

BB

I ja se pitam gdje nestade onaj najavljeni Compass…

Iznogud Časni

neko je izgubio kompas 🙂

peki

Jbg previse sam produktivan, taj Fijatic vuce se vec 2 meseca, pa smo malo pozurili 💪
U subotu svakako ide Jeep Compas Hybrid…

moron

MHEV, MHEV … Ne PHEV !!! 🙂

Pa, još nisi imao na testu njihov DCT-7 (kao ni taj MHEV), a taj PHEV si već testirao u Renegade-u (mada mislim da je bio u slabijoj varijanti u smislu snage).

Iznogud Časni

Vidi ti to i oznaka. Čak se i Šeki zbuni, tako i treba kad ne zovete to prometalo prirodnim imenom – dildo.

da11

Glupost je to sto auto koje je poznato po tome da ima smjesten motor nazad ubace elektricni naprijed.
Dizajn odlican, jedan od najbolje dizajniranih interijera zadnjih godina.

moron

Kad videh jutros test na AR, zamalo odmah ne zapucah na Fruškać misleći da je subota … 🙂

xtrimi

Auu došla rano subota.
Ala je ova kutija za cipele električna skupa. Ovi „konvencionalni proizvođači“ nikako da reše problem da im elektro motor zauzima isto mesta kao i konvencionalan. To mi nije jasno, ništa tehnologija motor u točku i sl. Inače stvarno skupa mašina za nas , ali verovatno ima i kome nije skupa.
Da li je to mandarina na jednoj slici enterijera u delu ispod centralnog ekrana ?

Izmenjeno 2 godine pre od strane xtrimi
BB

Pa razvukli su cjenovni rang da može da paše od žene pa do ljubavnice 😉

BB

Muke po Iznogudu… Treb hvaliti Fiata a kuditi dildu, i šta ćemo sad? (Konstrakta feat Iznogud). 😂🤣

Iznogud Časni

Jes vala, al nisam ja prefrigan ko Musa, taj bi se izvukao i iz ove situacije.
Sreca po mene pa ima sus verzija fice. Navali narode, dok ima…jos malo pa nestalo.

BB

Zar nije tak SUS manji od ovog dilde?

Iznogud Časni

Ali puno jeftiniji. Uostalom, manje dimenzije su prednost u jednom gradu.

moron

Pročitah napokon „na tenane“ … Elem, kada bi mogla da se zanemari nabavna cena i realni problemi dopune EV-a, rekao bih da je ovo potencijalno baš lepo gradsko vozilo. Ali, kako običan čovek da sve to zanemari? Teško … I mislim da bih radije platio za SUS verziju 1,0 MHEV u targa izvedbi i otvorio onaj platneni krov – da bih uopšte mogao da sednem 😊

Što se tiče samog testa, šta reći drugo do „Bravo!“

Iznogud Časni

Ih, sto se ulizujemo. Nego, zajebanciju na stranu, kako je Seki točio dildu? Koliko dugo ga je vozao? Koliko je plaćao točenje? Koliko je vremena izgubio na to? Kako je voziti se kamionskim brzinama? Jel ovog Fiata vezivao lancem? Koliko on uopće prelazi km s njim? Njegove životne potrebe sigurno nisu iste kao kod recimo Mileta s. Da ode do planine, da svaki dan ide po gradu….ma, zapravo dzaba sve to, odavno smo zaključili da je dildo besmislica, pa makar bio i Fiat. Ovaj košta ko moja klada, dobro malo jeftinije , kladi bila cijena 42700€. A kakva se djulija… Pročitaj više »

moron

„Ulizujemo“? Kome? Fiatu? Pekiju?
Pa, ja i rekoh gore da bih radije uzeo „targu“ 500 sa 1,0 MHEV, a da je testirani baš lep ( što i jeste ), uz sve mane koje EV nosi.
A što se Pekija tiče, nemam potrebu da mu se „uvlačim“, što ne znači da on nije ovo napisao baš na super način.
Inače, priičam juče detetu za ovaj „Sherpa mod“ kod EV Fiata i dete se cepalo od smeha …

Iznogud Časni

Sekiju, Sekiju. Sta mu imas čestitat? Evo ja u naslovu nisam našao hrpu podataka koje sam napisao. Uhvatio sam sebe danas gledam na satu test novog citroena c5 i dodje mi da kupim, kad sam čitao Sekija samo sam pljuvao auto. Eto kolika je moć televizije. Sta fali serpi? Ako si igrao farcry 4 imas i tamo serpu tj trgovca oružjem. Nego, gledam onog spajdermena iz 2018 , crtani neki i tamo reklama za jugo, znak juga, naravno drugačiji od korala ko fol novi model. Kako to niko nije primijetio, evo ne znam.

Iznogud Časni

Garant da bi test Dacije dobio, znam te ja :-).

TheStig

Razmisljam nekidan nesto i sinu mi jedna misao. Sad kako se ovo zaratilo, slijedi doslovna podjela svijeta. 15 odsto su Brisel/Usa govnari a 85 odsto Rusija i jarani. Pricu o dildama nece vise niko pusiti. 85 odsto svijeta ce se i dalje vozit na benzin i dizel. Rusi ne puše pricu o globalnom zagrijevanju a ni Arapi A kako je propao Americki pokusaj smanjenja javnog duga kroz New Green Deal morace i oni da čade još dugo. A želite li da vam pričam o tome kako određen broj kredibilnih ljudi u jako uskim krugovima drze informaciju da je ustvari nafta… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Pa to ja govorim stalno, mislim na ove dvije zadnje rečenice . Danas pričam sa indijcem i pitam ga da kako je tamo. A uvode i dilde njima, rade na elektro mreži. Kako će te riješiti recimo 600miliona auta odjednom na mreži? Pitam ja njega a on veli da kao drkaju sa mini elektranama, ima ih pun moj, a uvode zamjenjive baterije, dodjes sa dildom, skinu ti praznu i stave punu bateriju i pici. Tata, maruti…Hoce to, hoce… uglavnom, pedera nema samo u Briselu.

Iznogud Časni

Samo treba duboko bušiti . Tako mod tebe u Bosni, raju na zemlji, ima nafte koliko hoces , ono negdje u Tuzli izviralo u dvorištu čovjeku. A niko ne buši

moron

Možda crnoga zlata i neće nestati u meri da bi mu eksploatacija bila nemoguća ili ekonomski necelishodna, ali, ako „vladari sveta“ tako odluče, mi ga nećemo moći kupiti, niti će se SUS vozila uopšte proizvoditi. Pa se ti „slikaj“ …

TheStig

Odgovor je biodizel koji uvijek sam mozes proizvoditi 😁Zasto mislis da Porsche radi na sintetickim gorivima. Kad zabrane naftu oni ce imati svoj benzin koji ce prodavati ljubiteljima marke narednih 100 god tj dok god su im ljubumci skupocjeni u zivotu. Zamisli 2100 god nekog bogatuna vozi 911 iz 1971. 😁

moron

Lako ću ja za bogatuna koji bi da i 50 godina da vozi SUS Porsche na sintetičko gorivo. Mene brine „nešto manje“. Ali, mnogo više sebično. Brine me šta ću ja da vozim „sutra“, za 10, 15 ili 20 godina ako tada još budem „u voznom stanju“. Da li ću moći na ekonomski održiv način da „do groba“ vozim SUS ili ću pre toga biti prinudjen na EV. Čak ne brinem toliko za to šta će moja deca da voze, jer mi se čini da je EV za njih „u ravni mobilnog telefona“. Zabole ih. I za jedno, i za… Pročitaj više »

TheStig

Mislim da ce se nametanje EV vozila moci samo izgurati za nekih 30 god u EU. Arape ne mogu natjerati da prestanu proizvoditi naftu, a ni Ruse, niti Venecuelu. Da li cemo mi u EU doci i potpasti pod tu torturu, ko to zna?!Da li ce EU postojati uopste?Mene vise brine mogucnost građanskog rata po Evropi. Vidis da se svi naoruzavaju kao Meksicki karteli. 😅

Iznogud Časni

Hajmo mi kod Arapa imacemo i auta i benzina!

BB

Od čega? Pa vidiš da u Njemačkoj ne peku više pomfrit jer je ulje preskupo 😉

TheStig

Motiku u ruke i opleti moj BB🤣Svako ko ima imalo veće poljoprivredno gazdinstvo ima uslove da proizvodi biogorivo. Njemci ne naravno jer im je iz poniženja raditi normalne poslove. Svi ostali na njivu jer rad je stvorio čovjeka!

Iznogud Časni

Hej, uzimaš mi najboljeg udarnika iz log ovaj rudnika litija! Pa Nemre to tako:-)

TheStig

Probao BB dildomata nekog (ima neku Teslu od komšinice) i reko Iznogud je sve bio u pravu. Odoh čaditi ko sav normalan svijet.

Iznogud Časni

Ja, ja!:-)

Iznogud Časni

Pokupuj tu ulje i šalji ga vamo da prodajemo po 3x većoj cijeni. Sta čekaš?

Iznogud Časni

Nije nama do naslova a nekima do testa neg sto je subota stigla tako brzo, poslije srijede. 🤪🥸

moron

Da, sutra je novi test, ali, kako nije u pitanju test neke dačije, Don nema razloga da sutra iz kreveta ustaje i „otvara“ AR 🙂

Iznogud Časni

Ja na odmoru 🙂

Iznogud Časni

btw, doslo mi da platim kaznu. Pico deda citavih 41 km/h tamo dje maks 30. A, si vidio, a ne ko onaj Seki tam u Parizeru. Eee, drug moj 🙂
u svicarskoj bih fasovao 250 franaka za ovo

moron

Pa, kada „divljaš“ kao da si ma’nit …
Vozi tuda kolima 20 ili 25 km/h i „sve u redu“ ? 😊

Iznogud Časni

Heheh, šta mogu kad mi je brzina u krvi što se vidi iz priloženog 🤥🤪

M M

Tamo u Pazaru ima takvih fanatika tipa Mad Max da to nije normalno. Ja se bavim tim „opasnim“ sportom evo ima već cele 4 decenije…. Ali ono što se tamo može videti i doživeti, nije realno…. Tamo treba kolovoz puteva da bude od krupne kocke il imakadam, da bi se život upristojio. Vrh je tamo što sam doživeo neki dan, da čovek sa Audijem Q…. na ibarskoj pretiče u sred harta. Da nisam spreman ovako kakav sam, bilo bi teškog belaja…. Ljudi, nije realno stanje. Tamo vlada rat na putevima. A vrh je opet lik sa Adijem Q… NS table,… Pročitaj više »

TheStig

Bavi se opasnim sportom. Vozi Oktaviju 76 kmh Ibarskom 🤣🤣🤣Uplašio se Novopazarskih đilkoša hahah. Baš si šoferčina nema šta. 😂🤣

M M

Konju, sve je OK dok ne spadneš na KIJU, korejsku Dajčolu….
Lepše je Oktavijom u rikvercu nego sa balvanom u KIJI .
Za tebe je Pazar, ko Pariz…..

TheStig

Oktavija = civare. 100 ljudi potvrdilo. Svi se žale na krutost i neudobnost. Jedino što ima velik gepek pa mozes krmadima dosta repe da natovaris ili da potrpaš lima sa otpada. Doduse ti radis i jedno.i drugo 🤣🤣

M M

Budaletino, Oktavija A7 je mekša od Renoa. Nije to KIJA da odvaljuje bubrege. Nađi negde Oktu A7 pa se provozaj. TAXI u Bosni ima dosta Oktavija. Idi probaj pa dođ ida pišeš. Bruko ljudska, nesoju ljudski

TheStig

Ti si klasična dijabola koju stvarnost svaki dan udara maljem po glavi a on priča i dalje neku svoju neurozu i psihozu u koju samo košuljaš može vjerovati. Oktavija mekša od francuza?Hahahahahah, otvorio sam prozor opet🤣Znam bar 10 ljudi lično koji su promijenili svoje trulekse Oktavije jer su bili razočarani koliko su krute. Golf je još i gori jer je kraće međuosovinsko rastojanje. Uostalom sve isto govno od platforme. Hajde ti nazad na Ibarsku opet i naštimaj tempomat opet na 76 kmh. Veće brzine od te su neprihvatljive za skule koje ti voziš.

M M

Neurozo – psihozo, probaj, rekoh ti, pa dođi da zborimo o tom tvom netačnom postulatu. I nemoj da pričaš laži. Tih 10 ljudi koji su fol promenili oktaviju zbo krutosti. Oktavija se menja samo zbog dobre cene polovnjaka. Zato se prodaje. A kupuje se zato što drži cenu, između ostalog. A zbog svega navedenog, KIJA se ne kupuje, plus što je kanta na korejskim točkovima

TheStig

Nemam šta probavati ni zboriti sa tobom. Svaki živi čovjek sa kojim sam razgovarao je rekao isto a to je da su wagenova vozila pretvrda a klasični primjer je Oktavija. TVjerujem prijateljima i kolegama. Ljudi bacili češku nakazu jer ne mogu da izdrže put od 3 sata u konzervi. To polovno kupuju samo neuki. Da si ti živ i zdrav KIA i Hyundai-ja nikad vise. Bar je duplo više Sportage-a od svake Škode na cesti. Ne dajem ti ja nista. Dobijas u prosjeku 10 minusa od ljudi ovdje koji te ne mogu smisliti. Nagutaš se nekakvog špiritusa tamo sa otpada… Pročitaj više »

M M

Tebi se priviđa. Šta gutaš? Amfetamine, koku šmrčeš. Na čemu si?

M M

Znači, idi se provozaj u Oktaviji III A7. Meni je dosta slomio leđa Hju I30. Autimobil bez šmeka, neuravnoteženog držanja, sa poduravljanjem i automočajnim za naše puteve. Auto na kom se svaki dan ima šta raditi. Jedan je otšao u otpad na 230 000, sad drugi i on će još malo, a tek je na 150 000. I ona KIJETNA od „đipa“ četvrtasta SOUL. teško đubre. Moj rođaj je bio glavni distrubuter tih kanturina za Srbiju, i kad je ostao na proviziji od 100 evra po vozilu odbacio krš. A poenta je što im je politika kuće da zarađuju na… Pročitaj više »

TheStig

Hajde majke ti otiđi do doktora da vide jesi li u vinklo, pa ako nekim čudom izađeš bez papira da si lud dođi ovdje da razgovaramo. Kakvo podupravljanje? Danas sam uletio u krivinu 90 na sat gdje sam isto sa Focusem ulijetao 90 i gdje su ljudi sa golfovima na 80 ispravljali ionako iskrivljenje bankine. Toliko ti je mozak zakrzljao da je to za naučno istrazivanje. Imamo u firmi 10 sluzbenih automobila. 8 Toyota i 2 skode. Jedino gore vozilo od tih Skoda su Yarisi. Aurisi, Corolle i posebno Camry su ladje kako se voze prema tim Skodama od kojih… Pročitaj više »

M M

Budi čovek pa ne kvari ovo glasilo. Kretenu.

M M

I dalje tučeš crvene – BOLESNIČE!

M M

I nisam vozio Oktaviju, nego Audi A4 S Line 3,0 TDI. Ako te već interesuje

M M

I mislim da sam video onu Musinu „dvokolicu“ 2008 neki dan u NP. Verovatno je to jedini slučaj u NP. Oni to tamo ne troše.