1. Home
  2. Testovi
  3. moronov mega test: 500L kao Fiat po meri jazavičara
moronov mega test: 500L kao Fiat po meri jazavičara

moronov mega test: 500L kao Fiat po meri jazavičara

19.32K
118
Podelite sa prijateljima:

Posle oko osam godina, tržišni život Fiata 500L je sve bliži svome kraju, a na oglasima je i sve veći broj polovnih primeraka. Stoga sam se odlučio na napišem neku reč o svom dosadašnjem vlasničkom iskustvu sa tim vozilom, mada je ono relativno skromno u smislu broja prevaljenih kilometara.

Izvinjenje unapred ako u nastavku bude možda više pozitivnih tonova o Fiatu, nego je neko sa ovih prostora spreman to uobičajeno istrpeti, ili ako neko bude razočaran što iz ovog teksta nije saznao ništa novo i korisno, a što bi mu pomoglo da otkloni neke nepoznanice. Takođe, činjenica je i da je i kod modela 500L tokom tržišnog života bilo veoma puno podvarijanti i/ili izmena, tako da u nastavku, napisano ne mora odgovarati za svaku verziju koja je kod nas nuđena (to se posebno odnosi na restilizovanu verziju, koja je pretrpela značajne izmene).

Konačno, verujem da fotografije svakako nisu na nivou ovog vozila, ali, čitajte tekst i pokušajte da zamislite kako sve to u naravi možda izgleda.

Moj prmerak sam kupio pre skoro šest godina. Kratku verziju. Bio sam u dilemi da li da kupim duži model, verziju Living ( „jazavičara“, kako ga je naš Perica Rajković nazvao u svom testu), a sa opcionim trećim redom sedišta, kako bismo porodično mogli povremeno povesti i roditelje moje supruge ili moje roditelje (koji su svi još „bili na broju“ u vreme porudžbine vozila), sa namerom da nam u toj varijanti „jazavičar“ bude zamena za naš tadašnji 308 SW mk1 (takođe sa tri reda sedišta). Ili, pak, da zadržimo SW još par godina, a da ga rasteretimo tako što bismo uzeli „kratki“.

Prevagnula je druga varijanta. Ipak, prst sudbine je hteo da moji roditelji nisu ni doživeli da vide „kratkog“. To samo pominjem kao podsećanje koliko su naši planovi u životu jedno, a “realiacija” često posle bude nešto sasvim drugo.

I „kratki“ i „dugački“ imaju isto medjusovinsko rastojanje, oko 261 cm (pa i za noge putnika drugog reda nude jednak komfor) i sva razlika dužine vozila (oko 20 cm) je skoncentrisana iza zadnje osovine, u praktično u manjem ili većem prtljažniku (pa je dužina vozila oko 420 ili 440 cm, što je relativno praktično i za gradsku upotrebu).

Klupa drugog reda je klizna, sa hodom šina od oko 10 cm, pa i zapremina prtljažnika varira i kod „kratkog“ je u rasponu oko 350 do 440 litara (a kod dugačkog 550 do 640 litara ako je petosed).

U prtljažniku ima „duplo dno“ (sa dve moguće visine police, na oko 10 i oko 30 cm od dna) i to zna biti korisno (donja zona mi je uvek zona haosa, a gornja uvek slobodna).

Ispod svega je „u rupi“ (uski) rezervni točak, a i oko njega mogu da stanu razne sitnice.

I naslon i sedalni deo zadnjih sedišta su deljivi u omeru 40 : 60, pa možete nezavisno da im podešavate nagib naslona (u dva položaja), da preklopite naslon, a i da ih nezavisno kližete napred-nazad. Takodje, na sedištu suvozača naslon može da se potpuno preklopi ka napred, što sve u zbiru nekada dodatno mnogo znači za neki „veliki transport“.

Ako tražite transportnu varijantu (možda za neki posao, koji uključuje i redovan prevoz „pločastih materijala“), preporučio bih “dugački” i to kao „petosed“ (kod sedmoseda, čak i kada su preklopljena, sedišta trećeg reda zauzimaju deo dna prtljažnog prostora), mada sedmosed kao svoj „plus“ ima veću nosivost (ojačane zadnje opruge).

Pozadi ima i središnji naslon za ruke.

Često sam od mojih putnika bio u prilici čuti pohvale na temu udobnosti zadnje klupe i vozila uopšte.

Pozadi se sedi dosta povišeno u odnosu na prednji red sedišta, pa je i pogled ka napred bolji, ali mana tog „povišenog“ rešenja je da pozadi ne može normalno sesti osoba viša od 185 cm, barem ne u varijanti sa panoramskim krovom (kod „jazavičara“ ne postoji taj problem, jer je zbog dužeg krova valjak roletne panorame pomeren više unazad).

Pod je pozadi potpuno ravan (nema „centralnog tunela“), pa eventualna treća osoba lepo može da smesti stopala ( i na dužim putovanjima nema uobičajenih bolova skočnih zglobova ili kolena središnjeg putnika zbog zakrivljenog položaja stopala).

Zbog širine vozila od malo manje od 179 cm (bez retrovizora), pozadi je veoma komforan samo za dve osobe, inače u zoni ramena nema baš dovoljno prostora za ramena tri odrasle osobe (ali, moram reći da sam znao sam i ja sa 192 cm kao treći sedeti pozadi, na kraće deonice, do 100 km, i „može da se preživi“).

Kad već govorim o korisnoj visini za glave/trup putnika, mislim da napred može sedeti bez problema i osoba visine znatno preko dva metra (iznad moje glave na poziciji vozača imam slobodno preko 10 cm).

Vozilo je, inače, visoko oko 165 cm, što je, čini mi se, uobičajena visina za tu klasu.

Ne znam šta bih rekao o poziciji sedenja napred i udobnosti samih sedišta, a da ne naljutim one koji su i sami probali i bili nezadovoljni ili one koji su pročitali testove u kojima je bilo zamerke oko toga. Dosta osetljiva tema.

Ako ste potencijalni kupac, dobro probajte i ako vam ne leži “na prvu”, a vi bežite glavom bez obzira od ovih kola.

Na sama sedišta ja nemam bilo kakvih primedbi i više mi oblikom i tvrdoćom odgovaraju nego u mnogim vozilima. Možda je to do moje kičme i sada već načete šeste decenije života, ali i čudnih proporcija tela.

Dakle, neko će reći da su kao ta sedišta neudobna i tvrda kao drvena klupa u parku, a ja kažem da meni savršeno odgovaraju. Čitao sam da su kod restilizovane verzije bolja, probao sam (bilo mi je slično), uz napomenu da meni za kičmu i duži trup generalno ne odgovaraju izrazito profilisana sedišta (pogrbim se u njima) i postoji bezbroj i veoma skupocenih vozila u kojima mi je dosta neudobno za sedenje.

Prednja sedišta nemaju ni baš izražene bokove (pa će neko reći da u krivinama „slabo drže telo“), ali, to meni ni najmanje ne smeta, jer nisam trkač. Meni su odlična.

Na materijal presvlaka sedišta ( kombinacija nekog tekstila i skaja/eko kože) nemam bilo kakvih primedbi. Ono je klasa iznad u odnosu na mnoga skuplja vozila. Čak i u paketu opreme ispod (Pop Star) su po mom mišljenju veoma dobri materijali presvlaka sedišta. Neko će reći da su loša. Sve u redu. Ja ih vidim ovako.

Da li mi je sve idealno? Naravno da nije.

Ne odgovara mi, recimo, visina središnjeg naslona za ruku (a visina se ne podešava, kao kod nekih vozila). Da sam u granicama nekog proseka, verovatno bi bila druga pesma. Ovako mi ne služi ničemu (osim ako bih se malo iskrivio u desno) i taj naslon uglavnom stoji van funkcije, podignut (jer je „na preklop“ i pozicioniran u samom naslonu vozačkog sedišta).

Suvozač na svom sedištu nema taj naslon, ali, ovi moji „ukućani“ na mestu suvozača nekada (ne razumem zašto), znaju da se naslone na moj naslon za ruku (a pošto nisu naopake telesne gradje kao ja, za tako nešto maltene čak i ne treba da se „iskrive“).

Nije mi idealna ni pozicija/visina (elektropodesive) lumbalne podrške (oba prednja sedišta je imaju), ali, opet je problem visina/dužina mog trupa (jer mi je supruga odavno „otvorila oči“ da sam skladan (dugotrupan) koliko i pas jazavičar). Ostali članovi porodice nemaju nikakvih primedbi na to pitanje, lumbalna podrška im je visinom gde treba, sin mi je iste visine kao ja, ali, nije “naopak” kao ja (što najbolje primetim kada sednem u kola nakon što ih je on vozio i pogledam u središnji retrovizor, a imam utisak kao da ga je za sebe podesila neka značajno niža osoba).

U 308 sam dok vozim uvek mogao lepo da se laktom „oslonim“ na gornji deo unutrašnje obloge vrata (koja je baš bila mekana), a i sama visina rukohvata vrata je bila odlična. Ali, u 500L to ne mogu. „Daleko“ mi je, „nisko“ mi je, a i sama plastika u tom gornjem delu kao da je tvrdja (i tu bi bilo problema za duže oslanjanje).

U 308 su mi elektrokomande prozora i retrovizora bile idealno pozicionirane (i po visini i po daljini). U 500L kao da su samo par cm pomerene unapred i malo „dole“ i bezbroj puta sam u brzini „na slepo“ uspeo da otvorim zadnji, umesto prednji prozor kada sam hteo da platim putarinu ili uzmem parking kartu (i ako je hladno vreme ili kiša često sam tada znao „popiti vatru“ od strane putnika koji sedi iza mene).

No, pretpostavljam da neka osoba normalne visine i proporcija ne bi imala zamerki na sve to.

Nemam nikakvih zamerki na samu ergonomiju i ostale komande. Dakle, za moja razumevanja, sve je to tamo gde treba, na dohvat ruke i nekako logično.

Posebno bih pozitivno pomenuo poziciju tempomata/limitera (levo, kraća ručica, ispod ručice migavaca), ali još više sam način rukovanja tempomatom i podešavanja željene brzine. „Milion puta“ sam uzdahnuo žaleći što 308 (a sada CR-V) nemaju takvo rešenje. Zadata brzina tempomata se povećava ili smanjuje prostim blagim i nečujnim pomeranjem ručice na gore ili ka dole, na isti način kao što se „na kratko“ aktiviraju migavci (ono kada želimo da se upale samo tri puta). Bez sile, bez bilo kakvog „klika“ i potrebe da ručica dotakne bilo kakav graničnik. Neverovatno nežno.

Zašto ovo pominjem? Zato što, na primer kod Honde treba jači stisak i jasan „klik“ ( i 308 je imao isti „problem“), a ja ne volim da moji putnici „osluškuju“ i na osnovu „klika“ znaju da ja tu nešto „radim“.

Ali, eto, ako ćemo pominjati „mane“ (ako je to mana), kod 500L se tempomat automatski isključi svaki put kada pritisnete i kvačilo. Sa druge strane, kod tempomata Honde (ako zanemarimo da je adaptivni), pritisak na papučicu kvačila ne isključuje automatski tempomat, pa pri nailasku na uspon (ako vozite pod tempomaton) vi samo promenite stepen prenosa „na niže“, a tempomat je ostao uključen (i vozilo odmah samo ponovo postiže zadatu brzinu).

Naravno, to je stvar različitih bezbednosnih pogleda i algoritama raznih proizvodjača, a zbog različitosti tih „pogleda“ ćete 500L moći i da „upalite“ bez da ste prethodno pritisnuli kvačilo, što nije slučaj sa nekim drugim vozilima (mislim na ona kod kojih za svako startovanje motora, osim pritiska na paučicu kvačila, treba i da je prethodno aktivirana i parkirna kočnica, kao da treba da „upalim“ Space Shutle „Endeavour“-I ).

Medju uslovne „mane“ bih dodao i pljosnat oblik ručice ručne kočnice (potpuno neergonomski), koja je posle redizajna promenjana (i postala normalna), a rekao bih čak i da je tada postala duža (ili je to samo optička varka, zbog pljosnatosti ove ručice kod neredizajnirane verzije).

Ako ćemo radi ravnoteže u svemiru sada nešto pohvaliti (po cenu da me neki na ovom mestu odmah „pljunu“, jer je to kod nekih drugih brendova drugačije i „bolje“), to je ručica menjača i način promene stepena prenosa. Za promene stepeni prenosa kod 500L treba neverovatno mala sila i ručicu menjača je moguće „voditi“ bukvalno jednim prstom (u viši ili niži stepen), što mi odgovara kao neagresivnom vozaču.

To, u kombinaciji sa izrazito mekanom papučicom kvačila, nestvarno laganim volanom (ako je uključena funkcija City, koju ja ne gasim godinama (jer se pri većim brzinama ionako sama faktički privremeno isključi), a i sa dosta potentnim 1,6 MJ motorom, čini gradsku vožnju ovog vozila laganom i pravom bajkom. Jer, za sve to treba sila malog deteta.

Preglednost iz vozila je u svim smerovima odlična, a spoljni retrovizori su veličinom iznad proseka, što je u bezbednosnom smislu takođe plus.

Unutrašnji retrovizor je uobičajen, znači tužno malen, a kako decenijama patim od korišćenja (naknadnog) panoramskog unutrašnjeg retrovizora (što je veoma korisno u uslovima gradske vožnje), taj sam „problem“ rešio na isti, tradicionalan način.

Ono što nije u tom ritmu pominjane „nežnosti“ upotrebe, i nekako odudara, jeste sila asistencije kočionog serva. Za jače kočenje treba malo jači pritisak na pedalu kočnice. To je stvar navike, ali, meni više odgovara malo jača asistencija, koju srećem na nekim drugim vozilima.

Ako ima još nešto čemu takodje može da se prigovori (za neke meteo uslove), onda to jesu dupli A stubovi, koji su delom malo zakrivljeni i ka napred. Jer, ako je snežna mećava, lepiće Vam se sneg na njih, a nećete moći da ga obrišete u vožnji i bićete slepi u tim zonama. Ili, noću, ako je jaka kiša, u gradskim uslovima je kroz njih ipak smanjena vidljivost. Od mene veliki minus za to.

Jedan moj prijatelj, slične visine ( ali, suprotne disproporcije, kratkotrupan i dugonog) mi se žalio da je centralna konzola malo pomerena u desno, pa mu na mestu suvozača njen desni kraj malo smeta za prirodan položaj levog kolena. Na mestu vozača se nije žalio na desno koleno (znam da mu u nekim vozilima desnom kolenu smeta centralna konzola i tunel oko menjača). Kada se čovek zagleda u tu centralnu konzolu, primetiće da je on to pravilno uočio. Tek, i on je dokaz da nije lako ako visinom ili proporcijama tela odstupite od „projektovanog proseka“.

Za veliku pohvalu je i klimatizacija vozila. Klima uredjaj je izuzetno efikasan. A i dvozonski, mada nebitan detalj. Efikasniji do sada nisam imao. Pohvala Italijanima. Nikada nisam imao primedbe putnika zadnje klupe, pa ni na najvećim vrućinama, a što je i malo neobično, jer 500L ima ogromne staklene površine, a i panoramu, i čovek bi očekivao da klima uredjaj teško izađe na kraj pred tim izazovima.

Mogu i da pokudim dizel verziju, da joj zimi, kada je veoma hladno, u uslovima kraće gradske vožnje i hladnog starta, treba malo više vremena dok počne da greje.

Ovaj 500L je u paketu opreme Longue (bio je dosta bogatiji nego kod tadašnjeg Trekkinga i Livinga, gde je „akcenat“ bio na opcionalima), a izabrali smo verziju sa fiksnim panoramskim krovom.

Roletna panorame je veoma interesantno uradjena, sitno perforirana, ne prodire sunčeva svetlost, ali noću maltene imate utisak nekog kvazi „ambijentalnog osvetljenja“ dok prolazite ispod neke veoma jake ulične rasvete.

Kao još jednu potencijalnu manu (kombinacije ovog najtežeg panoramskog paketa opreme i motora), jeste što vozilo po COC-u ima masu od čak 1.533 kilograma (bez vozača), tako da je njegova efektivna nosivost manje od 400 kg. Sa tri odrasle osobe pozadi dosta „legne“, a što za posledicu ima da noću u tim okolnostima farovi „obasjavaju avione“, pa je tada potrebno nivelisati farove.

Moji putnici na 500L imaju samo reči hvale, udoban je, lepo i tiho upija neravnine, veoma je dobro akustički izolovan (do putnika ne dopire neka posebna buka motora, a mislim da bi i mnogi značajno skuplji mogli da se ugledaju na onako dobru zvučnu izolaciju podvozja). Vrata mu se zatvaraju „kako Bog zapoveda“, bez ikakve prekomerne sile („za preporuku“) i imaju prijatan zvuk pri zatvaranju.

Pokreće ga motor 1,6 MJ sa 105 ks (pošto sam već godinama vozio HDI, na koji nisam imao bilo kakvih primedbi, Fiatov 1,6 MJ mi se činio kao logičan nastavak). Ova verzija je pogodna za “mlade vozače”, jer se uklapa u ograničenje od 80 kW (i zato sam je i izabrao).

I pored snage od samo 105 ks, motor je za onu karoseriju (i moje prohteve i navike ) meni sasvim dovoljno potentan. Verovatno je tajna u povoljnom obrtnom momentu (320 Nm pri 1.750 rpm), koji omogućava da pri niskim obrtajima razvija relativno visoku snagu motora, ali je istina i da taj motor „ne voli“ visoke obrtaje. „Opire“ im se, potpuno suprotno od 1,6 HDI, koga možete sa relativnom lakoćom maltene kao benzinca da zavrtite „u crveno“.

Maksimalnu snagu razvija na 3.750 rpm, a subjektvno lepo vuče i ubrzava negde u rasponu izmedju 1.500 i 3.500 rpm (iznad tih obrtaja kao na naglo gubi dah).

Sa druge strane, može da ide bez dodatnih vibracija i na svega 1.200 do 1.300 rpm, ali samo pod uslovom da ga ne opteretite (jačim dodavanjem gasa, usponom i slično).

Tek, pun ili prazan, 500L sa tim moorom jako lepo ide ( „brdo ne oseti“ ), a na magistralnim ili regionalnim putevima omogućava relativno brza (i bezbedna) preticanja.

Ne znam koliko mu treba vremena „za 1/4 milje“, ne znam „iz glave“ ni koja mu je tačno maksimalna brzina (jeste negde „oko“ 180 km/h, a ja ga nikada nisam vozio brže ni od 150 – 160 km/h), ni koje mu je tačno ubrzanje od 0 do 100 km/h ( jeste nešto „oko“ 11 sekundi, i to „malo preko“, kao što je onom od 120 ks „malo ispod“). Ali, za mene, on je sasvim dobar.

Ono što je sigurno, postoje i mirniji i tiši dizeli te snage i zapremine, a ja često u šali znam da kažem da je „ugladjen koliko i drobilica za kamen“. Ali, zvučna izolacija je, kako rekoh, jako dobra.

Što se tiče potrošnje, stvarni životni prosek mu je oko 5,6. Na bordu stoji zapisan prosek potrošnje 5,5 i brzine od 36 km/h (na oko 33.000 km od prethodnog reseta). Van grada troši uglavnom 4,5 – 5,5 litara, a po gradu 6,5 – 7,5 (mada „po gradu“ zaista nema pravila). Naravno, zavisno od uslova, uvek su moguća i značajna odstupanja (pa po debelom minusu, na veoma kratke deonice, sa hladnim startom, zna da potrošnji i 8,5-9 litara). Takodje, zbog veće visine, verujem da mu je pri većim brzinama dosta ugrožena uobičajena „energetska efikasnost“.

Na temu redovnog održavanja, mogu bez greške da kažem da nikada (privatno ili poslovno) nisam koristio vozilo čije je redovno održavanje u ovlašćenoj servisnoj mreži koštalo manje. Prethodni redovan godišnji servis sam po prvi put odradio van ovlašćene servisne mreže (a u jednom poznatom Fiatovom servisu), a zamenu ulja, svih filtera, kao i servis klima uredjaja, sam platio oko sto evra. Na primer, u ovlašćenom servisu, zamena motornog ulja i svih filtera, osim filtera goriva (koji se menja svakih 60 hiljada km ili svake tri godine), sam redovno plaćao po oko 100 do 110 evra.

U svim paketima opreme 500L koristi najjeftnijje dimenzije u toj colaži (195/65X15, 205/65X16, 225/45X17). Koliko znam, kod nas prodavane verzije ne koriste TPMS ventile (pominjem, jer neki na to prigovaraju kada dodje vreme zamene ili kupovine zimskog seta), već ima indirektni TPMS (preko merenja obrtaja točka).

S vozilom nisam imao bilo kakvih problema/kvarova do sada, ali je i istina i da je on zbog nekih „promenjenih okolnosti“ (koje su ga maltene zakačile od dana isporuke) prešao veoma malo kilometara (jedva trećinu planiranog). Realno, iako je u bitnome delu izostala onakva eksploatacija koju sam planirao, on za mene i porodicu ipak često pokaže svoje trenutke punog smisla i superiornosti. Takodje, od kada je sin položio vozački ispit, dobro je došao i „mladom vozaču“, a i ja se kao roditelj osećam spokojno sa spoznajom da vozi relativno pouzdano i bezbedno vozilo.

I mada povremeno jako poželim i možda neko novo vozilo za porodičnu gradsko/prigradsku namenu (neki manji hibrid, kao što su možda novi Yaris ili Jazz), mislim da ovaj 500L neće tako brzo da ode iz naše garaže. Jer, ma kako ja često bio sitničav, ovom vozilu još ne uspevam naći nešto kao iole razuman razlog/izgovor za mogući „odstrel“. Osim činjenice da ovaj primerak ne poseduje bilo kakav savremeniji sistem aktivne bezbednosti, koji problem je nakon redizajna utoliko rešen što je postao dostupan i AEBS, najpre opciono, a kasnije i kao serijski deo opreme kod paketa opreme Cross i Sport.

Na kraju, da pomenem da je ponuda motora dostupnih kod nas za 500L godinama bila ista: benzinci atmosferski 1,4 (sa 95 ks) i 1,4 T-Jet (sa 120 ks), kao i dizeli 1,3 (tada sa 85 ks, kasnije sa 95 ks) i 1,6 (sa 105 i 120 ks, stim da je verzija sa 105 ks ukinuta prelaskom na Euro 6). Koliko mi je poznato, 0,9 Twinair od 105 ks se u Srbiji nije zvanično nudio (u redovnom cenovnicima), ali se povremeno mogao sresti u salonima.

Takodje, postojale su u ponudi i CNG i TNG verzije.

Menjači su 6MT (osim kod 1,3 MJ, koji je sa 5MT) ili poluatomatski sa 5 stepeni prenosa uz 1,3 MJ.

Za bliža iskustva oko svih tih motora mogu da preporučim posetu sajtu Foruma „Fiat Lancia Club Srbija“, u okviru koga postoji posebna (dosta obimna) sekcija posvećena Fiatu 500L, pa i sa temom „Fiat 500L – iskustva vlasnika, kupovina, saveti“, gde može da se nađe veoma veliki broj objava sa iskustvima pojednih vlasnika (što može biti interesantno onome ko razmišlja i o mogućoj kupovini 500L). Uz napomenu da nije potrebna prethodna registracija na Forumu da bi vam bili dostupni za čitanje tamo postojeći sadržaji.

Kao i kod bilo kog vozila drugog brenda, tako su i kod 500L, ako ste ga kupovali novog, oduvek postojale veoma značajne razlike cene zavisno od toga u kojoj verziji, sa kojim motorom i u kojoj opremi ga kupujete. No, slično svim ostalim vozilima, tako se i kod 500L kao polovnjaka sve te razlike vremenom dosta istope.

I mislim da 500L danas na tržištu polovnjaka može da predstavlja izuzetno interesantno vozilo, pri čemu je ponuda baš velika.

Da li bih ga ja ponovo kupio? Svakako. Kada bih mogao da vratim vreme unazad i da malo „miksujem“, uzeo bih svakako žuti Trekking, a sa enterijerom i opremom Cross-a. Znam, to nema, ne postoji 🙂

Da li bih ga danas nekome preporučio? Pa, ma kako “projekat FAS” i/ili sam 500L često bio omražen kod nekih naših ljudi (ne bih ulazio u pobude), sigurno je da 500L nije ni najgore, a ni najbolje vozilo, ali mislim da za porodocu od četiri člana može sasvim lepo da prodje. Tako da, što se mene tiče  – „preporučuje se“.

Od mene o 500L toliko. Siguran sam – mnogima i previše. A kako nisam fotograf, u pomoć nam priskače virtuoz s fotografskim aparatom i „perom“, zbog čega se valjda i zove Perica Rajković. Evo profi ilustracija nekog drugog Fiata 500L, kojeg je on testirao i slikao. Pozivam ga da u komentarima iznese i svoja zapažanja, a možda i test iz prošlosti ovog minivana.

moron

(19323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

118 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Odličan tekst! 500L za naše prilike i uslove sasvim korektan auto.

BojanNeki

Lep i realan opis. Reklo bi se da je solidan auto za naše uslove te prosledih tekst nekome za koga mislim da bi trebalo da ga uzme u razmatranje.

Renault Terminator

Sale da ti nisi napisao tekst ne bi ga ni otvorio a kamoli procitao cijelog.Eto koliko me zanimao taj auto.Ali kad ga ti napisa,moralo se procitati i obratiti paznja na tekst jer sam znao da cu definitivno imati pravu sliku tog auta koji mene generalno ne privlaci,jednostavno nisam u tom „fazonu“ ali valja nesto nauciti pa mozda nekom i nekada preporuciti taj auticak.

Zoca

Sto bi rekla braca proleterska:Nice review.😉

don

Očekivao sam 2008 a dobio ovo! Svaka čast, ali idalje očekujem 2008 🙂 a tek onog BMW X3 da ne spominjem , sunce mu Omertsko! Ako ima još nešto čemu takodje može da se prigovori (za neke meteo uslove), onda to jesu dupli A stubovi, koji su delom malo zakrivljeni i ka napred. Jer, ako je snežna mećava, lepiće Vam se sneg na njih, a nećete moći da ga obrišete u vožnji i bićete slepi u tim zonama. Ili, noću, ako je jaka kiša, u gradskim uslovima je kroz njih ipak smanjena vidljivost. Od mene veliki minus za to. Svaka… Pročitaj više »

moron

Pa, prednji brisači brišu sasvim solidan deo vetrobrana, ništa ja tu nemam zameriti (kao i zadnji brisač, on lepo briše i to odavno kod svih uobičajenih 180 stepeni ). Ako bih nešto zamerio oko prednjih brisača, „ruka“ levog brisača ne može da se podigne/preklopi kada je brisač isključen, osim: – ako brisače stavite u „servisni položaj“ (nakon gašenja vozila, kratko dotaknete „ručicu“ brisača (kao da hoćete samo jednom da obrišete), i oni se pomere „skoro do pola“ (hoda) i tu „ostanu“ ) ili – ako podignete prednju haubu. Sličan „problem“ (i način rešavanja) su imali 307/308. Honda nema taj „problem“… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Done dobices test 2008 i Honde Civic cim grane prolece… Mada juce je u Boki bilo lepo vreme za slikanje 🙂

don

Vidim ja, ne zivi se loše u tom Pazaru.:) na proljeće? Znas li ti koliko je to čekanja? Ostaricu 🙂

J4ZZ3R

🙂 U Pazaru pregrmeli koronu još letos, uvek u prvim redovima 🙂

don

Pa vi ste Pioniri! 🙂 Druže Tito, to na ponos svima, još uvijek pionira ima! Jednom pionir , uvijek pionir ! Evo slušam sta neki Siniša ljepojevic ima za rec o virusu pa vidim da dijelimo mišljenje te me čudi kako to da Pazar nije bio prvi već 2019?!?:)

J4ZZ3R

A ja viđeh i jednog mudrog teletabisa u komentarima na tekst gospodina Ljepojevica, da li je to ovaj nas, domaći, organski teletabis? Sto se tice Pazara, Decembar 2019 se pripoveda kao početak bio sukobljavanja. Nego da kupimo ja i ti zajedno farmu na Pesteri, ti tu besplatno živi, a meni ćeš kožje mleko, sir, beli luk (ali nemoj da ga prskas i uvozis krijuci iz Kine) jagnjetinu… Je l ti nije teško i jedan ribnjak da održavas? Dacemo drugu MRNu da nam sa oborenim suvizackim sedištem vozi to za BG u 500l u pocetku, a za uzvrat može da biciklira… Pročitaj više »

moron

Skoro pa kompletan „ekosistem“ 😊

J4ZZ3R

A sto da se pati po Nemackoj? Da udiše isparenja od baterija iz elektromobila. Ovako na čist zrak, kad se uzeli mirisa dizela sidje u Pazar, kupicemo bratski dva italijanska vozila, njemu Fiat Panda 4×4 (onu sto je brza od Ferrarija), a meni Alfu Guliu, crvenu i jednu garažu u Perastu da spremam test, tekst i lokacije za fotografije. 🙂

E da, jos jedna plantaža maslina ovamo na more čisto da je naša da nam ne sipaju otrov globalisti u kašike deci svako jutro 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
don

E, prava hacijenda. Biznis mora sam da se vodi, ja i Musa ćemo ležati na obalama nekog mora dje vječno toplo, uzgajat mladu picetinu s malo masti.
Nije loše, umjesto ribnjaka uzgajam mačke .

s mile

Dobar test, a odličan auto, na žalost, proizvodnja mu je počela u godinama kada je krenula SUV manija. Da je počela proizvodnja par godina ranije, proizvodne cifre bi bile puno bolje. Svakako odličan porodičan auto. Jednog dana ću ga ( verovatno) posedovati.
Srbi nikako da hvale domaće, vazda im je bolji VW – vozila ga baba do pijace. Odličan polovnjak, sa odličnim motorima kako benzinskim tako i dizel, pa ko šta voli.

J4ZZ3R

Meni to nije nikako jasno, jbt rodjak iz Turske vozi premium automobile, odusevio se dizajnom 500l, pravi lifestyle automobil, na zapadu je skuplji nekih 30 do 40% nego kod nas, ali dzaba, kod vecine gradjana R. Srbije je ovo auto za okreteanje glave, neverovatno!

moron

Eto, prema onom ranijem Pekijevom testu „Livinga“ (koji je u Pekijevom komentaru), kako Peki kaže, tamo testirani „dugački“ sa 1,6 MJ od 105 ks u Pop Star opremi je kod nas imao katalošku cenu 16.650 evra, a u FR 22.000 evra, dok je u Lounge opremi bio skuplji 1.000. Inače, kod „kratkog“ je doplata od 1.000 za Lounge paket zaista bila isplativa, jer su se za taj novac dobijale alu felne 16″, dvozonska klima, panoramski krov. „polu koža“ (nazovimo to tako) i još par detalja (npr, onaj deo armature napred, ispred suvozača, nije bio „metalan“, u boji karoserije, već „plastičan“,… Pročitaj više »

Bojan

Imam restilizovani 500l u istom paketu opreme i 1.4 motorom i prezadovoljan sam, u smislu odnosa ulozeno – dobijeno 😎

moron

Stvar je, naravno, ukusa, meni je spolja lepši raniji Trekking od naslednika Cross-a. Restilizovani mi je, pak, u enterijeru lepši (lepša i funkcionalnija instrument tabla, veći i bolji „tablet“ … ), mada mi se, recimo, ne dopada ručica menjača kod njega.
Ali, kako god („ovaj“ ili „onaj“), 500L je u svakoj svojoj varijnati veoma „funkcionalna kocka“ za porodični ili bilo koji drugi prevoz.
Pri ubrzanjima Vas sigurno neće lepiti za naslon sedišta, a ni u krivinama ne leži „kao pegla“, ali, korektno on ide. Ako čovek nije besan, biće zadovoljan sa njim bez obzira na izbor motora.

Miki

Slazem se, ja kad bih mogao u mog bivseg zutog trekkinga da ubacim tablet i volan novog crossa to bi bila idealna kombinacija. A taman sam na forumu hteo da te pingujem da napravimo zajednicki test, ti imas 1.6 a ja 1.4 i 1.3 🙂

moron

Žao mi je što mi se nisi javio. Jer, motori 1,4 benzin i 1,3 dizel su daleko češći i kao polovnjaci na oglasima (u 500L i Tipu) i bilo bi daleko korisnije za veći broj ljudi koji možda razmišljaju o ovom vozilu da su u testu obradjeni ti motori, a ne 1,6 MJ.
Ako se odlučiš da napišeš svoje vidjenje ovog vozila ( a sa tim motorima ) , javi se, siguran sam da će AR da objavi.

Balkanboj

Moram da priznam da unutrašnjost 500L izgleda veselo, zanimljiv izbor boja. Vozio sam par puta onaj naš službeni, sa 1.3 dizelom od valjda 95ks, solidno i dovoljno za grad, za otvoreno ipak treba jači motor. Meni sedišta nisu legla, premekana su mi bila. Ali verovatno nisu svi vozači sportski nastrojeni. Pohvale Fiatu za amortizere haube. Baš sam iznenađen da ima 1550kg, mnogo je to za tako mali autić. Potrošnja je slična mom traktorčetu što bih rekao da samo dokazuje prednost dizela u odnosu na turbo-benzin na bilo koji stil vožnje. Koliko god ja maltretirao mog dizela on nije trošio više… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Miki

Meni je za sedista tamo 2013 kad sam uzeo novog trekkinga trebalo dosta da se naviknem na kratki sedalni deo. Mekoca mi je bila ok, valjda zato sto sam usao iz renoa…

moron

Mislim da je kod svakog sedišta (bilo kog vozila) za pitanje udobnosti, osim dužine sedalnog dela, jako bitno i pod kojim uglom naša butina naleže na sedalni deo, jer stim u vezi često postoji, nazovimo ga, fenomen „visećih butina.“ A ako Vam butine „vise“ (prema kolenima), nema vam nikakve koristi ni ako imate par cm duži sedalni deo, pa, čak ni ako imate AGR sedišta, sa ekstenzijom sedalnog delač A čak i na sedištu istog vozila, sa podešavanjem visine sedišta, jedna osoba može imati problem visećih butina, a da druga osoba nema. Zavisi kako vam se „potrefi“ (vozilo). Taj problem… Pročitaj više »

moron

Ako mene pitaš, za bolju bezbednost u gradskoj vožnji, unutrašnje „panoramsko ogledalo“ je „must have“. Ja ga imam i na CRVu. Izmedju malenog fabričkog fotosenzitivnog unutrašnjeg retrovizora i „panoramskog ogledala“, ja bez dileme biram ovo drugo (zavisno kako ga podesim, osim uvek kroz celo zadnje staklo, ja u njemu vidim i maltene kroz celo staklo zadnjih desnih vrata). Ja vidim „sve“ 😊. Izmedju ovog ogledala i „Blind Spot Monitor“-a (koga ima Honda), siguran sam da meni po gradu više znači ovo ogledalo. Veoma lako se stavlja, a još lakše skida (ako želiš i/ili zatreba, može lako da se skine i… Pročitaj više »

Stari Dejan

Vidiš Balkanboy, I ja sam probao takav isti 1,3 službeni 😄
Nakon par puteva do Vršca, Niša i Kraljeva mogu ti reći da se vrlo brzo navikneš na performanse tog motora i to zaista ne predstavlja problem. Štaviše, ja uživam u vožnji 500L. Nekako mi baš leži i definitivno je daleko bolji auto nego što mu naš živalj odaje priznanje.

Balkanboj

Upravo to, taj 1.3mj je dobar za ravnicu i može po autoputu da se vozi u okviru onih 120-130.

Ja sam išao od Tivta do Pg i Danilovgrada, uzbrdo ide na knap kao prazan a preticanje se mora doooobro odmeriti. Mršavo. Sigurno je onaj 1.6mj kao u testu bolji za te uslove, ali nisam se našao kao neko ko bi ga kupio. Više cenim dobro ležanje na putu i Nemačka sedišta.

Филипинац

Овакви и треба да буду тестови, из прве руке и после дужег времена коришћења. Био је мој избор број један у Н1 крос варијанти на фирму до недавно али ће то сачекати нажалост, неоправдано је на лошем гласу у Србији због порекла и SUV маније која се десила. Једино велика уствари огромна замерка је „унутрашњи ретровизор“, ентузијазам је нагло опао као и пажња према свему написаном када сам сазнао да аутор користи „бугарски“ ретровизор, невероватно да неко ко се озбиљно занима за аутомобиле користи такав производ и саветује другима да користе исти…

moron

Jedna načelna stvar oko unutrašnjeg retrovizora (bilo kog vozila), koja bitno utiče i na samu „efikasnost“ retrovizora i „koliko“ vi u njemu vidite. Naime, zavisno od oblika vozila (a i unutrašnjeg rasporeda), ako pogledamo ekstremne situacije, unutrašnji retrovizor vam može biti „veoma blizu“ (maltene da ga udarite glavom svaki put pri nepažljivom ulasku na mesto vozača), ali, može biti i „veoma daleko“ (tako je kod 500L, ako sam normalno naslonjen na sedište, ja ga jedva dohvatim rukom). Kod onih vozila gde je „veoma daleko“, u unutrašnjem retrovizoru iste veličine i zakrivljenosti, Vi u ogledalu vidite efektivno manje („užu sliku“) nego… Pročitaj više »

Peki

Dobro, posto sam prozvan evo mog videnja produzene verzije s sedam sedista, od pre 3-4 godine. Fiat 500L Living 1.6 MultiJet 120 KS Jazavičar za Peru Pera je moj drug, sjajan lik, otac dvoje dece i mali privrednik. Jazavičar nije njegov pas, već Fiat 500L Living, za koji veruje da može zadovoljiti familijare, ukoliko ne i poslovne potrebe. No kako Pera i dalje okleva sa izborom, odlučio sam da mu pomognem Već na prvi pogled, Fiat 500L Living asocirao me je na psa jazavičara! Produžen do neukusa, daleko je od automobila koji mami uzdahe i požudne poglede. Lično, nalazim da… Pročitaj više »

Miki

Ja i dalje navijam da se comment sekcija nekako uredi jer je greota da gomila vrednih komentara koj eimamo ovde propadne. Na primer, ne postoji kvalitetan citroen forum a ova comment sekcija je bila okupila par vlasnika citroen cactusa, krenula je razmena iskustava, misljenja i onda nista… Jer je clanak na kome se to desila ostao zakopan negdw.

don

I tipo karavan nije los. Samo ne znam kakav je 307 sa 3 reda sjedišta, to još nisam vidio niti znam da postoji. 307icu dizel sam furao prije dvadeset i kusur godina, obična i dizel. Ne sjećam se detalja, znam da je poslije drug od mene furao i na kraju mijenjao i mjenjač.

Balkanboj

comment image

Tu varijantu 307 sa 7 sedišta ima prijatelj u Kotoru, velika familija. Možeš ga kombinovati da bude 2+2+2 ili 2+3+2, sedišta drugog i trećeg reda se pojedinačno vade i postavljaju.

don

Hvala

moron

Dok sam imao 307 HB, kad god bi pored mene prošao ovakav 307 SW, bukvalno bih „slinio“ …

moron

Peki, pročitah opet ovaj Tvoj test (i nekako mi je čak i tužno da je u komentaru, a ne onako kako on to svojim kvalitetom zaslužuje). Čitao sam ga u više navrata i kada si ga objavio na VG (a i posle, dok nije „pao sajt“ VG-a i svi tvoji testovi nestali bez traga, tj, na novom ih nema). Zaista si „kralj svog zanata“. Mislim da su svi ovi tvoji raniji testovi (svih modela) neprocenjive vrednosti i potencijalno veoma korisni i za sve ljude koji „danas“ razmišljaju možda o kupovini tih vozila kao polovnjaka. Greh je da to propadne i… Pročitaj više »

don

Je, otvorimo novu rubriku, kutak za Perin trenutak! Mislio sam i na naslov Pero s onog svijeta, ali tu smo foru profurali davno u Feralu.
I tu skupimo sve tekstove, ako ne postoji problem sa autorskim pravima.

Balkanboj

Vremeplov…

S mile

U mom neznanju da je to bio test da VG, bas sam hteo da napisem, da je bolje objavio kao test, nego kao komentar. Ali to svakako ostaje, uz modifikacije testa, da ne bude copy paste

don

Ima nas mladjih koji se još sjećaju tih testova pa i ovog !

Peki

Mozemo se dogovoriti, s vremena na vreme ubacim neki arhivski test, a vi me ispratite komentarima ili ukoliko je neko vlasnik svojim zapazanjima? Naravno ukoliko Patron Zvezdan nema nista protiv. Ima li neko predlog za sledeci test polovnjaka?

Stari Dejan

Od mene puna podrška!

don

samo nemoj b klaDu 😀

BB

To će biti tvoj posao 😉

Don

Ma imao sam ja jedan zapis sa ljetovanja u Italiji , u mognelia…malo prije tzv korone…

Pomponije

Fiat Grande Punto, Toyota Aygo, Alfa Romeo Mito… 😉

BB

Podrška

moron

Meni se dopada naslov moguće podceline ponovljenih starijih testova, koji je predložio „Balkanboj“ ( „Vremeplov“, u okviru samih „Testova“ ). Predložio bih da Peki malo „vremenski šara“: – jedan test modela koji više nije u proizvodnji, ali ih ima kao polovnjaka dosta na oglasima ( „lupiću“ sada (a pošto znam da Don baš mnogo voli FR ) za početak npr. 508 SW mk1 ili 5008 mk1 (bilo je par tih testova na VG, sa raznim motorima ) ili karavanska prethodna Opel Astra ili karavanska Insignija ili prethodni Focus ili prethodni Mondeo i sl. ), a onda – ponovljeni ( ranije… Pročitaj više »

moron

greška (moja),
ponovljen komentar, pa ga obrisah.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
don

Dugo smo mi lomili morona ta ovaj test , ja dva put korpu dobio! Musa, kad će X3 ?

moron

Da, istina, a „prekipelo“ mi je kada ste me poslednji put za to („rafalno“) prozivali pre 10-ak dana. Pomislih, ma da se „gonite“, napisaću samo „da mi se skinete“, pa neka ide život 😊

don

:)))

don

Još da Musa odgovori na isti način ! Jest uvrnut , puknut će mi čir od muke, prije bih mrtve dozvao.:)

moron

Ne brini Done, „tu“ je on. Izgeda uvek. Samo, kao neki „duh“😊 Sad mi se javio i sve je pozdravio i svima čestitao praznike !!!
Tako da, čuvaj taj čir, za neke druge „sekiracije“ 😊

Don

E, baš ti hvala za info. Da samo znaš kako mi je zbog drugih sikiracija….moram imigrirati negdje gdje me neće izručiti, ko onaj glavonja u Međugorje…recimo u Novi Pazar…čujem da se tamo dobro živi 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

Dobro se zivi, a lako se mre 🙂 na kolovozu hoće da te pregaze, na ulici upucaju, ali se lepo jede i tako dan za danom

don

Snacicu se nekako samo sredi mi gajbu i par pasoša na tudja imena da mogu da te pratim po ljetovanjima a da me ne izruče odje nazad. Kad se sjetim kad smo Musa i ja bježali od Napoleona i završili u Torinu. To su bila vremena.

don

znas sta bi mogli, da se dodatno oparimo, ovdje na AR da napravimo rubriku recenzija auto opreme u vidu kamera (Svih mogucih) i slicnih stvari…malo video priloga, puknemo stagod na jutjub i jos para zaradimo i od njih. Naravno, kineski proizvodjaci budu nam snadbjevaci… rijesimo moronu problem sa necim ovakvim (a svi imamo isti problem) https://www.ebay.de/itm/TOGUARD-12-Auto-Kamera-DashCam-2-5K-Rueckfahrkamera-Spiegel-Recorder-Camcorder-/173742046102

otvaram natjecaj za ime rubrike

J4ZZ3R

Imam dve kamere, jednu Garmin Mini za GRADSKI, a jednu Garmin 55 za Hondu. Odlična ideja za rezenzije. Po meni neizostavan komad opreme.

moron

Mada sam siguran da sam o pomenutih 1,533 kg već ranije pisao u nekim komentarima i ovde na AR, ponoviću i sada u komentaru (jer je napisani test ionako bio suviše dug, a ovo je baš „Rat i mir“ ). Elem, tokom ovih godina koliko imam 500L, sa njim sam (u startu) doživeo samo jednom razočarenje (na početku). I dugo vremena mi je trebalo da to progutam, baš sam bio u dilemi šta da radim, čak sam razmišljao i da „vratim kola“. Kada sam ga poručivao, ponudu sam dobio mailom, i sa specifikacijama vozila. Pa i sa masom i nosivošću… Pročitaj više »

Peki

Da, da, to s tezinom vozila je kao i sa fabrickom potrosnjom… Pisu sta hoce, cesto podaci nemaju nikakave veze s realnoscu. Svojevremeno sam „napljuvo“ jedan Ford Mondeo, imao je ukoliko se ne varam realno 250 Kg vise od navedenih, zbog cega je redakcija VG bila stavljena na crnu listu kod naseg uvoznika…

don

ko se toga ne sjeca jos! cak i ja sa pamcenjem amebe 🙂

Deki

Svojevremeno je moj paša rekao ,kad bih imao para kupio bi 500l bez razmišljanja,ali dodje Seka jednostavno nam je postao tesko dostupan,pre neku godinu kad je ovaj Kafeni bio na sajmu na popustu zamalo ja da ga kupim..opet finansije problem. inace na poslu ih voze kolege,zadovoljni su a ja sam prosle fosine zaduzio Tipa sw 1,4tjet…Za normalnu vožnju dovoljno svega, nema tu velike filozofije.

J4ZZ3R

Moram da pohvalim druga biciklistu za ODLICAN test. Zaista su ovi long term testovi izuzetno koristan izvor informacija. Meni je 500l uvek bio simpatican, ali buduci da supruzi nije bio prihvatljiv, nekako sam uvek fokus svoje paznje usmeravao na malene Fiate, poput 500 i Pandice. Neverovatna mi je prakticnost ovog automobila, ravan pod pozadi, podesavanje nas;ona u dva nivoa, podesavanja poda prtljaznika u dva nivoa, ravan pod i jos na sve to obaranje naslona suvozackog sedista. E da, meni su fotke ocigledne, nemoj da te pali Zvezvdan Picasso kako su ovakve i onakve, za njega i Djordja Pesica si Michelangelo… Pročitaj više »

Sebastian L.

Samo da iskomentarišem fotografiju oko rezervnog točka u gepeku-kod mene bude isto tako samo sa rezervnim parom metlica brisača umesto šatorskog krila! 🙂
Inače 500L – sasvim korektan auto za grad i kraće relacije. Ima boljih za te namene ali su i dosta skuplji. Nažalost, verovatno će uskoro prestati proizvodnja na konto 500X, koji za slične karakteristike traži dosta više novca (čitaj: veću zaradu za proizvođača i dilera).

Pomponije

Moron, hvala za ovaj divan test, ubeđen sam da će mnogo ljudi koji razmišljaju o ovom modelu saznati mnogo toga značajnog za potencijalni izbor 500L.

Stari Dejan

Moron hvala najlepše na ovako dobro napisanom tekstu! Nakon ovoga apsolutno ni najmanju dilemu ne bih imao oko kupovine 500L, na sva pitanja koja bih imao si odgovorio.
Pošto ih kod mene u firmi ima više komada, i svi su 1,3 MJ pre restajlinga, odnosno 1,6 MJ restajl modeli, nakon razgovora sa ljudima iz garaže mogu reći da su se pokazali kao veoma, veoma kvalitetni autići.

Djordje Pesic

Ja sam u prethodnoj firmi cesto vozio sluzbeni 500l, relacija Bgd-Ns. Taj je bio benzinac, neki nizak paket opreme. Nikad nisam saznao koji je motor u njemu, ali me je uzasno ,uzasno nervirao koliko je bio mlitav i trom. Takodje mi je smetalo veoma tvrdo kvacilo. Ovaj moronov izgleda kao avion u odnosu na taj. Takodje se na autoputu preko mosta kod Beske umeo lepo zaljuljati levo desno od vetra.
Tad sam vozio logana, bio mi ko raketa u odnosu na 500l, udobniji i laksi za voznju. Da je firma nabavila dizel verzije, kontam da bi druga prica bila 🙂

moron

Trebalo je da probaš na jakom bočnom vetru Vitaru mk1, mase 970 kg, a slične visine, pa da shvatiš da se 500L još i veoma dobro drži na jakom vetru 😊 Šalim se, jer je velika visina vozila u tim uslovima potencijalno baš opasna, a što ti sa tvojom karavanskom corollom ( nižom oko 22 cm ) doživljavaš drugačije. Znaš i sam koliko mi je bio san taj karavan, ali, ona je najbolji dokaz da ni odličan motor i odlična oprema ne mogu da reše neke druge (subjektivne) „tegobe“ tog vozila, jer ona ne odgovara dimenzijama unutrašnjeg prostora nenormalnom čoveku… Pročitaj više »

BB

Berlingo putnički me je debelo iznenadio koliko je otporan na bočni vjetar i uopšte naginjanje, kao da ima temelje, a ne gume i ogibljenje (visina je tolika da ja, slične građe kao moron, nekad stavim šešir 🤠). S druge strane kad se ulazi sa sporedne ceste na glavnu izbrazdano, zna dobro bočno da protrese. Ima (pre)jaku balans štangu.

Djordje Pesic

Eh, teske su to muke kad je sve potaman, a ne mozes sesti unutra ko covek. Ja na srecu imam gabarite da mogu stati bilo gde u korolu, inace bih se zestoko smorio. Ali, vozio sam se isto tako jednom prilikom firminim auris karavanom (mislim da je bio 2 gen pre moje korole). Relaciju Bg-Ns sam presedeo na zadnjem sedistu do vrata sa glavom pod uglom od bar 30 stepeni u odnosu na vertikalu. Vrlo „lepo“ iskustvo. A korolu sam pre kupovine dobro odmerio na svih 5 mesta za sedenje. Nigde problema.

Don

Daj mi opet onaj link dje se stavljaju slike…morala bi kao baner stajat obavijest o tome, da mi s pamćenjem amebe možemo da se podsjetimo .
A baš ti je nisko…kad je sjedište visoko podignuto. Ma glista ti je super, prostor kao u priči ( u visinu) što ja nikako ne volim, ne sviđaju mi auta tipa Berlingo ili onaj Ford iste klase…taj mi je najgore sjeo…

moron

Po cenu da me TNT zamrzi (a nadam se da neče), biću slobodan da prenesem dva dela njegovog osvrta na ovo vozilo i test. Prvi deo je univerzalan, primenjiv na svako vozilo i naš doživljaj istog, a drugi se tiče sudbine 500L u Srbiji. „Sve je lepo u ovoj varijanti, sa ovom opremom i ovim menjačem, ali osnovni model, posebno pre restyle ima neka loša, jeftina i nekvalitetna rešenja, kojima ubija želju za posedovanjem i vožnjom istog. Ne znam da li su sedišta bila identična za ovu i osnovnu verziju – mislim da nisu, subjektivno mi se čini – ali… Pročitaj više »

don

Znao sam da si vičan u prizivanju duhova! Ili ti je mozda baba Vanda pomogla pa ste se domundjali rahmetli Muse?! :)))) Ostav čovjeka u lovištima Albanije nek uživa :))) Musa, dovlači svoju guzicu vamo! Nemoj da te ja prizivam!:)))) p.s. Kupio sam novu bejzbol palicu i na nju sam ugravirao za Musu s ljubavlju :)))

BB

Tačno, autošovinizam je duboko ukorenjen u raznim segmentima društva…

BB

Ja ne znam šta je s ovim autom… Ako bi skupio osobine na kamaru, idealan auto po svim pitanjima (idealna kombinacija osobina). Čak i dizajn koji ne stari jer je već „star“ nekoliko decenija 🤣. Izgleda da mu fali VW znak naprijed…😠 Da bi se prodavao.

Slavko

Dobar te(k)st, sa zadovoljstvom sam procitao. Bas cu proslediti kolegi koji je ljubitelj Fiata, pa i 500L-a. Meni licno je ovaj kraci model jako skladan, lepuskast. Unutra sam sedeo na kratko, davnih dana kad je bio izlozen u NS na sajmu. Sedista (vozacevo) mi delovalo izrazito banalno, kratke sedalne povrsine. Mozda je do nivoa opreme… Tabla mi je simpaticna, sarmantna, medjutim, nekako imam utisak da je centralna konzola malo smaknuta udesno u odnosu na menjac (samo zapazanje, navikao sam da je simetricno). Gledam cenovnike prethodnih dana za Fiat Tipo, i 500l i jako mi je velika razlika u ceni izmedju… Pročitaj više »

BB

Upravo ta razlika je, u mom slučaju,prevukla na Berlingo Shine 1.6 dizel…
U BL je bilo na taxiju nekih cca 25 kom 1.4 turbo benzin -plin. Brzo su ih se riješili, vele da puni troši. Doduše jednom sam se vozio sa tim taksijem još dok su imali Priuse (triple hybrid, elektro, benzin, plin), kako je taksista vozio, došlo mi je da ga tušem 😠. U 2000m stisnuo je gas 1000 puta i kočnicu bar 300 puta. Vjerujem da u normalnoj vožnji nije toliki rasipnik.

moron

Oko razlika cene pojednih motora (kao novog vozila), u periodu pred fejslift, „akcijske cene“ ovde prikazanog ( Lounge) paketa opreme su bile: 1,4 od 95 ks – 11.990 1,4 T-JET 120 ks – 13.990 1,4 T-JET LPG – 14.490 1,3 MJ 95 ks – 14.490 1,3 MJ 95 ks AT – 15.490 1,6 MJ 120 ks – 15.490. Paket ispod (Pop star ) je koštao 1.000 evra manje. Kada sam ja uzimao (prva polovina 2015 ), sve gore prikazane „akcijske“ cene su bila oko 1.100 niže, ali, kada su dizeli u pitanju, odnosilo na 1,3 MJ sa 85 ks i… Pročitaj više »

Slavko

Takticni ispravno, dve muve jednim udarcem.
Opet dolazimo do spoznaje koliko je, bar se meni cini kad pogledam cenovnike, sve skuplje.
Tipo recimo, ima nekih modela koji prebacuju 20k (konkretno 20.600 po cenovniku za hatcback 1.3mj mirror paket, prakticno isto kao nova Octavia 2.0 tdi ambition). A tek kad videh da Captur i 2008 sa ulaznim motorima mogu da prebace 22-23k, ispada da je CRV bagatela.

moron

Za opšti trend rasta cena novih vozila si u pravu. Bez razlike na brend, cene prosto divljaju. Bezobrazluk je blaga reč. A ja ne znam šta je bilo opasnije u saobraćaju. Da li moj tast sa 83 godine (pri čemu mi nije jasno kako je, „gluv kao top“ (radio je 40 godina kao avio mehaničar) redovno svake godine dobijao lekarska uverenja za produženje vozačke) ili njegov „Stojadin“ star 33 godine (koji je on stalno „popravljao“ ). Kada sam supruzi prvi put to izneo kao ideju, da „kec“ ode „u staro gvoždje“ ( sklopu „akcije reciklaža“ za 500L), a da mu… Pročitaj više »

Peki

Paznja, paznja, juce sam uzeo Nissan Quasqai 1.5 dCi/115 EDC7, poslednji test pred zavrsetak proizvodnje. Ko velim da jos jednom proverimo sta je uradio u proteklih sedam godina i da li se jos uvek isplati kupiti ga, pre nego li se upzonamo s novim za par meseci. Ako neko ima neku ideju ili zelju da napise voja zapazanja, (Moron?) bez obzira da li se radi o prvih ili drugoj generaciji, neka se izjasni, pa da vidimo sta mozemo da uradimo. Vazi?

Stari Dejan

Peki izvini što malo kasnim „na žurku“. Ono što mene baš zanima to je koja je to verzija 1,5 dci motora od milion koje postoje i pošto pretpostavljam da si imao prilike da isprobaš skoro sve (od milion i dve) kako ti se ova čini što po kulturi rada što po adekvatnom izvršenju zadataka u toj karoseriji?

Don

Hihi

D_C

Najpre da svima na AR portalu sa kasnjenjem cestitam Novu Godinu i naravno pozelim srecan Bozic onima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Nije me bilo neko vreme ali smatram da jednostavno ne bi bilo lepo da Morona ne udostojim komentara kada se toliko potrudio. Sve cestitke na izuzetno napisanom testu koji bi svako zainteresovan za ovaj auto trebalo da procita. Posebno zato sto mislim da biti objektivan nije toliko jednostavno koliko se cini, a pogotovu kada se opisuje sopstveno vozilo, tako da jos jednom sve cestitke! Iako sam par puta ukratko iznosio neke moje stavove o ovom autu, nije… Pročitaj više »

moron

Oko svega ću se sa tobom složiti (jer to tako jeste kako si naveo), ali, oko 1,4 sa 95 ks – opet neću 😊 Ocena „primerenosti“ tog motora za 500L zavisi od toga šta ste pre toga vozili i/ili šta paralelno vozite i/ili šta uopšte očekujete. „Na papiru“, 500L sa tim motorom je potentniji i startiniji od dosta vozila koje sam ja baš davno ili ne tako davno vozio. Hijade i hiljade km, ma, stotine hiljada km prešao. Ne mislim samo na peglicu, fiću, reno 12, volvo 244 (i sporiji manje startan od 500L), yuga, zastavu 101, ladu nivu (sa… Pročitaj više »

s mile

Odlično rečeno, sve je stvar prioriteta, i potreba. Nekome je želja minimum 10sek do 100kmh, a nekome prostor na zadnjoj klupi, ili gepek, ili način obaranja zadnjih sedišta, u cilju dobijanja ravne i duge površine. A 0-100kmh, to je manje važno

D_C

Ipak se ti i ja slazemo vise nego sto sto mozda mislis. I sam sam se gore ogradio da sve ono sto sam rekao za atmosferski 1.4 ne vazi ako prelazis sa Juga, Keca, Golfa 2. Mozda sam trebao eksplicitno navesti da u takvom slucaju nece biti problema ni sa tim 1.4 ‘FIRE’. Mogao sam da navedem i bilo koji od onih koje si ti spomenuo, mogao sam da navedem tu i Renault 19 od 80ks koji je bio moj prvi auto ili Jaris 1.3 automat prve generacije, koji se, mozda si primetio, nalazi jos uvek u mojoj familiji i… Pročitaj više »

D_C

p.s: Moram jos jednom da ponovim mozda kljucnu recenicu apropo motora iz svog prvog komentara: ‘…imajuci u vidu tip i najcescu namenu (auta), agregati koji isporucuju nekih 200Nm kroz siroko radno podrucje motora bi tebalo da su sasvim adekvatni a ovi drugi sa 300 i vise Nm kakav imamo ovde u clanku – i vise nego dovoljni.’

Ako potom malo sagledas situaciju, uvidjas da u tu grupu ‘adekvatnih’ upada 1.3JTD, koji je sa svojih 200Nm od 1500rpm pa na vise vrlo slican upravo motoru iz 307 HDI 90 koji ti spominjes a koji nudi 205Nm od 1900rpm i vise.

moron

Slažem se.
Ono što sam prethodno ja bio naveo, nije trebalo da se u celini razume kao moj „opozit“ tvojim izlaganjima (o pitanju (ne)dovoljnosti 1,4 od 95 ks), već više neko moje dotano vidjenje zašto mislim da i taj motor „može da posluži“.
Inače, što se tiče 307 HDI 90, nisam bio dovoljeno precizan, ali razlika je izmedju 2,0 HDI 90 (Euro 3, 205 Nm ) i 1.6 HDI 90 (Euro 4, 215 Nm). Euro 3 je, rekao bih to tako, „lošiji“.

D_C

Primetices u mojim izlaganjima da se cesto drzim obrtnog momenta kao bitnije stavke od konjskih snaga jer se kod ks gleda samo maksimalni broj koji se takodje dobija na maksimalnim brojevima obrtaja, odn ako hocemo da budemo bas precizni negde blizu maksimalnog broja obrtaja. Niko porodicina vozila, bez obzira da li se radi o Fiat 500L, nekom HDi ili 3.0 TDi ne vozi tako sto ce konstantno saltati kada igla obrtomera upadne u crveno. Zato je meni daleko bitniji podatak sta se desava kada se lezerno, relaksirano krecem 50 ili 80km/h, i pozelim da ubrzam jer idem u preticanje, ili… Pročitaj više »

Balkanboj

„niko ne vozi tako sto ce konstantno saltati kada igla obrtomera upadne u crveno“

Ne konstantno, ali pošto sam do pre 6 godina vozio isključivo atmo benzinska vozila, ista su za preticanje morala icii 2 brzine niže i pun gas do crvenog polja.
Šaltanje u niže brzine sa međugasom podrazumevano.
Van toga „laganija“ vožnja.

Branko

Ameri bi rekli “No replacement for displacement”; ako si ikad probao dobar atmosferski motor od 3.5 l i 6 cilindara na više, razumjet ćeš o čemu govore. Opelov motor 3.0 ne bih ubrojio u takve motore. Turbo motori nastoje “imitirati” veliku zapreminu, ali uz ekološke i ekonomske prednosti male zapremine. I premda cijenim turbo motore, oni su ipak “fake”. Ali smo osuđeni na njih, jer od male zapremine bez turba nema gore. 🙁

D_C

Od velikog atmosferskog motora ima bolje: veliki atmosferski motor sa turbom ili 2 🙂 Pogledaj danasnje Mercedesove, BMW i sl motore od 4-5 ili 6 litri. Svi imaju ‘nakalemljen’ barem jedan turbo.
A ono sto stalno pricam je da nista u vezi turbo punjenja nije ni high tech ni nesto novo. Kamionska industrija je otkrila sve njegove prednosti jos pre vise od 60 godina…

moron

Blago rečeno, ja se slažem da je „moment“ bitna veličina. Ne može biti bitnija, jer je na svakim obrtajima motora snaga uvek jednaka proizvodu broja obrtaja i obrtnog momenta na tim obrtajima. Baš zato u nekim nižim obrtajima ( oko 1.500-2.000 rpm ) prilikom naglog pritiska na papučicu gasa do kraja ( a bez prethodng šaltanja stepen-dva prenosa na niže ), ovaj 500L 1,6 MJ sa samo 105 ks ima veću snagu motora i on u onim standardnim medjuubrzanjima (60-100 i 80-120) „razbije kao beba zvečku“ onog mog CRVa sa 173 ks ( mada je „uz šaltanje“ CRV nesporno startniji… Pročitaj više »

don

smece italijansko 😀

sloboo ff

Ovako se pise. Bravo. Ocjena cista 10-ka. Prijatelju, ti trebas pisati o autoindustriji. Dao si primjer svim domacim novinarima. Navodis masu vozila, unutrasnji retrovizor, zadju klupu,itd. Na kraju sjeta za zutim Trekking -om. Pozdrav iz Cg.

Rikošet

moron

Čim nešto krenu da te hvale, znaj da si nagrebusio.

Nahvališe te… pa te „isjeckaše“ kao na ispitu sa pitanjima i potpitanjima…

Tekst je „moronski“ i sve si mi naveo osim jedne „jako“ bitne stavke.

Brate kakva su mu svjetla?

Nisi ni riječi napisao o njima, a koliko vidim nisu ni Matrix LED, a ni laserska 🙂

Nije moguće da i obične halogenke još uvijek mogu put da osvijetle put u 21. vijeku?

Malo šale nije zgoreg, vidim da je priča postala ozbiljna…

moron

Ma, pusti, pogrešio sam što barem nisam barem u podnaslov stavio: „Ljubitelji Fiata (500L) napred, ostali stoj, ne čitajte dalje“ Da, propustio sam da pomenem farove (a i još neke stvari), a i bez toga je tekst ispao predugačak. Farovi (mada obični halogenski) su sasvim u redu za tu klasu, a „potpisujem“ da nekako bolje osvetljavaju put od onih ( halogenskih ) koje sam imao na 308 (a koji ni posle 10 godina i 185 kkm nisu ni najmanje bili vizuelno „ostarili“, nisu požuteli, matirali … ). Ne znam u čemu je „kvaka“, ali, svakako nisu loši. A nisu ni… Pročitaj više »

Rikošet

Jedna starija gospođa, za tako neke „neobjašnjive“ stvari koje je radila namjerno ili slučajno (poput tog Fiatovog svjetla), a za koje su je ljudi obavezno pitali – što je to tako… imala je originalan odgovor – ja sam to tako i ćela 🙂 Kad spomenu tu anegdotu sa svjetlima moram ovo da napišem… Kupio mi poznanik nekada polovan Renegade s početka proizvodnje. I tako stojimo i pričamo o automobilu, i meni ruka neobavezno švrlja po prednjim svjetlima i dođe na onaj žutu katadiopter sa strane. Lagani pritisak na dole kao proizvod neke gestikulacije i ispade on iz limarije, pade na… Pročitaj više »

don

“Ljubitelji Fiata (500L) napred, ostali stoj, ne čitajte dalje” Ma to je izvjesni Rajković isfurao sa daciom, nema Copy paste .
Koga boli paprika koliko je tekst dugačak? Sta se ti žališ? Da ti se nije potrošila traka u pisaćoj mašini?

Đorđe

Posedujem nov 500l, kupljen 2019 na sajmu. 1.6mjtd, cross, N1, registrovan za 4 osobe i to je jedina razlika. Nemam 5-i pojas i naslon za glavu, ostalo je sve isto. Oprema je extra po meni. Npr. kamera za rikverc, elektropreklopivi spoljni retrovizori sa osvetljenjem ispod da vidite gde stajete kod vrata, kožni volan sa komandama, navigaciju smo dobili jer nije bele boje (to je bio uslov). Posle 1,5 godine upotrebe prešli smo 25000km a bilo bi bar 5000 više da nije bilo korone. 🙂 Dosadašnji utisci su pozitivni. Lak za vožnju, pregledan, izuzetno udobna sedišta koja su me kupila u… Pročitaj više »

moron

Što se tiče tog tvog Cross-a iz 2019, ja, kada sam nedavno video njegovu sadašnju serijsku opremu, „na dupe sam pao“.
Pa ipak, 500L ostaje 500L … Naime, „Bog da mi oprosti“, ali, kada mene moje komšije ispred zgrade vide u mom 500L, na osnovu njihovih pogleda i komentara ja imam utisak da prema meni u tom trenutku imaju emociju kao da sam upravo tek ugazio u neko najveće i najsmrdljivije go.no …
Tako je (uglavnom) to vozilo kod nas u Srbiji „voljeno“. Jbg …

Balkanboj

Imam jednog prijatelja u Bg, on i ortak imaju radionicu za farbanje. Svašta sam kod njih video od automobila. Po njihovim rečima, onaj nivo detalja i kvaliteta uklapanja delova koje imaju Mercedes i BMW ima još samo Audi. Ostalo je konfekcija, a za taj 500L nisu imali nijednu lepu reč sa tehničke strane.

moron

Imam i ja jednog višegodišnjeg veoma dobrog drugara, auto limara i lakirera. Družimo se dosta vanposlovno (pa i porodično). Pa ipak, njegove stavove stavove po pitanju kvaliteta pojedinih modela ili brendova vozila uopšte ne uzimam za ozbiljno, jer on ima tu profesionalnu deformaciju da sve to gleda sa aspekta svog interesa (na kom modelu vozila će on načelno sa manje gubitka svog vremena da zaradi veće pare). On to uopšte ne sagledava sa pozicije vlasnika vozila. U to sam se uverio milion puta i to bez greške. Ne kažem to zato jer možda mislim da je 500L „čudo tehnike“ i… Pročitaj više »

BB

Ima onaj lik na YT, iz Imotskog, što pljuje po BMW. U smislu svi se auti kvare samo se BMW redovno servisira (ali šta se sve mijenja)😂🤣

don

Lijepa li komsiluka. Kakva procjena na osnovu tako malog uzorka , čudo!:)

Harnovski

Buduci da upravo u toku prosirivanja porodice razmisljam o prakticnosti mog sitroena C5 za porodicu sa blizancima, nedavno mi je pao na pamet i Fiat 500L, sa svojom izdasnom korisnom zapreminom. Iskusni kolega Moron je u tekstu odgovorio na sva moja (ne)postavljena pitanja u vezi sa prakticnoscu ovog modela i na tome mu se ovom prilikom srdacno zahvaljujem! Odlican osvrt na sve sto je vazno kada je porodicna efikasnost u pitanju. Definitivno ga stavljam na listu potencijalnih modela.

moron

Pošto je većina 500L koji su kod nas kao polovni oglašeni za prodaju iz kategorije „Kupljen nov u Srbiji“, ja mislim da je kod tog vozila načelno manja šansa da se naleti na polovan primerak sa vraćenom kilometražom.

Opet, znam i teoriju nekih, da je uvek bolje uzeti polovnjak iz uvoza, nego neki koji je „Kupljen nov u Srbiji“.

Nemanja

Cao drugari, imam jedno kratko pitanje, posto sam otac troje dece. Da li u 500L mogu da stanu 3 decija sedista pozadi, odnosno 2 sedista i booster? Vozio sam sluzbenog 500L, ali pre ovolike sitne dece 😂. Autom sam odusevljen. Iskreno kupio bih nov posebno sto imaju opet onu reciklaznu varijantu, ali od dilera nisam bas dobio neke specijalne odgovore vezane za decija sediata.

moron

Evo mala foto dopuna testa, da bi ljudi lakše razumeli kako je u 500L dobra ponuda prostora za trup i glavu veoma visokih ljudi. U prilogu je slika moje glave na mestu vozača u Fiatu 500L i u najnovijoj Toyoti Highlander 😊
500L, visok 165 cm ( dug 417) vs. Highlander, visok 173 cm (dug 495).
14.000e vs 63.700e
dizel trovač vs hibrid.comment imagecomment image

BB

Ja bit tu sad stavio svoju sliku u Berlingu sa šeširom na glavi, al’ ne mogu da nađem šešir (do ljetne sezone) 🤣😂🤠.

Meni će biti žao 500L kad ga zamjene nečim više „fensi“ (čitaj manje prostora, veća cijena), jer je to auto koji najbolje zadovoljava svakodnevne potrebe. Kum ima Mercedes E klase ali svaki dan je u Caddy-ju po „uđi/izađi stotinu puta“ principu, Mečku vozi dvaput mjesečno…

don

Jel ovo mirror ili imas volane sa desne strane :-p , ja vidim samo da si ocelavio. Salu nastranu, Forza Fiat i dizel!!!! A bas sam sad krenuo da kupim tu tojotu, evo imam nesto sitniša u džepu pa rekoh da se ne baci, kad ono moron me omete ! Kakav drug! 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
moron

Moguće da su strane na fotografiji „kontra“ jer su slikane prednjom kamerom.
A evo ga i novi Tucson i moja glava na mestu vozača. Bar je ovaj (nehibridni) u kome sam sedeo upola cene u odnosu na Highlader.
500L je van konkurencije 😊comment image

p.s. da, kosu mogu da „operem“ i maramicom, tako je velika i gusta 😊

Don

Šta je to kosa??

Ranko

Lep tekst nema šta. Da li ova verzija motora ima Adblue ili to ide od euro 6. Hvala

Izmenjeno 1 godina pre od strane Ranko
moron

„Testirani“ ne koristi AdBlue (a i Euro 5 je).
Čak mislim da u Srbiji ni kao Euro 6.1 motor 1,6 MJ od 120 ks nije imao SCR, već da se to desilo tek kasnije, kada je ponudjen kao Euro 6.2 ( Euro 6-d Temp ).

Ranko

Hvala