1. Home
  2. Vesti
  3. Kros sedan Citroen C3L kao pandan Logana
Kros sedan Citroen C3L kao pandan Logana
0

Kros sedan Citroen C3L kao pandan Logana

687
0
Podelite sa prijateljima:

Citroen zavređuje tretman pionira razvoja kineskog tržišta. S isporukama sklopljenih automobila je započeo još 1984. godine, dok je lokalna proizvodnja započela 1992. Vrhunac egzaltacije prodajnim rezultatima u Kini, rukovodstvo društva je doživelo po osnovu analize bilansnih brojki iz 2014. godine kada je isporučeno 320 hiljada Citroena. Međutim, tokom prethodnih par leta gospodnjih, kompanija je izgubila tržišni zamah, a tražnja je pala na ispod 50 hiljada jednica tokom prošle godine.

Čak su se javile i glasine da bi se PSA grupa mogla povući iz Narodne Republike Kine, ali Bogu hvala, do toga nije došlo već je kompanija počela da se priprema za realizaciju novog razvojnog plana. Tokom tri godine pred nama, Citroen će premijerno prikazati 14 lokalnih modela, dok čelnici brenda otvoreno najavljuju prodajni cilj od 400 hiljada isporuka, do 2025. godine. Sada je pred nama prvenac, to jest prvi model na talasu najavljenih debija.

Citroen C3L – stražnjica

Kros-sedan Citroen C3L je zamišljen kao privlačna alternativa kupcima skromnijih finansijskih mogućnosti, onima koji žive u udaljenijim i nerazvijenijim kineskim provincijama, a i njegovo poreklo je pomalo čudno. Naime, setiće se naši kupci 2012. godine i premijernog predstavljanja pristupačnog sedana Citroen C-Elysee na tržištu Srbije. Ta limuzina se proizvodila u pogonima francuske marke u Španiji.

Nema je više u ponudi, ali je zajednički poduhvat Dongfeng PSA rešio da iz fioka punih prašine, izvuče registrator s tehničkim skicama ovog vozila, pa njega potom malo doradi, i 2014. godine, predstavi prvo kros hečbek Citroen C3-XR, a evo sada i limuzinu s petoro vrata i nešto povišenom pozicijom sedenja. Taj model je dobio sufiks C3L.

Citroen C3L – enterijer

Cela transformacija iz kros hečbeka u kros limuzinskog takmaca je izvršena s veoma malo „krvi na hiruškom nožu“. Ne samo da je njuška blizanaca identična, već su to čak i zadnja vrata! Iako krovni panel karoserije nije isti na kros limuzini, Citroen C3L krasi jednako međuosovinsko rastojanje kao što ga ima i sedan C-Elysee (2.655 milimetara). Pored toga, on je duži (4.505 spram 4.427 mm), pa i viši (1.513 spram 1.476 mm).

Širina dve limuzine (konvecionalne i one s povišenom pozicijom sedenja) je jednaka i prostire se na 1.748 milimetara. Plastične zaštite oko karoserije nisu, barem koliko-toliko, zaštićene od kontakta sa šibljem i ostalim atributima negostoljubivih terena, većim klirensom kros verzije, s obzirom na činjenicu da je on ostao na relativno skromnom nivou od 147 milimetara.

Citroen C3L – zadnja klupa

Enterijer kros verzija hečbeka i sedana, modela C3-XR i C3L, identičan je. Oprema uključuje uređaj za klimatizaciju, panoramski stakleni krovni otvor, multimedijalni sistem čije se postavke prate preko ekrana koji po dijagonali poseduje razmak od devet inča. Tu je i kamera koja omogućava lagodnije kretanje „u rikverc“.

U drugom redu se putnici neće posebno nauživati. Nisu instalirani otvori za ventilaciju, nema ni centralno smeštenog odmorišta za ruke između dve individue koje su tu smeštene. Nedostaje i središnje postavljeni naslon za glavu ubogog putnika, pretpostavljajući da će najomraženiji lik u kabini dobiti tu čast da sedi na tom mestu.

S druge strane, kao da se proizvođač potrudio da sve te manjkavosti kompenzuje senzacionalnim prtljažnikom koji nudi smeštaj tereta u zapremini od 627 litara!

Citroen C3L – prtljažnik

Konstruktor se potrudio da dve limuzine (konvencionalnu i onu „na štiklama“) što više diferencira. Tako je stariji sedan Citroen C-Elysee u Kini ponuđen jedino u verziji koju pogoni atmosferski benzinac zapremine 1,6 litara. On razvija 117 „konjića“, a funkcioniše u sadejstvu s ručnim ili automatskim menjačem.

Nasuprot njemu, novi Citroen C3L koristi savremeniji trocilindarski turbo motor s 400 „kubika pod jednim klipom“. Snaga dve jedinice je skoro pa istovetna. Ovaj motor isporučuje 116 „grla“, s tim da je uparen s automatskom transmisijom sa „šest brzina“ i dvostrukom spojnicom. Paletu će kasnije dopuniti i varijanta s ručnim menjačem.

Citroen C3L – bok

Kros-sedan Citroen C3L kreće u misiju udvaranja kineskom ruralnom tipu pre kraja ovog leta. Međutim, izgleda da nema u planu zavođenje kupaca na izvoznim tržištima, baš kao što je to slučaj i sa blizanačkim hečbekom C3-XR.

AutoRepublika

(687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments