1. Home
  2. Vesti
  3. Ram Dakota ponovo u proizvodnji
Ram Dakota ponovo u proizvodnji
0

Ram Dakota ponovo u proizvodnji

206
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat-Chryslerova komercijalna divizija za američko tržište Ram je spremna da na tržište vrati legendarnu oznaku Dakota. U prošlosti se ovaj pikap kamionet prodavao kao model marke Dodge, ali je u međuvremenu Ram odvojen od ostatka matične kompanije i danas se bavi ponudom komercijalnih vozila.

U originalnom izdanju Dakota je bio pikap srednje kategorije i prodavao se od 1987. do 2011. godine kada je izbačen iz ponude zbog loše potražnje za takvih vozilima. Međutim, ova kategorija je prošle godine privukla preko 550.000 kupaca uz projektovani rast od 20% u naredne tri godine.

Fiat-Chrysler korporacija se već takmiči u toj kategoriji s modelom Jeep Gladiator, koji je imao odličnu debitantsku godinu sa 40.037 (pretpostavljamo) zadovoljnih mušterija, što je fantastična cifra kada se uzme u obzir ne baš pristupašna cena. Kategoriju su predvodili Toyota Tacoma (248.801 isporuka) ispred Chevroleta Colorado (122.304 otprema) i povratnika Forda Rangera (89.571 komada). Tokom ove godine će debitovati i naredna generacija modela Nissan Frontier pa nije iznenađenje što i Ram želi svoj deo kolača.

Kako prenosi američki magazin Motor Trend, nova generacija Dakote je trenutno u procesu razvoja i biće predstavljena naredne godine kao model za 2022. godinu. Najveći problem koji muči eksperte, je onaj sa kojim modelom će Dakota deliti platformu.


S jedne strane, tu je izuzetno uspešni model Fiat Stada s tržišta Južne Amerike, ali s pogonom samo na prednje točkove i malenim agregatima s najviše četiri cilindra, što sigurno neće zadovoljiti razmažene „Jenkije“. Mnogo su realnije šanse da ćemo videti model povezan s francuskom grupacijom Peugeot-Citroen (PSA).

Kao što je poznato, FCA i PSA su nedavno najavili spajanje, a Francuzi već poseduju model Landtrek razvijen u saradnji s kineskom firmom Changan. Na taj način, Dakota bi postao „prepakovani“ Landtrek sa američkim dizajnom kopiranim s većih modela 1500/2500/3500.

Sa mehaničke strane, većina konkurenata nudi „atmosferce“ sa četiri i šest cilindara, ali se Ford i uskoro i Chevrolet koncentrišu na turbo benzince. U slučaju Dakote se očekuje da će standardan agregat biti 2,4-litarski sa 173 konjske snage uz opcioni 3,6-litarski V6 motor, sa oko 280 „grla“ pod haubom.

Bilo kako bilo, pred nama je uzbudljivih godinu dana tokom koje ćemo biti u prilici da vidimo šta je italijansko-američka korporacija spremila i kako će konkurencija reagovati.

AutoRepublika

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments