1. Home
  2. Vesti
  3. Cullinane drži se! Stiže kineski SUV Hongqi
Cullinane drži se! Stiže kineski SUV Hongqi
0

Cullinane drži se! Stiže kineski SUV Hongqi

811
0
Podelite sa prijateljima:

Društvene mreže su ponovo bogatije za fotografije još jednog novog, ovoga puta relativno očekivanog krosovera. U pitanju je premijum model s povišenom pozicijom sedenja koji svojim stilom neodoljivo podseća na slavnu britansku marku i njen prvi SUV. Da, Ostrvljani imaju Rolls-Royce Cullinan, dok se Kinezi ponose električnom grdosijom brenda koji je u vlasništvu kompanije FAW, i koji se s tog jezika može prevesti kao Crvena zastava. Pred nama je Hongqi E115 u serijskom izdanju.

U stvari, mi još uvek ne znamo da li će ovaj model Hongqija zadržati indeks E115, kao što je to bio slučaj s prototip primerkom, inicijalno predstavljenim na poslednjem Salonu automobila u Frankfurtu. Kažemo poslednjem jer se već naredna manifestacija odigrava u Minhenu, uz nešto drugačiji format, o čemu takođe možete čitati na našim stranicama.

Prve slike serijske verzije su se pojavile pre malo jače od mesec dana, dok je druga tura fotografija stigla koju nedelju kasnije. Sada imamo uvid u najbolji do sada set fotografija, a sve zahvaljujući kineskom portalu Xcar, preko kog smo došli do ilustracija novog luksuznog elektromobila.

Serijski krosover Hongqi je zadržao stil prikazanog prototip primerka (na gornjoj i donjoj fotografiji), iako više ne izgleda baš tako futuristički. Umesto tankih diodnih LED linija, krosover sada poseduje par dvodelnih farova u stilu sedana Hongqi H9, koji je najavljen kao rival S klasi iz Štutgarta. Na mestu kamera sa konceptne verzije, serijski primerak koristi obične retrovizore.

U ostalom, stilske razlike između kineskog i britanskog SUV-a nisu velike. Nema ovde mesta čuđenju jer je od 2018. godine, Žil Tejlor kao bivši uposlenik Rolls-Roycea, novi angažman pronašao baš kod Kineza, pa je tako i potpisao izgled vozila marke Hongqi. Tačnije, on je pojačao redove ove marke nakon što je predstavljen konceptni model Hongqi E-Jing GT, a što je ujedno označilo i utemeljenje korporativnog stila, to jest vizuelnog identiteta premijum marke najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Prema preliminarnim informacijama, krosover je postavljen na taze „sređenu“ platformu koja je rezultat prolivenog znoja zaposlenih u koncernu FAW, kao vlasniku marke Hongqi. Precizne dimenzije serijskog SUV-a nisu poznate, ali zato barem znamo da je prototip bio dugačak 5.160 milimetara, širok tačno 2 metra, uz visinu od 1.730 milimetara, što je za centimetar više od našeg Francuza, Perice Rajkovića. Među osovinama koncepta se nalazi impozantnih 3.250 milimetara.

Poređenje s modelom Rolls-Royce Cullinan se nameće samo od sebe, pa tako dajemo pregled i njegovih gabarita, u milimetrima i istim redom kao kod Hongqija: 5.341; 2.164; 1835. Međuosovinski razmak kod Britanca je 3.295 milimetara.

Konceptna verzija modela E115 je posedovala električni pogonski sklop, što će očito biti i deo ponude serijske varijante, a što se može zaključiti iz svežih fotografija, i to po odsustvu klasične rešetke hladnjaka, uz opasku da su neki detalji koji impliciraju korišćenje termalnog motora, zapravo lažni. Za druge pojedinosti još uvek ostajemo uskraćeni.

Što se tiče prototipa Hongqi E115, on poseduje sistem pogona na sve točkove, vazdušno ogibljenje i nivo 4 autonomne vožnje, što podrazumeva uključenje vozača samo u ekstremno komplikovanim situacijama. Kako su iz FAW-a govorili još prilikom premijere koncepta, E115 će dohvatati stotku iz mirovanja za manje od 4 sekunde, uz autonomiju od nekih 600 kilometara.

Na osnovu poštovanja kog protokola (NEDC ili WLTP, ili pak nekog trećeg EPA, na primer) su Kinezi došli do podatka o dometu, ostala je nepoznanica. Nažalost, ni tada, ali ni sada ne znamo tehničke specifikacije pogonskog sklopa.

U međuvremenu se možemo pozabaviti s malo dobrih traćeva, nagađanja, spekulacija. Ako Hongqi bude rešio da i dalje proizvodi konvencionalni SUV, tada bi bilo moguće da E115 dobije V6 turbo motor zapremine tri litre, baš kao što ga poseduje i krosover HS7, ali i sedan H9. Prema preliminarnim podacima, ovaj agregat odbacuje 272 “konja” uz 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. To se odnosi na aplikaciju u limuzini dok kod krosovera, isti motor je “navijen“ na 337 konjskih snaga, uz 445 Nm.

Krosoverska perjanica marke bi se trebala naći u izložbeno-prodajnim salonima Kine tokom godine, dok lokalni mediji veruju da će verovatno poneti naziv HS9. Premijum marka kompanije FAW još uvek nije “puštena s lanca” van Kine, ali se svakako razmatraju mogućnosti izvoza.

AutoRepublika

(811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments