1. Home
  2. Vesti
  3. Nestvarno, ali britanski sud tvrdi da Grenadier nije kopija Defendera
Nestvarno, ali britanski sud tvrdi da Grenadier nije kopija Defendera
3

Nestvarno, ali britanski sud tvrdi da Grenadier nije kopija Defendera

2.38K
3
Podelite sa prijateljima:

Stara narodna izreka kaže da je imitacija najdirektniji i najiskreniji akt laskanja, ali to svakako nije neka uteha za britansku kompaniju Jaguar Land Rover koja je u nedavnoj prošlosti silne muke videla s krađom dizajnerskih rešenja, pri čemu mislimo na atraktivan krosover prethodne generacije Range Rover Evoque, koji je bezočno, i naravno bespravno kopiran od strane kineskih bezdušnika.

Pa opet, Evoque je relativno nov model, dok Defender predstavlja srž genetskog koda Land Rovera. Verovatno je upravo to razlog koji boli čelnike kompanije JLR nakon saznanja kako su dizajneri ostrvske firme Ineos, zamislili da izgleda Grenadier. So na otvorenu ranu je dodala porota sudskog veća koja je odlučila da JLR nema pravni osnov da zabrani Ineosu da nastavi s razvojem svog terenca Grenadiera, koji je „nacrtan“ tako da nedvosmisleno budi veru posmatrača da se radi o narednoj generaciji Defendera, ali bez da pruži pravni temelj vlasniku dizajna originala, za uspeh u eventualnom sporu povodom „krađe dizajna“.

Vesti o odluci britanskog suda je prvi svetskoj javnosti preneo Autocar, a ona je izazvala ogromno oduševljenje rukovodstva kompanije iz hemijske industrije Ineos, kojoj je na ovaj način dozvoljeno da svoj status u automobilskom svetu gradi na temelju baštine kultnog terenca Land Rover Defender. Sumnje nema da su advokati Ineosa odradili maestralan posao u prezentaciji uslova koje Grenadier mora da ispuni kako bi ishod sudskog spora bio povoljan, ali teško je oteti se utisku da se ovde radi o prevari, iako očito legalnoj u ostrvskom pravnom okviru.

Sudski proces je trajao pune četiri godine, i sada je okončan i na drugoj instanci, nakon što je u prvom koraku Zavod za zaštitu intelektualne svojine Velike Britanije, ocenio da se Grenadier ne može smatrati replikom Defendera, čiji dizajn je nazvan posve običnim, uobičajenim da bi mogao biti zaštićen. JLR se žalio 2019. godine, ali je ishod bio identičan i u drugom stepenu.

Iz kompanije JLR su stigle izjave dubokog razočarenja objavljenom presudom, naglašavajući da je izgled Land Rover Defendera zaštićen na brojnim teritorijima. “Land Rover Defender je vozilo koje nosi status ikone, i nezamenjiv je deo istorije kompanije. Isto važi i za sadašnjosti i za budućnost,” stoji u kompanijskom saopštenju za javnost. “Jednicistveni i prepoznatljivi oblik Defendera se momentalno prepoznaje i daje na težini marke Land Rover, posmatrane u celini.”

S druge, u Ineosu su likovali. navodeći da Defender nema osnova da polaže prava na ceo segment robusnih, mačo, kockastih terenaca, i da će nastaviti s udarničkim radom kako bi Grenadier izašao na tržište već 2021. godine.

Ako u matičnoj Britaniji, JLR nije uspeo sudu da objasni da je „Sunce žute boje“, to su lako izveli pred američkim pravosudnim organima.

Što se tiče samog vozila, neizvesno je još uvek gde će njegova montaža biti organizovana. Originalni plan je podrazumevao proizvodnu lokaciju u Portugaliji, ali sada se priča i o mogućoj kupovini Daimlerovih pogona u francuskom Ambahu, gde se nekada proizvodio neuspešni Smart.

AutoRepublika

(2377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Još da zaštite dizajn kocke, i to je to. Gde bi tu bila originalnost?

da11

Ko im je kriv sto izbacise ono sranje od novog defendera.
Trebali su uraditi kao Mercedes sa G klasom

Yankee

Novi Defender uzivo izgleda fantasticno. Ne znam kakav je u voznji, ali dizajn i enterijer su mu bez greske. Mene je odusevio iako je na slikama delovao bezlicno.