1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Poslovanje uvoznika automobila u Srbiji i regulisanje garancije tokom vanrednog stanja
Poslovanje uvoznika automobila u Srbiji i regulisanje garancije tokom vanrednog stanja

Poslovanje uvoznika automobila u Srbiji i regulisanje garancije tokom vanrednog stanja

839
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota, BMW i Honda su nas izvestili o procedurama koje su na snazi tokom vanrednog stanja, vezano za servisiranje i prodaju automobila. Potrudili smo se da istražimo kako stvari stoje i s drugim distributerima u ovo za mnoge teško vreme.

British Motors (Jaguar Land Rover)

Generalni uvoznik Land Rover i Jaguar vozila je na usluzi klijentima i dalje, s tim što je radno vreme donekle ograničeno i radnim danima je u trajanju od 08 do 16h.

Tim British Motorsa je organizovao dolazak na adresu klijenta i preuzimanje vozila. Za sada, ovakva praksa je ograničena na teritoriju Beograda iz logičnih praktičnih i logističkih razloga. Nakon obavljanja neophodnih zahvata, automobil se dezinfikuje i dostavlja vlasniku.

Ukoliko dođe do isteka servisnog intervala tokom vanrednog stanja, British Motors će to tolerisati, bez opasnosti po gubitak garancije.

British Motors je preuzeo sve neophodne mere da bi se neutralisao bilo kakav rizik od širenja zaraze.

Takođe, za sada nema planova vezanih za „onlajn“ prodaju, a servis automobila može da se zakaže putem telefona 011/413-4444.

Suzuki

Servis i salon su operativni šest dana u nedelji, s tim što je ove sedmice to pet dana zbog vikend karantina. Radno vreme je od ponedeljka do petka, od 08h do 14h.

Sve aktivnosti se sprovode regularno a odstupanje što se servisnog intervala tiče se toleriše. Nema nekih preciznih parametara što se toga tiče, jer Suzuki pre svega želi da pomogne i izađe u susret svojim klijentima. Odstupanja u kilometraži će svakako biti mala zbog ograničenog kretanja, tako da će ona uglavnom biti vremenska i tolerisaće se.

Euro Sumar, ovlašćeni distributer Suzukija, deluje u skladu s merama i preporukama koje je donela Vlada Republike Srbije.

Što se tiče mera dezinfekcije i predostrožnosti generalno, one se maksimalno poštuju.

„Onlajn“ prodaja neće biti praktikovana, ali se distributer ove japanske marke u Srbiji trudi da uz pomoć elektrobankarstva, koje je široko dostupno, veći deo plaćanja i administrativnih stvari reši „beskontaktno“.

Citroen

Servisiranje je omogućeno za sva vozila, bez obzira da li su privatna ili poslovnih korisnika.

Što se tiče tolerancije u slučaju da klijent nije u mogućnosti da doveze svoje vozilo na servis u odgovarajućem roku, ona iznosi do 2.000 kilometara, odnosno tri meseca zakašnjenja u odnosu na predviđeni rok servisiranja.

Citroen ima svoje preporuke poslovanja za sve dilere i u vezi s tim je dobio zvaničan dopis odmah na početku problema s Covid-19. To se pre svega odnosi na oficijelne sajtove i zvanične naloge na društvenim mrežama u svakoj zemlji.

Prilagođavanje trenutnim uslovima firme je inicijativa vlasnika, AVTONOVA KAB, a ono što je proizašlo iz konkretnih mera, može se pronaći na stranici https://citroen.rs/covid-19/ .

Za sada nema naznaka da će doći do „onlajn“ prodaje, što ne mora da znači da je neće biti, a sve zavisi od daljeg razvoja situacije, kažu u Citroenu.

Renault

Servisnu mrežu Renaulta i Dacije čini 15 dilera širom Srbije. Od ovih 15 servisa, 12 je otvoreno, ali sa skraćenim radnim vremenom – od 08 do 14h, dok tri servisa rade isključivo na prethodno zakazivanje putem telefona ili e-maila (Hit Auto, Reno Sava, Jugo Sport).

Svi servisi i prodajni saloni se pridržavaju preporuka Vlade Republike Srbije i sprovode sve neophodne mere predostrožnosti, zaštite i dezinfekcije.

Isporuka rezervnih delova nije stopirana i dobro funkcioniše, s jednom izmenom da zbog vanrednog stanja isporuke iz Slovenije ne stižu svakodnevno, već dva puta nedeljno (ponedeljak, četvrak). Što se lagera rezervnih delova kod dilera tiče, oni imaju svoje zalihe koje su na zadovoljavajućem nivou. Svi dileri u svakom trenutku imaju delove koji su neophodni za redovno održavanje, kao i potrošni materijal poput filtera, kaiševa i ulja. Ukoliko nekog specifičnog dela nema na stanju, on se poručuje iz skladišta u Sloveniji, koje je veoma dobro snabdeveno. Delovi stižu za par dana.

Stranke neće ostati uskraćene za potencijalne garancijske zahvate, ukoliko im garantni rok ističe tokom trajanja vanrednog stanja, odnosno ukoliko su tokom trajanja istog sprečeni da dođu u Renault/Dacia i Nissan ovlašćenu mrežu.

Kao i uvek, ovlašćeni servis pre samog zahvata treba da utvrdi da li će on biti pokriven garancijom ili ne, u skladu sa svim procedurama.

Zbog svega navedenog, kažu u Renault-Nissan Srbija, bilo bi dobro i veoma značajno, da se stranka javi putem telefona tokom trajanja vanrednog stanja ovlašćenom servisu u kojem planira da odradi zahvat koji je potencijalno obuhvaćen garancijom, kako bi servis imao vremena da pripremi sve što je neophodno i potrebno po uputstvu dobijenom za rad u vanrednim uslovima.

Ukoliko stranka ne može da dobije ovlašćeni servis (postoji mogućnost da on bude zatvoren na osnovu preporuke Vlade Republike Srbije), potrebno je da se javi službi odnosa sa strankama na sledeće kontakte: 0800208010 i kontakt@renault.com.

Peugeot

Peugeot je omogućio servisiranje svim zainteresovanim klijentima.

Od strane proizvođača je stigao dopis da se slučajevi kao što su kašnjenja i nemogućnost dolaska trenutno ne isključuju iz garancije. Francuski proizvođač ima apsolutno razumevanje za novonastalu situaciju. Za sada nema definisanog roka, a u Euroimpex-Autogroup se nadaju, kao i svi mi, da ova situacija neće predugo trajati.

Zvaničan dopis nije dobijen, tako da distributer Peugeota u Srbiji posluje u skladu s preporukama Vlade Republike Srbije. Svi saloni rade skraćeno osim salona u Nišu koji je zatvoren.

Načelno, kompletna komunikacija i slanje ponuda se radi „onlajn“. Takođe, već mesecima klijenti na zvaničnoj internet stranici distributera imaju mogućnost da kompletno završe finansiranje: https://peugeot.rs/finansiranje. U toku je i razrada dodatnih usluga.

Grand Motors (Ford, Infiniti, Mazda)

Generalni distributer Forda takođe posluje uz praktikovanje skraćenog radnog vremena tokom vanrednog stanja, od 08 do 14h radnim danima.

Dok su vanredne mere na snazi, vremenski limit, što se servisiranja tiče je ukinut, dok je ograničenje po pitanju pređene kilometraže produženo na maksimalno 1.500 kilometara.

Grand Motors nije dobio bilo kakva zvanična uputstva ali se pridržava preporuka i uredbi Vlade Republike Srbije i samoinicijativno im se prilagođava.

Što se tiče „onlajn“ prodaje nje još uvek nema, ali se servisiranje može zakazati preko sajta: http://ford.rs .

Mercedes-Benz

Svi ovlašćeni servisni partneri Mercedes-Benza u Srbiji rade i tokom vanrednih okolnosti, strogo poštujući sve mere predostrožnosti i zaštite. S tim u vezi, u Star Importu preporučuju klijentima da kontaktiraju najbliži servisni centar, kako bi zakazali servis i dobili tačnu informaciju o radnom vremenu. Servisiranje je moguće kako za pravna, tako i privatna lica.

U slučaju da je klijent sprečen da dođe u servis zbog nastale vanredne situacije, servisni centar kome se obratio će pronaći rešenje da se usluga izvrši u najpogodnijem trenutku i na najbezbedniji način za stranku. Ona neće snositi posledice zbog produženja roka za izvršavanje servisa po pitanju ostvarenja svojih prava, ukoliko poseduje neki servisni paket.

Što se garancije na vozilo tiče, za svaki pojedinačni slučaj će se u dogovoru s proizvođačem pronaći najbolje rešenje za klijenta. Mercedes-Benz je zbog trenutne globalne situacije udvostručio toleranciju za prekoračenje servisnog intervala, tako da zaključno s junom 2020. godine ona iznosi 180 dana/6.000 kilometara za Mercedes-Benz putnička vozila (šta prvo dospe), i 180 dana/20% servisnog intervala za smart.

Od proizvođača su dobijene smernice na koji način će se sprovoditi procedure vezane za garancije i mobilo uslugu. Kompanija Star Import, zajedno sa svojim partnerima je ove smernice usvojila i prilagodila potrebama na tržištima koja pokriva, na način da kupci dobiju pravovremenu uslugu na najbezbedniji način za sve.

Svi Mercedes-Benz servisi u okviru Star Import distributivne mreže prate internacionalna iskustva i smernice dobijene od centrale. Iako „onlajn“ prodaja u ovom trenutku nije implementirana, ne isključuje se mogućnost razvijanja ove opcije u budućnosti.

Mazda

Bez obzira na vanrednu situaciju, u Mazdi su u radnom duhu.

Servisiranje je omogućeno za sve vlasnike Mazdinih vozila, bilo da su privatni ili poslovni. Mazda takođe toleriše kašnjenja za servise koji dospevaju u ovom periodu (do 31. maja), za stranke koje zbog krize ne žele ili ne mogu doći, no najviše do 3.000 kilometara. Neki partneri, poput Grand Motorsa u Novom Sadu, nude i uslugu preuzimanja vozila od stranke, odrađivanja servisa i vraćanja vozila, uz dezinfekciju vozila pred klijentom.

Kao i u slučaju ostalih uvoznika, u principu nije bilo bilo kakvog službenog dopisa o načinu rada. Saloni su otvoreni i što se tiče prodaje i postprodaje (u Hrvatskoj je recimo omogućen samo servis, ne i prodaja) i maksimalno se obraća pažnja na mere zaštite od koronavirusa. Naravno, samo ograničenje kretanja utiče na promet, odnosno broj ljudi koji dolazi da odradi servis i slično.

Što se tiče „onlajn“ prodaje, ona je moguća u smislu da bi neko mogao da dogovori servis putem telefona ili e-maila, odradi uplatu beskontaktno i zatim preuzme automobil u servisu.

Opel

Servisiranje je omogućeno i privatnim licima, a sve usluge koje se inače pružaju u servisima dostupne su i sada. To se odnosi na popravke, redovne servise, zamenu guma itd. Jedino što je neophodno je informisanje putem telefona o radnom vremenu.

Na osnovu pređene kilometraže, Opel će tolerisati prekoračenje do 10 odsto. Primera radi, ukoliko je servisni interval na svakih 30.000 kilometara, tolerisaće se do 33.000 kilometara, ili u slučaju da vozilo zahteva raniju zamenu ulja, tada ograničenje iznosi 10 odsto od do tada pređene kilometraže u odnosu na prethodnu zamenu ulja. Na osnovu vremena, prekoračenje će se tolerisati do ukidanja posebnih propisa vezanih za Covid-19.

Ovlašćeni distributer Opela u Srbiji nije dobio direktne instrukcije od strane Vlade Republike Srbije mimo onih opštih, ali ih je bilo od strane PSA grupacije i Opela.

Direktne „onlajn“ prodaje neće biti, ali svi zainteresovani preko sajtova mogu komunicirati s prodavcima, informisati se o svemu što ih interesuje i mogu poručiti sve što im je potrebno.

Porsche SCG (Volkswagen, Audi, SEAT)

Ovlašćeni dilerski centri za brendove Volkswagen, Audi i SEAT su otvoreni za sve svoje klijente (i pravna i privatna lica). Radno vreme je skraćeno a smanjen je i broj radnika u salonima i servisima, kako bi se ispoštovale sve neophodne mere zaštite zaposlenih i klijenata.

Preporuka za klijente je da pozovu telefonom najbliži dilerski centar i zakažu svoj termin.

Pojedini saloni Porsche SCG dilerske mreže vrše i uslugu dovoženja i odvoženja vozila u servis (za klijente starije od 65 godina i one koji nisu u mogućnosti sami da dovezu automobil).

Što se tiče redovnog održavanja vozila i garantnog roka, za sve brendove u okviru Porschea SCG važi pravilo da vozilo koje bi trebalo da se servisira tokom vanrednog stanja, treba servisirati u roku od najviše četiri nedelje nakon njegovog isteka.

https://www.audi.rs/servis/audi-servis/popravka-dezurni-servisi

https://www.volkswagen.rs/servis-i-oprema/servis/popravka-dezurni-servisi

https://www.seat.rs/servis-i-oprema/servis-i-odrzavanje/seat-dezurni-servisi

Hyundai

Radno vreme Hyundaijevih prodajno-servisnih centara tokom vanrednog stanja je od 09 do 14h radnim danima za prodaju, odnosno od 08 do 14h kada su servisi u pitanju. Subotom i servisi i saloni rade od 09 do 12h u Beogradu i Novom Sadu.

Radno vreme preostalih Hyundai centara se može pogledati na stranici „Prodaja i servis“. Obezbeđen je neometan rad uz maksimalno pridržavanje svih propisanih mera zaštite.

Distributer Hyundaija posluje u skladu s preporukama Vlade Republike Srbije.

Svi koji imaju potrebu za servisiranjem vozila, mogu dodatno da se informišu putem brojeva telefona na stranici „Kontakt“. Evo i zvaničnog saopštenja:

  • Hyundai Srbija će u periodu trajanja vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa Covid-19 prilagoditi politiku garancija i održavanja novonastaloj situaciji.
  • Kako bismo pomogli našim kupcima koji zbog trenutnih potreba ipak moraju koristiti svoja vozila, obezbedili smo rad servisa u skladu sa odredbama Vlade Republike Srbije i ograničenjima kretanja. Radno vreme usklađujemo sa mogućnostima i može se pronaći na sajtu www.hyundai.rs. Takođe naši telefoni su ostali otvoreni svim članovima Hyundai porodice. Ukoliko klijenti imaju nedoumice ili pitanja oko održavanja vozila u doba korone, mogu da pozovu našeg servisnog savetnika, da pomognemo savetom.
  • Vlasnicima Hyundai vozila koji su sprečeni da nas posete, nudimo mogućnost preuzimanja vozila na adresi kupca. Vozilo će biti vraćeno na istu adresu nakon odrađene procedure servisiranja.
  • U doba vanrednog stanja, garantni rok neće biti ograničen vremenskim periodom. Ipak, preporučujemo da kupci pozovu svoj servis radi saveta oko osnovnih mera kontrole, te da vozila kojima je servisni interval istekao servisiraju svoja vozila odmah nakon ukidanja vanrednih mera.
  • U vreme trajanja ograničenog kretanja, produžićemo dozvoljeno prekoračenje u pređenim kilometrima. Sada je ova tolerancija duplo veća I iznosi 2000km. Smatramo da će ova mere omogućiti dovoljno slobode za kretanje onima koji moraju koristiti svoja vozila I u ovim uslovima.
  • Mi smo i pored vanredne situacije na raspolaganju našim klijntima. Saveti, zakazivanje servisa ili popravki se mogu obaviti uobičajenim putem.

AutoRepublika

(839)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

„ British Motors je preuzeo sve neophodne mere da bi se neutralisao bilo kakav rizik od širenja zaraze.” – netačno, sve što imaju su rukavice i maske koje nose zaposleni, ulazak u servis „sa strane” i nemogućnost boravka u prostoru za klijente, dok se vrši intervencija. Majstori nemaju ništa a i ne vidim da se vrši bilo kakva „dezinfekcija vozila” – sve ovo iz prve ruke, lična iskustva. Nije da im nešto zameram, to jest da milsim da bi trebalo da bude drugačije, ali informacije koje su prosledili nisu tačne.

moron

Nisam probao da udjem, ali, prolazeći juče bajsom, videh da su na salonu Forda širom bila otvorena oba ulaza u salon, a bila su širom otvorena i vrata na salonu škode. U salonu Hyundia sam takodje video da postoji život … ( za razliku od saluna Renault Nissan grupacije ili Suzukija ). Mada moram da priznam da me jako privlači da pogledam novu Ford Pumu i Hyundai Sonatu, a i još dpsta toga, ali … „nisam mogao“ da udjem … jer mislim da me supruga posle ne bi pustila u kuću, pa ne bih imao gde da prespavam narednih 28… Pročitaj više »

moron

Danas videh ovu objavu, prilagodjenu nesrećnom trenutku: „Nova Kia servisna usluga – prilagođena Vama Nova usluga preuzimanja i povratka vozila na Vašoj kućnoj adresi znači da nam se prilikom zakazivanja servisa možete obratiti sa zahtevom da vozilo preuzmemo na Vašoj adresi na široj teritoriji Grada Beograda (i prigradskih opština). Nova usluga preuzimanja i povratka vozila na Vašoj kućnoj adresi Imajući u vidu trenutnu situaciju u zemlji i ograničenost kretanja, za Vas smo pripremili posebnu servisnu uslugu. Uz poštovanje preporuke nadležnih institucija da ostanete kod svojih kuća i zaštitite sebe i svoje bližnje, svim našim klijentima koji iz bilo kog razloga… Pročitaj više »