1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Amerikanac zamenio devet motora i četiri menjača na Kiji zahvaljujući garanciji
Amerikanac zamenio devet motora i četiri menjača na Kiji zahvaljujući garanciji

Amerikanac zamenio devet motora i četiri menjača na Kiji zahvaljujući garanciji

11.06K
7
Podelite sa prijateljima:

Korejska korporacija Hyundai-Kia je barem na papiru poznata po najboljoj fabričkoj garanciji u automobilskoj industriji. Barem ovde u Sjedinjenim Američkim Državama važi u trajanju od deset godina ili 160 hiljada kilometara, zavisno od toga koji uslov prvi istekne, i to na motor i menjač ukoliko ste kupili automobil nov. Ali, pre nekih petnaestak godina, kada je svet prolazio kroz veliku recesiju, a prodaja četvorotočkaša značajno opala, automobilski proizvođači su nudili i neke zaista nezamislive ponude.

Primera radi, tokom jednog kratkog perioda je bilo moguće dobiti doživotnu garanciju na motor i menjač ukoliko potrošite novac na novu Hondu i Chrysler, a među takvim ponudama je bila i korporacija Hyundai-Kia.

Firma iz Južne Koreje je eliminisala ono „160 hiljada kilometara“, što znači da je vlasnik dobijao fabričku garanciju na motor i menjač u trajanju od deset godina. I ako je verovati zanimljivoj temi na društvenoj mreži Reddit, jedan Amerikanac je pogodnost toliko iskoristio do maksimuma da je svojim krosoverom prešao nešto manje od milion kilometara i pri tom o trošku servisa zamenio motor čak devet puta.

Nismo sigurni koliko je priča istinita pošto je ispričao mehaničar iz lokalnog servisa, ali je vlasnik navodno kupio krosover Sorento 2012. godine i s njim dobio garanciju na motor i menjač u trajanju od deset godina, bez ograničenja kilometraže. Iako ga je redovno održavao, što potvrđuje dokumentacija koja kaže da je zamenio ulje u motoru 203 puta, a u menjaču dvadesetak puta, Sorento ove generacije nije bio poznat po posebnoj pouzdanosti.

Mehaničar kaže da je vlasnik zamenio motor čak devet puta, što znači da je sa svakim od njih prešao tek nešto više od sto hiljada kilometara pre nego što bi popravke postale finansijski teže od ugradnje novog motora. U istom periodu je zamenio i četiri menjača.

Iako je Theta II benzinac zapremine 2,4 litre kasnije usavršen i možemo ga naći ispod hauba raznih modela Hyundaija i Kije, sve do današnjeg dana, one rane generacije nisu bile preterano pouzdane. Štaviše, korejski gigant je sprovodio razne opozive, borio se s tužbama nezadovoljnih vlasnika, plaćao kazne i još mnogo propatio kako bi se nagodio s besnim kupcima, pa sam podatak da je ovam Sorentu moralo da se „menja srce“ čak devet puta i donekle ima smisla. Doduše, mehaničar kaže da i pored sprovođenja održavanja u skladu s uputstvima iznetim u knjizi, vlasnik nije preterano pazio kako vozi krosover i određene krivice za probleme idu i na njegov račun.


Nakon što je garancija istekla početkom ove godine, vlasnik je salonu prodao Sorento gde ga je servisirao sve ove godine za sumu od 1.425 američkih dolara, i od njih kupio Saturn Vue (u ostatku sveta poznatiji kao Opel Antara).

Tokom godina smo mogli da čujemo mnogo horor priča o tome kako proizvođači ne žele da održe obećanje povodom fabričkih garancija, ali u ovom slučaju jedan izložbeno-prodajni salon Hyundai-Kije ga je definitivno ispoštovao… Pa makar ga to koštalo devet novih motora i još četiri nova menjača.

AutoRepublika

(11056)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

🙂

The Doc

Neka bude da i nisu kvalitetno napravili motor… Ali 9X menjan i 4X zamena menjaca znaci da je za volanom bila teska dijabola.

BB

K’o Triggerova metla 😜
S tim što je ona ipak bila pouzdanija 🤣
Ili se serviser dobro uplusao, ili nisu se previše trošili na mijenjanje ulja. Dobar motor može toliko izdržati i sa originalnim uljem 😉

Grozdan the Great

I Jurkovicev Lexus CT. @Yankee moze da potvrdi 😀

moron

Uh, moj jedan komšija iz starog kraja je veoma davno imao Sorenta.
I, naravno, jednoga dana motor prokuvao i otišao u 3PM.
Tada su mu rekli da je to uobičajeno za te motore. Samo, kao kroz maglu, mislim da je u njemu bio neki VM motor. Ili sam nešto pomešao 🙂 Davno bilo. Pre možda 10-ak godina ili malo više.

BB

VM je pogonio i Alfu 164, i masu drugih.
Bio je čak i u poslednjoj seriji Tamića 😉

Laki

Može biti neki „perverzan“ lik sa ciljem da se slomi što više motora.Slabu tačku je pronašao definitivno i opet je puno ako je uopšte sve istina?