1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Rukovodilac dilerske mreže u Nemačkoj: „Golf je očajnog kvaliteta i kupci ga zaobilaze“
Rukovodilac dilerske mreže u Nemačkoj: „Golf je očajnog kvaliteta i kupci ga zaobilaze“

Rukovodilac dilerske mreže u Nemačkoj: „Golf je očajnog kvaliteta i kupci ga zaobilaze“

22.82K
28
Podelite sa prijateljima:

Ko želi da sazna kako zaista stoje stvari u Volkswagenu, onda mora da se obrati predstavnicima maloprodajne mreže nemačke marke. Jasno, za razliku od kompanijskih rukovodilaca, trgovci su u stalnom kontaktu sa krajnjim kupcima i u mogućnosti su da svaki dan saslušaju mišljenja potencijalnih kupaca, ali i da protumače znakove neverbalne komunikacije, koji verovatno govore i više od reči.

Dirk Vedigen fon Knap je glavni rukovodilac nemačke dilerske asocijacije za vozila marki Volkswagen i Audi, a sa njim su razgovor obavili novinari redakcije Business Insidera. Tema se ticala stanja u najvećem svetskom proizvođaču automobila.

Trenutno je puno toga otvoreno u Volfsburgu od projekata u toku. Jedan od najznačajnijih poduhvata se odnosi na novi Golf. Osma generacija kultnog modela je startovala na takav način da je izvršni direktor marke VW ostao bez tog posla. Naime Herbert Dis je smenjen s tog mesta a doveden je Ralf Brandšteter.

Smenjeni menadžer je trpeo oštre kritike zbog proizvodnog pakla u kom se kompanija našla s legendarnim hedžbekom, pri čemu je najviše muka inženjerima zadavao softver. Šef dilera Volkswagena u Nemačkoj je govorio otvoreno s pomenutim predstavnicima sedme sile, na ovu temu:

“Glavni problem s novim modelom Golf 8 se jasno tiče bednog nivoa kvaliteta. Početak proizvodnje je bio katastrofalan, a na to su se nadovezale i brojne poteškoće u samom procesu proizvodnje. Tipičan kupac Golfa nije navikao na ovakav razvoj događaja. Ma, ni u primislima. Nažalost, mi trgovci osećamo posledice i to u prvom redu po broju zabeleženih porudžbina. Postoji jasan otpor kupaca u odnosu na kupovinu, i to onakav kakav nismo doživeli ranije sa nekim kultnim modelom Volkswagena. Iskreno se nadam da će Volkswagen sada moći da sa uspehom izađe na kraj s nevoljama u vezi Golfa 8. ”

„Situacija s mogućnošću isporuka Tiguana je zaista poražavajuća“

Situacija s Tiguanom je po svojoj prirodi potpuno različita od one koju uzrokuje Golf. Naime, nemački SUV je popularan, prodaja ide divno a pozamašni profiti se slivaju u kompanijsku kasu. Ali, pravi problem s kojim se trgovci suočavaju nastaje u momentu kada su prinuđeni da prenesu kupcima informacije o rokovima isporuke za Tiguan. Na tu temu, pomenuti Dirk Vedigen fon Knap zbori sledeće reči:

“Volkswagen Tiguan je uglavnom rasprodat jer je stari model u odlasku, a novi tek predstavljen. To je naravno loše za posao, a meni je stvarno teško da kupcima prodajem priču kako najpopularniji model kompanije ne mogu dobiti u ovom trenutku, već tek sledeće godine. Situacija s rokovima isporuke je deprimirajuća. Nažalost, ovde je plansko odeljenje Volkswagena totalno zatajilo. Patiće kupci, mi dileri i finansijski rezultat kompanije.”

Novi VW Tiguan

Direktor maloprodaje ipak nije pesimističan što se tiče prosperiteta kompanije u celini. Električni hedžbek ID.3 kreće s prodajom od septembra i to je automobil koji će uvesti Volkswagen u novu eru. U svakom slučaju, fon Knap je oduševljen:

“Ma to je zaista super automobil, bitan trenutak u istoriji kompanije označava njegov dolazak. VW ID.3 je spreman za isporuke, poseduje zavidnu autonomiju i vozi se odlično. To će biti novi bestseler kompanije. Već imamo „i-hi-hi“ puno preliminarnih zahteva za isporukama.“

Kupci se vraćaju u izložbeno-prodajne salone

Raspoloženje Nemaca za nabavku novih automobila je sve bolje. Dileri nisu previše venuli zbog izostanka državnih podsticaja koje su očekivali, a iz kojih su izostavljeni konvencionalni automobili. Sada je samo umanjen porez na dodatu vrednost, dok je Volkswagen pokrenuo kampanju u kojoj se naglašava da se cena vozila koriguje na nivo koji navodi na pomisao da porez na dodatu vrednost nije ni uračunat (a jeste). Drugim rečima, odobreni su popusti u visini obračunatog poreza. Još jednom, i po ovom pitanju je fon Knap optimističan.

VW ID.3

„Vraća se želja ljudima. Mi to možemo da osetimo. Kupci ponovo dolaze u salone a automobili nastavljaju da budu krucijalno važni. Mnogi nam kažu da hoće da poseduju automobil kako ne bi morali da se služe vozom ili autobusom, to jest kako bi izbegli javni prevoz gde može doći do infekcije. Uz prodajne akcije koje smo već pokrenuli, čini mi se da nam idu bolji dani. Ma, siguran sam u to.”

AutoRepublika

Izvor: Business Insider.de

(22820)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neko pojašnjenje za ovo: „Sada je samo umanjen porez na dodatu vrednost, dok je Volkswagen pokrenuo kampanju u kojoj se naglašava da se cena vozila koriguje na nivo koji navodi na pomisao da porez na dodatu vrednost nije ni uračunat (a jeste). Drugim rečima, odobreni su popusti u visini obračunatog poreza“?

Zoca

Tamo su snizili pdv na 16% do kraja god.Sa 19 % cini mi se.

moron

Pošteno. To je dobar poreski podsticaj u ova teška vremena.

Don

Tako je. Samo pazi taktike, nešto što inače, primjera radi, košta 15000 dignu i kažu cijene za 2020 su od 20000 pa naviše…par mjeseci poslije oduzumaju 16% od tih 20000 i kurce se kako daju popust.

moron

To je već baš „ponižena cena“ 🙂

Mikele

_Cena je baš pđnižavajuća ali za kupca. Za polufabrikat, kao što je osmica…. Hjundaizacija čoveče-

Don

Hjundai ima višu kvalitetu proizvoda neg vw.

Don

Više ti fijat u srbistanu daje popusta kad je ona akcija, neg vw. A i taj vw popust i nije, pogledaj post iznad pa ćeš znati zašto nije.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Bungi

Golf je očajnog kvaliteta.??? Zašto nisam nimalo iznenađen.? Neki će umrijeti vozeći Golfa ubijeđeni da je to najbolji auto na svijetu.

Don

Jel drug kola dobro? Molim da provjerite odjele za kardiologiju u lokalnim bolnicama.

P.s.
Ni 7 nije bio ništa bolji, ali je propaganda pokrila sve …

Balkanboj

Kolega je kupio novog Golfa 7 pre 5 godina. U prve 3 godine je promenio dva (2) DSG menjača, u garanciji doduše. A čovek lagano vozi, nije kreten kao ja.

Don

A sad pogledaj test golfa 7 ovdje.

Don

Gadna stvar, ne d’o Bog nikome. Meni je zastekao mjenjač nakon što sam ostavio auto radi opoziva, odradili sta su htjeli i ja nastavio da vozim, 10 dana poslije kad sam išao doma tj u Italiju, na auto putu mjenjač ostaje u 7 brzini i treba mi 40 sekundi da ubrza od 100 do 140, brzine nisam mogao da mijenjam, mod rada nisam mogao da odaberem, hvala Bogu da sam stao i samo se resetiralo.
Cijelo vrijeme govorim da mercedes nije premijum.

kola

zli jezici lose namere zavist za golfom. najprodavaniji auto vrh

Don

Haha, dje si legendo?:-)

Yankee

Kako to da se Tiguan ovako dobro prodaje kad ti tvrdis da se on vise ne proizvodi? Jesu li i to „zli jezici, lose namere i zavist“ pa nas ubedjuju da Volkswagen jos uvek pravi model za koji ti kazes da ne postoji?

s mile

Jednostavno nisam VWagenovac, oduvek sam smatrao da je skup, i kod nas precenjen. Pratim auto industriju, i LIČNO VERUJEM, da će VW sa ID3 početi loše, i da će se kupci često vrteti po servisima, dok se proizvodnja ne usaglasi….a za to će trebati par godina…tek će facelift doneti pouzdanost.
Naravno, VW marketing će sve to gurati pod tepih, i kao da se nije desilo…

hercegovac

Svaka cast VW grupaciji na prodajnim rezultatima, ali dizelgejt je ostavio crnu mrlju na njihovo poslovanje i odnos prema kupcima. To će se dugo pamtiti i sto je najtragicnije germani pokusavaju prikriti nedostatke i improvizacije kroz agresivan marketing i upravljanje vecinom autonovina i uopste automedija. Pad kvaliteta uz povecanje cijene po jedinici automobila je vjerovatno prisutan trend u autoindustriji bez izuzetka, ali svjetske statistike (a valjda nisu bas sve lazirane) decenijama unazad pokazuju da Japanci jos uvijek proizvode najkvalitetnije automobile. Od germana cijenim Mercedes, zbog inovativnosti i udobnosti, imao sam C klasu, ali mi se cini da pored Lexusa nema… Pročitaj više »

Velja

Hedžbek?

Trbonja

Ovaj koji je pisao clanak se pravi Englez a u stvari je Mamlaz.

D_C

Samo da sumiram, Dirk Vedigen fon Knap kaze da se Golf ne kupuje jer je loseg kvaliteta, Tiguan-a fabrika ne moze da proizvede u tom broju u kom oni mogu da ga prodaju, a ID.3 je super automobil, bit ce novi bestseler i za njega ima “i-hi-hi” puno preliminarnih zahteva za isporukama. E jadni ti VW dileri, bas ih sazaljevam.

Don

Malo si zaboravio da taj ud3 ima jako puno problema, a sve i kad izađe biće za k…c, Jugo je za njega premijum.

D_C

Nisam nista zaboravio, samo ponavljam sta gore doticni gospodin kaze. To je sve vec navedeno u clanku.

Don

Jel tiguan na bazi golfa sa kojim dijeli xy% dijelova i onda je razlog nemogućnosti prodaje njegova „popularnost“? Hoće to, hoće..ko to puši još ?

Janko

Pre 2 godine sa jačom opremom golfa 7 benzinac koštao 13 hiljada ,dizel 15 hiljada. Pasat 8 19 hiljada. Da nije ovaj golf 8 bolji nego pasat 8 a da košta 10 hiljada više.

Sanja

🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Sanja