1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Dacia je inspirisala Mercedes za agencijski model prodaje
Dacia je inspirisala Mercedes za agencijski model prodaje

Dacia je inspirisala Mercedes za agencijski model prodaje

196
1
Podelite sa prijateljima:

Svi brendovi, bili oni nezavisni ili deo konzorcijuma ili poslovne grupe, mogu se pohvaliti visprenošću kada je u pitanju oblikovanje njihovih razvojnih strategija za nove modele i, posebno, prodajne strategije.

Uvek „razmišljajući o kupcima“, velika transformacija koju je Mercedes najavio pre nekoliko godina već počinje da postaje realna u većem delu sveta, a poslednjih godina su se pridružili i drugi brendovi.

Saloni već postaju novi format koji se zove agencija koja će za sada kupcima držati na raspolaganju izložbe i testove novih automobila, kao i savete. Dugoročno gledano, biće veoma drugačije, pošto će velika većina zainteresovanih već kupiti nove automobile unapred konfigurisane onlajn. Pitanje je odakle potiče ovaj novi scenario.

U velikoj meri, električna vozila imaju puno veze sa tim, ali agencijski format nije izmislio Mercedes i ekstrapolirao ga na druge brendove, već je to strategija koju je Dacia davno smislila, i to joj je pomoglo da se konsoliduje kao dobro pozicioniran brend na tržištu i, što je mnogo važnije, profitabilan. Strategija Rumuna je odmerena do milimetra i proučena mnogo temeljnije nego što većina misli.

Format agencije podrazumeva kontrolu cena i izbegavanje cenjkanja i popusta. I ovo je jedan od ključeva kojim je Dacia uspela da rukuje sa velikom preciznošću, ali koji ostali brendovi, premijum i nepremijum, nisu uzeli u obzir, sa svakom šansom da se okrene protiv njih na duži rok. Niskobudžetna firma, pod okriljem Renaulta, uvek je imala jedinstvenu listu maksimalnih cena sa uključenim popustima, sistem koji se veoma razlikuje od ostalih brendova.

Oni imaju svoje cenovnike koji primenjuju kampanje i popuste koje smatraju prikladnim, koji se razlikuju od salona u različitim gradovima i uvek sa dovoljnom profitnom maržom za distributera. Sa novim agencijskim formatom, brendovi više ne uzimaju u obzir popuste, cena navedena na listi je prodajna cena koju plaćaju kupci, a prodavac, kao posrednik, prima njihovu proviziju. Ono što se traži je povećanje prihoda, ali smanjenje obima prodatih jedinica, sve to uz maksimalnu profitabilnost.

To su dva cilja koja Dacia ostvaruje, i prevazilazi iz godine u godinu, ali koja ostali brendovi neće postići.

AutoRepublika

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dačija i popusti ?
Nikada ni blizu onih koje nude drugi. U odnosu na njih, cene Dačije su zabetonirane. I ostvareni kupac Dačije u proseku ne može da veruje i prihvati za moguće da neki čak i nepremium brendovi čak i danas uobičajeno odobravaju popuste od po 10 ili više procenata. Oni su ubeđeni i naučeni na zabetonirane Dačija cene.