1. Home
  2. Testovi
  3. Mitsubishi Eclipse PHEV Twin Motor 4WD Instyle – Električna metamorfoza
Mitsubishi Eclipse PHEV Twin Motor 4WD Instyle – Električna metamorfoza
63

Mitsubishi Eclipse PHEV Twin Motor 4WD Instyle – Električna metamorfoza

1.45K
63
Podelite sa prijateljima:

Četiri godine po pojavljivanju Mitsubishi Eclipse Cross značajno je restilizovan, do te mere da će neupućeni poverovati kako se radi o potpuno novom modelu. No, najveće izmene tiču se pogonske jedinice, od sada na raspolaganju je isključivo Hybrid Plug-in, preuzet od velikog brata Outlandera.

2017-a godina, kada je uostalom lansiran Eclipse Cross, bila je izuzetno značajna za Mitsubishi. Osim što je proslavio 100 godina postojanja, integrisao se u alijansu Renault-Nissan, kupovinom svojih akcija u visini od 34%. Po rečima odgovornih to je dobra stvar za ovog relativno malog japanskog proizvođača, čija će pripadnost jednoj od najvećih svetskih grupacija doprineti dinamici proizvodnje i boljem plasmanu na tržištu. Pošteno govoreći do sada ne videsmo ništa konkretno od te integracije, niti je, koliko je meni poznato, u najavi neki zajednički model…

No, kupovina Mitsubishija još je bolja prilika za Renault i Nissan da se dočepaju sofisticirane hibridne PHEV tehnologije, primenjene u Outlanderu, a sada i u Eclipse Cross, bez obzira što je u međuvremenu francuski proizvođač razvio sopstveni hibrid plug-in… Teoretski su tako svi na dobitku, ostaje da se vidi hoće li to biti slučaj i sa kupcima? Jer noviteti su poslednjih  godina proredili, a i to malo što smo videli samo su dokaz da je Mitsubishi pre svega marka inženjera, znatno manje dizajnera!

Ako ćemo iskreno, ni novi Eclipse ne odustaje od tradicije, njegov samuraj stil nije pronašao brojne poklonike. U svetskim razmerama prodato je za četiri godine ukupno 256.000 jedinica, od čega na Starom kontinentu nepunih 82.000. Ukoliko je verovati proizvođaču, dizajneri su bili inspirisani čuvenim kupeom Eclipse (1,4 miliona primeraka između 1990. i 2012. godine), malo poznatim u Evropi. Neka im bude, no obrisi kupea u ovom SUV-u videli su se samo u snažno podsečenom zadnjem delu, sa dvostrukim staklom.

Naime, peta vrata su do restilizacije bila podeljena po sredini velikom svetlosnom grupom nalik na spojler, što su pojedni smatrali atraktivnim detaljem, a drugi čistim kičem! Nekada bilo sada se pripoveda, restilizovani Eclipse Cross zamenio ju je klasičnijom, meni znatno privlačnijom.

Model pre restilizacije

Prepoznatljivu originalnost poseduje i prednji deo, no ovde je svima jasno da se radi o jednom Mitsubishiju. Sav zašiljen, s tradicionalnom hromiranom maskom, te nesvakidašnje dizajniranim svetlima, Eclipse Cross deluje znatno „egzotičnije“ od svih evropskih, pa i azijskih predstavnika. Tek da se zna, Eclipse je sada i po spoljašnjim dimenzijama na njivom nivou, s nekadašnjih 4,4 m dužine izdužio se na 4,55 m, zbog čega zaista deluje da se radi o potpuno novom modelu.

Opše forme su ipak ostale neizmenjen, oštre kao da su krojene sekirom! Dakle ukoliko tražite ekskluzivnost ovaj Mitsubishi je SUV kao stvoren za vas, proizvođač je zaista uspeo da se distancira od konkurenata. Srećom po njega ne samo stilom, jer Mitsubishi ne bi bio to što jeste da nema odličan integralni prenos, za neupućene ima više od 80 godina kako je prozvođač inagurisao svoj prvi 4WD. Za razliku od Eclipse Cross 1.5/163 sa samo prednjom vučom, koji sam vozio pre par godina, sadašnji, osim što je eliminisao samostalne SUS agregate, nametnuo je permanentni pogon na sva četiri točka, što je i dalje retkost kod konkurencije.

Nema stuje, može i na benzin

Još do prošle godine pod velikim je znakom pitanja bilo hoće li Mitsubishi ostati u Evropi, srećom opasnost je otklonjena! Ostaje, iako se gama svela na samo 3 modela, pored Eclipse Cross tu je još pick-up L200 i nedavno testiran mali Space Star. Dobro, novi Outlander već se kotrlja na pojedinim tržištima i u SAD, a najavljeni su i novi…

Biće kako bude, pozabavimo se sada ovim nesvakidašnjim SUV, kao što je navedeno u naslovu od sada isključivo kao Hybrid Plug-in, što će, bez imalo sumnje, još više ograničiti prodaju. Dakle nađoh se na 50-ak kilometara izvan Pariza u ogromnoj industrijskoj zoni, gde me je čekao ovaj ulickani jarko crveni Eclipse Cross, s praznom baterijom!? Kao što možete videti na jednoj fotografiji svi su bili priključeni na električnu mrežu, jedino su na moj zaboravili!

Uz sva izvinjenja otisnuh se tako na put s 0% kapaciteta baterije, verujući da za pogon imam samo četvorocilindarski 2,4-litarski benzinac, ograničen na skromnih 98 ks (kod Outlandera isti blok razvija 135 ks)! Da, da i ovde se radi o Atkinson ciklusu o kojem ste mogli više pročitati u „prošlom broju“ (test Ford Kuge FHEV), izbor koji se uglavnom opravdava manjom potrošnjom. No,“caka“ je u tome što SUS motor gotovo nikad ne funkcioniše samostalno, čak i kada je baterija od 13,8 kWh naizgled izpražnjena, no o tome malo kasnije…

Tako sam odmah bio u prilici proveriti da se ista može napuniti u vožnji (pod uslovom da se to želi, pritiskom na taster „charger“), ali po cenu povišene potrošnje benzinca od oko 9 litara! Za nešto više od sat vremena, koliko mi je trebalo do kuće, napunih je na maksimalnih 80%, da bi po ulasku u grad iskoristio sve blagodeti 100% električnog pogona. Kažete mnogo je, naravno, ali ukoliko ga poštedite napora punjenja baterije zadovoljiće se s 1-2 litre manje, što mi deluje prihvatljivo za SUV od 2 tone (s vozačem).

Najteže mu je na auto-putu (kao i ostalim hibridima), jer tek iznad 135 km/h SUS motor direktno pokreće prednje točkove. Do tada pogon se odvija preko električnih motora, čak i kada je baterija naizgled prazna. Kažem naizgled jer to nikada nije slučaj, u njoj uvek ostane dovoljno energije da Eclipse Cross nastavi da radi kao običan hibrid. Posve neophodno, jer kako bi se inače pokretali zadnji točkovi, kao što rekosmo ovaj Mitsubishi ima integralni pogon.

Upravo zbog toga, pored elektromotora napred, snage 60 kW (82 ks i 137 Nm) ubačen je još jedan od 70 kW (95 ks i 195 Nm) na zadnju osovinu. Čitava „skalamerija“ razvija tako maksimalnih 188 ks i 193 Nm, dovoljno da se do 100 km/h ubrza za 11 s. Ništa posebno kažete, tačno, ali više nego li dovoljno za svakodnevnu vožnju. Šta više, čak i kada je isključivo u električnom režimu rada Eclipse Cross bez problema prati ritam ostalih vozila, pre svega zahvaljujući velikom obrtnom momentu električnih motora. SUS se uključi jedino ukoliko se snažno nagazi na papučicu gasa, diskretno i bez grubosti.

Dobro, nego koliko traje to električno zadovoljstvo, pitate me? Sve naravno zavisi od uslova vožnje, po gradu, za šta je uostalom i predviđen ovakav način funkcionisanja, najvise 40-45 km. Izvan urbane sredine desetak kilometara manje, no umesto da se ostavi u 100 % električnom režimu rada, bolje je pustiti ga da sam izabere šta mu najviše odgovara, dakle da se po potrebi aktivira i SUS agregat. Tako će se povećati električna autonomija, dok će potrošnja goriva ostati veoma niska, jedva par litara.

Na otvorenom putu više puta sam izabrao program „Save“ ne bih li bih sačuvao baterije za gradsku vožnju, i tada se forsira termički blok. Sve je znači stvar procene i potreba, odnosno mogućnosti da se baterija svakodnevno napuni spoljašnjim izvorom energije, ukoliko to nije problem nema nikakve potrebe opterećivati se ovakvim „detaljima“. Desetak kilometara više ili manje električne autonomije posve je relativna stvar, pokušah to da objasnim jednom obožavaocu Toyote, koji me je, pre nego li sam išta napisao o ovom Mitsubishiju „izbombardovao“ kataloškim podacima, u neba hvaleći RAV4.

Da, da Monsier Toyota (tako bi ga trebalo zvati, po njegovom mišljenju niko drugi ne zna da pravi automobile, posebno ne hibridne), priznajem da je performantniji taj RAV4, kao i pojedini konkurenti (Ford Kuga 2.4 PHEV AWD, Opel Grandland X Hybrid4 i Peugeot 3008…), ali su bogami i skuplji za 10.000 i više evra! Eclipse Cross jedan je od retki hibridnih SUV s integralnim pogonom S-AWC (Super-All Wheel Control), ukoliko ne i jedini koji ostaje ispod 40.000 evra, bez uračunatih subvencija.

Malo po malo dolazimo i do punjača, kao što mnogi znaju plug-in hibridi u principu nemaju potrebe da se kao 100% električni priključuju na brze punjače, mnogi ni mogućnosti. Put mogu nastaviti jednostavnim sipanjem benzina u rezervoar, tako da je klasična kućna utičnica od 220/230V sasvim dovoljna. Kao što možete videti na fotografiji urađenoj u pres voznom parku prozvođača, svi su priključeni na običnu mrežu, dovoljno je 6-7 sati da bi se totalno ispražnjena baterija „dupke“ napunila.

Može i mnogo brže, kao retko koji PHEV ovaj Mitsubishi podnosi snažne punjače i do 50 kW, te je sposoban napuniti do 80% baterije za samo 25 minuta. Sama vozna dinamika je bez zamerki, Eclipse Cross je pre svega siguran SUV. Prilikom temperamentnije vožnje velika masa se oseća na upravljaču, no uprkos tome ne dolazi do preteranog naginjanja u krivinama.

Normalno, baterije smeštene u podu vozila, između prednjih i zadnjih točkova, spuštaju težište vozila, koje je i onako niže za 30 mm od verzije pre restilizacije (iznosi 19 cm). Pre će se na muci naći kočnice, no zahvajujući ručicama pored upravljača za kočenje motorom, moguće je snažno usporiti. Naime predviđeno je pet nivoa usporenja (samim tim i rekuperiranja energije), za šta su zadužene velike „šape“ ( levom se pojačava, a desnom smanjuje intenzitet).

Jednom kada se navikne na njih zaista se može tečno voziti, osim u urgentnim situacijama gotovo bez upotrebe nožne kočnice. Kome sve to deluje previše komplikovano može i jednostavnije, povuče ka sebi ručicu menjača u mode Brake, čime se automatski pojača sila usporenja. Što se tiče udobnosti sve je u superlativima, jedino pri prohibicijskim brzinama na auto-putu SUS motor postaje previše prisutan u kabini. Ni ovde nema dileme, ko većinu vremena provodi na njima bolje je da zaboravi na ovaj Mitsubishi i potraži neki drugi SUV, po mogućstvu s dizel agregatom…

Ružno pače

Biću iskren, bivši Eclipse Cross nije me preterano osvojio spoljašnjim formama, još manje enterijerom. Restilizovani se „upristojio“, šta više dopada mi se njegov zadnji deo, dok je prednji zaista specifičan, morate ga videti uživo i sami doneti zaključke… Unutrašnjost je znatno konvencionalnija, nema tu ništa što može šokirati potencijalne kupce. Zapravo pre će vas iznenaditi klasičnošću, čak su i instrumenti analogni, s dobrom starom kazaljkom!

Izvesnu atraktivnost možemo pronaći u dizajnu centralne konzole u obliku slova V, s isturenim centralnim delom ka putnicima, u vidu kačketa. No u suštini je tek neznatno izmenjena, po ugledu na upravljač, u kombinaciji kože i lakirane plastike. Kao i ranije primetan je rekordan broj prekidača, razbacanih svuda po unutrašnjosti, pojedini, kao za putni računar, skriveni su ispod upravljača. Radi se o mehaničkim tasterima, koje će posve sigurno funkcionisati i nakon desetak godina eksploatacije…

Naravno da su korigovani izvesni nedostaci, ubačen je recimo veći i na dodir osetljiv centralni ekran od 8 inča, s integrisanim potenciometrom za jačinu zvuka (duple komande na levom paoku upravljaču su pomalo sitne) a izbačen je tzv. „Touchpad“ (taktilna pločica kao kod laptopa). Inženjeri Mitsubishija su izgleda veoma oprezni s preteranom upotrebom ekrana, izuzmemo li spomenuti centralni, pre svega namenjen multimediji, gotovo sve je po „starinski“.

Što bi rekli dobra stara škola automobilizma, računajući i poziciju za upravljačem. Mitsubishi je uz analogne instumente dodao „head up“ displej u vidu parčeta providne plastike, koji po startovanju motora izađe iz gornjeg dela konzole. Jedino je ručica automatskog menjača moderna i estetski dopadljiva, ujedno i veoma prijatna za upotrebu, s kratkim i preciznim hodom.

Okolo nje smešteni su brojni tasteri s funkcijama vezanim za rekuperiranje energije i programe funkcionisanja. Ovih je ukupno pet, od Eco (forsira vožnju na struju), preko Normal, Snow (sneg), Gravel (obezbeđuje najbolju raspodelu obrtnog momenta između prednjih i zadnjih točkova po zemljanim i šljunkovitim putevima) i Tarmac (za maksimalne performanse po suvom asfaltu). Sama pozicija za upravljačem je dobra, šteta je što se široka i udobna kožna sedišta, s električnim komandama i grejačima (serijska oprema za voženi Instyle), ne mogu niže spustiti.

U kontrastu su s pojedinom jeftinom sivom plastikom kao kod kineskih kasetofona iz 90-ih godina, naprotiv, gornji deo konzole je od kvalitetne sunđeraste. Globalni zaključak mogao bi se sažeti u francuskoj uzrečici „bof“ (izraz koji označava ravnodušnost, odnosno prosečnost), po naški bi to bilo nešto kao „pa onako“. Nije loše ali video sam i bolje kod konkurencije…

Naprotiv, praktični aspekt je za svaku pohvalu, brojne pregrade i boksovi, velike zapremine, olakšavaju svakodnevnicu. Pozadi, tj. na zadnjim sedištima, sledi prijatno iznenađenje. Eclipse Cross nudi putnicima izdašan prostor za kolena, uz podešavajući nagib naslona. Moj prijatelj od 1,8 metara, s vozačevim sedištem podešenim po meri, po zaustavljanju smestio se iza, kolenima nije dodirnuo naslon. Inače klupa je podeljena na dve trećine, ali u restilizovanoj verziji nije više na klizačima.

U voženom primerku putnici imaju pravo i na parče neba (dupli panoramik krovu sa električnom komandom za prednje staklo), kao i grejače na sedištima, ne i USB utičnice! Klinci vam to neće oprostiti, kao ni supruga kada ugleda prtljažnik! Kao i kod prethodnog Eclipse Cross veoma je skromnog kapaciteta od 328 l, razloge treba tražiti u integralnoj transmisiji, odnosno elektromotoru na zadnjoj osovini. U dnu pronađoh pribor za krpljenje guma s kompresorom i udubljenje u koje staje kabal za punjač.

Za pohvalu je klasični utikač od 220 V na prolazu za desni točak, praktično ukoliko vas uhvati noć dok kampujete u prirodi. Snage 1.500 W omogućuje da se priključi više sijalica kao i razni punjači, laptop, frižider… Nakon ragledanja donjeg postroja ugledah i sklopivu kuku za priklolicu s električnom priključnicom, zgodno rešenje za koje se doplaćuje 700 evra.

Tako stigosmo i do cene, koja se malo po malo popela do bezmalo 50.000 evra (bez uračunatih 1.000 evra subvencija za plug-in hibride u Francuskoj), naravno za najskuplji završni nivo s nekoliko opcija. Nažalost, na našem tržištu Eclispe Cross nije u ponudi, nakon razmene mejlova s domaćim menadžerom saznah da je to zbog nedefinisanog statusa Mitsubishija u Evropi, odnosno nepoznanice u kojim će državama biti nastavljena distribucija vozila.

Upravo zbog toga neću se upuštati u najbrajanje opreme, mnogo toga možete videti na fotografijama. Što se tiče onog skrivenog dela, koji se odnosi na sigurnost, samo napomena da je Eclipse Cross savremen automobil, više-manje na nivou konkurencije. Vratih ga nakon jedne sedmice u pres vozni park s naprslom „šoferšajbnom“ (udari je jedan kamenčić baš gde ne treba, za par dana pukotina se prosirila na 20-ak santimetara) i izmešanim osećanjima za i protiv eventualne kupovine.

Ukoliko vam se sviđa njegov originalan stil, nećete se pokajati, bez obzira što bi ukupna snaga, kao i električna autonomija, mogla biti veća. No ukoliko je verovati statistikama nadmašuje dnevni prosek evropskih vozača (36 km), nakon čega, kao i u slučaju svih PHEV, sledi punjenje. Ko to sebi ne može dozvoliti svakodnevno, kao što je moj slučaj, uzalud je potrošio vreme čitajući ovaj tekst, ni Eclipse Cross niti bilo koji drugi priključni hibrid nije za njega! Oni drugi, da ne kažem sretnici s kućom, odnosno parkingom i utičnicom, staviće u prvi plan nižu cenu, integralnu transmisiju (zapravo prenos snage do točkova), dugogodišnje iskustvo proizvodača na ovom polju i garanciju od 5 godina (8 za bateriju ili 160.000 km)!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV Twin Motor 4WD Instyle

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.545 x 1.805 x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 328 l – 1.108 l
Masa praznog vozila: 1.900 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra benzinac + 2 električna
Radna zapremina: 2.360 cm³
Snaga: 95 ks pri 4.000 o/min + 82 + 95 ks  = 188 ks
Maks. obrtni moment: 193 Nm pri 2.500 o/min

Pogon

Tip: Integralni na sve točkove
Menjač: Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 s
Maks. brzina: 162 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara: 43 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 2 l/6,6 l/100 km
Emisija CO2: 46 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 39.950 evra

Dobre strane:

Retko prijatan hibridni sistem, originalan dizajn, permanentan integralni pogon, prostor na zadnjoj klupi, cena u poređenju s konkurencijom

Loše strane:

Skromna električna autonomija, zapremina prtljažnika, ukupne performanse, kvalitet pojedine plastike
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75 
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,5 
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,573

 

(1445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

63 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I, pošto je šoferšajbna i koliko dugo se čeka da stigne ?
Potrošnja od 6,6 nije loša za Pekijeve uslove.

Peki

Good morning Monsieur Moron, hocemo li danas u prirodu s „crvom“ ili „bajsom“ 🙂
Cuj nepotrebno sam strahovao u vezi sofersajbne, mada sam znao da su sva stakla pod osiguranjem. Pre svega mi je bilo nezgodno da ga tako vratim jer mozda ga je neko imao rezervisanog odmah posle mene… No rekose mi nema problema, odmah ce je zameniti u njihovom servisu, sva sreca pa nije s elektricnim grejacem, navodno tada je mnogo skuplja i komlikovanija za zemenu. Jbg, desava se, ali kamencic je udario bas u ram stakla, santimetar levo ili desno i nikome nista, ovako prsnu ko lubenica…

moron

Statistički, šoferke verovatno pucaju retko. Ja sam nedavno tek po drugi put za 33 godine menjao šoferku. Ovaj put na Fiatu. Sreća pa nisam na CRVu, jer on ima te grejače 😀
P.s. Čim napravim sendvič, pravac Fruškać 😀 Danas CRV za prevoz do tamo, pa onda neka lepa pešačka tura, nadam se …

Iznogud

Tako je Musa potpetio jednu u X3, pa joj štikla opičila u šajbu i puče od lagana udarca. Žalio se poslije Musa da je i njemu puklo al odijelo za najboljeg druga. Šajbu je riješilo osiguranje za 1300e(naravno priča za osiguranje ide: za sve je kriv kamenčić na autoputu), kao u mene u klade,svake godine puca, eno i sad imam pukotinu.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
xtrimi

Pucaju retko ali kada krene …
Ja sam imao sreću na prvom autu sa prošao 240000km pa sam je sredio
na drugom 400000 pa je pukla i sutra po zameni na obilaznici opet .
Uglavno za ovako veliki uzorak mogu da kažem da retko stradaju. Retrovizori češće pucaju 🙂

moron

Znam, „kada krene-krenulo te je“.
Nama je na jednom poslovnom vozilu pukla dva puta u sedam dana.
Kao što nam je jedna „vozačica“ ta kola „oderala“ dva puta u pet dana, a drugi put kada je dovozila kola od lakirera … 🙂
Ali, statistički, veoma retko menjamo šoferke, kao što nam limar-lakirer retko treba 🙂

BB

Bio ja jednom kod servisera za šajbe, stiže momak sa Mercedesom i pita da li ima šajbu za njega. Majstor prevrće kataloge, bazu podataka na računaru, internet sajtove… Momče, pa takvog Mercedesa nigdje nema… Pa star je tek 20 dana 🤣😂
Na jaše neki kupe na bazi E klase.

Iznogud

To opet neka ribolovačka?🤭😇

Iznogud

Ovaj moron postao vidovit, ja se nadao drugu jezzu kad ono pj(h)ev.
Pa zar i ti, druze Sasa?
Nego, da se ovdje ne bi razglabalo previše, onima kojima je ostalo još nešto malo pameti i neopranog mozga ću reći, uzmi vagu pa na jedan tas kantara stavi : 50 000€, 162km/je, 11sek a na drugi 200ks at8 q4 ili 190ks dizel, 7.6sekundi, 450nm,210 km/h. Japanski isprdak vs talijansko umjetničko djelo.
Ovim je svaka diskusija završila.

moron

😀
P.S. Nisam vidovit, već je Peki prošle subote najavio ovaj tekst 😀

BB

I sad ti to reci nekom ko ne čita tekstove, već samo komentare…😉

moron

Najavio je u komentaru, ali, „onaj“ i to čita po dijagonali 😀

Iznogud

Ma i komentare ću da prestanem kad vidim da se na TV gledaju emisije o ribolovu. Zemljo, otvori se 🤪🤭

Iznogud

Jest najavio, pročitao i ja dijagonalno, al navijem onog koji je objavio. Imamo mi i „spic“ kuhara iz Novog Pazara, dugo, predugo očekivana ekskluziva o testu iz njegove kuhinje i to sa slikama!imam pouzdanu informaciju da se Musa iz mrtvih diže da to pročita i objavi komentar, još kaže jedva čeka memorijalnu utrku stipsa na Musinoj gori (bivša Fruška).😇

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
J4ZZ3R

Nemoj tako, preselio mi bivsi verski poglavar. Je li opravdano? jeste! Tekst je spreman i nesto slika je spremno. Nego bio sam 8 dana na moru i isprljalo mo se ono g**** od crne boje, a dje da ga perem u sred ATP Finalsa 🙂 Nece Djokovicu nafaka krenuti ako mu ja zebem dok perem Crystal Black Pearls 🙂 A znas ni redakcija se nesto nije pretrgla da mi ponudi finansijsku nadoknadu. Trosi se tastatura, oci se trose, fotoaparat se troši, a najvise sampon za pranje, a ja sam ti fensi to sve brendirani proizvodi. Oni vidim nude nulu, a… Pročitaj više »

moron

“ … Oni vidim nude nulu, a meni po satnici sitno sve ispod tri nule i koju god hoce vecu cifru ispred. 🙂 nije to zbog mene, nego zbog sindikata … “

Oštrica sindikalne borbe ne sme otupeti 🙂

Iznogud

VIdim da nisi ni ti placen? lele….dobro, kad se osniva sindikat? Imate li Parisku podruznicu? Samo zesteko opletite i kujte tu ostricu sindikalne borbe. Smile, onda onaj inzinjer, ma ko je sve jos objavljivao clanke ne znam ni sam, pamcenje me izdaje, moracu ko Musa u crni tefter zavirim, da se ugledam na druga Suvara i napisem crnu knjigu 🙂

Iznogud

e, volio sam i ja tog covjeka, druga i starjesinu, cak ga i znao, nije da nisam. I meni je zao puno, nemjerljiv gubitak, takva ljudska gromada, ucenjak, olicenje dobra, jako sam tuzan i zalostan zbog odlaska Muftije, skoro napisah Tita :), al eto Tito dva put umrje. Ko razumije, shvatice . Ja sam mislio da si to poslao i sad da to cami tamo u ladici od Onog sto ne da pare ni jadnom, napacenom Parizaninu, stipsa ko deda Baja. Jao, odlican mu nadimak dadoh, deda Baja.:D Ma taj sebi nece da plati tecaj fotografije, a da vama daje,… Pročitaj više »

moron

Čudi me da u svom „kritičkom osvrtu“ nisi pomenuo da je maleni Mitsubishi Space Star sa motorom 1,2 od 71 ks i deklarisanom maksimalnom brzinom od 167 km/h za celih 5 km/h brži u odnosu na ovde testirani „priključni hibrid“ 😊

Iznogud

Odlično primijećeno, ali u Hr dobiješ popust, a ta riječ popust je magična i dobija se samo na mitsubišija i tako isti postane bolja kupnja od kralja klase (a za iste pare).

BB

Sad čekamo da se javi Branko pa da se napravi uporedni test uporednih testova 😉. Inače produženje od 15 cm vizuelno, a vjerovatno i prostorno, je dobar napredak ali se ne uklapa u riječ restilizacija. Od pHEV najjeftiniji ali opet bazni od 40 k. Perfomanse kao Berlingo, potrošnja isto tu negdje, cijena duplo veća. Ne znam šta bih rekao, da živim u UK sigurno bih ga razmatrao zbog nestašica goriva 🤣😂.

moron

A dobio bi i samo neznatno manji prtljažnik nego kod Berlinga … Ovde je 324 litra? K’o novi Hondin HRVoje 😀
Doduše, ne bi imao ni rezervni točak.

Iznogud

324l? A u stelvija 500 a tamo je zaključio da je to premalo , a 324 je dovoljno. Velim ja, čovjeka na odmor pod hitno, dok se još može kupati u moru. Ali treba odriješiti kesu.

Iznogud

Neće se Branko javiti, zaključena diskusija, vidio i on da je onaj tas vage na kojoj staju 200ks at8 q4 Stelvio ili sa 210ks dizel, milijardu puta bolja opcija (za iste pare!!) neg ovaj isprdak. Zašto da ispadne smiješan ?

moron

Ja njega sve više razumem oko izbora vozila – za njegove životne uslove. Ima punjač kod kuće, ima ga na poslu, a ddomet PHEV-a mu je verovatno „tu negde“ i u smislu troška energije, vozi se daleko jeftinije. Po HR auto putevima/cestama ograničenje brzine je 130 km/h ( još uvek se toleriše onih 10% ?) tako da mu je i stvarnih 162 km/h sasvim dovoljno. Razumem i da povremeno ide auto putem do Splita, a kako ovaj PHEV može i na brzi punjač ( do 50 kw) može povremeno malo i da dopuni bateriju, relativno brzo-ako želi baš da štedi.… Pročitaj više »

Iznogud

Da mu naplate struju koliko i meni, kurac bi on vozio dildu. Sta fali dizelovih 5-6litara? Tako da ja ne vidim opravdanja tome ni malo. Uostalom, idalje vozi skulu umjesto stelvija ua iste pare. Pa ako ti neko ponudi mladu damu izuzetno atraktivnu kojoj je jedina mana , prema Francuzima, da ti troši gumice, i neku debelu, staru, ružnu, masnu snasu – koju bi ti radje uzeo? Bi li nalazio opravdanja ?! Begaj. Uglavnom , tad vage preteže na alfu.

Branko

👍

Branko

Ma evo i mene, Iznogude. Pare nisu ni približno iste, Stelvio je skuplji oko 20.000 EUR u Hr, ne računajući u mom slučaju uštedu na gorivu od oko 2.500 EUR godišnje. Inače, volim ja Alfe, imao sam nekoliko. Ali, ne bih više. 🙂

Iznogud

Ama jok, 50keka alfa u njemačkoj! Peki kaže da je ovo japansko 50 keka. Završena priča. Šta reć čovjeku koji je alfu podredio 3 dijamanta, rasprava uzaludna.

Branko

Jbg, Hr još uvijek nije De; kod nas je visok poseban porez na dizele sa visokim CO2. A na PHEV je subvencija 5.500 EUR… Uživaj dok možeš.

Iznogud

drug, dizel taj ima jako malo co2. Drugo,ja ovdje plaćam, kao i svi godišnji porez na auto, što sam ovim zatucanima pokušao objasniti prije par dana u jednom postu, i to je porez na imovinu, tj država auto tretira kao luksuz ( i ne samo auto, jer uhljeba je milion treba to nahraniti, malo je ljudi poput rahmetli Zukorlica ili one trebe u Grazu). Taj porez temelji se na kubikazi, godini proizvodnje, eko normi i naravno nepravedno optuženom CO2, tako da me dodje možda 280€ godišnje. Sad,50k za stelvia i 50 k za ovo? Mislim da tu svaka računica je… Pročitaj više »

Branko

Druže moj, Hr ima veći PDV od Njemačke, pa to utiče ne krajnju cijenu oba vozila. Alfa Romeo Stelvio 2.2 MultiJet E6D (210 KS) Veloce (bez opcija) košta u Hr 62.132 EUR do registracije, od čega je poseban porez „samo“ 5.320 EUR. Eclipse Cross PHEV Premium košta 46.650 EUR (sa svim opcijama), a sa popustom 😉 45.320 EUR (od čega poseban porez 610 EUR). Odbij 5.500 EUR subvencije i to ispadne manje od 40.000 EUR.

TheStig

Gospon Branko mislim da poređenje od strane Iznoguda uopšte nije na mjestu jer je riječ o 2 vozila koja ciljaju 2 različite grupe kupaca. Done ti zapeo za tu Alfu kao mutav 😅Iskreno to je previše novca za automobil koji je star sada već 5 godina.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

A ja sam mislio da je to cijena novog 😂🤣😂🤣

Iznogud

hehehe, Ivo Lola Ribar 😀 kako nije na mjestu asti jeza? imas 50 keka, ja gledo sluzbenu alfu u De, tamo stelvio (sto je nekad bio 40tak sad je 50tak, jebga inflacija druze a nama su se nekad smijali zarad inflacije,a?) 50 keka. I sad kako ja kao covjek, drug i starjesina mogu da uzmem tri dijamanta pored stelvija za iste pare? Jesu li oba neka suv, jesu. Jel besmisleno kupit ovo na struju, jeste. Jel taj porez izdrzljiv sto se placa, jeste. Stelvijo da je star i 40 godina, veca je makina od japanca, pa ovi jos nisu izbacili… Pročitaj više »

BB

Ti si ono jednom testirao Đul-wagen, ne sjećam sa da si Stelvija… Daj napravi taj test, ako već nemaš para da ga kupiš…

Iznogud

To je bilo jednom i nikad više, što bi Musa rekao jednoj Njemici koju je galebario, pa kad je ona pristala, a Musa samo umočio izvadi ga i ode, a ona će za njim Šta je ovo bilo? Na to će Musa šeretski : što se mene tiče ti si j….a.

Branko

Evo i mene, BB, hvala na pozivu!😉 Perfomanse su priča za sebe; mada 11s do 100 km/h nije nešto, među-ubrzanja su natprisječna, posebno preko 100km/h. Btw, u Tarmac modu ubrzava do stotke za oko 9s. Skromna maksimalna brzina mi je na početku smetala, ali sam se navikao (još s Outlander-om PHEV). I premda deklariraju 162 km/h, po GPS-u ide 168 km/h (175 po satu). Inače, Tarmac mode koristim često za duža putovanja, jer polako “cijedi” bateriju, a volan i pogon reagiraju “žustrije”. Što se tiče članka, uglavnom se slažem sa Pekijem, uz napomenu da sam “idealan” korisnik za PHEV: od… Pročitaj više »

Pomponije

Poluproizvod… Pa standardni Captur ima za 100 l veći gepek! Integralni pogon, i masa od 1,9 tona? Šta će mu, sve i jedan plug-in hibrid nije za bespuća?

Nigde da pročitam kako ovolika masa deluje na „potrošnju pneumatika“. Za mene cela ova plug-in priča nema smisla.

Ili EV ili SUS…

Peki

Poluproizvod? Nisam siguran, jako dobro funkcionise taj poluproizvod, uz sve mane koje sam naveo. Nije sve u u tim sturim podacima, niti je taj prtjaznik toliko mali ko sto se navodi. Neko spomenu maksimalnu brzinu od 162 km, ja ga pogurah do 170 km/h (po kilometar satu) bez problema, taman dovoljno da izgubim vozacku dozvolu… Sto se tice Plug -in price, mozda si u pravu, ali mnogim prozvodacima to je jedini nacin da ponude dovoljno snazno vozilo koje ne podleze ogromnim ekoloskim taksama. Trenutno vozim novi Peugeot 308 PHEV/225, morali su izbaciti iz ponude 2.0 BlueHDi/180 i 1.6 PureTeck 180/225/270… Pročitaj više »

Iznogud

„Neko spomenu maksimalnu brzinu od 162 km, ja ga pogurah do 170 km/h (po kilometar satu) bez problema, taman dovoljno da izgubim vozacku dozvolu.“ Jel nam to oš reć da se sa 162 ne gubi vozačka, ko da ne znaš da svaki brzinomjer mora da laže pa je tih 170 ustvari fabricki deklariranih 162.
Ma na odmor s njim, 15 dana turske pod hitno, pa kakav je to poslodavac?!😇

moron

HB ili SW taj 308?

Iznogud

Šta je ovo sad, ti se pretvorio u iznoguda ( tj. U glas razuma🤪🤭😇), sad kad krene paljba opranih mozgova tipa : na dugačak put se ide avionom, ta dnevno ti je dildin domet dovoljan, da si malo uredan samo bi gledao app i vidio dje je prazan punjač, svaki Aldi ima svoj punjač itd. Hehehe. Kuku Lele. Čuj novi 308 pa dildo pj(h)evac (nije č).
Tako,tako stara kajlo, puna podrška sa one strane Plive alias Rajne od mene. Opleti istinom po dildama! Istinom do gola, glasi jedna sportska emisija.

Branko

Peki, svaka čast, lijep i profesionalan uradak. 🙂 Btw, nisi spomenuo programabilno grijanje i hlađenje kabine, kada je auto priključen na struju (ili je stanje baterije > 50%). Ja to često koristim, pogotovo zimi jer sjednem u zagrijan auto. Pretpostavljam da to nisi spomenuo jer nemaš punjač kod kuće, ali je svejedno zgodna opcija, koja djeluje slično kao „Webasto“.

Peki

Verovao sam da svi znaju da se vecina hibrida i elektromobila mogu programirati, kako u vezi pocetka punjenja tako i grejanja. Da, nazalost nemam mogucnost da napunim baterije kod kuce, danas vratih novi Peugeot 308 PHEV/225, nakon sto sam ga preuzeo s punim uspeo sam samo jos jednom da ih napunim za 7 dana test voznje…

Iznogud

Eto, takvih kao ti je 99% nas. Još im vazda molim te istakni cijenu struje koja se plaća na utikačima.

Branko

Da, PHEV nije baš za svakog, barem ne još… sve dok ne postane jedini izbor osim nekog BEV-a. 🙄 Ugl, za sada sam zadovoljan, uglađeniji je od Outlander-a PHEV, a veći prtjažnik mi ne treba. Kakav ti je Eclipse Cross PHEV u odnosu na Peugeot 308 Hybrid koji voziš?

moron

Nakon detaljnog gledanja fotografija enterijera moram da kažem da meni tu sve deluje veoma lepo. Uz one sitne zamerke koje je Peki pomenio. Idealno ne postoji… taman da kupite i … Fiata 🙂

Iznogud

🤭🤭🤭🤭koje je to auto bolje od Fiata?😇

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
BB

Onaj iskonski Fiat, nepokvaren savremenim razvojem: Lada 🤣😂🤣😂

Iznogud

Dragi moj Ivo, bas si Lola:-)

Iznogud

Evo me, da vam ispričan jednu istinitu priču , hehe, srkcem kafu s komsijom u salonu, sjedim u i30 i koni od 280ks, sad sam u tupsonu. Djeluje kao da si iznutra izmijenili volan i ubacili TV, ostalo je isto. Steta sto nema memorijske pjene, hehe.

Iznogud

Najbolje mi u cupri,formentor, Leon karavan al dildo košta 49k eura, a cisti formentor benzinac od 150ks nekih 38k eura,

moron

Od kada je Niva prešla na motor 1,7i i napustila dvogrli karburator, Fiatov duh kvaliteta i pouzdanosti je i u Ladama počeo polako da bledi…

BB

Ta činjenica mi uopšte ne smeta da trolam Dona, pardon… Iznoguda…😉

Iznogud

Aha, daklem, Ivo Trola Ribar :))))

Rikošet

Peki sve pet, samo mala dopuna. Prvi konkretan rezultat saradnje Mitsubishija i Renault/Nissan alijanse već postoji i to je novi Outlander 2022, koji „leži“ na Nissanovoj CMF-CD platformi – namjenski projektovana za hibridna i električna vozila… https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Outlander (četvrta najnovija generacija je u pitanju…) S vana je to dizajnerski originalan model, ali unutra je preuzeo mnoge komponente (multimedija, klima…) i dijelove od novog Nissan Qashqaija… Pogonski je ostao Mitsubishi sa kombinacijom 2.5 benzinca i elektromotora… Done da te obradujem u Eclipse Cross modelu ima i malo Fiata, istina naturalizovanog, ali ipak ima. Naime GS Plaformu (u upotrebi je od 2006. godine)… Pročitaj više »

Branko

Rikošet, samo malecka ispravka: Outlander PHEV MY22 još uvijek nije na tržištu, ali će biti uskoro za tržišta sa desnim volanom. Motor nije 2.5 (kao benznac CVT za USA) nego 2.4 Otto Atkinson, sličan kao u mom Eclipse Cross-u PHEV, ali sa 99 kW umjesto 72 kW. I ne dijeli komponente sa Quashqai-jem, nego sa X-Trail-om MY22, ali sad već malo pretjerujem. 😜

Rikošet

U USA se već prodaje i to baš s ovim 2.5 motorom… Tako je zvanično deklarisan, a i zapremina motora od 2.488 ccm je bliža 2.5 nego 2.4 pa nisam siguran na šta si mislio, da li će Evropska verzija imati 2.4 ili? Kod Amerikanaca je sigurno 2.5: https://www.youtube.com/watch?v=D8GR57Me4hw Startna cijena je 26.095 dolara… https://www.mitsubishicars.com/outlander/2022#models Za preuzimanje tehnologije si u pravu X-Trail je Nissanov prvenac i „stariji“ od Qashqaija, ali ga neće biti u Evropi, pa zato nisam povlačio paralelu sa njim… Osim toga sva tri automobila koriste isti enterijer, na to sam mislio pod komponentama… što je samo primjer… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Branko

Rikošet, napisah da benzinac CVT za USA ima 2,5 motor, ne sporim to. Ali novi PHEV dolazi tek za godinu dana na USA tržište. Imat će drugi motor, 2.360 ccm Otto-Atkinson sa 99 kW (135 KS) kao i MY20, ali prilagođen na EURO 6d full. Baterija je većeg kapaciteta (20 kWh) i izlazne snage (oko 170 kW), a i oba elektromotora (naprijed i nazad) su dosta jača. U booster modu se očekuje preko 235 kW sinergijske snage. 🙂

Rikošet

Ma sad razumijem 🙂 PHEV će imati 2.4. Nisam te uopšte shvatio da će imati i običnu benzinsku verziju, mislio sam da je ovaj „američki“ PHEV…

Iznogud

Je li?E, ovo mi je novo. Sad tek vidim odmah da je Eclipse dobar, sta dobar, odlican! Japanci kad prave 🙂
(ovo me podsjeca na Radosava i cacu mu kad su ono govorili oko njemackog jezika, da je tezak, )https://www.youtube.com/watch?v=eouwd-B8z8Y

Iznogud

Pogledah sad i slike, vidim od 8 do 9.6l prosjecno. Kako nema onih na komentarima da ustvrde da Rajkovic nije naucio da vozi dildu, evo ne znam.
3 litre tojota dildo, rekose ona dva druga, toliko trosi a proizvodi jos bar 8.
E moj, Rajkovicu, crni ticu 😀