1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Focus ST SW – Kada porastem biću RS
Ford Focus ST SW – Kada porastem biću RS
43

Ford Focus ST SW – Kada porastem biću RS

3.95K
43
Podelite sa prijateljima:

Ford Focus ST jedini je sportista ove marke u C segmentu pokretan dizel motorom. Pored dizela ponuđen je i znatno snažniji benzinski blok 2.3, nažalost totalno nekonkurentan usled ogromnih eko taksi .

Ford Focus ST 2.3 (na fotografijama gore)

Dizeli kod sportskih automobila nisu nikakva novost, i ranije smo ih mogli sretati kod pojedinih modela kao što su Golf 6 GTD (2.0 TDI 170 ks), Octavia 3 RS TDI/184 ks i Megane RS dCi od 175 ks. Glasova za i protiv uvek je bilo, lično nemama ništa protiv njih, posebno kada putni računar pokaže više nego prihvatljivu potrošnju, uz nizak nivo štetnih izduvnih gasova, koji poštedi kupce ogromnih eko taksi. Verovali ili ne, za benzinski ST 2.3/280 ks, ova iznosi 12.500 evra, dok kod Mustanga GT V8 ide i do 20.000 evra (maksimalna suma).

Kod voženog ST 2.0 EcoBlue iznosi samo 400 evra, te možda iz tog ugla i treba gledati na izvesnu renesansu sportskih dizela, kao u slučaju Audija S6/S7 i S4/S5 V6 TDI, agregat koji razvija i do 347 ks. Fosus ST 2.0 EcoBlue ima dakle posve legitimno pravo na egzistenciju, posebno jer je predviđen i uz karavan verziju, osetno prostraniju i praktičniju od hedžbeka. Ukoliko je njegova popularnost u Francuskoj, gde je objavljena test vožnja još i diskutabilna (SW predstavlja samo 10 % prodaje Focusa), to nije slučaj s druge strane reke Rajne, gde performantni dizel karavani imaju odličnu prođu.

Po pitanju stila treba reči da SW deluje dovoljno atraktivno i moderno, pojedini čak smatraju da je privlačniji od hedžbeka. Pozabavimo se zato dizajnom, za mnoge važnijim od tričavih platformi i kojekakve opreme, koju često ni ne upotrebljavamo… E, na ovom polju Focus nema na čemu pozavideti najuspešnijim primercima u segmentu, posebno ukoliko ste ga videli uživo! Rekao bih da na fotografijama ne deluje toliko privlačno kao u prirodi, no i to umnogome zavisi o kojem se Focusu radi, jer nema više „običnog“ Focusa, od sada ih distanciramo po nazivima ST, ST-Line, Active, Vignale i Titanium, odnosno nekoliko nižih paketa, kao što su Trend i Trend Edition.

Ne, ne radi se samo o završnim nivoima, svi navedeni imaju određene estetske specifičnosti i prepoznatljivi su već na prvi pogled. Kod Titaniuma je recimo prednja maska hromirana, možemo reči da ovaj predstavlja standardnu verziju s kojom ćemo se verovatno najčešće sresti na ulici. Kod ST i ST-Linea ista je od crne plastike, u obliku saća, s izmenjenim donjim spojlerom i svetlima za maglu. Vignale, kao i kod ostalih modela kuće, „puca“ na luksuz, dok Active koketira s krosoverima. Setite se, ovaj naziv sada nose još Ka+ i Fiesta, a distanciraju se, kao i Focus, povišenim odstojanjem od tla i plastičnim zaštitama na lukovima točkova.

U zavisnosti od oka posmatrača mogu se pronaći izvesne sličnosti s pojedinim konkurentima (jednom mom internet drugaru snažno podseća na Hyundai i30), u svakom slučaju ST deluje znatno ubedljivije od ostalih verzija, zahvaljujući sportskim detaljima. Pažnja, nema tu ništa „vulgarno“ i neuskusno, od standardnog karavana distancira se time što je karoserija 10 milimetara bliža tlu, diskretnim aerodinamičnm poboljšanjima, aluminijumskim naplacima od 19 cola kroz koje proviruju atraktivna crvene kočne čeljusti, duplim završetkom izduvne cevi i značkama ST. Dakle više-manje kao ST-Line, veliki spojleri i ostali indiskretni sportski atributi rezervisani su za snažniji RS, koji razvija najmanje 350 ks.

Nežni grubijan

Ovako, voženi 2.0 dizel ne naziva se više TDCI već EcoBlue, po ugledu na manji 1.5 Ecoblue. Time je odmah jasno stavljeno na znaje da je Ford, po ugledu na ostale proizvođače,  posegnuo za „eliksirom mladosti“, odnosno famoznom tečnošću  AdBlue, uz izvesna poboljšanja samog agregata. Navedimo samo smanjenje ukupne mase, kao i unutrašnjeg trenja, novi turbo i sistem nazvan „mirror-image porting“, koji favorizuje punjenje cilindara. Podrazumeva se da prolazi poslednje Euro6 norme, uz znatno niži nivo azotnih oksida.

Za rezultat imamo blok koji razvija 190 ks, uz maksimalni obrtni moment od 400 Nm, koji isporučuje između 2.000 i 3.000 o/min. Više nego li dovoljno za veoma temperamentnu, ukoliko ne i sportsku vožnju, bez ikakve potrebe da se navlači u visoke obrtaje. To što crveno polje na obrtomeru počinje od 5.000 obrtaja, posve je nevažno, maksimalnu snagu razvija uz skromnih 3.500 o/min. Sve je dakle u obrtnom momentu, zahvaljujući kojem motor pokazuje veliku elastičnost. Već s 1.500 obrtaja ima na raspolaganju odličnih 360 Nm, čime se izbegava često posezanje za aluminijumskom ručicom menjača. Tim bolje, jer iako precizna, zahteva „mušku ruku“, po ugledu na „mušku nogu“, za pedalu kvačila.

Želim da kažem kako su komande tvrde, kao i čitavo vozilo, što i priliči jednom polivalentnom sportisti. Tek da se zna, na njemu je poradilo posebno odeljenje proizvođača, nazvano „Ford Perfomances“, pored agregata posebna pažnja posvećena je ogibljenju i kočnicama. Iako benzinski 2.3 ST poseduje aktivno ogibljenje, ovde su amortizeri posve klasični, naravno osetno kraći i tvrđi! To ne znači da je ST nepodnošljivo neudoban, daleko bilo, jednostavno ogibljenje je takvo kakvo mora da bude, ne bi li se obezbedila neophodna bezbednost i performanse.

Uparen s ekstremno performantnim pneumaticima Mihelin Pilot Sport 4S, dimenzija 235/35 R19, ovaj Focus u potpunosti oprvdava ST reputaciju. Prvi dan test vožnje proveli smo po krivudavim regionalnim putevima, koji su nas uglavnom kroz šumu doveli do predivnog srednjovekovnog zamka Pierrefond, na stotinak kilometara od Pariza. Varljivi kraj februara „počastio“ nas je kako sunčanim razdobljima tako i pljuskovima s par santimetara leda na putu (grad), no uprkos svemu, naš Focus nije se dao „destabilizovati“. Eh, gde bi mu bio kraj da je asfalt bio suv i ne toliko hladan…

Jedino što sreću kvari je zvuk agregata, ništa od „zdravog“ i punokrvnog kakav proizvodi benzinski ST, koji provozah par krugova oko predstavništva Forda. Ovde smo „osuđeni“ na klasično brektanje dizela, u kombinaciji s nekakvim veštačkim „brundanjem“, koje dolazi iz B&O (Bang&Olufsen) zvučnika. Uzgred rečeno, kvalitet Hi-Fi sistema i snaga koji razvija (675 W), impresionira. Nivo te nazovimo sportske buke još je više pojačan u režimu Sport, koji se začas izabere pritiskom na taster s desne strane upravljača.

Ukupno su predviđena četiri programa; za klizav put, normal, sport i pista, kada se automatski isključe elektronska pomagala, kao što je ESP. Performanse motora time su tek za nijansu bolje, uz još slabiju električnu asistenciju upravljača. No ukoliko ste zaboravili da ga vratite u standardni program, prilikom parkiranja bićete na muci da se parkirate, upravljač je težak „k’o Trepča“. Kao što rekoh, ovo nije automobil za nejake ženske ručice…

Par reči i o kočnicama, savršeno adaptiranim da brzo i sigurno zaustave ovaj i do 2 tone težak projektil (prazan 1.585 kilograma). Napred i pozadi su ventilirajući diskovi, prednji dimenzija 330 milimetara (dva kočna cilindra), a pozadi 302 milimetara (jedan kočni cilindar). U Fordu tvrde da su četiri puta izdržljivije od prethodnog Focusa ST.

Zadovoljstvo je nedeljivo

Drugi deo testa obavio sam sam, kako to i najviše volim… Nema bespotrebnog čavrljanja sa saputnikom ili saputnicima, ustupanja upravljača, razgledanja prirode ni slušanja muzike, sve je podređeno vožnji. Uzevši u obzir da smo se dovoljno prodrmali po „nacionalima“, posvećujem se vožnji na auto-putu, kako i priliči jednom „Ameru“ s nemačkim genima. Ovo je  teren na kojem se savršeno oseća i ponaša, Focus ST karavan prava je „sprava“ za duga krstarenja. Osim u fazi ubrzanja, kada se motor javlja spomenutim grlatim zvukom, stiša se na jedan veoma prihvatljiv nivo.

Da bi se zavrteo na 2.500 obrtaja, mora se pogurati na 150-160 km/h, no čak ni tada prosečna potrošnja ne prelazi 7 litara. Uglavljen u fantastična Recaro sedišta, sa svim mogućim električnim podešavanjima, ne osećam kilometre, još manje snažne bočne udare vetra. Ovaj Focus je kao na šinama, jedino se prelaskom na lošiji sloj asfalta može čuti povišena buka od niskoprofilnih „valjaka“. Pozicija za upravljačem mi savršeno odgovara, uostalom ovaj je isto tako sportski „mesnat“ i podrezan odozdo. Nažalost, tu se negde završava nabrajanje različitosti, sve ostalo u kabini je kao i kod standardnog Focusa SW.

S ovim smo se imali priliku družiti sredinom prošle godine, jedino što se tada radilo o kvazi „off road“ varijanti, nazvanoj Active. Ponovimo zato da dizajn komandne table nema ništa ekstravagantno, već na prvi pogled jasno je da je inspirisana onom kod Fieste. Ukratko, sve je strogo i funkcionalno, s izvesnim napretkom po pitanju kvaliteta materijala, iako se i dalje može pronaći plastika na nivou jedne Dacije Sandero.

Najupečatljiviji je veliki ekran info-zabavnog sistema (8 inča), pregledan i jednostavan za upotrebu. Instrument tabla je isto tako klasične koncepcije, no voženi Focus poseduje i „Head up“ displej, u vidu providne plastične pločice. Dugmića na komandnoj tabli sada je znatno manje (normalno, brojne funkcije prolaze preko ekrana), no i dalje ih ima podosta, posebno na upravljaču. Nužno zlo jer četvrta generacija Focusa, između ostalog, poseduje „inteligentan“ regulator brzine, koji, u saradnji s još jednim drugim, dozvoljava poluautonomnu vožnju.

Još samo par reči u vezi s praktičnim detaljima, u vrata i pregradak za rukavice staje flaša od 1,5 litara, dok se džepovi mogu isprazniti (ključevi, telefon, cigarete, novčanik…), u nekoliko praktičnih udubljenja za limenke i u dno komandne table, gde je ujedno beskontaktni punjač za mobilni telefon. Kao i ostali modela Forda, i ovaj poseduje zgodne zaštitne plastike na vratima, koje po otvaranju iskoče iz unutrašnjosti. Naš Focus opciono poseduje i veliki stakleni panoramski krov, čiji se prednji deo otvara električnom komandom.

Po pitanju unutrašnjeg prostora može se reči da je ubedljivo iznad proseka u segmentu, posebno kada se radi o karavanu. S bezmalo 4,7 metara ovaj je duži od hedžbeka za tridesetak santimetara, što se ne ogleda toliko u prostoru za kolena (ovaj je isti kod obe karoserije i više nego izdašan), koliko za glave putnika i pre svega njihov prtljag. Umesto skromnih 375 dm3, karavan ima preko 600 dm3, odnosno oko 1.700 dm kada se obore zadnji nasloni. O opremi, kako onoj zaduženoj za udobnost tako i sigurnosnim sistemima, ne vredi trošiti reči, ST spada u najviši završni nivo, što znači da je bezmalo sve u serijskoj postavci.

Rezime

Sve u svemu Focus ST dizel ima svrhe, posebno kada se radi o karavanu! Performantan, siguran, atraktivan i prostran, ujedno je znatno ekonomičniji i jeftiniji od benzinske verzije, pod uslovom da se uračuna spomenutih 12.500 evra „malusa“ prilikom kupovine.

Hedžbek i SW prodaju se u Francuskoj po istoj ceni od nekih 35.000 evra (u Srbiji ST nije ponuđen, najsnažniji je ST-Line 1.5 Ecoboost/182 i 2.0 Ecoblue/150), bez obzira o kojem se agregatu i karoseriji radilo. No dizel je ekonomičniji, raspon potrošnje kreće se između 6 i 10 litara (grad), tako da smo test vožnju završili s korektnih 7,4 litra u proseku. Na taj način, uspeo se iskupiti slabijim perfomansama, kao i odsustvom aktivnog ogibljenja i nekoliko elektronskih sistema, tipa „Launch control“ (poboljšava start iz mesta).

Globalno uzevši dopao mi se ovaj Ford, no ukoliko bih poželeo kupiti jedan Focus SW pre bih se opredelio za gore navedeni Active. Njegov isto tako dvolitarski Ecoblue 150 ks, dovoljno je perfomantan, dok za 4 santimetra veće odstojanje od tla (u poređenju s ST) i raznorazne plastične zaštite omogućuju bezbrižno „pentranje“ po trotoarima i izlete u prirodu. Glasno razmišljam, izem ti automobil ukoliko prilikom parkiranja moram tri puta izaći iz njega kako bih proverio hoće li naplaci očešati ivičnjak i oštetiti se, odnosno da li ću ogrebati podvozje. Već prvog dana „nosom“ sam se navukao na isti, iako nije bio viši od desetak santimetara. Muka je to voziti svaki dan po gradu, čime se jednim delom objašnjava popularnost koju su stekli nebrojeni SUV/krosoveri.

Tekst i fotografije: Perica Rajković   

Uredio: Pavle Barta

Ford Focus ST SW TDCI 2.0 Ecoblue

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.690 x 1.850 x 1.500 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 605-1.653 l
Masa praznog vozila: 1.585 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbodizel
Radna zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 190 ks pri 3,500 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm između 2.000 i 3.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/35 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,7
Maks. brzina: 220

Potrošnja i emisija

Gorivo: Evro dizel
Zapremina rezervoara: 47 l s dizel motorom (52 l uz benzinski)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6 /7,4 l
Emisija CO2: 125 g/km

Cena

U FR 35.000 evra

Dobre strane:

Diskretno sportski „look“, prednja sedišta, vozna dinamika, kočnice, sačuvana udobnost, unutrašnji prostor, zapremina prtljažnika

Loše strane:

Zvuk motora, perfomanse dizela osetno lošije od benzinskog 2.3 ST, težina, kvalitet pojedine plastike
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 7 Ukupno 7
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8,25
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,5
Efikasnost:7,5
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,88

(3946)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

43 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prava zver. Prelep je. Posebno u ovoj Ruby Red boji.
Slаžem se sa Pekijem da bi „bio dovoljan“ čak i „običan“ proterenski karavan Active 2,0 dizel sa 150 ks za „svega“ € 27,890 🙂
U prevodu, serijski halogenac, sa manuelnom klimom, bez AEB-a, ACC-a i bez još dosta toga …

don

Da li radi ovo? Ili je problem samo na chrome. očito radi …pa onda evo komentar od juče: Boja je odlična, i ljepši je ovako neg u plavoj. Peki, sve pohvale za test, jedino kad sjednem u njega ne izaziva onaj wow efekat, nema ono :e, ovo bih kupio. Zašto?pa zbog materijala koji nisu gospodski, neg radnički, i zbog dizajna koji nije estetski neg funkcionalan. Volan mi nikako ne sjeda,a čudi me da, sad kad su i u fokusa napokon uveli DNA prekidač, asistencija kod eco moda nije izraženija. Ono što je i prije smaralo vozača , bila je tvrdoća… Pročitaj više »

don

Update :45000€ traze, a posebna ponuda 39900 takav crveni sa 280 ks iz 2.3l motora,235/35r19 gumice.active 125ks,1.0 motoric,31000€ na ponudi za 26200€.. skup za kupiti čak i na posebnoj ponudi za izloženi primjerak. Čak i kuga mu postaje ozbiljna prijetnja, nada na ulicama ima puno fokusa, lizing je relativno jeftin , 280€ za startnog fokusa , 330€ za novu kugu sa 150 KS.

TNT

Draga redakcijo,

Posle uvedenih promena, teško je / nemoguće slati komentare preko Chrome pregledača – barem sa iOS uređaja.

PS Peki, izvini što komentar nije o (kao i uvek) izvanrednom testu, nego je o tehničkim problemima sajta…

don

E, nisam jedini kojem Chrome ne radi? Uzmi FF, tu radi.

TNT

Da smo samo nas dvojica, zabrinuo bih se, ali dobro, tu je i xtrimi😀.

Radi i Safari.

xtrimi

Stvarno radi na FF a na Chrome ne. Inače automobil je lep ai nekako ford posle prve generacije ne zna da napravi WOW enterijer. Prva genercija je kao celo pakovanje bia WoW, sve posle toga su ok. Ima tu dosta unutra prostora i dobro se voze I lepi su automobili ali nekako mnogo smireni. Sada kako Ford prelaz na SUV da proizvodi ne verujem da će Focus imati dostojnog nasednika. Inače kod nas ponuda za običan Focus Trend edition 1.0 100ks 16290e 5v a 1.5 dci 95 ks 4 vrata Trend edition + winter pack + kamera+ senzori napred i… Pročitaj više »

don

Te cijene su mila majka, pogledaj ove koje sam ja dao, za sjest i plakat .

moron

Meni je karavanski Titanium Bussines nudjen, zavisno od motora (TDCI 120, EcoBoost 125 ili Ecoboost 150, sve sa 6MT) za oko 25-26,5k. Sa TDCI 150 je išao oko +3.000 u odnosu na tih 26,5k. Pri čemu to uopšte nisu bile neke besne opcije (npr. jeftiniji LED forovi, ne skuplji, sa manje opcionih sistema aktivne bezbednosti (koje danas svaki Japanac nudi serijski i to maksimalno) …). Oni „besniji“ primerci mogu da se vide kod nas u salonu, poput HB Vignale 1,5 150 za 30k ili HB ST Line sa istim motorom za 24,5. I to sve primerci iz 2019. Focus nesporno… Pročitaj više »

don

Kod golfa bi za tu cijenu dobio mjenjač iz paketa dodatne opreme. Sta os, ipak bi vozio vw, san snova svakog srbina . I to petobrzinski, drug moj,eee.

moron

Ali, vidiš, ne mora da znači da u DE sve košta više nego li u SRB.
Eto, recimo, bazni CRV hibrid ( Elegance, sa 2WD ), u tom istom paketu opreme, u DE ima nižu cenu za 3.000 nego u SRB 🙂

don

Os da kažeš da imaš para?:-) neg, Jel ovo Peki zvani Korona (inače virus sarsa a ne gripe) krenuo iz Francuske put Srbije ? Veselo će se provesti, stavice ga i u karantenu….nije ni kod mene ništa bolje.

moron

Ne, nisam mislio „to“ da kažem, već samo da može i u Srbiji da bude skuplje nego li u DE. To bih pripisao nečijoj alavosti 🙂

Don

En, on se brine za cijene u Njemačkoj a ja za Pekija, koji ga klinac natjera da putuje.
Daleko mi je salon Honde da odem u njega i da vidim cijene. Jednu školu kraj mene su zatvorili radi virusa sarsa.

xtrimi

Pazi možda su i cene majka mila , ali Mazda 3 plus je kod nas 22000e – isto dobio ponudu 2.0 122ks
i ima brdo sistema pa i famozno grejanje brisača.
Ovi niš od toga. ok možda je focus noviji model od mazde . Ne znam nisam pametan.
ispada da ispod 20k e ne možeš upiti vozilo c klase za neku ok vožnju.

moron

Bio je u u BG u salonu prošle godine mesecima karavan TDCI 95 u sličnoj opremi toj koju pominješ ( Trend edition + winter pack + kamera+ senzori napred i pozadi + dvozonska klima + tempomat ). Niko ga nije hteo dugo, pa ni nakon što su ga bili „ponizili“ na oko 18,5 k. Barem 6 eseci je čamio u salonu. Na oko je on „ok“, čak je, primera radi, vizuelno izgled/tekstura plastičnih obloga vrata (u gornjem delu, u zoni laktova) isti kao i kod Titanium Bussines-a, sa tom razlikom što je to kod Titaniuma sve izuzetno mekano, dok je… Pročitaj više »

TNT

Uz rizik da ispadnem glup u društvu, moram da postavim pitanje – zar nije Astra karavan još veća? Dva puta u životu sam seo u Focus, jednom malo vozio Astru – nemam pojma kako stoje stvari, ali ona mi je delovala ogromno.

A za diskusiju o „sportistima“ u ovoj klasi – opet svi zaboravljaju da postoji i 308 GTi… nije ni Pekijev test mnogo pomogao.

moron

Svako od nas ima neki svoj način merenja ponude prostora u vozilu. Pretpostavljam, svako ga meri svojim telom. Mereno mojim telom, focus karavan na zadnjoj klupi ima više prostora za noge od astre karavan ( astra karavan nema uvećan Wb u odnosu na HB, dok focus karavan ima ), dok im je ponuda prostora za glave pozadi ista – i iznad proseka je. Po meni, dva karavana C segmenta sa najvećom korisnom visinom pozadi su focus i astra. Što se tiče gepeka, na oko je očito veći kod focusa karavana, nego li kod astre karavan.I, ako bih gledao samo smeštajne… Pročitaj više »

D_C

Moron, ti si ekspert za ove stvari pa mi molim te reci. Na osnovu nekih dimenzija koje se mogu sakupiti (prilozene dole) Megane bi trebalo da je slicnih dimenzija. Imajuci u vidu da mu je gepek nesto kraci, a medjuosovinsko rastojanje vece, mogao bi se izvuci zakljucak da je slicnih dimenzija u putnickom prostoru ako ne i bolji, a on ima reputaciju ‘skucenog’ vozila. Koliko je to tacno na osnovu tvojih zapazanja posto su mere koje proizvodjaci daju samo jedan deo price? Ili skucenost vazi samo za hatchback koji ima krace medjuosovinsko rastojanje? Focus 4668x1825x1469 medjuosovinsko rastojanje: 2700 prtljaznik litara:… Pročitaj više »

moron

D.C. Na osnovu moga tela kao meni poznatog merila, ja kažem da su ( MENI ) kao karavani na zadnjoj klupi tesni i 308 mk2 i megan. I to 308 SW mi je pozadi tesan „samo“ za glavu, dok mi je megan SW pozadi tesan i za glavu, a i za moja stopala (ne i za kolena), obuća mi je 45-46 (osim ako bi se sedište vozača malo podiglo). A isti problem kao kod 308SW na zadnjoj klupi imam i kod corolle karavan. Nema mesta za moju glavu (za kolena i stopala koliko hoćeš). Ali, jednako tako, znam da jedan… Pročitaj više »

Don

Ceed je uvijek davao najviše mjesta , ford se od ovih najbolje vozio, tako da ne znam čemu gledati astru. Ovaj karavan pruža dovoljno prostora za noge i u st izdanju do nekih 1.90 pod uvjetom da ne udaras glavom , jer gornja granica je 1.84. sad sve ovisi o moronskoj gradnji, neko paše u te dimenzije neko ne, kao vozač nećeš imati problema (osim možda da dosegnes do komandi). Kako bilo, meni lično prednja sjedala u st(koji ima i drugačiju ručicu ručnog mjenjača od ostalih fokusa) nisu po volji, zadnja su mekana i ne rade problem. Imam dovoljno mjesta… Pročitaj više »

moron

Don Brate mili, pa, znaš li ti koliko bi koštao takav focus, koji bi se opcioni opremio svim tim aktivnim bezbednosnim sistemima? Koštao bi „kao svetoga Petra kajgana“ 🙂 Pa ja „met’o“ samo AEB, ACC i Line Assitant i cena otišla u nebesa. Ništa „Blind Spot Detect“ ili to što pominješ za vožnju u rikverc, ono upozorenje na unakrsni saobraćaj, ni još dosta toga… A nisam znao da biciklisti tako dobro mogu da zarade u DE … Mene ovde na bajsu gaze kao poslednju džukelu avlijanera i ni žutu banku još nisam video … Eh, šta ti je ta razvijena… Pročitaj više »

D_C

Kod nas u CH vazi nepisano pravilo da si u saobracaju kao vozac automobila na poslednjem mestu. Prvo mora da mislis na pesake: ukoliko se samo priblizi pesackom prelazu staj jer najcesce sa trotoara izlaze na pesacki bez gledanja. Cesto je problem jer nekada auto ne mozes da zaustavis toliko brzo. Potom imas bicikliste, pa gradski prevoz (tramvaje i autobuse, od kojih ovi potonji imaju tendenciju da samo izbace desni zmigavac i krecu sa stajalista a ti ako si se nasao pored – snalazi se). Pa onda dolaze na red oni jaci od tebe, odn kamioni pa si tek potom… Pročitaj više »

don

Tačno tako,. A moraću si nabaviti jednu, nikad se ne zna

D_C

Mogu da preporucim Xiaomi 70mai ukoliko trazis neku malu da ne smeta. Ne snima zvuk u putnickom prostoru i ne belezi brzinu kretanja. Meni su sva tri faktora bila vazna.

TNT

Don, ja spomenuh Astru. Da se ne ponavljam kako o ovoj klasi nemam pojma, al volim da komentarišem, kako je to lepo rekao neko; jedino što znam je trenutna cena za Astru ispod 13.000 € – mislim da je to ona prethodna generacija, ali bez obzira u kontekstu cena koje si spomenuo za novog Fokusa, mislim da bi Astri svašta oprostio.

moron

Vidi ovu FL astricu karavan dizel za početnih 21k. Jeste da je 3 cilindra (pominjem to zbog onih koji stalno pomenu priču o konju sa 3 noge), ali, ova astra je (meni) „bomba“. Lepa, komforna i veoma bogata opremom.
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15772518/opel-astra-k

don

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=279620314&utm_source=sharedAd&utm_medium=android

Dieses Angebot habe ich bei mobile.de gefunden:

Renault Talisman 1.6dCi 130 Energy Nav|Sitzhzg|ParkPilot
Erstzulassung: 11/2017
Kilometerstand: 49.403 km
Kraftstoffart: Diesel
Leistung: 96 kW (131 PS)

Preis: 13.440 €
Eto ti boljeg od astre, a jeftinijeg.uh, zaboravih, od 20.2. spala mu cijena danas za 800eura

don

Ja joj ne mogu oprostiti puno toga. Nikako se ne nalazim u njoj, nije mi ju lijepo voziti,a ne može se bas porediti sa novim fokusom, ne može ni sa starim. Najbolji odabir materijala ima mazda ali ona nema karavana. Fokusa ovdje ima ko pljeve, astre nesto manje se vidi, čak djulijetu vidim češće na cesti. Lično mi od karavana iz ovog segmenta nema boljeg od focusa i ceeda. Sjećam se na prezentaciji nove astre na sajmu, ultra loša kvaliteta izrade, dijelovi ispadali, ljudi se zgražali, čak sam i slikao to. Evo i jedne priče od neki dan , za… Pročitaj više »

Bungi

Koji god proizvođač izbaci dizela 2.0 u sportskom izdanju pa čak i onaj sa najsportskijim vješanjem-Ford, opet to nije to.Zbog same prirode dizel motora,velikog bloka i težine motora,dubokog kartera, previše težine biva spakovano na prednju osovinu koja se u vožnji itekako osjeti.Sportska varijanta po meni podrazumijeva neki benzinac 1.6 biturbo.Imaš sportki GT auto samo što on troši naftu.???Babe i žabe ne idu zajedno.

D_C

Kao ‘GT’ karavan, imam osecaj da je Ford omanuo. 2.3 sa 280 konja je malo previse za ST varijantu, pre je za hard-core RS, a dizel od 2.0 sa 4 cilindra po definiciji ne moze da bude sportak, da zanemarimo to sto se danas na njih gleda najblaze receno podozrivo. 2.0scti ecoboost sa 200-240ks bi bio prava mera. Mislim da je Renault sve ukupno uradio bolji domaci zadatak sa Megane GT i 1.6 benzincom od oko 200ks koji bi subjektivno gledano meni bio drazi izbor, pogotovo u ovom periodu dok VW podmladjuje svoje predstavnike u klasi, pre svega mislim na… Pročitaj više »

Bungi

U potpunosti se slažem sa tobom kao i sa Pekijem. 2.3 je previše kubikaže i težine na prednjoj osovini. Ipak, lijeka ima a zovu se tjuneri.Oni mogu 2 troklipna 1.0 ekobost motora spojiti u jedan V6 od 2.0 kubika. Takav motor može se postaviti uzdužno po sredini prednje osovine, ispod njega mjenjač postavljen uzdužno povezan lancem sa motorom. Rješenje kao kod Saab-a 900.Kome ni to nije dovoljno još dva turba učiniće čudo.

Don

Il jarisa sa slik gumama

Rikošet

Aktuelni Focus je po mnogo čemu nadmašio moja očekivanja. Uočio sam tek dva ergonomska „nedostaka“ jer su mu instrument tabla i ekran multimedije prevertikalno postavljeni. Ovaj drugi je više u problemu, jer se po njemu dodiruje prstima i da je samo malo nagnut ka nazad i malo zakošen ka vozaču bio bi u idealnoj poziciji… Focus je kada se sve sagleda generalno jedan od najpodcjenjenih modela u klasi. Nisam našao neki objektivan razlog zašto je to tako, ali nisam ga ni vozio godinama i održavao da bih mogao dati neku relevantnu ocjenu… Uživo, u vožnji i kao kompletan automobil ostavio… Pročitaj više »

Don

U mene 2.2 dizel pa ne kukama radi zapremine velike … To što su svugdje okolo turbo motori sa 1.5 ili 1.6 pa nam sve preko 2.0 sad najednom postalo abnormalno, drugi je par rukava. Porez ionako definira co2, mada deru i po kubikaži,ali opet imaju porezne klase auta pa su njemačka auta manje oporezovana od ostalih , tako da nemam problema ,249 eura poreza, osim ako ne dignu cijene uskoro. Uglavnom, vozenii fokus nema tih problema, lično mi performanse nisu jasne. I u pravu si glede instrumenata, lično moram pa digne volan do maksimuma da bih vidio podatke. I… Pročitaj više »

D_C

Kod mene 3.0 dizel a porez po kilazi ali ne shvatam kako nas status ima veze sa pricom. Generalno je trend zadnjih desetak godina smanjivanje kubikaze pa tako skoro ni jedan relevantan auto C segmenta, a ni D segmenta danas vise nema motor veci od 2000 kubika. Naravno tzv premijum ne racunam a za Mazdu i Toyotu moze da se kaze da su nesto specificno. VW grupa je do skoro imala preko 3000 kubika u C segmentu i W8 od preko 4 litre u Passatu. Danas kao sto rekoh nista preko 2000. Opel je do skoro imao 2.8V6 turbo u… Pročitaj više »

D_C

‘Focus je kada se sve sagleda generalno jedan od najpodcjenjenih modela u klasi’ – mislis li kod nas ili uopste? Mislim da je u mnogim zemljama Evrope puno ‘interesantniji’ nego li primera radi Astra, koja se pre svega gleda kao auto za firme i rent-a-car. Posto u porodici imamo jedan Mk3 i vozim ga s vremena na vreme, mozda mogu da ostavim neke utiske. U pitanju je SW (karavan) 2.0 TDCi Titanium PowerShift iz 2013. Kupljen sa ispod 5000, sada ima oko 90000km. Auto je sve vreme redovno odrzavan po propisu proizvodjaca i u ovlascenom servisu. Cena odrzavanja je unutar… Pročitaj više »

Sebastian L.

Ovoliko komentara do sada a niko da primeti najbitniju stvar vezanu za ovaj test:
– Peki više ne testira pregrade u prednjim vratima flašom od litar i po nego lančugom za vezivanje volana! :)))))
A i greška u tehničkim podacima vozila – mislim da testirani dizela nije A8 nego M6?
I p.s: dajte rešite problem komentara i chromea …

don

Replika ! Sramota je takvu stvarčicu nazivati lančinom, jer da tek vidiš šta on nosi oko vrata!! :-)))

moron

Izgleda da je fordov Ecoboost već došao na zao glas. Barem prema oceni „stručne javnosti“:

„Premda je hvaljeni 3-cilindarski turbobenzinac 1.0 EcoBoost, koji je do sada osvojio 11 europskih i svjetskih nagrada, ipak se nemojte zaletjeti. Jest, izvrstan je, ali bilo je slučajeva pucanja glave između trećeg i četvrtog cilindra, što je posljedica lokalnog toplinskog preopterećenja, zbog smještaja turbopunjača tik uz glavu…“

don

Ono na šta se masa usmjerava, znaj da je pogrešno.
Moron, izgleda da ćeš u izolaciji pročitat sve tekstove!

moron

Pa, Dr Marušić me „usmerava“ na četvrti cilindar trocilindričnog motora 🙂

Tikola Nesla

Imal test focusa od 120 dizel konja, isti ovaj model, karavan?