1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Captur 2 1.5 BluedCi – Ekonomičan luksuz
Renault Captur 2 1.5 BluedCi – Ekonomičan luksuz
48

Renault Captur 2 1.5 BluedCi – Ekonomičan luksuz

8.99K
48
Podelite sa prijateljima:

Opravdano ili ne, Renault ne odustaje od dizel agregata, čak i kada su ovi namenjeni vozilima u nižim segmentima. Upravo zbog toga, nakon prvog susreta s novim Capturom 1.3 TCe/130, na test vožnju  došao je Captur 1.5 BluedCi, u snažnijoj verziji od 115 ks.

„Salle pollueur“ (prljavi zagađivaču), dobaci mi u prolazu jedan bicklista, nakon što sam ga pretekao i stao na crveno svetlo, kroz koje je ovaj „prozujao“ kao da ne postoji! E da, na ulicama velikih gradova vlada pravi mali rat između „zelenih“ učesnika u sabraćaju (biciklisti, kako na običnim biciklima, tako i na električnim, plus trotineti i električni skuteri) i vozača motornih vozila, posebno ukoliko su ovi za upravljačem „prljavih“ dizela. Konflikt koji se iz dana u dan produbljuje i dostiže dramitične razmere, u šta smo se mogli uveriti  tokom bezmalo dva meseca štrajka gradskog transporta, kada sam bio svedok, pa i učesnik više verbalnih i fizičkih obračuna navedenih aktera…

U istom periodu, zabeleženo je i nekoliko smrtnih slučajeva biciklista i pešaka, kao posledica nenormalne mase ljudi i vozila na ulicama, koji su u principu u podzemlju, odnosno Metrou (preko 4 miliona Parižana dnevno koristi Metro). Po meni, za sve su krive gradske vlasti Pariza, koje po svaku cenu žele proterati automobile s ulica, tretirajući vozače kao neodgovorne i nepoželjne, bez da su prethodno obezbedili infrastrukturu za dvotočkaše (čitajte biciklističke staze), odnosno poboljšali javni prevoz.

Metro, čak i kada funkcioniše, po ugledu na prigradsku železnicu, autobuse i tramvaje, skup je i nesiguran (kriminal u konstantnom porastu), što prisiljave mnoge vlasnike automobila da se njima posluže. Spomenuti štrajk samo je potvrdio kako je problem složen, kompleksan, te da za više-manje uspešnu kohabitaciju treba mnogo dobre volje i još više finansijskih sredstava. U međuvremenu vlada zakon jačeg, čak i ukoliko postoje pravne regulative, njih se malo ko pridržava. Bez obzira na zabrane na ulicama se sreću i najprljaviji dizeli (vinjete br. 4 i 5), biciklisti i ostali dvotockaši voze slalom između vozila, koristeći pritom i trotoare, dok crveno svetlo na semaforu malo ko poštuje. Odgovorno tvrdim da za 9 od 10 biciklista i vozača trotineta ne postoje saobraćajna pravila (samo za javnu upotrebu trenutno ih u Parizu ima preko 50.000), nešto su razumniji motociklisti, zbog postojanja registarske tablice i video nadzora. Nemojte me pogrešno shvatiti, svi smo mi automobilisti ujedno i pešaci, ukoliko ne i biciklisti i „motoraši“, ovaj uvod bio je samo apel na razumevanje i toleranciju, sve ređu u današnje vreme

No vratimo se našem Capturu, koji mi se po završetku jednonedeljnog testa učinio bezmalo savršenim za navedene uslove. Uz adaptaciju AdBlue aditiva, postao je relativno čist, zadržavši prednost nad benzincima u vidu znatno niže potrošnje. Osim toga, njegove kompakte spoljašnje, ali izdašne unutrašnje dimenzije, zgodne su za višenamensku upotrebu, dok je automatski menjač nezaobizan faktor lagodne vožnje. Krenimo redom…

Šampion s manama

Druga generacija Captura nosi na svojim plećima ogromnu odgovornost, posebno jer je Renault u 2019. godini zabeležio značajan pad prodaje. Naime, od 2012. pa sve do prošle godine, sada bivši Captur proizveo se u preko 1,5 miliona primeraka (drugi model po prodaji posle Clija), što ga stavlja na prvo mesto po prodaji u segmentu malih SUV/krosovera, kako u Francuskoj, tako i u Evropi.

Cilj je dakle zadržati lidersku poziciju, što je lakše reći nego izvesti, uzevši u obzir da je u igri najmanje tuce talentovanih konkurenata, kao što su Citroen C3 Aircross, Hyundai Kona, DS3 Crossback, Mazda CX-3, Kia Stonic, Fiat 500X, Toyota C-HR, Ford Puma, druga generacija Peugeota 2008 i Nissan Jukea… U tom cilju, iako je i dalje prepoznatljiv, Captur 2 značajno je izmenio fizionomiju, u poređenju s bivšim duži je za čitavih 11 santimetara (4,23 metra), dok su crte lica izraženije.

Konkurenti

Deluje agresivnije, prestižnije, uz prisustvo sada nam dobro poznatih stilskih detalja, kao što su LED dnevna svetla u obliku slova C, kako napred, tako i pozadi. Po ugledu na prethodni Captur postavljen je visoko  od tla (minimum 17 santimetara), s točkovima koji idu i do 18 cola (voženi). Ispod ulickane karoserije pronalazimo CMF-B platformu na kojoj je postavljen i Clio 5 (85% nova), a pored već postojećih agregata uskoro će biti lansirana i hibridna verzija 1.6, s spoljašnjim punjenjem. Nazvana E-Tech plug-in, kombinuje benzinski i električni motor od ukupno 160 ks, uz bateriju od 9,8 kWh. U iščekivanju da proverimo šta zna i ume, pre par meseci vozili smo benzinski 1.3 TCe/130 ks, s ručnim šestostepenim menjačem (postoji i u verziji od 155 ks), dok je ovde predstavljen 1.5 BluedCi uparen s automatskim EDC menjačem.

Prekopirani Clio

Po ugledu na Clio i kod Captura enterijer je potpuno nov, uz brojne zajedničke elemente. Mislim pre svega na centralni ekran, koji u najluksuznijoj verziji ima čitavih 9,3 inča (7 kod jeftinijih). Pored savršene rezolucije i preglednosti, zamenio je bivši R-Link multimedija sistem perfomantnijim Easy Linkom, koji je isto tako kompatibilan s Android Auto i Apple CarPlay aplikacijama. U sličnom stilu je i instrument tabla, digitalna, u voženom Capturu od čitavih 10,2 inča. Preglednost je odlična, kod drugih modela Renaulta može se personalizovati, odnosno izabrati boja i stil koji imitira klasične instrumente, s podeocima i kazaljkom.

 

Sam dizajn komandne table nema ništa ekscentrično, reklo bi se da je proizvodač dao prioritet praktičnosti nad atraktivnošću. Kod pojedinih završnih nivoa monotonija je izbegnuta upotrebom boja u unutrašnjosti, koje su usklađene s spoljašnjom farbom. Ne i u našem Capturu Initiale Paris, koji je vrhunac „luksuzne perverzije“. Sve je ovde u „BCBG“ stilu (bon chic bon genre, izraz koji se koristi u Francuskoj za nešto što je šik i sa ukusom), nema ni jedne loše note! Bela koža na sedištima sa snažnim bočnim osloncima je izuzetno kvalitetna, upravo kao i mekana, tapacirana plastika, iste boje. Pronalazimo čak i umetke od pravog drveta, uz kvalitet završne obrade i brigu za detalje koja se ne sreće svaki dan kod Renaulta.

 

 

Kao i kod CliJa, ispod centralnog ekrana smešten je niz prekidača, od kojih je jedan za takozvani „Multi Sens“, elektronski sistem koji utiče na performanse i grafiku instrument table. Upravljač je isto tako nov, savršenih dimenzija i debljine, podrazumeva se podesiv po visini i dubini. Uz podešavajući naslon za lakat, ispod kojeg je omanji boks, ergonomija je gotovo bez mana.

Poznate su nam i komande  automatskog klima uređaja, s kojima smo se po prvi put sreli kod aktuelne Dacije Duster. Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke. Ovde treba istaći da postoji razlika u formi centralne konzole, konkretno njenom donjem delu, gde je ručica automatskog menjača. Za razliku od  ručnog menjača, ova je smeštena „na balkonu“, koji je produžen ka vozaču, tako da ruka prirodno pada na nju. Drugo, dizajn je zaista orginalan i dopadljiv, pravo je zadovoljstvo imati je u šaci. U početku je pomalo zbunjujuće što nema pozicije „P“ (parking), za to je zadužen taster odmah pored.

U vezi s organizacijom unutrašnjeg prostora još par zapažanja: u pregrade na vratma staju flaše od 1,5 litara, dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Po ugledu na prethodni Captur preuzeta je i čuvena fioka ispred suvozača, retko velike zapremine. Svašta se može strpati i nju, pod uslovom da sedište nije previše pomereno ka napred, kada udara u kolena suvozača.

Pozicija za upravljačem je povišena, i kao takva savršeno „leži“ nižim i  prosečno korpulentnim osobama. S druge strane, visoki vozači, recimo iznad 1,9 metara, poželeće da spuste sedište niže; nije mi prvi put da primetim kako se u pojedinim modelima Renaulta sedišta ne mogu spusti dovoljno nisko, odnosno da je njihova amplituda podešavanja nedovoljna.

Dakle, ukoliko je za upravljačem prosečno visoka osoba (do 1,8 metara), za putnike sličnih dimenzija pozadi ostaje sasvim dovoljno prostora za kolena i glave. Kao i na prednjim sedištima i ovde pronalazimo dva USB priključka i punjač od 12 V, ali i rukohvate na plafonu (nema ih napred). Dobar prostor za kolena omogućen je pod uslovom da je klupa odgurnuta maksimalno unazad (smeštena na klizačima s hodom od 16 santimetara), kada u prtljažniku ostaje veoma dobrih 422 litra (45 litara više od prethodnog). Treba li vam još veći, od 536 litara, pogurajte klupu ka napred, ali tada se na njoj mogu smestiti samo deca nižeg uzrasta, odnosno bebe u svojim sedištima. Predviđena je i polica s dva nivoa, ukoliko se podigne i obore zadnji nasloni, dobija se potpuno ravna površina od nekih 1.275 litara.

Eliksir mladosti

I taman kad smo pomislili da je nakon bezmalo dve decenije postojanja famozni 1.5 dCi odradio svoje, Renault je prošle godine odlučio da mu produži zivot, snabdevši ga sistemom AdBlue. Šta je drugo preostalo Renaultu do da se, po ugledu na konkurente, kako strane tako i domaće, lati „sveže krvi“, odnosno trenutno jedinom efikasnom sistemu za prečišćavanje izduvnih gasova, zasnovanom na AdBlue tečnosti.

Stupanjem na snagu novih normi i pre svega izmenom pravila (nema više merenja „na stolu“, već u više-manje realnim okolnostima), nijedan od sada bivših agregata (1.5 dCi, 1.6 dCi i 2.0 dCi) nije imao šanse da se provuče bez ogromnih „malusa“ (taksi), što bi rasteralo i onako sve ređe kupce dizel agregata. Zbogom dakle usmaljenosti za haotični filter, koji je u određenom ciklusu sagorevao sakupljene čestice čađi bez asistencije katalitičkih reduktora, što je često prouzrokovalo njegovo zapušenje i obavezni odlazak u ovlašćeni servis. Na scenu, sada i kod ovog motora, stupa takozvani SCR katalizator s ubrizgivačem za AdBlue tečnost, kako kod 1.5 Blue dCi, tako i u slučaju novog 1.7 Blue dCi i 2.0 Blue dCi.

Iskorišćena je prilika da se ujedno i osveži ovaj talentovani agregat, te je tako turbo punjač od sada s promenjivom geometrijom, a snaga je sa 110 porasla na 115 ks, pri 3.750 o/min (ranije pri 4.000 o/min). Nažalost, maksimalni obrtni moment  je ostao isti, te je uz skromnih 260 Nm ovaj blok i dalje znatno inferiorniji od recimo 1.5 BlueHDi, grupacije PSA (300 Nm). Drugim rečima, bez obzira na korektne performanse nema se osećaj „šutni me u stražnjicu“, kakav pružaju motori s visokim obrtnim momentom. Sve se ovde odvija nežno, bez imalo grubosti, posebno kada je u paru sa automatskim menjačem EDC (dvostruka spojnica), s sedam prenosa. Ujedno, 1.5 BluedCi  je izuzetno kultivisan blok, retko diskretan i bez vibracija. Treba ga zaista pogurati u najviši režim rada da bi se podsetili da se i dalje radi o jednom dizelu, tako da na kraju pri velikim brzina do izražaja više dolaze šumovi od vetra i buka od kotrljanja točkova, iako i to treba relativizovati.

Globalno uzevši Capatur je dobro izolovan, s njim se zaista može udobno otisnuti na duži put. Kada kažem udobno mislim i na ogibljenje, iako je s velikim točkovima od 18 cola (voženi), prilično tvrd. Sva sreća te su gume visokoprofilne (215/55 R18 ili 205/60 R17), jednim delom uspevaju apsorbovati nepravilnosti puta.

Automatika se podrazumeva

Zbog niskih temeratura i klizavog asfalta ovoga puta nisam mogao proveriti kranje kapacitete Captura, čim sam malo brže „uleteo“ u krivinu, počeo je klizi preko „nosa“, uz haotično svetlucanje ESP sistema, koji je pokušavao da koriguje putanju. No na otvorenom putu i s porastom brzine, jasno je da u rukama imamo nadasve sigurno i moderno vozilo, „naoružano“ svim mogućim elektronskim pomagalima. Još par zapažanja u vezi s agregatom i menjačem, koji se dobro slažu u većini situacija. Jeste da je po polasku pomalo spor, odnosno da ponekad okleva, posebno ukoliko ga je sistem Stop&Star „uspavao“. Drugim rečima, nema ništa od snažnog startovanja i trkanja po paljenju zelenog svetla na semaforu.

Spomenuću jedan zanimljiv detalj: ukoliko se aktivira taster „auto“ na električnoj ručnoj kočnici, svaki put po zaustavljanju ovaj ga ukoči, tako da nema potrebe držati stopalo na kočnici niti prebaciti ručicu u nulti položaj. Kao i kod benzinskog agregata predviđena su tri programa funkcionisanja (sistem Multi Sens); Sport, Normal i Eco, no ovde se ne oseti toliko razlika u samim performansama. Uglavnom se utiče na električnu asistenciju i na menjač, koji vrši prelaze u višem, odnosno nižem režimu rada. Izborom programa Sport znaju ostati angažovani i iznad 4.000 o/min. U izvesnoj meri vozač može korigovati izbor automatskog menjača, ali samo ručicama pored upravljača (nema posebne pozicije niti komande za isključivo manuelno menjanje brzina) i u kratkom vremenskom periodu, vrlo brzo automatika se opet nametne.

Potrošnja i cene

U principu za tim i nema veće potrebe, osim što menjač u većini slučajeva beprekorno obavi posao, ovaj Captur je malo porodično vozilo, bez ikakvih sportskih ambicija. Agegat brzo pokaže svoje limite, tako da vozač posve prirodno usvoji „cool“ vožnju. Tim bolje po putnike i potrošnju, koja ostaje principijelni kvalitet ovog dizela. Ukoliko se po jačim gradskim gužvama i popne do 8 – 8,5 litara, vožnjom po otvorenom putu i auto-putu spušta se na 4,5-5 litara, pa i manje. Na jednoj deonici od pedesetak kilometara, uspeo sam ostvariti prosek od 3,6 litara, doista s „perolakim“ stopalom na gasu, poštujući ograničenja između 50 i 90 km/h. Ukupni zabeleženi prosek stabilizovao se na manje od 6 litara (tačno 5,8 lit), što je ubedljivo manje od 7,8 litara, koliko smo zabeležili kod benzinskog 1.3 TCe/130.

Ruku na srce ovaj je nešto perfomantniji i prijatniji za vožnju, no za vozače maratonce dizel se prosto nameće, bez obzira što je njegova cena osetno veća. Za isti završni nivo računajte oko 1.200 evra više, konkretno za 1.5 BluedCi/110 EDC Edition One (najviši završni nivo u Srbiji) treba 24.090 evra, dok se 1.3 TCe/130 EDC prodaje za 22.890 evra. Cene se odnose na naše tržište, pa smo tako saznali da se izborom ručnog menjača može uštedeti 1.700 eva, kao i da je je osnovna cena 14.190 (trocilindarski 1.0/100 Life).

Koliko sam mogao zapaziti, osim navedenih agregata ponuđen je još i slabiji dizel 1.5 BluedCi/95 Zen, po ceni od 17.740 evra, ne i najsnažniji 1.3 TCe/155 ks. Šta sve poseduju od opreme određeni nivoi, neću vam navoditi, još manje šta sam sve pronašao u voženom Initiale Paris. Jednom rečju sve što poseduju mnogo veći i prestižniji modeli kuće, s izuzetkom inteligentnog tempomata, koji drži zadatu distancu s vozilom ispred (konkurentski Peugeot 2008 ga poseduje).

Rezime

Šta još reći? Možda samo ponoviti zaključak s početka teksta kako mi je voženi Captur dobro „leg’o“, nekako u svemu odgovara mojim trenutnim potrebama. Uz 4,23 metra dužine, dovoljno mi je kompaktan za gradsku vožnju i parkiranje, dok s druge strane u njega mogu da potrpam celu familiju i stvari neophodne za duži odmor. Agregat mi ne „buši uši“, čist je i dozvoljava ulazak u Pariz i sve velike gradove, plus je ekstremno ekonomičan i lak za vožnju. Ne treba zaboraviti ni povišeno odstojanje od tla, te iako nije nikakav „džip“ lako se popne na visoke ivičnjake i dozvoljava vožnju po grbavim zemljanim putevima.

Svi smo bili oduševljeni rafiniranim enterijerom i fantastičnim kvalitetom hi-fi sitema Bose, no sve pada u vodu kada se pogleda cena. Za navedenih 32.000 evra (u Francuskoj) može se pronaći SUV iz višeg segmenta, snažniji i slično opremljen. S druge strane, za one s plićim džepom opravdano se može postaviti pitanje zašto ne posegnuti za jednom Daciom Duster, koja poseduje iste agregate i slične dimenzije, ali je znatno jeftinija? Poređenja radi, za najviši završni nivo Prestige 1.5 BluedCi treba tako 17.470 evra, dok za Captur 1.5 BluedCi Edition One, isto tako s ručnim šestostepenim menjačem, čak 22.390 evra. Bez obzira što je  Captur moderniji i ima nešto bogatiju opremu, opet ste uštedeli više hiljada evra, a ukoliko doplatite 1.700 evra, dobijate Duster s 4×4 pogonom, koji ovaj simpatični Renault može samo da sanja…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Renault Captur 2 1.5 BluedCi/115 Initiale Paris

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.230 x 1.800 x 1.580 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 422/536 – 1275 l
Masa praznog vozila: 1.327 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbodizel
Zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 115 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/7 (EDC)

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,0 s
Maks. brzina: 186 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara:  46 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/5,8 l/100 km
Emisija CO2: 108 g/km

Cena (testirani model)

Cena u Srbiji između 14.190 i 24.090 evra

Dobre strane:

Prepoznatljiv ali uspešan dizajn, kvalitet enterijera, diskretan i  ekonomičan agregat, ergonomija, raspoloživ unutrašnji prostor, odnos vozna dinamika /udobnost

Loše strane:

Cena, bez ručica na plafonu za prednja sedišta, off-road kapaciteti, doboši na zadnjim točkovima
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,5
Kabina: 8,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 7,75
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,70

 

(8986)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian L.

Poštovani Petice, mislim da vam se u tekstu privukla greška – prisustvo SCR sa AdBlue tečnošću je namenjeno smanjenu NOx emisije a DPF filter za čestice čađi i dalje mora da postoji u dizel sistemima kako bi zadovoljavali norme Euro6d standarda. Oba sistema moraju da postoje u izduvu, samo se sada zbog potrebe za što brzim obezbeđivanjem više temperature nakon starta motora ovi katalizatori nalaze odmah do motora. Ako se ne varam, VW najavljuje čak i dvostruki SCR katalizator za NOx za svoje dizel motore najnovije generacije.

Zvezdan Božinović

Jeste, SCR ide u paru sa DPF, jedan ne isključuje drugi, već se dopunjuju. Hvala na sugestiji. Pre neki dan je VW pustio video hvaleći se kako je rešio problem izduvnih gasova, sa svega nekoliko godina zakašnjenja i nekoliko desetina milijardi evra plaćenih kazni 🙂

Peki

Sabastijan, mozda sam se pogresno izrazio, ali nisam zeleo da kazem kako je DPF filter ukinut, vec sam pricao o bivsem koji je imao tendenciju da se previse cesto i rano zapusi. Novi bi zahvaljujuci spomenutoj tecnosti AdBlue trebao biti znatno pouzdaniji, bez intervencije servisa. Ko se malo razume u francuski evo i detaljnog objasnjena proizvodaca. Pozzzzzz Le Groupe Renault modernise ses moteurs Diesel avec un système de réduction catalytique sélective (SCR), considéré comme le plus performant des systèmes post-traitement des oxydes d’azote (Nox). Cette technologie permet donc de réduire les émissions polluantes des moteurs, sans le moindre impact sur… Pročitaj više »

Renault Terminator

Enterijer izgleda fantasticno.Ja ne volim te Madjare,Capture,Koleose…ali ovog su sredili samo tako.

moron

Prelep „autić“ i tradicionalno odličan test i tekst.
Nije mi želja pravdati cene Captura (malo su „divlje“), ali, vezano za Edition One TCE 130 EDC za 22.890, valja primetiti da novi 208 (ne 2008) GT Line e-THP 130 EAT8 u Srbiji košta 900 evra više. Pričamo o „napisanim cenama“, a šta su stvarne „prosečne prodajne“ (u svetu srpskih cena), to znaju samo „Bog otac“ i … trgovci.

Горан

Цене Рено каптура и Клиа, исте су као и у Француској. Пажљиво сам ово анализирао. Ради се о томе што на нашем тржишту из појединих пакета опреме искључују део опреме. Како сваки делић опреме који припада неком пакету има и своју индивиуалну цену, то се цена калирбира у нашем случају обара искључењем појдиних опција и делова опреме. Ако пажљиво погледате већ у Интенс нивоу опреме у Францсукој (renault fr.)долазе фелне од 18 цола, за које се у нашем интенс пакету у Србији допалћује иначе 400 евра рецимо, такође и боја, која се код нас исто доплаћује итд итд. Ако бисте… Pročitaj više »

Don

Pohvale za test, šteta bijelih sjedala, lijepo ih gledati ali teško održavati. Nisam baš shvatio ovo sa cijenama 24 i 32 k€.
Nek je nama dizela, makar se i selili van sela tj Pariza 🙂 108 gr co2 nije li to malo puno za takav motor ? Ne da mi se gledati ali mislim da moja raga ima manje….

Bungi

Ovaj Rendžo je za dvije klase bolji od prethodnog Kaptura. Kvaliteta unutrašnjosti u najskuplje paketu „Initijale Paris“ je više nego impresivna.

Balkanboj

Što se tiče cene, ako se ne varam pre par godina je nuđen X1 1.8d za 32k eura.
Može on biti Captur koliko god hoće, mnogo je kume.

Горан

Ta цена од 32 к није исправна, пошто је у Белгији на сајму аутомобила презнтован Каптур у хибридној верзији а након сајма на белгијском сајту реноа, објављена је и цена за хибридну верзију (од 32 500), која можете видети кад уђете у конфигуратор возила. Нема ни логике да исто коштају. Поготово што је све већи број земаљаа које субвенционишу цене хибриних возила.

Peki

Gorane vozeni Captur u Francuskoj kosta 32.000 evra, u to nema nikave sumnje. Hibridna verzija moze da kosta isto toliko, ali se verovatno radi o nizim zavrsnim nivoima, ne o Initiale Paris.

Горан

Да, слажем се са вама ово је фул верзија са едц 115 дци, и она кошта 32 хиљаде али почетна цена Инициале парис опреме креће од 29 900 колико је бензинска варијанта од 130 КС, Иначе, лепо што сте и овај модел тестирали на каптуру јер нисам наишао на неког ко је каптур са овим мотором тестирао. Сви тестови па и страни ишли су са 130 или 155 кс. Вероватно и због целе приче о дизелу и промоцији ових нових бензинаца. Биће права ствар ако будете имали прилике да тестирате верзију са Плаг ин хибрид. Колико сам видео изазива велико… Pročitaj više »

Peki

Ukoliko se u blizoj ili daljoj buducnosti i dalje budem bavio ovim „poslom“, sve hibridne i elektricne verzije proizvodaca koji mi ustupaju svoja vozila bice predstavljene. Naravno da se to odnosi na Captur, pitanje je samo kada ce biti dostupne u press voznom parku.

Горан

.

Peki

Prix du Renault Captur 2
Prix en euros (€) Life Zen Intens Initiale Paris
Essence
TCe 100 18 600 20 900 23 400 –
TCe 130 – 22 100 24 600 –
TCe 130 EDC – 23 900 26 400 29 900
TCE 155 EDC – – 27 300 30 800
Diesel
Blue dCi 95 – 23 200 25 700 –
Blue dCi 115 – 24 200 26 700 –
Blue dCi 115 EDC – 26 000 28 500 32 000

Don

A kod nas sve to je do 8000€ jeftinije? Mislim 24 vs 32 ?

Горан

У Словенији овај ауто у који сте тестирали у Парис инитиале пакету опреме са 1.5 дци ЕДЦ кошта 26 700 евра. У Србији се овај пакет опреме неће продавати.
https://www.cdn.renault.com/content/dam/Renault/SI/ceniki/cenik_novi_captur.pdf

Don

6000€ marže , samo ko ju uzima , uvoznik ili država Francuska? Umjetno pumpanje cijena zbog štakora i kazni EU , sve plaća kupac.

moron

Mislim da taj „novonapumpani deo cene“ uzimaju proizvodjač i uvoznik, jedinim delom i za stvaranje fonda koji pokriva sve te „neželjene stvari“ u ova turbulentna vremena auto industrije, kada se ne zna šta donosi dan, a šta donosi nć. I to nije samo izum renoa i njegove prodajne mreže. Svi sada ( bez noža) „kolju“ ( kupce ).

Don

Ajd da uzmu 150€ ( uostalom zašto bi mi plaćali njihove kazne? I dje sad udruga za zaštitu potrošača?) Ali 6000 ili 8000€ pa to je suludo. I kolika budala moraš biti da uzmeš renoa,koji je njihova domaća marka, u Francuskoj (a ne u Sloveniji i uvezes u Francusku )? Čudo da bijes ljudi nije velik da im je domaći proizvod toliko skuplji kod kuće neg vani…i nije samo reno kao što smo vidjeli …
P.s. šiba ova oluja, nemos spavat.:-(

Peki

Don, velika vecina Francuza kada treba da zameni automobil ude u neki od prodajnih salona, gde mu ponude odredenu sumu za stari, malo se cenka za novi, odmah se dobije i kredit i sredi saobracajna, te kupac izade bez ikakvih obaveza i zna tacno koliku ce ratu mesecno da plati. To ti se kaze „necu da se zajabavam i maltretiram“, da prodajem preko oglasa ili prijatelja stari auto, pa da posle „jurim“ novi kod nezavisnih prodavaca (o tome sam vec pisao), gde je cena niza izmedu 15 i 35 %, ukoliko ne i vise. A ta varijanta s Slovenijom ili… Pročitaj više »

moron

Svaki „komoditet“ ima svoju cenu, pa i ta „zamena staro za novo“ ( umesto da sam oglašavaš prodaju svog starog vozila ).
Bilo kako bilo, kupac na kraju te balade u pravilu bude lepo „ošišan“.

Don

Uradio sam to ja, gubi se oko 2500 pa na vise po autu, toliko ti naime skinu cijenu jer moraju oni sebe pokriti. Tako da je to ku*ceva rabota. Platiš kartu do Slovenije i Nazad cca 70€ odeš do salona, ionako moras sve internetom uplatiti jer neće niži jedan salon kes da uzme (iznad 5000€) , zakonski ne smiju, i dobiješ auto na kućnu adresu (cijena transporta u Njemačkoj je 400€) i opet uštediš . Ne znam odakle ljudima pare i kako im to 4000 odnosno 6000€ nije nista i nije vrijedno zajebavanja? I još kad prodaje svoj privatno, može… Pročitaj više »

Balkanboj

Pazi, i meni su dovezli skoro do kućnog praga polovni automobil. Iz Nemačke. Uplatiš preko banke novac auto kući (zahteva odlazak u banku od cca 20 min), dogovoriš sa prodavcem (u mom slučaju autto salon) kome će predati automobil na prevoz (i dokumenta) i sačekaš da ti se doveze automobil na carinsko skladište. Potrebno je još uzeti dokumenta od špedicije (jos jedan odlazak do banke da se plati PDV i carina) i zatim tehnički pregled. Znam dvoje iz CG da su išli u Hr (Dubrovnik) da kupe vagena. Koštao ih je oko 3k evropskih novaca manje sa svim troskovima nego… Pročitaj više »

Don

Znači, procedura kao i u HR. i to sve da ustedis na polovnom i dobiješ dobar bibi. A sad zamisli da je 10 000€ u pitanju , pa ko ne bi….znači, nek Peki napravi firmu za uvoz kaptura i 208, na svakom po vozilu da uzme 3000€ u prosjeku, milioner je za pola godine.:-)

Balkanboj

@Don, vidi, može Peki da se organizuje po ugovoru/nalogu za određeno vozilo da odradi dovoz i svu papirologiju a kupcu vozilo na kućnu adresu (ključ u ruke). Ima dosta auto prevoznika iz Srbije, Crne Gore, BiH (ne znam koliko uvoze polovna u Hr) kojima bi bilo isplativo da preuzme turu vozila u Slo i poteraju u Fr (naplatili bi manje za prevoz). Moj prevoznik ima kombinaciju jednom nedeljno kamione koji kupe vozila po Nemačkoj i voze do Ljubljane (ka Nemačkoj su išli sa drugim vozilima) tako da je jeftiniji za dovoženje u Cg. Win-win situacija. P. S. Ne mora da… Pročitaj više »

Don

Ak se ja dobro sjećam, prijevoz iz Njemačke do hrvatske bio je oko 400€ po autu (lokalni hr prijevoznici), unutar njemačke vrijedi takodje ta cijena( lokalni njemački prijevoznici). Uglavnom, ušteda je bila oko 2500€ u odnosu na auto ako bih kupovao u Hrvatskoj (skuplje u HR), naravno mora se paziti na co2, čija je granica 120 gr, preko toga se plaća puno više drzavi, tako da se računica gubi. Postoji opcija da uzme privremene tablice, osiguranje i vozis sam svoje auto, ali taj trošak vremena i novca, umora, je malo veći od tih 400€ koje das autoprijevoznik tako da…jedino moraš… Pročitaj više »

moron

„… jedino moraš imati nekoga da ti pregleda željeno auto, jer svabe su prevaranti teški, posebno autoprodavaci…“

„Samo“ to …

Balkanboj

Moj je predlog da Peki uvozi nove automobile iz Slo u Fr sa fabričkom garancijom. Nema tu nikakvih pregleda. S obzirom da je promet roba unutar Eu granica treba samo pdv (ili šta već slično) da se plati u Fr (naravno iz Slo automobil ide bez plaćenog pdv-a).

Što se švaba tiče, oni malo garavi verovatno jesu prevaranti. Polovni je uvek mačka u džaku koliko god ga proverio.

Peki

Sve mi toplo oko srca kada vidim koliko se brinete za mene! Stvarno sam dirnut tolikom paznjom… 🙂 No realnost je mnogo komplikovanija, ima tu dosta poteskoca prilikom uvoza polovnih, pa i novih vozila… Da sada ne ulazim u detalje, ali svojevremeno, dakle pre jedno desetak godina dok su jos postojale vize i carina od valjda dvadesetak procenata, izvezao sam za Srbiju, preko firme mog drugara direktora Auto Univerzala iz Novog Sada, na stotine vozila… Dakle javna liciticija, svaki put kupovina najmanje 8 automobila (toliko staje na kamion), sredivanje izvozne sobracajne dozvole, utovar vozila… Uprkos odlicnoj organizaciji (bilo nas je… Pročitaj više »

Don

Pa Peki, mi te volimo 🙂
Trenutno nemam ideju, osim ak nemaš ništa protiv da uzmeš bez pitanja od Zvekija, on dosta često ima viška.
.p.s. kupiš za 24 prodas za 28 što je idalje 4 ispod cijene, snimis sve i puknes na jubitu , djes bolje?
Udaj kćerke za milionere! Joj, od ove biznis ideje ne gine mi 10% 🙂

Peki

To sa cerkama mi se svida :-))

Don

Sto bi Sojic rekao, „sitnica, sta je to?“ 🙂

Balkanboj

P. P. S
Meni nek da 10% za biznis ideju.

Don

Ne da cicija 🙂

Don

P. P. S
Meni nek da 10% za biznis ideju“
Čitam da onaj klinjo što je dobio po njonji dok je skupljao lopte a nije htio dodat onom igraču Celzija, postao milioner (i ćaća mu je pa nije teško). Naime, „izmislio“ novu votku i eto miliona, pa mi pade Onaj iz Vrelih Guma i njegove kajsije na pamet za novu votku zvanu Motka (ak se kajsija može dodati u votku, ne znam, ne pijem..). Odričem se 10% za humanitarne svrhe.

moron

Peki je u pravu, za cenu testiranog (32k) u FR može svašta da se kupi u klasi iznad.

Slavko

Nekako se opet lepi etiketa neracionalno skupog vozila na osnovu najskupljeg modela (koji, rece Peki, poseduje opremu iz par klasa iznad). Ali je istina i to da se za nekih 20k eura moze pazariti primerak koji opremom sasvim zadovoljava, a ako je nekome dovoljan i 1.0 Tce (mislim da niko nije preneo utiske sa voznje ovog motora, a cenim da bi mnoge zanimao), Captur biva jos zanimljiviji izbor.

Peki

Upravo tako Slavko. A sto se tice trocilindarskog 1.0 TCe/100 ks, vise o njemu saznacemo sledece nedelje, rezervisao sam najeftiniji Duster upravo s ovim agregatom…

Slavko

Odlicno, Peki. Mislim da ce to mnogima biti zanimljivo za procitati. Par novinara koji su vozili pomenuti 1,0 Tce vele da je sasvim korektan pogon. A Duster 1,0 Tce u najboljem paketu, sa sve metalik bojom kosta manje od 15k.

Горан

Не треба заборавити да је нови каптур 2020 у бензинској варијанти тежи од претходне верзије каптура за 140 кг, зато ће тих 10 коња бити компензација за већу масу. Мотор 1.0 од 100кс на Клију боље иде јер је Клио лакши од претходне верзије клија. За каптура овај мотор 1.0 100кс, је избор за оне који траже економичност а не перформансе. Иначе исти тај бензинац 1.0 са три цилиндра ће се рецимо у мегану грађивати али са 120 Кс крајем 2020 године. Дизел 1.5 115 је од бензинске варијанте од 130 КС тежи за 75 кг и тако прелази 1400… Pročitaj više »

Don

„Upravo tako Slavko. A sto se tice trocilindarskog 1.0 TCe/100 ks, vise o njemu saznacemo sledece nedelje, rezervisao sam najeftiniji Duster upravo s ovim agregatom…“
Jopet Vrancuska ofanziva!?! Ima i drugih proizvodjaca, znaš?:-)
Pavle planduje,xceed, proceed, redizajn djulije i stelvija….ajmo, na noge lagane.

Zoca

Za prvih par meseci 208-ica je srusila Clia sa trona u Francuskoj,(45% ide u GT line)pa se ceka isporuka zbog zastoja kod dobavljaca 3D kokpita.Sta kod Renoa ne stima?

Peki

Tacno, ali Renault igra na kartu sluzbenih vozila, Clio se ubedljivo bolje prodaje od 208, a u igri su na stotine hiljada ovakvih automobila (dakle bez zadnje klupe). Drugo, 208 je ocigledno atraktivniji, sve dok se ne „ispuca“ efekat iznenadenja. Za 1-2 godine kupci se zasite dizajna, pa onda na scenu stupaju prednosti i mane odredenog modela. Licno nalazim da je Clio mozda i kompletniji od 208, ima u ponudi dobar benzinski agregat s 4 cilindra (208 nema), dok je njegova ergonomija bolja nego li kod 208. Za to je „zasluzan“ tkz i-Cockpit, donji deo instrumeta je zaklonjen upravljacem. Tacno… Pročitaj više »

Zoca

Bice zanimljivo poredjenje 2008 vs Captur.

Don

Mani Francuza vise , daj drugo jelo, Kia proceed

moron

Gledam (neke) cene u Srbiji. .. Ćopavac za novi Clio je 80, a za novi Captur je 85. Za novi 208 ćopavac je „samo“ 150 ako je paket Active ( šifra opcionala „ZHHV“ ), ali je 400 ako je paket Allure ( šifra „ZHJB“). Kod u Srbiji još uvek „aktuelnog“ (starog) 2008, ćopavac je deo serijske opreme počev od baznog paketa …

Don

Garant ovaj od clija paše i na pezoa .