1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C5 Aircross – C5 za peticu
Citroen C5 Aircross – C5 za peticu
23

Citroen C5 Aircross – C5 za peticu

5.71K
23
Podelite sa prijateljima:

Više od godinu dana prisutan na kineskom tržištu, Citroen C5 Aircross najzad se iskracao i na Stari kontinent. Za neupućene, radi se o kompaktnom SUV-u, baziranom na bratskom Peugeotu 3008 i „novokompanovanom“ DS7.

Novi Citroen C5 Aircross bio je jedna od zvezda na poslednjem Salonu automobila u Parizu, samim tim što pripada trenutno najtraženijem segmentu. Kompaktni SUV modeli od oko 4, 5 metara dužine na vrhuncu su popularnosti, te danas praktično da nema proizvođača bez barem jednog predstavnika, ukoliko ne i više. Samim tim, stvorila se velika „gužva pred golom“, pa iako je C5 Aircross pao na plodno tle, konkurencija mu sigurno neće dozvoliti lagodan život.

No, Citroen je prosto vapio za jednim ovakvim modelom, posebno što od pojavljivanje DS brenda nema ništa što bi se moglo nazvati „luksuznim“ vozilom. Jedan ostareli C4 Picasso, koji je u međuvremenu postao Spacetourer, pa čak i ako je Grande, sigurno ne može imati ovakav status. Ostali modeli još manje…

Spoljašnjost

Dakle, nakon kineske premijere, sredinom prošle godine, C5 Aircross stupio je i na evropsko tlo, s nekoliko više-manje značajnih modifikacija. Ne toliko estetskih, koliko u tehničkom smislu, gde pre svega mislim na ogibljenje i elektronske sisteme za nazovi autonomnu vožnju. O tome malo kasnije, a za početak dimenzije: sa tačno 4,5 metara duži je za 5,5 centimetara od Peugeota 3008, no ujedno je i kraći od 5008 i DS7 za 14, odnosno 7 centimetara.

C5 Aircross uglavio se tako između kompaktnih i velikih SUV-a, po dimenzijama najpribližniji konkurent mu je VW Tiguan (4,49 metara). Po pitanju dizajna, ovaj Citroen, nasledio je sve stilske elemente aktuelne game, uprkos tome, dovoljno je unikatan, kako ne bi ispalo da mu je lice samo „copy/paste“ (prekopirano) od ostalih modela. Naime, na gornjem delu je već viđen integrisani znak „ševrona“, sa LED dnevnim svetlima, dok su na donjem, odvojenom lajsnom iste boje, farovi za put. Lepo zaobljenu stažnjicu karakteriše velika i konstantno osvetljena 3D svetlosna grupa, dok su opšte forme  bombaste, zbog čega C5 Aircross deluje znatno impozantnije od 3008. Pri dnu šasije vidljivi su plastični „air bumpovi“ (po želji različite boje) a okolo prozora „mesnate“ hromirane lajsne. Kod zadnji vrata imaju formu slova C.

Enterijer

U unutrašnjosti, Citroen je želeo spojiti teško spojivo, odnosno praktičnost jednog minivana sa statusnim vozilom. Na osnovu prvih utisaka na dobrom je putu da to i ostvari, familijarni aspekt jača je strana „petice“. Naime, kriterijume koje su postavili talentovani MPV, kao što su udobnost, unutrašnji prostor, veliki prtljažnik, praktični aspekt..., ovaj Citroen u potpunosti ispunjava.

Kao poslednji izdanak u segmentu imao je vremena da prostudira mane konkurencije, kako bi ih jednu po jednu eliminisao. Prva navedena, koja se odnosi na udobnost, obezbeđena je tzv. „Progressive Hydraulic Cushions“ amortizerima, dok se praktični aspekt ogleda u tri nezavisna sedišta pozadi, istih dimenzija. Podešavajuća su i postavljena na šinama (hod od 15 centimetara), što omogućuje zapreminu prtljažnika između 580 i 720 litara. Podrazumeva se da se nasloni obaraju, kada se dobija ravna površina do 1,9 metara dužine (do naslona prednjih sedišta).

Malo je dakle konkurenata koji se mogu pohvaliti svime navedenim, a uz to,  „luksuzni“ aspekt nije gurnut u drugi plan. Naravno da sve zavisi od završnog nivoa (4-5 u zavisnosti od tržišta), kao što se moglo i očekivati nama su „uvaljeni“ samo najviši, sa inflacijom kože u unutrašnjosti.

Ne mogu a da ne spomenem prednja sedišta, po ugledu na C4 Cactus, tapacirana dopunskim slojem specifičnog sunđera (15 milimetara), otpornijim na deformisanje. Prijaju leđima, posebno jer mogu biti opremljena i funkcijom masaže.

Za razliku od bratskog Peugeota 3008, komandna tabla neće izazvati podeljena mišljenja, u neformalnom ćaskanju sa kolegama uz čašu šampanjca, svi su se saglasili kako je ovde „umerenija“. Hoću da kažem kako je kokpit klasičniji, na instrument tablu se gleda kroz upravljač, a ne preko njega. I ovde su instrumenti numerički (premijera kod Citroena), a počevši od srednjeg završnog nivoa srećemo se sa ekranom od 12,3 inča. Drugim rečima, velik je i savršeno pregledan, sa brojnim mogućnostima personalizacije, nažalost ne i onim koji imitiraju klasične instrumente (Peugeot ih ima).

Sam stil enterijera je zanimljiv, sa masivnom komandnom tablom i širokom centralnom konzolom. Po pitanju ukrcane elektronike i Citroen je posegnuo za svime što trenutno poseduje grupacija PSA. Navodi se ukupno 20 sigurnosnih sistema, od onih više manje uobičajnih (kamera 360° za pomoć pri parkiranju, detekciju mrtvog ugla, za prepoznavanje saobraćajnih znakova….), pa sve do poluatomatske vožnje, kao kod DS7. Nazvan „Highway Drive Assist“ ovaj sistem u stanju je da održava željenu distancu sa vozilom ispred, samostalno koči i ubrzava, kao i da ga zadrži u svoj traci. Jedino će vas, ukoliko ste skinuli ruke sa upravljača, nakon 15 sekundi upozoriti da ih ponovo stavite.

C5 Aircross je isto tako automobil svog vremena, sa svim mogućim konekcijama, kao što su Android Auto, Apple CarPlay i Mirror Screen. Podrazumeva se da je predviđeno i induktivno punjenje mobilnog telefona, preko kojeg se može preuzeti slika sa kamere, smeštene ispod unutrašnjeg retrovizora.

Za sve puteve, ne i terene

Za prezentaciju svog prvog pravog SUV-a ( bivši C4 Aircross bio je više manje kopija Mitsubishija ASX), Citroen je izabrao Maroko, odnosno okoliku grada Marakeš. Po sletanju, nakon nebrojenih policijskih i carinskih kontrola, šarmantnu koleginicu iz jednog poznatog francuskog časopisa i mene, već na izlazu čekao je jedan C5 2.0 BlueHDi/180.

Let je kasnio, tako da zbog nedostatka vremena test vožnja započinje odmah. Prva etapa vodi nas kroz sirotinjsko predgrađe Marakeša, gde opasnost vreba na svakom koraku. Količina ljudi, dece, biciklista, koza, ovaca, magarca i ko zna još čega na putu i pored njega je nezamisliva, tako da, iako je maksimalna brzina ograničena na 80 i 100 km/h, vozim duplo sporije. Saobraćajna pravila i kultura ne postoje, svako radi šta hoće i sve se na kraju nekako završi bez ozbiljnijih posledica…

Iako mi urbane džungle nisu strane, priznajem da se sa jednom ovakvom do sada nisam sreo, zbog čega sa olakšanjem skrećem na zemljane i peščane, daleko od naseljenih mesta. Ogibljenje našeg Citroena u ovakvim okolnostima reguje savršeno, spomenuti amortizeri „Progressive Hydraulic Cushions“ uspešno upijaju sve snažne udare odozdo. Podsećanja radi, poseduju dva hidraulična zaustavljača, čime ogibljenje radi u dva odvojena koraka, pri sabijanju, odnosno opružanju. Pri malim neravninama, pomenuti hidraulični zaustavljači miruju, ostavljajući amortizere da rade svoj posao. Međutim, pri većim vertikalnim pomeranjima karoserije, dodatna hidraulika dozvoljava duže hodove ogibljenja. Najveća razlika u odnosu na konvencionalno ogibljenje je u tome što se klasičan amortizer sabija i delimično odbija, dok Citroenov u oba slučaja apsorbuje energiju i eliminiše odbijanje od neravnina.

Vozikamo se tako po nekakvoj polupustinji, bez satelitske navigacije, te se na kraju izgubismo k’o magarci u magli. Očigledno smo otišli mnogo dalje nego li su to organizatori predvideli, u prevodu dalje od realnih mogućnosti našeg C5 Aircrossa. E da, malo više blata u jednoj uvali, kao i poprečnih „rovova“ od 30-40 centimetara dubine, naterali su nas da odustanemo od daljnje avanture. Sa standardnim gumama za asfalt, elektronski sistem „Grip Control“ gubi na efikasnosti, što samo dokazuje da se bez dobrih terenskih guma i integralnog pogona ne napušta put.

Usput rečeno, najavljena je za 2020. godinu, ali u vidu električnog motora koji će pokretati zadnje točkove (hibrid). U našem je, kao što rekosmo, dobri „stari“ 2.0 BlueHDi/180, sada kao po običaju u paru sa osmostepenim automatskim menjačem, poreklom iz japanskog Aisina. Ovde je sve u superlativima, čak je i buka dizela veoma prigušena, zahvaljujući obilatoj izolaciji kabinskog prostora i lisnatim bočnim staklima. Sutradan, nakon noćenja u jednoj retko raskošnoj „oazi“ rezervisanoj za imućnu svetsku klijentelu (hotel sa 5 zvezdica, nebrojeni bazeni, golf tereni…), krećemo na drugu probnu vožnju, ovoga puta sa benzinskim 1.6 Pure Tech od 180 ks (beli na fotografijama).

Put nas vodi ka planinskim predelima, čiji su vrhovi naveliko pokriveni snegom, iako je termometar u automobilu pokazivao spoljašnju temperaturu od bezmalo 30° C. Apriori, i ovaj blok u potpunosti zadovoljava, pod uslovom da se ne gleda na putni računar… Dobro, nismo ga nimalo štedeli a i izrovani planinski putevi često su nas terali da vozimo u višem režimu rada motora. Kao i kod ostalih modela PSA, i ovde pronazimo više režima rada, kao što su Sport i Eco, koji evidentno utiču na njegov temperament. Na voznu dinamiku neću trošiti reci, jednostavno nije bilo puta gde bi se mogla proveriti. Činjenica je da je C5 Aircross meko ogibljen, znatno mekše od 3008, te je za pretpostaviti da su naginjanja karoserije izraženija.

Motori

Dva navedena agregata predstavljaju dakle vrh ponude, dok je najsnažniji 1.6 Pure Tech od 225 ks rezervisan za brend DS, tj DS7. Ponuda je popunjena sa još dva slabija, dizelom 1.5 BlueHDi i troclindarskim 1.2 Pure Tech. Oba imaju po 130 ks, s tim da prvi ima obrtni moment od 300 Nm, a drugi navedeni 230 Nm. Ukoliko se posegne za benzinskim, koji može biti u paru sa ručnim i automatskim EAT8, početna cena na francuskom tržištu iznosi 24.700 evra. Povoljno u odnosu na konkurenciju, primera radi više puta spomenuti 3008, s istim motorom i sličnom opremom, skuplji je za 1.300 evra. Renault Kadjar 1.3 TCe/140 i VW Tiguan 1.5 TSI/150 startuju sa cenom višom od 30.000 evra. Voženi su naravno osetno skuplji, za najbolje opremljen dizel treba 39.150 evra, odnosno 36.250, ukoliko se posegne za  benzinskim 1.6 Pure Tech/180 ks.

Zaključak

Za kraj samo konstatacija da nas je nakon ovog kratkog druženja C5 Aircross prijatno iznenadio, no ozbiljnije zaključke izvući ćemo vrlo brzo, nakon ozbiljnije test vožnje.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Citroen C5 Aircross 2.0 BlueHDi/180

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.500 x 1.969 x 1.589 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.730 mm
Zapremina prtljažnika: 580 – 1.630 l
Masa praznog vozila: 1.540  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 130 kW/177 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,6 s
Maks. brzina: 211 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Evro dizel
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7-4,9 l (fabrički preporučena)
Emisija CO2: 124 g/km

Cena

Početna cena na francuskom tržištu: 24.700 evra

Dobre strane:

originalan i dopadljiv dizajn, vrhunska udobnost, unutrašnji prostor i modularnost, oprema, sprega agregata i automatskog menjača

Loše strane:

bez integralnog pogona, instrument tabla bez pravog obrtomera, panoramik stakleni krov pomeren previše unazad, peta vrata se ne podižu dovoljno visoko
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,28

(5709)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Mnogo mi se sviđa dizajn noviteta 🙂 Ima taj neki osobeni miris Citroen, koji mene radi, pa to ti je. Od svih francuskih marki (ne računjaći DS), oni su mi nekako najdraži. Perice, fotografije su ti umetnost.

moron

Gospodine Rajkoviću – Dobrodošli 🙂

Peki

Gospodine Moron jos bolje Vas nasli.

moron

Može delovati neprimereno, ali, „čitajući“ testove „gospodina Rajkovića“, najpre obično pomislim koliko ga „mrzim“… Zapravo, koliko mu zavidim na „lokacijama i situacijama“ na fotografijama 🙂 Elem … Te(k)st… Generalno, nisam baš fan citroena i poslednji citroen kome nisam nalazio manu i čiji bih enterijer (lako) progutao, jeste C5 Tourer (druge generacije). Dakako, da je HDI i „barem“ paket Exclusive … Kod svih ostalih citroena uvek imam neko veliko „ali“, koje se obično tiče enterijera, u kome obavezno mora da bude neko „dizajnersko ludilo“ od koga mi se sloši ( pa, makar to bio „samo“ položaj instrumenata, kao što je to… Pročitaj više »

Rajko

Ne cudi sto ovaj novinar ima Seetroen naocare dok vozi.Manja je mucnina jahati onu kamilu.

Peki

@Moron, mislio sam na tebe kada sam danas rezervisao Picasso, ili kako li se sada naziva C4 Spacetourer. Ovde svi zatvaraju vozne parkove vec 20 decembra, tako da cu ga vozikati dobre dve sedmice. Secam se da si ga par puta spomenuo kao odlican izbor, pre svega zbog povoljne cena u Srbiji, pa ko’ velim da proverim jesi li u pravu….
Pozzzz

moron

Picasso je nešto najpovoljnije u toj klasi što postoji u Srbiji u ovom trenutku. „Gledah“ danas baš u salonu „dugački“, sedmosed verziju, HDI 130, srednji paket opreme, 21.290 i još mi kažu „možemo malo da korigujemo“ … (samo što me za rukav nisu vukli).
Nema danas u toj klasi ništa ni za slične pare. Scenic/Grand Scenic je nesporno lepši (mada je to i stvar ukusa), ali, moje „degenerično telo“ za komfor drugog reda sedišta Scenica jasno kaže: „Ne, nikako!“, dok za to isto za Picasso viče: „Oooo, da !“

Rikošet

Jedva čekam da isprobam ove amortizere, jer s godinama čovjek kod automobila počinje na prvo mjesto da stavlja udobnost, a Citroen je tu svoju specijalnost dokazao već mnoštvo puta… Volim ove njihove dizajnerske egzibicije, mada sam primjetio da s godinama nekako tužno i puno brže stare od bezukusne „njemačke klasike“, posebno kad im se oguli ova ukrasna boja sa estetskih dodataka… No dizajn je ionako stvar ukusa… Ono što se ne tiče ukusa i što je svim korisnicima isto je tehnologija. Možda sam tvrdoglav i ne idem u korak sa vremenom i modom koja nalaže da se po gradu voze… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ne bih se ja bas slozio da Nemci siju Francuze po tehnici, a ovi njih po „pakovanju“. Ako uzmemo da je motor srce automobila onda je jasno da Francuzi tu siju Nemce (pricamo o non premium markama naravno jer Francuzi tu realno ne nude ništa sem prepakovanog Citroën) i da je VW morao da bude kažnjen i nestane ako ne zbog ekologije i kupaca onda zbog konkurencije koja je ulagala silan novac da bi ispunila standarde i doživljavala samare u svim medijima od nemackih prevaranata. A i na polju turbo benzinac imamo ako ne bolju makar sličnu ponudu. Ono gde… Pročitaj više »

Rikošet

Interesantno iskustvo, nažalost veoma loše po Vaš džep…. Lično mislim da ste lošije odabrali od snajke, Up je stvarno jedan od „najlošijih“ VW koje sam ikada vozio… Tri cilindra i motor koji se u leru, u 21. vijeku tresao kao mješalica nikad neću zaboravim, a nepokrivenih limenih površina u enterijeru ima gotovo isto kao na „bubi“ iz 1976 godine… Da se razumijemo iz mog ugla nije riječ o automobilu, koji na bilo koji način može da bude ogledalo njemačkog inženjeringa… Čak štaviše podsjeća me na prvu A-klasu koja je totalna katastrofa i koja je tržišno opstala isključivo, jer je Mercedes… Pročitaj više »

moron

„PSA odnedavno ima osmostepeni automatik (i on je njemački ZF-ov, 6 stepeni je čini mi japanski Aisin ),“

Ne, i 8AT je Aisin (kao i „stari“ AT6). Ako se ne varam, i BMW koristi (i) Aisin.

Zvezdan Božinović

BMW koristi ZF transmisiju

moron

Pa, ne znam pouzdano, BMW mi nije „blizak“( u smislu znanja), ali, čitao sam na par mesta da BMW koristi (i) novi Aisin AT8 i to isti kao i PSA ( pa i Opel, Toyota …), a to čak piše i na sveznajućoj Wikipediji ( BMW 2 Active Tourer (F45) i Gran Tourer (F46); BMW X1 (F48); BMW X2 … )

Rikošet

Moron u pravu si 8AT u PSA i Opel Insigniji je Aisinov dok BMW zavisno od modela koristi Aisin i ZF 8AT automatiku… Gdje je tu logika za takav potez novo je pitanje…

Hvala na korekciji podatak sam ubacio u zagradu, jer nisam bio siguran u njega. Znam da ZF ima taj 8AT mjenjač odavno. No kako god okreneš nijedan nije proizvod PSA, odnosno francuskog inženjeringa…

moron

Ako sam dobro razumeo, izbor AT menjača kod BMW-a zavisi od položaja motora, da li stoji „ovako“ ili „onako“.
A PSA ni neposredno pre početka korišćenja Aisina nije koristio „svoj“ AT, mislim da su koristili „Tiptronic System Porsche“

Rikošet

Ima tu neka caka…. Najinteresantnije od svega što pronađoh da osmostepeni Aisin koristi i VW u svojim američkim SUV modelima, ali i u Crafteru…

Peki

@Rikoset, cuj na kraju su to samo amortizeri, nemoj od njih ocekivati cudo! Hocu da kazem da sve to nema veze sa slavnim hidraulicnim ogibljenjem Citroena. Nedavno sam opet vozio Cactus kod kojeg su bili inagurisani, evidentno je da bolje upijaju velike nepravilnosti na putu. Namerno sam ga preterao nebrojeno puta preko jacih „lezecih policajaca“ nerazumno velikom brzinom (40-50 km), razlika je evidenta u poredenju sa obicnim amortizerima. No ovo su ektremi, prilikom normalne voznje amortizeri se ne sabijaju do maksimuma. Taj restilizovani C4 Cactus sam cak i uradio (teskt i slike), ako ima interesovanja mozemo ga objaviti…
Pozzzzzz

Dikh tu kava

Glas za C4 Cactus, molim. Iz nekog razloga, vrlo me se doima kao pretendent za neko buduće vozilo. Samo jos nisam načisto koji motor..

Miroslav_NS

Zaista, i ja bih voleo da procitam taj test – jos ako je sa dizelasem… Nekako me trocilindrasi ne odusevljavaju, iako im evo rastu godine obitavanja na trzistu (da, uzasno sam staromodan).

Zvezdan Božinović

Momci, u narednih desetak dana će biti objavljen 🙂

Rikošet

Peki, negdje sam i naslućivao da će rezultat biti takav kakvim ga opisuješ, ali sam se ipak nadao nekoj Citroenovoj genijalnosti kada je zadržavanje uzorne udobnosti u pitanju… Ako je to sve marketinška „žvaka“ onda da će mnogi okoreli „hidrauličari“ sigurno biti razočarani Citroenima budućnosti…

s mile

Pozdrav Pekiju…. Dobrodošao…. samo nastavi sa ovakvim testovima

C5 Aircross je za peticu, dizajnerski… exterijer i enterijer…. s obzirom da vozim škodu…. meni ovo unosi tako puno topline u auto…

Nisam toliko za SUV… ali s obzirom da većina SUVova izađe van puteva bitno manje od moje Škode, ne vidim svrhu za 4×4… tu opciju mogu uzeti oni kojima baš treba.

Ercegovac

Јуче сам мало сиједио на задњој клупи , овог аутомобила, са обе стране .

Не знам да ли смо ја и мој другар репери али закачка сигурносног појаса УБИЈА како боде у задњицу. И не може да се угура у сиједиште, стоји под 45° и не да се мрднути!!!

Пролази човјек поред кола, док ја пипам задњицу и говори, штаје јел то и тебе боде???!!!

Мијесто догађаја БГ аутосајам.