1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: BMW 318i
AR test: BMW 318i
93

AR test: BMW 318i

2.59K
93
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo imali prilike da se upoznamo sa ulaznom verzijom BMW-a Serije 1. A sada je pred nama motorizacijom ulazna verzija najmanje limuzine BMW-a, model sa oznakom 318i.

Mene baš za tu oznaku, inače, vežu veoma drage emocije od rane mladosti, još od dana kada sam pre oko tri i po decenije kao veoma mlad vozač od oca dobio „partijski zadatak“, da jednom našem prijatelju prevezem njegov 318i iz Zagreba u Bihać (oko 160 km). U toj vožnji sam se, medjutim, toliko oduševio „trojkom“ (E30), posebno u meni veoma izazovnom delu brzog i krivudavog puta preko Slunjskih brda, da sam veoma blizu cilja „pogrešno skrenuo“ i na krajnju destinaciju stigao veoma zaobilazno, preko Plitivičkih jezera i Zadra (oko dva i po puta više nego li je bila uobičajena trasa).

Trojka iz osamdesetih godina prošlog veka

Sreća, pa se očev prijatelj njemu na to kasnije izgleda nije požalio, inače ko zna sa kojim sankcijama za mene bi se to završilo, pošto sam i kao klinac čak i za sitnije biciklističke gafove, od oca povremeno dobijao „zabrane upravljanja biciklom“, u trajanjima od jedne ili dve nedelje.

Od tada, neka prikrivena naklonost ka „trojci“ je ostala, kroz sve kasnije generacije, sve dok mi pre nešto više od dve godine Zvezdan nije pokazao svoju karavansku „trojku“ (slika dole), a koja me baš oduševila za jednog karavana te klase. Pre toga inače i nisam bio u prilici da uživo sagledam takvu verziju, jer kod BMW-a u Srbiji karavani kao da se uopšte i ne poručuju za lager (pa ih ne bude ni u salonu).

A kako baš volim karavane, pri čemu je već verzija 318i imala korektne perfomanse u svetu mojih želja, nije od tada prošlo mnogo vremena pa da sam u rukama već imao ponude uvoznika za tu verziju. I sve je sa tim planovima bilo skoro pa jednostavno, osim jednog neekonomskog detalja, a koji mi je bio veoma bitan. Naime, koliko god da sam naporno razmišljao, nisam mogao da smislim argumentaciju da supruzi objasnim zašto treba da tako brzo menjamo naše tadašnje porodično vozilo, kao i po čemu bi u odnosu na to vozilo karavanski 318i bio značajan korak unapred za sve nas u porodici, a ne samo ispunjenje neke moje puke želje.

Tek, stanje mentalne blokade u koju sam tako upao je bila razlog zašto sam u više navrata odlagao ponuđenu testnu vožnju limuzinske verzije. I na kraju sam tužno shvatio da moj mozak ipak nije u stanju da smisli argumente sa kojima bih odbranio „plan nabavke“, pa sam od svega odustao, ostavši na taj način uskraćen i u utiscima o samoj vožnji modela 318i. No, eto, sudbina je htela da posle dve godine ipak sednem u 318i.

Pa, da vidimo kakva je ova ulazna varijanta motorizacije i da li je to primereno za jedan BMW te klase. I kakav je on u opremi M Sport, sa „preporučenim opcionalima“.

O modelu

Verovatno i vrapci na grani već znaju da je „trojka“ najpopularnija BMW-ova limuzina, koja je kao model svetlost dana po prvi put ugledala još davne 1975. godine. Aktulena generacija je, inače, sedma generacija modela serije 3 i predstavljena je oktobra 2018. godine na Salonu automobila u Parizu, a maja 2022. godine je po prvi put prikazana i osvežena verzija za 2023. godinu, koja se i našla na našem testu.

A za one koje zbog same oznake 318i potencijalno proganjaju strahovi oko broja cilindara, unapred da kažemo da za razliku od istoimenog modela prethodne generacije, koji je pokretao trocilindrični motor zapremine jedan i po litar, kod sadašnje generacije (G20) motor ima četiri cilindra i zapreminu od dva litra. A istina je i da kod BMW-a kod nekih drugih modela postoje i klasični trocilindrični motori SUS veće snage od onog kod 318i (na primer, model 220i Active Tourer, sa motorom zapremine jedan i po litar i snage 170 ks).

Za kraj uvoda recimo samo da aktuelni BMW 318i ima dužinu oko 471 cm, širinu oko 183 cm, visinu oko 144 cm, a sve uz medjuosovinsko rastojanje od 285 cm. Dakle, jako slične dimenzije kao i kod Mercedesa C klase.

Izgled spolja

Meni dizajn „trojke“ deluje veoma agresivno, sa relativno oštrim linijama, ali i izuzetno skladno. I baš mi je lepa.

Kod testirane verzije deo utiska dizajnerski nosi linija opreme M Sport, koju čini poseban aerodinamički paket, tamne lajsne visokog sjaja na ramu prozora, M oznake na bokovima, vozilo sa 10 mm nižim klirensom (kao posledica solanjanja M Sport, mada je i pitanje da li je „na oko“ uopšte moguće primetiti tu razliku). Umesto standardnog BMW-ovog znaka, vozilo je kao deo pomenute opreme imalo čak i poseban amblem BMW-a, posvećen proslavi 50 godina tradicije BMW-ove M divizije. Meni je lično lepši onaj klasičan, ali, razumem i da će nekome ovaj sitan estetski detalj mnogo da znači.

Takodje, umesto alu felni od 17”, koje su standard kod „trojke“, ova „trojka“ je imala i posebne crne opcione točkove od 19” (sa prelepim diskretmo donetim, amblemom M na jednom kraku svake felne), ali i još neke estetske opcione detalje (poput dodatne tamne lajsne prednje maske ili zatamnjenih bočnih stakala iz B stuba).

Mada generalno nisam veliki poklonik te silne “crnine”, sve to u kombinaciji sa belom (nemetalik) bojom karoserije, kao celina mi estetski deluje veoma korektno. Lepo je. A za utehu, ta obična bela boja se kod BMW-a čak i ne doplaćuje (neki će i nju da vam naplate).

Uostalom, kome nije “do žalosti” i “crnine” opreme M Sport, postoje dostupni i drugi paketi opreme, poput Sport Line, sa nekim sasvim drugim vizuelnim obeležjima i opštim utiskom koje vozilo na nas tada ostavlja.

Stvar je to, naravno, uvek samo do (ne)ukusa svakoga od nas.

Enterijer

Redizajn „trojke“ je doneo dosta promena u enterijeru, jer je tu sada dvodelni zakrivljeni digitalni ekran, koji jedva primetno spaja digitalnu instrument tablu vozača (displej od 12,3 inča), sa centralnim ekranom multimedijalnog sistema (displej od 14,9 inča). Nema više klasičnih komandi klimatizacije (izmeštene su u centralni ekran), nema više ni uobičajenog džojstika automatskog menjača (sada je tu maleni selektor-prekidač), što je sve „trojka“ imala do redizajna.

Neko će reći da enterijer sada ima „čist dizajn“. Neko možda i da su ga sa sadašnjim načinom podešavanja klimatizacije „očistili od ergonomije“. Svako vidjenje je legitimno.

Kod testnog primerka je u enterijeru takodje prisutan duh M sporta, počev od tamne unutrašnje oplate krova, posebno dizajniranog volana, sportskih sedišta (u kombinaciji veštačke kože na bokovima i tekstila po središnjem delu), uz karakteristične oznake M u enterijeru.

Tek, po pitanju bitnih elemenata enterijera, meni sve to u osnovi liči na enterijer ostalih aktuelnih BMW-a koje smo imali prilike da testiramo u skorije vreme, naravno, uz neke razlike, ali svakako nemate dileme da su u pitanju pripadnici istoga vremena i dizajnerskog jezika.

Ako na trenutak ostavimo po strani sam dizajn (jer nije sve samo u dizajnu, bitna je i funkcija, a i „lepota je prolazna“), od mene velika pohvala za prednja sedišta. Istina je, ona su (samo) mehanički podesiva, nemaju ni lumbalne podrške (jer ovde „što opciono ne doplatiš, to uglavnom i nemaš“), ali kod oba sedišta se podešava dužina i nagib sedalnog dela, a sedište vozača ima elektropodešavajuću širinu bočnih potpora na naslonu ledja (ko bi rekao da kod BMW-a postoji tako bitan opcional sa cenom od samo 130 evra).

Kada se sve to isproba kao celina, za mene oblik sedišta, nivo njihove tvrdoće i raspoloživa podešavanja, omogućavaju da se zaista osećam veoma udobno u svakoj situaciji, a što obezbedjuje ne samo optimalan kontakt tela sa sedištem, dobro držanje tela, minimalno zamaranje, već je istovremeno i preduslov za fantastičnu ergonomiju. I to je stvarno za svaku pohvalu. Nema tih reči da se to opiše.

Inače, sam završna obrada i kvalitet upotrebljenih materijala u enterijeru deluju vrlo dobro, a površine mekane na dodir značajno preovladaju.

Osim ako bih kao sitna duša baš forsirano sitničario, zaista ne znam kako bih mogao značajno da zamerim enterijeru ove „trojke“.

Ponuda prostora

Za jednu limuzinu D segmenta, ponuda prostora za putnike je korektna.

Napred svakako odlična, tu neće biti problem ni za dvometraše, a što se tiče zadnje klupe, uzdužno postavljen motor i zadnji pogon imaju svoju cenu, pa će pozadi za kolena biti manje mesta nego što bi neko neupućen to očekivao pri medjuosovinskom rastojanju od čak 285 cm, kao što će nazad onom u sredini biti problem za stopala zbog veoma izraženog centralnog tunela. No pozadi, zavisno od proporcija tela, svakako sasvim normalno može da sedne osoba visine do oko 190 cm.

No, svakako ne bih preporučio da tokom dužeg putovanja pozadi sede tri odrasle osobe, osim ako nose konfekcijski broj 38 ili 40. Usko je za ramena, a ona krajnja sedišta su suviše profilisana i prilagodjenaj udobnom sedenju samo dve osobe pozadi. Treći je tu definitivno višak.

A izigravajući altruistu, ja sam se olako ponudio da (u varijanti pet odraslih osoba u vozilu) pozadi sedim tokom putovanja oko sat vremena. Kao za maler, moja velikodušna ponuda je prihvaćena. Uh, to je za mene bio „pakao“. Ne ponovilo se. Drugi put „Pamet u glavu i jezik za zube“.

Prtljažnik trojke ima deklarisanu zapreminu od 480 litara (a pristupačan je kao i kod svakog sedana) i u njemu ispod pokrivke poda nema rezervnog točka. Tu je „Vartin“ AGM akumulator (12V, 92 Ah i 850A).

Unutrašnje ostave (u vratima, ispod prednjeg naslona za ruke i kaseta) su uobičajene.

Oprema

Možda ćete da pomislite da testno vozilo, u opremi M Sport i “sa uobičajenim opcionalima” ima sve od opreme koja se očekuje kada je reč o jednom premijumu te klase i motorizacije.

Ima zaista dosta toga, može da se kaže da tu ima i “ptičjeg mleka”, ali, opet, nema baš “sve”. Nema, recimo centralni naslon za ruke putnika zadnje klupe sa otvorom za transport skija (ma, čak ni naslon zadnje klupe nije preklopiv ako biste poželeli da u gepeku transportujete neki duži, a uži teret), nema bežično punjenje mobilnog telefona, grejanje prednjih sedišta ili volana. Sve je to, naravno, samo deo od mogućih opcionala.

Pošto mislim da je smisao svakog testnog vozila da odredjeni model predstavi u najboljem svetlu, da potencijalni kupac sve to može da upozna uživo, da mu to zagolica maštu (i odveže džep), kada su tehnički opcionali u pitanju koje bi trebalo isprobati u praksi (a ne razne lajsne, čiju boju možeš da vidiš i na konfiguratoru), ja bih očekivao da testni BMW bude opciono opremljen i većinom naprednih sistema asistencije, pa i aktivnim tempomatom ili upozorenjem na vozilo u mrtvom uglu.

No, ni ovaj testni BMW to nije imao (kao ni većina testnih pre toga), pri čemu smo nedavno na AutoRepublici čitali i da studija sprovedena na globalnom nivou u vezi toga koje sisteme asistencije preferiraju vozači, otkriva da bi njih oko 65% iskazalo interesovanje da na auto putu ima i poluatonomnu vožnju.

A ti sistemi kod BMW-a zaista rade fantastično, što sam imao prilike videti vozeći testni X7, XM i seriju 7. Uostalom, taj radarski tempomat za “trojku” kao opcional košta samo 699 evra, ali nekome će biti logičnije da više od toga opciono uloži u one tamne lajsne ili zatamnjena stakla. Stvar ukusa. I svako ima pravo da za svoje pare bira šta hoće i šta neće.

No, možda odsustvo tog elementa opreme u ovom slučaju i ima svog punog smisla, jer je “trojka” po tradiciji i definiciji vozački automobil i većina vozača “trojke” verovatno više voli “da vozi sama”, da jedini imaju isključivu kontrolu nad vozilom, nego da ih (kada zakažu) “vozaju sistemi”.

Tek, “koliko para, toliko muzike” i kome je malo ovo opreme koju ima testno vozilo, uvek može da izabere i nešto više. Ili, drugačije.

Ergonomija

U osnovi, trojka ima fantastičnu ergonomiju i nema tu neke značajne zamerke.

Kao i kod svih modela BMW-a koje smo imali prilike da testiramo, sedišta i volan imaju tako velike hodove za moguća podešavanja i svako će tu da nadje optimalnu poziciju za sedenje.

Sve komande su logične, na dohvat ruke, na virtuelnom kokpitu podaci su pregledni i čitljivi, informativni, a to se odnosi i na ekran informacionog sistema i načinom rukovanja sa njime, koji ima veoma brz odziv.

Naravno, svemu mana može da se nadje. Pa i „trojci“, što da ne?

Pa će za nekoga ergonomski biti sporne komande klimatizacije smeštene u centralnom ekranu. Ali, istina je da bez obzira na vrstu prikaza na tom ekranu, na njegovom dnu su uvek dostupne komande za podešavanje temperature za obe zone, a i ikona za pristup meniju za ostala podešavanja sistema klimatizacije. I kada čovek to u praksi isproba, nije to uopšte loše rešenje. Ali je istina i da ne može „na slepo“.

Preglednost je inače u granicama očekivanog, pa i unazad, uz svo uvažavanje da je reč o sedanu i da se sedi dosta nisko.

Motorizacija i deklarisane perfomanse

Testiranu trojku benzinski turbo motor sa četiri cilindra, radne zapremine dva litra, deklarisane maksimalne snage 156 ks pri 4.500-6.500 rpm. Motor ima maksimalni obrtni moment od 250 Nm, koji se ostvaruje pri 1.300 do 4.300 o/min.

Maksimalna brzina je 223 km/h, a ubrzanje 0–100 km/h traje 8,6 sekundi, a u svetlu činjenice da je ovo ulazna motorizacija, to „na papiru“ uopšte ne deluju loše.

Da pomenemo samo da za 320i (184 ks i 300 Nm) i 318d (150 ks i 320 Nm) deklaracije glase 235 i 218 km/h, odnosno, 7,4 i 8,3 sekunde.

Utisci u vožnji

Kao i uvek, utisak u pogledu snage uvek dosta zavisi od toga iz kojih kola ste izašli pre nego ste seli u ona druga. I šta su vaše želje, potrebe, a i mogućnosti. Pa će nekome i sama „potentnost“ modela 318i u praksi delovati „smešno“, a nekome „fantastično“.

I nakon što sam ga isprobao dosta pažljivo u raznim režimima rada tokom vikenda i par stotina kilometara, pa i na način kako uopšte ne vozim (forsirana ubrzanja iz stanja mirovanja), ali i na način koji mi je povremeno jako bitan, pa i za bezbedna preticanja (razne varijante ubrzanja iz letećeg starta), mogu da kažem da ja kao potencijalni kupac zaista lično ne bih imao ništa protiv ovog motora u ovom modelu po pitanju njegove potentnosti.

Meni je to delovalo sasvim korektno. Da, apsolutno. Više nego prihvatljivo. Sve to kažem uz rizik da me neko zalepi da „Čovek očito vozi Ladu Oku sa dvocilindričnim motorom ili nešto slično, pa mu je zato dobar i ovaj ulazni 318i“.

Neko će možda da primeti da je Škoda Octavia s motorom 1,5 TSI 150 startnija jednu desetinku, što je tačno, ali, mislim da vozački iole emotivan čovek neće doživeti istu emociju vozeći ta dva automobila.

Istina je i da nisam ovaj BMW nisam vozio toliko brzo po krivinama da bi zadnji deo vozila počeo da mu beži napolje, niti bih to uopšte danas probao na javnom putu. Neka mudrost valjda čoveku dolazi sa godinama, pa se danas skoro sa stidom prisećam da sam kao klinac (onaj „sa dva grama mozga u glavi“) pre par decenija zaista uživao da zanosim zadnji deo vozila sa zadnjim pogonom.

A ako sam nešto u vezi toga naučio i kasnije, tokom ukupno oko 15 godina koliko sam ukupno vozio kola sa zadnjim pogonom, to je da je za upravljivost tako pogonjenog vozila pri „bežanju“ zadnjeg dela veoma bitno medjusovinsko rastojanje. Jer, što je ono veće, uz isto poprečno smicanje zadnje osovine ugao zanošenja uzdužne osi vozila je manji, vozilo se lakše kontroliše i pri proklizavanju zadnjeg dela takvo vozilo se mnogo lakše vraća u željenu putanju.

I baš zbog medjuosovinskog rastojanja od 285 cm bih veoma pozitivno ocenio upravljivost i samu aktivnu bezbednost trojke. Jer subjektivno ona ide kao po šinama i čak i da malo „pobegne repom“, verujem da bi se to relativno lako kontrolisalo i vratilo u željenu putanju. Svakako, dok je vozite, uvek čini mi se imate osmeh od uveta do uveta. A valjda se i to nešto računa. Pa i ta sitna povremena (vozačka) zadovoljstva valjda život čine.

Ali, ono što pri testu ovog BMW-a ipak u vezi toga jesam „probao“, jeste da sam par puta (privremeno) „ostao uglavljen“ čim bih sa asfalta sišao na bilo koju slabije abrazivnu podlogu (šljunak, pesak, trava, gola zemlja), pa makar i sa najmanjim nagibom. Tada zadnji pogonski točkovi ili samo jedan točak ovog BMW-a vrlo lako proklizaju kada je podloga neravna (pa se tu vešanje tipa M sa kraćim hodom zavisno od konfiguracije podloge čak i pokaže kontraproduktivnom).

I to je nešto sa čime svaki vozač ovog BMW-a mora da računa, posebno kada je klizavo (kiša, sneg, led, blato) i ako u blizini nema nekoga ko bi vas možda pogurao (ili ako ne znate kako sami da pokušate da se „izvučete“). Ja sam tokom ovog testa imao par puta prilike da zbog fotografisanja ili parkiranja malo sidjem sa asfalta i pri tome se privremeno „uglavim“, na nekim naizgled totalno benignim mestima. Naravno, sve bi na kraju ispalo kako treba.

Od vožnje autoputem, mnogo više mi se dopala vožnja magistralnim i regionalnim putevima, gde ima prilike za veoma česte promene ritma vožnje i pravo je uživanje sa trojkom (čim se bezbedni uslovi za to stvore) povremeno jače ubrzati.

Sama promena postavke menjača u njegov režim rada „Sport“, jednostavnim jednim klikom ka unazad na selektor menjača, toliko je jednostavna, da sve to diže opšti osećaj na jedan poseban nivo. Da budem iskren, uopšte nisam gledao za koliko pri toj promeni režima rada menjača rastu obrtaji pri (eventualno) konstantnoj brzini.

Dakako, ko želi, može ručno i da menja stepene prenose prenosa putem polugica iza volana, bez razlike u kom režimu rada je menjač. Mada, ako je menjač u postavci „Sport“, a počnete da ručno menjate stepene, menjač ostaje u onom stepenu u koji ste ga stavili i u režimu ručne promene stepeni prenosa, sve dok sami ne promenite taj stepen prenosa ili dok menjač ne vratite u njegov standardni režim rada, koji podrazumeva i automatsku promenu stepeni prenosa.

Dok, ako je menjač bio u stanardnom režimu rada, pa ste odjednom počeli da ručno menjate stepene prenosa, a onda ste u nekom trenutku prestali da ih menjate, menjač će posle izvesnog vremena sam da se vrati u automatski režim promena brzina.

A kome je sve to malo, jednostavim klikom na neki od tri tastera na centralnoj konzoli, vozač može da bira i neku od unapred definisanih bitnih postavki celog vozila (kombinacije unapred izabranih režima rada motora, vešanja i upravljanja), klikom na dugme „Sport“, „Comfort“ ili „Eco Pro“ (a što je u svakom od tih režima praćeno i nešto drugačijom grafikom i prikazima na digitalnoj instrument tabli i na centralnom displeju).

Naravno, u režimu „Sport“ vozilo će po svakom pitanju da bude više sportski trimovano, dok će u „Eco Pro“ naizgled da deluje malo eutanizirano. Šta god da ste izabrali, kada po okočanju vožnje napustite vozilo i u njega kasnije ponovo ušli, po startu motora će celo vozilo opet biti u režimu „Comfort“.

Zvučna izolacija kabine je zaista odlična. Voleo bih povremeno čak i da je lošija, da bi se motor bolje čuo.

Upravljač je neposredniji i možda malo teži (nešto slabije servo asistencije), ali, sasvim uobičajen za BMW i u funkciji boljih vozni osobina i boljih povratnih informacija za vozača. I na njega se brzo naviknete.

Standardne kočnice su primerene, veoma efikasne i dobro se doziraju.

A pošto je vozilo imalo i kraće i kruće ogibljenje M, „trojka“ je tvrdja i neudobnija na neravninama ili na rupama na kolovozu ili pri prelasku preko ležećih policajaca, posebno u sadejstvu sa pneumaticima manje visine. Ništa dramatično, osim ako imate duže da vozite po jako grbavom putu. Naravno, pozitivna posledica toga je bolje ležanje vozila.

O potrošnji

Za ovo vozilo WLTP deklaracije glase: kombinovani režim 6,7, mala brzina 9,2, srednja brzina 6,7, visoka brzina 5,8 i veoma visoka brzina 6,6. Sve naravno izraženo u litrima na sto kilometara vožnje.

Kada sam posle testa vratio vozilo, životni zapis borda (na oko 9.800 km) je pokazivao prosečnu potrošnju od 9,0 (uz prosek brzine oko 35 km/h).

Moj prosek potrošnje na oko 500 km je bio 7,0 litara i prosek brzine 42 km/h. Jedan dan sam do Avale i kasnije Fruške gore i nazad (sa punim kolima) imao prosek od 6,8, a drugi dan do Fruške gore 6,2 (sam u kolima). U jednom nešto življem ritmu (za mene življem) sam na oko 100 km imao prosek potrošnje od 7,4.

Pri 130 km/h na auto putu troši oko 6 litara.

Što se tiče gradske vožnje, jedno duže (ali i stilom uglavnom neekonomičnije) večernje vozanje po gradu je dalo prosek potrošnje od čak 10 litara, dok sam poslednje jutro od moga stana do dilera na oko 6 km puta (uz prelazak mosta Gazela) zabeležio prosek manji od 6 litara (formalno „gradske vožnje“).

Dakle, troši onako kako ga i vozite. Može puno, a može i malo. Meni ne deluje uopšte puno za ono što vozilo pruža.

O cenama

Bez opcionala, zvanična redovna cena modela 318i sedan je 42.020 evra, a testnog vozila (sa opcionalima od 8.757 evra) ukupno 51.177 evra, Evo i specifikacija 318i – testni – juni 2023. Kao polovnjak, ovaj testni je oglašen za nešto manje pare (44.990).

Koliko cene kod svih (pa i kod BMW-a skaču), može da vam kaže i podatak da je 318i kao karavan (a karavani su uvek skuplji 1.500-2.000 evra od sedana) u aprilu 2021. godine (kada je mene interesovao karavan) imao redovnu cenu od 34.990 evra (a po cenovniku koji je važio do 01.07.2023. imao je cenu od 43.870, dok danas ne znam koliko je).

318i M paket – karavan – april 2021

318i Sport Line – karavan – april 2021

Model 320i će vas u odnosu na 318i doći skuplje oko 5.200 evra, a 318d će od 318i biti skuplji za oko 6.600 evra (ako nekome znači, postoji i 316d, sa 2,0 i 122 ks, koji je oko 4.300 evra skuplji od 318i).

I sve to bez opcionala. Cene ostalih pogonskih verzija možete sami pogledati na sajtu uvoznika.

Ako posmatramo sa ove strane stola, gde sede kupci, da li je puno ili malo, to zavisi najviše od toga da li smo i koliko spremni da platimo za neke naše, pa i vozačke emocije.

O redovnom održavanju

Pošto nam je uvoznik to nedavno već dostavio (nevezano za ovaj test), troškovnik redovnog održavanja za model 318i za 160 hiljada kilometara izgleda kao ispod, uz napomenu da se svećice menjaju svakih 60 hiljada km i da je to uključeno u prikazane iznose:

Servis na 20.000 40.000 60.000 80.000 100.000 120.000 140.000 160.000
cena 30,355.68 30,355.68 53,639.76 30,355.68 30,355.68 53,639.76 30,355.68 30,355.68

A zavisno koliko često i jako kočite sa 318i, bićete povremeno suočeni i sa troškovima usporavanja i zaustavljanja vozila iz donje tabele.

deo pr. pločice pr. diskovi zad. pločice zad. diskovi
cena 40,020.86 87,037.92 33,466.75 72,779.38

Za kraj

Mogu samo da kažem da mi se jako dopao testirani 318i i da mislim da kao ulazna benzinska varijanta može da predstavlja dobar izbor za nekoga ko želi najjeftiniji sedan sa značkom BMW-a. I da će pri tome kao vozač biti u prilici da zaista uživa sa automobilom.

Naravno, eventualni višak snage (skoro da) nikada nije moguć, tako da bi pogrešno bilo reći da ova trojka ne bi išla bolje dobro i sa nekim jačim motorom. Išla bi, bez dileme. Samo je pitanje šta svako od nas individualno oceni kao donju granicu snage koja bi njemu bila dovoljna za uživanje. Ja bih izvesno vozački uživao i u ovome. A kako bi eventualno bilo putnicima, posebno onima pozadi, to je ipak pitanje samo za njih.

Tek, kada bi me neko danas ponovo zamolio da mu prebacim trojku sa jedne lokacije na drugu, ono „dete u meni“ bi me verovatno opet odvelo nekim sasvim zaobilaznim putem…

Aleksandar Dragović

(2591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

93 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Bas favorizujete BMW u ovim domacim testovima u zadnje vreme

BB

Nema joj mane… Govori devet jezika, čakni srpski naučila 😜

J4ZZ3R

Monica Bellucci i BMW? 🙂 Prvo Monica je Italijanka i ima nekih klasičnih BMW uradaka koji zaista liče na ovu klasičnu italijansku alfa romeo lepoticu, ali mene najnoviji BMW modeli podsećaju na Andreu Sawatzki…kao da ih je ona inspirisala za XM, m3, x6, x3, x5…

MRN

Sa druge strane, može da se kaže da na AR do sada nije bio test aktuelnog modela 318i 😂 Kao i da u cenovniku za Srbiju postoji 30 verzija „trojke“ ( ne računajući tu i pet M3 verzija 😂) ili da, ako gledamo sve kaorserijske modele, oni su trenutno dostupni u ukupno 215 raznih kombinacija motora, nivoa snage i vrsta pogona 😂 A mi testirali koliko, 4-5% game ? Znači, „Kako je moglo, dobro je“ 😂 Ili, ako gledaš u kom procentu su do sada za neke druge brendove na AR kroz testove do sada prezentovane njihove game modela i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Škoda ima svoga „manekena“ sa Andrićevog venca 🙂 Primećujem da su neki forumaši pali na reklamu i kupili Škodu… i to Octaviu… I još crnu 🙂

Balkanboj

Ahahaha 😂

J4ZZ3R

Razumem tvoj komentar u potpunosti, ali nužda silu ne moli, siguran sam da bi drug MRN najradije testirao Daciju, ali neko to od gore vidi sve pa njega Capriolo minimalistu šalje u Maseratti i BMW da mu testira veru 🙂

J4ZZ3R

Test je odličan 5…ja sam slab na trojku, ali me ipak zadnja klupa i onaj kilometarski spisak doplatne opreme, kao i činjenica da je vozi svako i njegov narko sin drži podalje od nje

BB

Ova oprema M, to je za obilazak manastira? 😉

MRN

Sa izuzetkom Zvezdanovog ličnog X7 40i xDrive i onog XM-a, svi testni primerci BMW-a su mislim bili u „M sport“ paketu ( čak i limuzina 740d ), odnosno, kako ti kažeš, „prilagodjeni obilasku manastira“ 😂😂😂
A pogledavši neke od fotografija sa tih testova, moja supruga je kroz smeh prokomentarisala da nikada nisam ovoliko obilazio manastire Fruške gore, kao radi ovih fotografisanja za AR testove. A nije u pravu, jer, sve sam ja to obišao „kao mrav pešadinac“ i to više puta, a neke od manastira sa ovih slika je, Boga mi, i ona pešaka obilazila 😂

Milan Grozdanović

Ne bih se slozio za XM, on je po sluzbenoj duznosti M, i to punopravni, da ne kazem na tronu M modela

MRN

Ti i jesi i nisi u pravu. Jeste on deo porodice M modela. Ali, ja sam mislio na sam nivo opcione opreme formalno nazvane „M Sport“.
Onaj testni ga nije imao, možeš i sada da ga vidiš i na sajtu „Polovni automobili“, sa spiskom njegovih opcionala:

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/21738473/bmw-xm?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0

On, istina, ima neke „M opcionale“ koji su potpuno posebne pozicije, koji i inače nisu deo „M Sport“-a, npr. kod njega postoji i opciona „M spoljašnja lajsna viskog sjaja „Shadow line““ (a nju ima i ovaj 318i dodatno, „preko“ tj, uz opcioni „M Sport“ nivo).

BB

To da se moliš Bogu da i tebi jedan takav dopadne 😉
Evo i uputstva
https://youtu.be/-cuCI_v2IsU

Njegova Visost!

Daj ti njemu Krešu, i evanđelje po njemu kad je u pitanju smeće iz Bavarske..

Milan Grozdanović

Pa što voziš BMW ako je bavarsko smeće? Niđe logike 🤣

Njegova Visost!

Pošto vozim,imam pravo da pljujem, da ne vozim, pljuvao bih opet🫨

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost!
BB

Zato si i kupio, da imaš pravo pljuvati 😂

J4ZZ3R

Zbog njega je Ferrari uveo postupak autorizacije kupca 🙂

BB

Navukao se na Krešu 😂🤣
Ne zna ko mu je draži, ženin advokat ili Krešo 😂🤣

Njegova Visost!

😤🫨😜

MRN

Krešo je isto neki svećenik, kao ovaj što mi ga je B.B. preporučio (mada vidim da taj „njegov“ i nema neku molitovu prilagodjenu prizivanju „M Sport“ spreme ) ?

😊

Njegova Visost!

Je, svaka mu je zlatna.

J4ZZ3R

U manastiru Crna rijeka je postojao izuzetno uspešan program lečenja od zavisnosti, ali je isti nažalost prekinut zbog promocije lopate u naučni rekvizit 🙂 Mislim da bi pojedincima, u koje ubrajam i sebe, isti program znatno pomogao u lečenju zavisnosti od automobila i novosti iz auto sveta 🙂

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
Njegova Visost!

Imali smo mi nekad manastir, zvao se goli otok, garantirano liječi ovisnosti…

s mile

O testu i tekstu, sve najbolje, o tekstopiscu tek… bravo, lično uvek karavan, i smešni su mi prodavci da nemaju u ponudi karavan,ali…. takvo nam je tržište. Ove limuzine kupuju BAJE, a ne neki porodični ljudi… Stara fora, ali se odlično uklapa u tekst Seljak kupuje novi Mercedes, u jednoj auto kući i sav je iznerviran cenama dodatne opreme. Nakon nekoliko dana kod seljaka dolazi director iste auto kuće da od njega kupi kravu, a predračun koji mu je napravio seljak izgleda ovako: naziv artikla cena (u eurima) 1 krava osnovni model: 2000 2 boje (crna/ bela): 150 kožna površina:… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Dobar auto.Po meni ovaj model ispunjava sve kriterijume lagano bi se moglo živjeti sa njim.
Opreme ima i više nego što treba za mene ali od viška glava ne boli,jel’de😁.
Ako bi išao u sitna crijevca,malo mi smetaju te crne felne (ne volim ih), zatamljena stakla i zatamljena prednja maska oni bubrezi.To mi nekako ne stoji na bijelom auto,prosto ga guta,čini ga jeftinim.Obična ona maska i klasični prozori mi daleko ljepše i elegantnije izgledaju na autu bijele boje koa ovaj BMW.

BB

Nikad nisam skontao te felge koje se nikad ne mogu oprati 🤣

Renault Terminator🇷🇺Z

E to,em ružne,em vazda prljave😂

Renault Terminator🇷🇺Z

I da,mora se pohvaliti Saša.Tekst je zaista piko belo kao i auto👍.

Laki

Standardno dobra „trojka“ a tako je oduvijek.Felne bih uzeo u drugoj boji a ostalo ne bih dirao.Oni iz „Minkena“ testeri su tanki za ovog našeg sa FG.

Njegova Visost!

Pa ja ovo vozio…moram slike da pregledam. Gledam nešto net, ispade oglas, Reno u kelnu traži voditelja, potrebno znanje u novinarstvu…dje onaj Šeki? Plata „bijednih“ 114 000 brutto 🙂 sad će on reći da nije zainteresiran

BB

Pa prihvati ti. Taman da se i tvom uspjehu ženin advokat obraduje 😜

Njegova Visost!

Ne pišem za noune, nisam nounar, ne govorim francuski. A ja sam mislio na svog Sekija, ko pravi drug…kad ono…smrc

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost!
J4ZZ3R

Kad pomenu Reno, večeras dok se spuštah sa Lovćena ka Budvi, sretoh sveže izgoreo Reno Megan II… Tako je kvalitetno i brzo izgoreo da jadni čovek ne beše stigao mi kofere iz gepeka da izbaci…

Njegova Visost!

Auuuu 🥺

Balkanboj

To je od prošle godine kada su otvorili auto put „Ognjena Marija“, samo francuzi gore. Uždiju se sami od sebe, kao da je neko kletvu bacio na njih…

Njegova Visost!

Realno, potrošnja oko 9 litara je i meni bila, malo grad, više autoput, uglavnom auto pije ko rus. Pijandura. Jadan onaj koji ga kupi. Izolacija je ok, osjećaj vožnje jer je naprijed nekako rasterecen, je dobar (u poređenju sa 2gt), ugodno ga je voziti po gradu. Ergonomija je loša do prolazna , multimedija je toliko dobra da treba auto polit benzinom i zapaliti. Uglavnom, djeluje idalje kao da je to model iz 2016 samo sa osvjezenjima. Navigacija je kriminalna i nije mi jasno koje su to budale bile kad su kupili Nokia here, ili je bilo žešće pranje love. A… Pročitaj više »

MRN

Šta je problem sa ergonomijom trojke pa je „loše do prolazna“?

BB

Nisam znao da je tomo takav kralj… Svi kraljevi imaju neku teritoriju (dobro mladog Petra tito izbacio sa posjeda) ali tomo je kralj svih teritorija 👏👏. Koji kralj 😜

A što se tiče Alfe, zar ti nisam onomad ja provjeravao za servis pa ti odustade od Alfe? Jeli to samo da bi se družio sa Krešom?

Njegova Visost!

Ma trebao sam ju uzeti, na kraju sam toliko dao za bmw zadnje kočnice koliko je kod alfe koštao veliki servis. Prevarili me….

Njegova Visost!

Nisi nikad koristio tom tom navigaciju sa tom opcijom?a probaj…ja sam na potezu Hamburg – Keln, izbjegao sve gužve, nigdje nisam stajao što mi je i bio cilj.

Njegova Visost!

Ja ne znam jel’ to do mog telefona, pola ovih tablica sa cijenama ne vidim, a one tablice sa + i – te cijenom, izgleda da nema…ili opet ne vidim? Velis karavan skuplji? Hm, kad je polovan, drastično je jeftiniji od limuzine, a trojka kriminalno drži cijenu, tri godine staru kupiš za Sekijevu tepsiju baklava.

Njegova Visost!

Jel ovo ti reče cijene servisa 250 eura?
To je samo zamjena ulja i dobar dan, tamo na 90 k će ti odrat kozu, a do tada si kočnice u kompletu zamijenio već 2 puta.https://carwiki.de/bmw-3er-inspektion/

MRN

Po onome što je meni diler dostavio pre oko mesec dana:

– za model 320d, prvih 8 redovnih servisa (na svakih 20.000 km) košta ukupno RSD 283.538,62 ili oko 2.423 evra, što u proseku dodje 303 evra po jednom redovnom servisu (bez troška kočnica).

– za model 318i, za 8 redovnih servisa, ukupna cifra je 289.413,60 dinara ili oko 2.473 evra, što u proseku dodje 309 evra po jednom redovnom servisu (bez troška kočnica).

Njegova Visost!

Lijepa cifra .kod Švaba je to, po iskustvu, još 40% skuplje ako ne i više. Pohvalno da je dostavio troškovnik. Inače, ovdje se sve razlikuje pa tako u manjim gradovima je moguće da platis manje, a razlika u cijeni je 200 do 250 eura za isti opis radova (meni mercedes tražio 450 i 650eura za mali servis uz možda i kočnice).

MRN

Pa, baš zato što je kod Švaba to znatno skuplje, mnogi naši ljudi koji su na privremenom radu tamo, svoja kola redovno servisiraju godišnje tek kada dodju u Srbiju, u ovdašnjim ovlašćenim servisima.
Odavno je to tako.
A o limarsko lakirerskim radovima da i ne govorim. Sve se to jeftinije sredjuje u Srbiji. I kao što neko ko radi napolju „zube sredjuje“ tek kada je povremeno u Srbiji, tako isto radi i sa svojim kolima.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja sem zuba,mogu i zube ali imam svog zubara već 20 godina i to mi se ne mjenja😁.A održavanja auta radim u Austriji,jeftinije je nego u Beogradu a i teško je naći majstora koji znaju znanje.Van Beograda majstori su jeftiniji ali da se idem vozati po Srbiji zbog majstora i auta ne pada mi napamet.

MRN

Imam drugara koji je limar i farbar i on u letnjoj sezoni „ne može da postigne“ radeći tada vozila naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu. On tada radi kao na pokretnoj traci.
A pošto kod njega i inače često volim da odem da popijem kafu, u to doba godine znam kod njega u garažama vidjati u radu veoma besna i skupa kola naših ljudi koji su „napolju“.

Renault Terminator🇷🇺Z

Verovatno nije u Beogradu i nije derikoža kada vidi gastarbajterske tablice😁.

Njegova Visost!

Pa da, što je ovdje 3000 do 5000 eura tu je oko 200 eura maksimalno pa ti vidi.

MRN

A ako je nekome skupo da održava kola koja ima …Uvek se setim gospodina Ignaca Tureka, vlasnika servisa na Zaprudju u Zagrebu, negde do 1988. godine je držao servis samo za Volvo (a tada prešao na Hyundai) i kako je valjda u SFRJ imao posla sa vlasnicima Volvoa koji su izgleda u proseku bili neka „gospoda“, imao sam utisak da nije navikao i da ga jako nervira ako bi neki vlasnik Volva unapred upitao „A, koliko će to da košta?“. Pošto sam ja uvek najpre to pitao (jer nikakav gospodin nisam ni bio), meni je jednom na takvo pitanje kao… Pročitaj više »

Njegova Visost!

Bogati, sad sam ja kriv a ne smeće iz bavarske? Preko Neta 130 eura komplet kočnice zadnje, kod Švaba to isto 400eura. Preko Neta ulje 5l 60eurq kod njih 160eura…izmjenu ulja naplaćuju 65 eura, otključavanje zumiranje kamere košta 120 eura i tako kamate opcija koje su zaključane. To što kočnice kod smeća iz bavarske traju maksimalno 37000 km sam opet ja kriv, a mercedesa sam prodao sa 163000km pri tome mijenjao samo prednje pločice na 94000km. Razlika u cijeni rada za svaku firmu ovdje i tu je drastična, od kije do alfe, sve je tu jeftinije, mada za alfu nisam… Pročitaj više »

MRN

Litar motornog ulja u BMW servisu u Nemačkoj je 32 evra, u pakovano u kantici od 5 litara

Pa, u Srbiji iz bureta od 208 litara u servisu Toyote litar ulja košta 25 evra.

Kome je to ulje realno skuplje, onom Toyotašu iz Srbije ili vlasniku BMW-a iz Nemačke ?

BB

Ulje je realno preskupo. A najskuplje je ono što vele da se mijenja na 30k, tada ti skupo naplate „specijalno“ ulje i još ti razje*e motor (ali kad istekne garancija)

Laki

Firma „Mr Wash“ u De zamijeni ulje sa filterom marke Shell po specifikaciji za max 115 eura.Bmw akceptira njihov servis jer koriste isto ulje a sve se registruje direktno u „Minkenu“ kod tate.

Njegova Visost!

Možda bih i ja takve pjesme pjevao da mi je satnica 300 i vise eura. Od bmw jedino je Audi skuplji. Sad u muzeju Zeppelina vidjeh Gaylord…ružna li imena, a lijepe li makine.

MRN

Izvini, nisam zaista mislio da te uvredim, niti je mene Ignac Turek uvredio onim što mi je u par navrata govorio. Ali me jeste smestio tamo gde mi je bilo mesto 😂

MRN

Pa, naravno da si ti „kriv“ ako ti je BMW „skup za održavanje“ 😂😂😂 Znaš šta je meni Ignac Turek još rekao, da parafraziram: „Doktor Hasić ima isti Volvo kao taj vaš. Ali, kada on doveze svoja kola na servis, on ih samo ostavi, ništa ne pita šta će da košta, već na kraju dana kada dodje po kola samo plati. To je gospodin …“ 😂😂😂 I čovek je bio u pravu … Nego, prodaj BMW i kupi Alfu. Ti reče da se njoj zučasti kaiš menja na svakih 90.000 km (ili je bilo još manje?) i da košta 1.000… Pročitaj više »

Laki

👍

M M

Samo da pohvalim testera….
Bogme profesionalno.

Što se auta tiče, malo ks iz 2L, obzirom na jednog BMW.
Valjda kao za bazni model, ali opet. Ako jedna Skoda iz 2L ima 245 ks…..

Ovaj dizel, bio bi pravo rešenje, ako se gleda baznjak.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
Renault Terminator🇷🇺Z

Imaš ti i Bembara od 2.0l sa 252ks…ima za svakog po nešto,e sad kome šta treba i koliko se ko može pružiti😁.

MRN

Ja mogu da razumem da neko izabere dizela zbog većeg maksimalnog obrtnog momenta, ali, tu bi za mene bio „kraj“ nekih baš značajnijih prednosti. Jer, primera radi, 318d (koji je skuplji 6.600 evra) ima bolje ubrzanje za samo 3 desetinke od 318i, dok je 316d (skuplji 4.300 od 318i) po tome ipak lošiji od 318i. Ako ti je do uštede goriva, reci mi kada ćeš da uštediš tih 6.600 evra ( do 318d) ako 318i pri 140 km/h troši otprilike ovoliko kao ispod. Da bi „pokrio“ tih 6.600 trebalo bi baš dosta kilometara i godina ( i ja bih tih… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

140km/h,6,8l potrošnja…benzinac.Potrošnja vrhunska.Pa moj Megane na 140km/h u 6-oj trošio je 8,6-8,8l 115ks..BMW je auto koji najmanje troši benzina od svih drugih benzinjara.

MRN

6,2 trenutna, a imam i fotografije sa 6,0, sve pod tempomato.
To je bilo predveče, a slične cifre su bile i ujutro, u kontra smeru
Onih 6,8 je bio ukupan prosek potrošnje na preko 400 km koje sam bio prešao do trenutka fotografisanja.

Renault Terminator🇷🇺Z

To je još bolje.

M M

Oko potrošnje, zavrzlama je malo veća.
Zavisi kako posmatraš i šta hoćeš da dokažeš. Ko hoće da se „teši“, da se hvali i sl….
A realnost kaže, 5L naspram 7,5-8.
I jednostavnije, sa rezervoarom prevalim u ovakvom dizelu 1100, a sa benzinjarom 700

Takva mu je realna računica.

Što se tiče vožnje, normalnom čoveku daleko više prija dizel u ovakvom automobilu, osim u nekim sportskim aspiracijama (a opet ovaj baznjak ne može da prismrdi dizelu)

E sad 6000 evra više za dizel, jeste odbijajući faktor. Ali za onoga ko namerava da ovim pređe min 200 000km, nema uopšte dileme.

MRN

Ne shvati me pogrešno, da sam ja kupac BMW-a serije 3 ( da sam baš zacrtao njega da kupim i ništa drugo da i ne pogledam ), pa i da se „lomim“ izmedju bolje opremljenog 318i i za 6.600 evra skupljeg (ali lošije opremljenog) 318d, vrlo lako bih ja to rešio. Tih 6.600 bih uložio u bolju opremi za 318i u njoj uživao od prvoga dana, pa svaki dan ubuduće, teoretski i narednih 200 ili 300 hiljada km, a koliko bi bilo potrebno da na ime većeg troška goriva ( uz razliku WLTP deklaracija od samo 1,7 litara za mešoviti… Pročitaj više »

M M

Ta oprema koju navodiš, meni verovatno ne bi ni trebala. Čak, u zadnje vreme bi i doplatio da nema nekih gluposti….

Da je smanjena razlika u potrošnji između dizela i benzinca je tačno.
Tek, ni jedna firma ti neće uzeti benzinca pored dizela, u ovoj „jeftinoj“ konfiguraciji. Ako ništa, u pitanju je još uvek nepobitna razlika u kvalitetu dizela i benzinca na duge staze. Tu i dalje nema govora.

Renault Terminator🇷🇺Z

Evo ga naš M M pegla 106-cu po Zlatiboru😁👍.Dobro ti to ćeraš,svaka čast.

https://youtu.be/zS_jbh5sRg8

Renault Terminator🇷🇺Z

Šta ti dođe prezimenjak koji vozi Clia 2?

Balkanboj

Odlična je trojka, oduvek bila. Za porodicu sa malom decom. Koliko god ovih 2.85 medjuosovinskog delovalo dobro ipak je to model prvenstveno prilagođen vozaču. Prošle zime sam zagledao jedan u salonu i moj utisak je bio – tesno pozadi. Napred je savršen. Ono što mi najviše smeta na svim novim i redizajniranim modelima je digitalni kokpit koji, po meni, ima baš lošu grafiku i nekako je ružno nasađen. Glede vožnje, a do skoro sam vozio e61, mislim da bolje podešen sistem (esp/dtc/dts kako ko zove) nisam vozio. Apsolutno bezbedan u svakoj situaciji, po kiši mi taj BMW-ov zadnji pogon ulivao… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

I meni se tako čini da bi MRN veoma lako mogao zamjeniti tabor i uzeti najbolji njemački auto – BMW🙂.

Njegova Visost

52000€ za ovo smece? Suuuuuunce ti kalajisano je…neki dan u salonu sjedoh u djuliju q4 200 i kusur konja, mislim 280 al nisam siguran, piše 48 000€. I onda ovaj pita sta ne valja? Jel to neko lobotomiju uradio? Za političara odmah!

MRN

Sada sam otišao na sajt Alfe za Srbiju i Giulia „baznjak“ (Sprint), 2,0 AT8 280 ks AWD, sa dve opcije ( boja + paket sigurnost ), dodje 53.200. Bez eventualnog popusta ( a mislim da može svakako da se „dobije nešto“ ).
Odlična je to cena za kola te klase i perfomansi. Bez dileme.

Njegova Visost!

Pa velim ti ja, u mene u salonu u Dortmundu bjese 48, a ne bih rekao da je baznjak, compentizione paket opreme bio. Iznenadio sam se jer je austral bio čini mi se 32k ili 35, a jeep mali (ovaj novi kako se ono zove) nekih 45k…i ja baš nešto gundjam kako bi u renoa nema za džabe ko u stare babe (tj ispod 20k)… Hmm, jedino ako nije 22 godište ali vidio sam da ima 0 km ta djulija, al je 48k …..

Njegova Visost!

Nije 22, nova, vidim sliku sad sa redizajniranim svjetlima je..48k drug moj. Memorija sjedala i to vidim na slici…a nisam puno slikao

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost!
BB

A jeli primaju BMW staro za novo? 😜

Njegova Visost!

Sve samo ako imaš pare…a pare imaš ako imaš posla kakvog, a posla imaš ako imaš zdravlja, a zdravlja imaš ako nisi jeban….a samo onaj ko nije pito….🫨

Rikošet

Nemojte me pogrešno shvatiti. Da li je stvar momentuma ili čega već, nekog otpora ka novom i napretku, ali kad vidim „kockicu“ na ulici odmah poželim da je imam i vozim, a kad vidim ovaj najnoviji automobil vidim samo brdo skupe tehnologije, pokretni bankomat iz kojeg ne vadiš novac već ga samo ubacuješ od početka do kraja druženja i tražiš u tome zadovoljstvo, smisao i svrhu… Jedan predlog za redakciju kojeg možda ne bi trebalo biti „teško“ realizovati uz saradnju sa nekim oldtajemr klubom. Dajte i poneki tekst o automobilima 90-ih i 80-tih. Neka ljudi voze i ovo savremeno, ali… Pročitaj više »

Njegova Visost!

Dinosauruse hehe…sjedoh danas nanovo u novu trojku, silom prilika..o Bože, odvratna li volana, očajna dizajna i lošeg li profila, katastrofalnog li materijala, i to sam za obruč a i za ostalo na volanu nemam lijepe riječi. Dakle apsolutna nula! Onda kod mjenjača, dna selektor je jadno napravljen u obliku tiskane pločice što je kriminalno loše. Očajno je i smještaj tipke za auto hold, daleko od kočnice. Kad neko ne zna, onda ne zna. Komande ventilacije – neupratih al na prvu mi nisu izdvojene neg u tabletu…dizajnerski je i centralni greben loše riješen. Sjedala tipična za bmw, loše do očajno, jedino… Pročitaj više »

Rikošet

A ti si barem sjedio 🙂 da bi nešto rekao više morao bih da ga vozim.

Sve što sam napisao je simbolično i iz ugla posmatrača.

Neću da ga „blatim“ jer nemam realnu osnovu, ali stvarno mi bode oči ovaj trend pakovanja svega i svačega u M odijelo…

MRN

Podržavam ideju za tu vrstu testova. I ja bih voleo da ih čitam.

Što se tiče degradacije M oznake, svi brendovi to rade ( „AMG Line“ i slično ), na žalost.

Rikošet

Kako dijele dizajnere tako i iza scene dijele i menadžere. Jedni od drugih prepisuju ideje. Moje mišljenje da su Nijemci na krilima velikog profita, koji su ostvarivali kroz autoindustriju od devedesetih na ovamo unificiranom proizvodnjom toliko ubili kreativnost, da im je sada bez nekog brzom i korjenitog restovanja gotovo nemoguće dostići Kineze koji su sve ovo vrijeme strpljivo trpili izrugivanje na temu copy paste dizajna, krađe tehnologije, loše izrade i ukupnog kvaliteta…. Oni kao da još nisu svjesni da uzimanje para lopatom na M, AMG ili RS oznake neće i ne može trajati još dugo, jer Kinezi dolaze sa takvom… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

I ovde si sve objasnio,saglasan apsolutno.Renault npr,nekada RS (Renault Sport) oznaka važila je samo za RS modele i kraj.I kada vidiš Renault sa RS bedžom beži od njega jer si najebo,odraće te ko vola u kupusu maltene šta god da voziš.Sad su i oni počeli da kače RS oznaku na sve živo a odeljenje RS ukinuli!!!!!!!Znači dignite onaj jedan francuski lovac Rafal F4R(koji se iskreno nadam da izdajnički Vučićev režim neće kupiti) i neka izrokaju komplet fabriku sa sve menadžerima i inženjerima jer ste debili.

BB

I kod nas onaj turista Šmit bi da ukine „odjeljenje“ RS, ali mi ćemo njemu još boravišnu taksu da naplatimo 😜

Renault Terminator🇷🇺Z

Ma može samo da popuši Republici Srpskoj.Dodik radi fantastičan posao,Republika Srpska je već država,još malo pa i međunarodno priznata u slobodarskom i demokratskom dijelu Svijeta.Za to su se naši borci slavne vojske Republike Srpske i borili i izborili🇷🇸❤️.

Renault Terminator🇷🇺Z

„Kakav crni M, pa nekada se znalo šta je M, kad dodaš gas gaće ti spadaju, danas se šminka nabacuje lopatom, a prazna suština opravdava imidžom… Nema M uz 318i oznaku i tačka to je jedina ispravna politika, osim ako ti nije do politike već isljučivo do para…“ E ovde si objasnio.M je M i to bi trebao i da ostane a ne da npr ja sa najobičnijom 5-com bez problema od nje mogu napraviti M optic ili kupiti obični 5-cu sa 2.0 benzincem ili dizelom sa oznakom M i spoljnim i unutrašnjim M paketom i biti kao onaj pravi… Pročitaj više »

Merkurac

Bravo. Apsolutno se slažem.

Renault Terminator🇷🇺Z

Ovaj moj ruski mačor već počeo da se kurči i šalje selfi ribama😂…BMW-e je samo za ozbiljne mačore😎.
comment image

BB

Ima mačke da ga ganjaju… Ovako na primjer
https://youtu.be/UzdCIs79qD4

😜😂🤣😂🤣

Renault Terminator🇷🇺Z

E tako😂🤣…