1. Home
  2. Testovi
  3. Subaru Levorg – Egzotika
Subaru Levorg – Egzotika
18

Subaru Levorg – Egzotika

2.93K
18
Podelite sa prijateljima:

„Subaristi“ su nalik „alfistima“, uvek očekuju nešto fundamentalno od svog omiljenog proizvođača. U slučaju prvih to je bokser motor i permanentni pogon na sva četiri točka, koje Levorg posve prirodno  poseduje.

Početkom 2016. godine, familija Subaru dobila je novog člana, nazvanog Levorg. Ime izvedeno iz tri reči; LEgacy, reVOlution i touRinG (trebalo se setiti), koje je redefinisalo zamenika nekadašnjeg Legacyja i politiku proizvođača na evropskom tlu. Jer, u startu Levorg je razvijen isključivo za japansko tržište, gde je odmah postigao zapažen komercijalni uspeh. Vrlo brzo i ostala tržišta su pokazala interesovanje za njega, što se pre svega odnosi na SAD, ali i Evropu, posebno jer se proizvodnja modela Legacy, nakon pet generacija, zaustavila.

 

Levorg je dakle legitiman naslednik istog, koji, na Starom kontinentu, nije ispunio očekivanja. Uglavnom zbog svog pomalo „nesrećnog“, da ne kažem nekarakternog izgleda, što je Levorg u dobroj meri ispravio. Bez da ću mu spevati ode, dozvolite mi da ga opišem, uzevši u obzir da ga sigurno nećete viđati svaki dan na ulici. Kao prvo, Levorg je kraći od Legacyja SW za bezmalo 10 santimetara (4,69 metara), tako da sada ulazi u direktnu konkurenciju sa BMW-om Serije 3 Touring (4,72 metra), odnosno Volvoom V60 (4,75 metara). Dobro ste primetili, uporedio sam ga s karavanima, iz prostog razloga jer je ponuđen samo u ovom obliku karoserije.

Subaru Legacy

Na estetskom planu sačuvao je sve sportske atribute proizvođača sa sedam zvezdica, uspešno ih ukrstivši s elegantnim formama. Spreda gledano, Levorg deluje izrazito agresivno, s ogromnom maskom hladnjaka i otvorom na haubi, radi što boljeg snabdevanja turbokompresora vazduhom. Tako je barem bilo do prošle godine kada je zamenom agregata nestao ovaj atraktivan detalj, o čemu ćemo malo kasnije…

Ovde nema greške, sigurno je da će se dopasti svim fanovima brenda. Znatno je diskutabilniji profil, sa snažno padajućom linijom krova. Jeste da su „ramena“ visoko podignuta, kako bi imao što bolji „gard“, no nekako mi nelogično izgleda da se hromirana lajsna na donjem delu prozora ne nastavlja i na zadnje staklo. Stražnjica isto tako deluje dinamično, kako zahvaljujući povećem spojleru pri vrhu petih vrata, tako i dvostrukim završecima izduvne cevi i naduvanim „krilima“ pozadi. Sve je upotpunjeno „suknjicom“ na pragovima, bez da su zaboravljeni elegantni aluminijumski naplaci od 17 do 19 cola. Sve u svemu znatno ubedljivije od bivšeg Legacyja, tako da se na ovom polju može ravnopravno nadmetati sa nadarenim evropskim predstavnicima. Levorg nas zaista podseća na slavne dane Impreze GT Turbo, toliko drage svim obožavaocima ovog brenda.

Progres u svakom pogledu

Godinama, jednom Subaruu mogli smo prebaciti dve stvari; enterijer, ruku na srce robustan i predviđen da podnese nuklearni udar, ali nedovoljno prestižan i slabo opremljen najnovijim elektronskim pomagalima, kao i kvalitet plastike. Drugim rečima, pragmatični Japanci dugo su davali prednost tehnološkim dostignućima nad dizajnom, zanemarivši tako prefinjene evropske ukuse. Ovoga puta, iako im Levorg i nije bio namenjen, „mali žuti“ prijatno su ih iznenadili, računajući i moju malenkost. Vauuuu, uzviknuh glasno po otvaranju vrata, zaista ne očekujući od jednog „suba“ toliki nivo rafiniranosti.

Lepa i nadasve udobna kožna sedišta, s rupicama na sedalnom delu i naslonu, prošivena su debelim plavim koncem, koji zapažamo svugde po unutrašnjosti. Još je atraktivniji upravljač, idealnog prečnika, s obručem debljine dečije ruke.

 

Iako je sam dizajn prilično klasičan, ne mogu a da ne istaknem progres koji je postignut po pitanju kvaliteta i završne obrade. Mekana plastika ovde je zastupljena u izobilju, do te mere da tvrde nema dokle god pogled može da dohvati. Dozu egzotičnostu pruža omanji ekran na gornjem delu centralne konzole, gde se mogu dobiti podaci u vezi s potrošnjom, pogonom, pritiskom turbopunjača, temperaturom ulja… Nažalost, da bi se izabrao željeni mora se dobro ispružiti i poslužiti tasterom pored prekidača „warning“, odmah ispod ekrana. Još gore, dok nisam ukapirao kako da resetujem podatke o potrošnji, prošlo je pola dana, iz prostog razloga jer se to radi onim tipičnim tankim „pimpekom“ na komandnoj tabli, kao u automobilima od pre više decenija.

Dakle, ruka se mora provući kroz upravljač, iako na njemu postoji, ni manje ni više do 23 različitih tastera i komandi. Verujte mi na reč, nijedna nije suvišna, jer Levorg poseduje sva najnovija tehnološka dostignuća na polju aktivne sigurnosti, kao što je „inteligentni“ tempomat, sposoban da održava zadatu distancu u odnosu na vozilo ispred, koči i ubrzava. Sve ovo zahteva pregršt dumića, smeštenih sa desne strane upravljača, dok su s leve uglavnom audio komande.

Kad smo kod njih, recimo da Levorg poseduje CD čitač (sve ređi slučaj), ali da je kvalitet zvuka posve prosečan. Ima još nekoliko primera razbacanih komandi bez preterano mnogo smisla, na plafonu su recimo prekidači za neutralisanje dva sigurnosna sistema (aktivni su uvek po startovanju motora), protiv kolizije s vozilom ispred i za održavanje budnosti na auto-putu (ostaje u svojoj traci). Hoću da kažem da se na Levorg mora malo adaptirati, što se nikako ne odnosi na poziciju za upravljačem.

Ova je savršena, barem dok su dimenzije vozača standardne, recimo između 1,7 i 1,9 metara visine. Električni krov, inače skromnih dimenzija (serijska oprema), nema većeg uticaja na prostor za glavu, iako je Levorg visok jedva 1,5 metara. To znači da je sedište smešteno nisko, kao uostalom i samo vozilo (klirens iznosi samo 13,5 santimetara). Pogled vozača prirodno pada na instrumente „ledeno“ plave boje, u tonu sa spomenutim koncem.

Zapravo instrument tabla je tipa „black panel“, dok se ne pritisne na veliko dugme START, sve je crno. O centralnom kolor ekranu od 7 inča, uokvirenom u elegantnu pijano crnu plastiku, neću razglabati, iz prostog razloga jer se uklapa u standarde, kao ni o velikim i praktičnim točkićima za regulaciju klima uređaja. Slično je i sa boksovima za odlaganje sitnica, iako bi pregradak isped suvozača mogao biti veći.

Pređimo zato na zadnju klupu, koja je, zbog izraženog centralnog tunela za transmisiju, uglavnom predviđena za dve osobe. Ko se uklapa u gore navedene standarde (od 1,7 do 1,9 metara visine), na njoj će se osećati komotno. Prostor za kolena nije ništa lošiji nego kod spomenutih konkurenata, kao ni za glave, dobrim delo zahvaljujući velikom nagibu naslona.

Sam pristup olakšan je vratima koja se otvaraju pod gotovo pravim uglom. Čak se i prozori kompletno spuštaju, što se danas sve ređe sreće. U vezi s prtljažnikom samo napomena da nas nije razočarao zapreminom od solidnih 520 litara, plus veliki boks u dnu, uz nizak utovarni prag i širok ulazni otvor. Nasloni se obaraju povlačenjem ručica na bokovima, kada se dobija potuno ravna površina i korisni utovarni prostor od 1.446 litara.

 Jedan, ali vredan

Iako već više godina Subaru ugrađuje odličan dizel bokser 2.0d u pojedine modele, benzinci za proizvodača ostaju prioritet. Levorg tako ne može da računa na „mazut“, zauzvrat, specijalno za njega bio je razvijen novi 1.6 Turbo, snažniji od 2.0i koji se ugrađivao u Legacy. Razvija respektabilnih 170 ks i maksimalni obrtni moment od 250 Nm, između 1.800 i 4.800 o/min.

Podrazumeva se da poseduje istu famoznu arhitekturu, sa cilindrima pod  uglom od 180°, što ujedno doprinosi niskom težištu vozila. Znači dovoljno snage za normalnu upotrebu, ne i sportsku vožnju. Za to postoje najmanje dva razloga, prvi je težina (od 1.530 kilograma, bez goriva i vozača), a drugi automatski menjač Lineartronic, sa sedam programiranih stepena prenosa. U principu radi se o CVT menjaču (Continuously Variable Transmission), kakve često srećemo kod japanskih proizvođača, poput Honde i Toyote.

Šta dakle tu ne valja? Uhhhh, osećam da ću se zapetljati, no ipak ću pokušati biti što jasniji. Za početak, treba reći da je ubedljivo bolji od onih koje upotrebljavaju japanski konkurenti, ali da i dalje ne može da se nadmeće s jednom dobrom menjačkom kutijom s dvostrukom spojnicom. Dokle god se Levorg vozi umereno dinamično, nema problema, sve se odvija bez imalo cimanja, uz prihvatljivo dobra ubrzanja. Problem nastaje kada se iz motora želi izvuči i poslednja konjska snaga, dakle na otvorenom putu i pri punom opterećenju vozila. U tom slučaju ima se utisak da se motor vrti u prazno, odnosno količina buke koju oslobađa i broj obrtaja, ne odgovaraju očekivanim ubrzanjima. Da se razumemo, nisu ona toliko loša (9 sekundi do 100 km/h), ali bi sa nekim drugim tipom menjača sigurno bila bolja.

U svakom slučaju, kada se želi temperamentno voziti (primećujete da ne upotrebljavam izraz sportski), treba posegnuti za ručicama pored upravljača i izabrati režim sport. Tada, turbo duva snažnije (Subaru navodi 30% bolji odziv na gas), a ukoliko je ručica menjača ostala u poziciji D, prenosi se obavljaju pri višim obrtajima. Još bolje, kako bi se sigurno preticalo u delikatnim situacijama, mudrije je držati ga u visokom režimu rada, kako bi se skratilo vreme „za razmišljanje“.

Nema problema, ovaj motor voli da se zavrti i nije preterano bučan, ali zvuk koji oslobađa nije nimalo sportski. Uporedio bih ga s mašinom za pranje veša u fazi ceđenja (nije šala), pre svega zbog zujanja koje prouzrukuje turbina. Zaključak: CVT menjačka kutija daleko je talentovanija u braku s dizel motorom i većim obrtnim momentom. Ovako, kada se pritisne gas do daske, motor se odmah zavrti na nekih 5.000 obrtaja, ali dok ne počne da ubrzava, odnosno dok ne prebaci u nekoliko stepena niži prenos, prođe par sekundi.

Levorg očigledno nije Impreza GT Turbo, već samo polivalentan porodični karavan! Iz tog ugla gledano, odsustvo vibracija je dobrodošlo, no i to na neki način narušava reputaciju jednog Subarua. Pri konstantnoj brzini od 90 km/h, gotovo je nečujan (samo 1.600 o/min), pa čak i pri 130 km/h, kada obrtomer pokazuje nepunih 2.500 o/min. Sve što ste pročitali u vezi s agregatom ne važi za Levorg 2019. godište, iz prostog razloga što je Subaru izbacio ovaj blok iz ponude i ponovo uveo dvolitarski atmosferski od 150 ks? Dakle bez turbopunjača na izduvne gasove, zbog čega je i nestao spomenuti usis za vazduh na haubi.

Levorg 2019.

Na prvi pogled čudna odluka koja se može objasniti činjenicom da je dvolitarski agregat izabran kao baza za hibridnu verziju e-Boxer, koja je naveliko u pripremi… Kako je ujedno i obrtni moment manji (198 umesto 250 Nm), za rezultat imamo slabije performanse. Dvolitarskom motoru do 100 km/h treba 11,7 sekundi (+ 2,7 sekundi), dok je maksimalna brzina niža za 15 km/h (195 km/h).

Ponašanje za primer

Poslednjeg dana test vožnje, umesto da ga vratim u predstavništvo Subaru France, nadomak Pariza, produžio sam još stotinak kilometara, kako bih se još jednom uverio u performanse i voznu dinamiku. Razlog, susnežica i klizav asfalt, za razliku od nekoliko sunčanih dana s početka testa. Rezultat je impresivan, bez obzira na stanje podloge, pri polasku iz mesta punim gasom nikada ne dolazi do proklizavanja točkova i rasipanja snage. Kao i ostali modeli proizvođača i Levorg može da računa na integralni (Symmetrical AWD) pogon, koji po potrebi prebacuje obrtni moment na točove koji imaju bolji kontakt s podlogom.

Ništa se ne može prebaciti ni krutoj šasiji, kao ni ogibljenju, predviđenom za znatno snažnije agregate. U vezi s njim (ogibljenjem) mala anegdota: nakon što sam se sa suprugom parkirao ispred čuvenog magacina nameštaja Ikea, pored nas se zaustavio jedan Subaru BRZ. Bonjour, reče izvesni Monsier Goergen i upita me za moje mišljenje u vezi s Levorgom, posebno insistirajući na ogibljenju i amortizerima. Malo kasnije, saznao sam da je jedan od odgovornih inženjera zaduženih za ovu oblast u firmi BWI Group, i da je prilikom test vožnje Levorga imao određenih nedoumica. Naime, ova kompanija se bavi razvojem ogibljenja za mnoge brendove, pa su tako sarađivali i sa Subaruom. U želji da nešto naučim od jednog ovakvog specijaliste, ustupio sam mu upravljač, te smo potom, brzinom znatno većom od uobičajene i dozvoljene, „preleteli“ preko svih „ležećih policajaca“ u industrijskoj zoni nadomak aeodroma Charles de Gaulle.

Po meni, iako tvrdo trimovan, Levorg dobro apsorbuje udarce, ali u kontra pravcu amortizeri se previše brzo „opuste“, što po lošem putu može da prouzrukuje lako poskakivanje vozila. No moj poznanik skrenuo mi je pažnju da prilikom jačeg vertikalnog udarca klipovi amortizera udaraju „do koske“, što se po njemu ne bi smelo dogoditi!? Moguće, ali moja čula na ovom polju nisu toliko razvijena, za razliku od onih vezanih za upravljanje. Precizno, sa dobro odmerenom asistencijom i već spomenutim upravljačem, pruža ogromno zadovoljstvo po krivudavim putevima.

Dužnu pažnju posvećujem i kočnicama, efikasnim, ali ne preterano izdržljivim nakon više snažnih uzastopnih kočenja. Još jedan dokaz da je Levorg znatno manje sportski orjentisan nego što bi se to reklo na prvi pogled. Akcenat je pre svega na opštoj sigurnosti, pa zatim udobnosti i praktičnosti, i tek na kraju ekonomičnosti. Eh, da mu je u grudima ono dvolitarsko dizel srce, gde bi mu bio kraj!? Ovako, potencijalni kupci moraće da se pomire sa činjenicom da njhov „sub“ pije k’o veliki. Od obećanog 7,1 litra ostade samo mrtvo slovo na papiru, naš prosek iznosio je dobrih desetak, i to pod uslovom da se vozi domaćinski.

Po preuzimanju vozila na putnom računaru ostao je zabeležen prosek od 9,4 litra, nakon više od 2.000 pređenih kilometara. Ne znam ko ga je vozio pre mene, ali očigledno se nije zamarao gradskom vožnjom, gde Levorg ne silazi ispod 14-15 litara. Ruku na srce, spoljašnja temperatura bila je u debelom minusu, a gradske gužve apsolutno nehumane. Uz to, Stop&Start sistem se zbog velikih opterećenja i niskih temperatura retko aktivirao.

Na otvorenom putu računajte na 7,5-8 litara, a auto-putu, s tempomatom podešenim na 130 km/h, 8,3 litra. Uostalom šta se moglo očekivati od jednog karavana ovakve težine i snage, s integralnim pogonom i automatskim menjačem? A čemu se tek možemo nadati po pitanju cene, posebno ukoliko se zna da je u Francuskoj ponuđen samo jedan vruhunski završni nivo? Okruglo 40.000 evra, ali bez ijednedne opcije! Za domaće tržište sada su predviđena samo dva nivoa (ranije ih je bilo četiri), Premium Sport i Premium Navi Sport i cenom od 33.990 i 35.990 evra. Hajda da vas ne zamaram šta svaki detaljno nudi, ukoliko ste zaista zainteresovani sve lepo piše na sajtu uvoznika za Srbiju. Ukratko, poseduje sve kao na fotografijama, barem kada se radi o skupljoj verziji. Sve u svemu Levorg je jedna čudna vrsta, retka i egzotična, koju je teško uporediti s konkurencijom. Ukoliko i nije najperformantniji (daleko od toga) sigurno je jedan od eksluzivnijih i jeftinijih, uzevši naravno u obzir nivo serijske opreme. Globalno uzevši dobar automobil, koji je neopravdano ostao u senci konkurenata.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Subaru Levorg 1.6 T/170 Premium Navi Sport

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.690 x 1.780 x 1.490 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.650 mm
Zapremina prtljažnika: 521 – 1.446 dm3
Masa praznog vozila: 1.537 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/bokser
Zapremina: 1.600 cm³
Snaga: 170 ks pri 4.800 o/min
Maks. obrtni moment: 250 Nm izmedu 1.800 i 4.800 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: CVT/7 programiranih stepena prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/dvostruka poprečna ramena
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50R17/voženi 225/40 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,0 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,1-10,7 l/100 km
Emisija CO2: 166 g/km

Cena

40.000 evra

Dobre strane:

Rasne forme, praktični aspekt, efikasan integralni pogon, dinamički kvaliteti, kvalitet enterijera, praktičan prtljažnik

Loše strane:

Spor automatski CVT menjač, samo jedan agregat u ponudi, zvuk motora, potrošnja
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 6,75
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost:7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,72

(2930)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni najlepši aktuelni subaru …
Potrošnja „skromna“ 🙂
Znači, „loš zvuk“ motora? Da, ima neko „zvučno prokletstvo“ tih savremenih turbo bebzinaca sa 4 cilindra. Užas. Zato su oni sa 3 cilindra – prava pesma 🙂

Stari Dejan

E Honda biciklista nema druge nego da se nekako taj zvuk snimi i da ga imaš ne nekom USB-u ili tako nešto pa da se uvek ima jedna mala doza „leka za uši i živce“ 🙂

moron

Moraćemo neki „lekić“ za to spraviti 🙂
Nego, i ovaj subaru 1,6 turbo je izgleda „lančani“. Da bolje „zvrči“ dok se ne zategne.

Balkanboj

Najlepši iz te karavanske serije mi je Legacy iz perioda od pre 10 godina, onaj model bez okvira za stakla vrata. Ovaj novi Levorg mi je previše povišen pozadi, suviše mainstream. Izgubio je karakter. Pohvale za unutrašnjost, izgleda ozbiljnije mada ne znam iz kog razloga na dodatnom dislpeju prikazuje i digitalni i analogni sat istovremeno. @moron što se tiče zvuka turbo 4 cilindra sigurno je da mogu odlično zvučati. Ovde je „krivac“ CVT menjač koji drži motor u optimalnim obrtajima a kontinuirano menja brzine i ubrzava vozilo. Isti motor sa manuelnim menjačem bi sigurno bio bolja opcija. Takav automobil zaslužuje… Pročitaj više »

s mile

Lično mi je Subaru uvek bio…to nešto… harizma ( Volvo, Saab, Subaru…) možda još od Collina Mc Raea, ili kasnije sa povišenim karavanom i odličnim pogonom… ali avaj… bio je i biće van mogućnosti….

ono što mogu da primetim je da na Australijskim i Američkim testovima ima samo reči hvale, i da skoro svake godine ima nekih novih verzija, koje svakako svakim novim izdanjem imaju male ali dobre nadogradnje… prvenstveno enterijer i infotejment….

Tako da stari dobri Subaru, traži nove kupce na tržištima kojima odgovara off road look i namena

Don

odlican test. Bolji je dizel, samo jel rijeseno ono sa pouzdanoscu? Znam da je u Svicarskoj ovo trazena zvjerka. Materijali i izgled unutrasnjosti i jesu jedan korak naprijed za Subaru, ali idalje to zaostaje za ostalima. Nisam nasao osobu jos koja voli cvt mjenjac. Kako bilo, nema sanse, jer ima kriminalno visoku potrosnju. U komsilku imam salon kije i subarua, nisam nesto uvjeren da im ide prodaja subarua, mada nista ne mora znaciti. Ali vidi se i razlika kada sjednes u subaru i u kiju, i na tome japanci moraju poraditi jer vecina stece dojam o autu sam ona osnovu… Pročitaj više »

орангутан

Пробао сам у два наврата овог старијег са 1.6Т. Када се бар донекле прилагодите CVT-у, то је у ствари веома перформантан аутомобил, укупно најсличнији овом најновијем Civic-у. Само CVT зујање је ок ако га схватите као особину а не недостатак, и није прегласно, у ствари раздражује тек у комбинацији са контраинтуитивним односом код убрзавања; скок обртаја/ одсуство „кидања“. По добрим путевима се дивно вози али по лошим џадама је баш претврд; каже ондашња Subaru екипа да им је на путу у Грчку по оној таласастој деоници у Македонији било изразито непријатно чак и испод 100кмх. По пар ствари је био… Pročitaj više »

D_C

Kljucno trziste za Subaru u Evropi je uvek bila Svajcarska. U vreme kada drugi proizvodjaci nisu imali palete prozvoda sa pogonom na sva 4 tocka, Subaru je kupovan po selima u Alpima pre svega kao tesko unistivo radno vozilo. Mnogi primerci starosti 10-20 godina, prilicno izhabani ali i dalje upotrebljivi, cesce sa kukom za prikolicu nego bez, i danas zavrsavaju posao po farmama i firmama u krajevima u kojima sto bi se reklo ‘krave pasu pod rucnom’. Novije modele Subarua – mladje od desetak godina, osim donekle XV i Forestera je mnogo teze videti, sto nije tesko razumeti ukoliko se… Pročitaj više »

Don

Tacno tako,d_c.

Stari Dejan

Pri konstantnoj brzini od 90 km/h, gotovo je nečujan (samo 1.600 o/min), pa čak i pri 130 km/h, kada obrtomer pokazuje nepunih 2.500 o/min. Sve što ste pročitali u vezi s agregatom ne važi za Levorg 2019. godište, iz prostog razloga što je Subaru izbacio ovaj blok iz ponude i ponovo uveo dvolitarski atmosferski od 150 ks? Dakle bez turbopunjača na izduvne gasove, zbog čega je i nestao spomenuti usis za vazduh na haubi.

Peki, izvinjavam se ali malo sam ostao zbunjen ovde. Koji si ti motor testirao na kraju? 🙂

Peki

Slabiji, test je iz moje licne arhive valjda krajem 2018 god. U meduvremenu je dosao novi blok 2.0 pa sam to samo ubacio, da se zna

Stari Dejan

Jasno, hvala Peki!

Don

Aha, a vidim ja da mi je taj susret sa nekim koji je radio na ogibljenju, poznat , već sam pomislio da je neki deja vu, da ti se dvaput dešavaju iste stvari. Samo, zar je 2018 u pitanju? Mislio sam da ima više godina od tada…:-)

moron

Ako je verovati sajtu Subaru Srbija, sa aktuelnim atmosferskim motorom 2,0 od 150 ks Levorg ima ubrzanje od 11,7 (Forester ima 11,8):
http://subaruserbia.com/ebrochure/20LEVORG_Spec_EC.pdf
A ovaj testirani (stari) 1,6 turbaš od 170 ks je imao 9 sekundi ? Golema razlika.
Tog turbaša više nigde nema? Ubila ga ekologija ?
U XV 1,6 dolazi kao atmosferac ( ubrzanje nestvarnih 13,9 ).
I svaki subaru danas u Evropi zaista dolazi samo sa CVT ?

Don

Za taj 2.0 litre benzinac, Sitnica od 211g co2, a onda dizele izbacuju iz gradova , a vidjeli smo na primjeru 208/Corse da izbacuju ak se ne varam, nekih 85, 95 gr co2.

D_C

Odavno je ustanovljeno da je CO2 jos i najmanji problem u odnosu na sta sve ostalo izlazi iz auspuha, pogotovo kod dizela.

Don

je, ali zakonodavac priznaje samo Co2 i po tome kaznjava. za ostalo ga nije briga.

moron

Nemam ništa protiv što imaju u ponudi i CVT menjače, ali, ne razumem zašto su im iz ponude nestali 6MT ? Pa, ako ništa drugo, sa 6MT emituje manje CO2 i troši manje ?!