1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci masovno krše zabranu vožnje starijih dizel automobila
Nemci masovno krše zabranu vožnje starijih dizel automobila
5

Nemci masovno krše zabranu vožnje starijih dizel automobila

4.30K
5
Podelite sa prijateljima:

Gradovi Hamburg, Berlin, Štutgart i Darmštat prijavili su više od 16.000 lica koja su prekršila zabranau upotrebe starijih „neekoloških“ dizel automobila. 

Nekolicina nemačkih gradova odlučila je prošle godine da uvede zabranu upotrebe određenih dizel vozila, jer ona emituju mnogo azotnih oksida. Kako kažu predstavnici vlasti iz ovih urbanih sredina glavni razlog za zabranu je preporuka EU da količina azotnih oksida ne sme biti veća od 40 mikrograma po kubnom metru.

Gradske vlasti nabrojanih nemačkih naselja ističu da je „tamna brojka“ vozila koja se i dalje koriste uprkos zabrani izuzetno velika, odnosno da je broj onih koji nisu kažnjeni za vožnju daleko veći od navedenih 16.000 lica.

Stvari su posebno kritične u Darmštatu gde vozači po svemu sudeći nimalo ne mare za zabrane. Ovaj grad je ubeležio od juna prethodne godine kada je ova zabrana stupila na snagu čak 13.000 prestupa. Naime, vozila koja koriste dizel gorivo, a ne poštuju najmanje Euro5 norme, ne mogu u određene delove grada. Isto važi i za benzinske modele koji ne poštuju minimum Euro2 norme.

Gradski čelnici u Darmštatu ističu da je posebno teško „uhvatiti“ one koji ne poštuju zabranu jer policija ne može da prekontroliše svako vozilo koje ulazi u određeni deo grada. U Darmštatu je većina onih koji su prekršili zabranu upotrebe vozila uhvaćena kamerama, ali tek onda kada su napravili neki drugi prekršaj – prekoračili brzinu, ili prošli kroz crveno svetlo na semaforu.

Slična situacija sa evidentiranjem onih koji uprkos zabrani voze svoje „prljave“ automobile po gradu je i u Štutgartu. U ovoj metropoli je prošle godine za razdoblje od aprila do decembra napisano nešto više od 2.900 kazni za kršenje zabrane. Zapravo, napisano ih je više od 6.700, ali je polovina odbačena na sudu nakon žalbi građana, jer su u grad ušli sa opravdanim razlogom. Podsetimo, Štutgart je zabranio upotrebu dizel vozila na celoj svojoj teritoriji.

U Hamburgu nije dozvoljeno koristiti starija dizel vozila samo na dve deonice u gradu. U 2019. godini policija u Hamburgu evidentirala je 246 prekršaja zabrane i naplaćeno je ukupno 7.300 evra kazni.

Nemačka prestonica zabranila je upotrebu dizel vozila koja ne poštuju makar Euro 5 norme u nekoliko ulica, a ukupna dužina puta kojim ne smeju da se kreću iznosi svega 2,9 kilometara. Policija u Berlinu je od novembra 2019. godine do 20. januara ove godine kaznila 51 vozača, sve na osnovu slučajnih provera tokom redovne kontrole saobraćaja.

Kršenje zabrane nije jeftino. U Štutgartu se za automobil plaća kazna (+druge naknade) od 108 evra, isto toliko je i u Darmštatu. U Berlinu ko prekrši zabranu mora platiti 20 evra (za automobil), 25 evra je za autobuse, dok je za kamione 75 evra. U Hamburgu je kazna za vozače automobila 25 evra, a za kamione 75 evra.

AutoRepublika 

(4303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Biće to sve grdje i grdje …

Dr. Miloš

Čuvena nemačka disciplina… ?, a možda su ih naši naučili nekim stvarima.

Boki

Ma jok, naši kažu da Nemaci ne znaju šta će sa starim dizelašima, prodaju ih balkancima. Niko ne želi da baci ispravan automobil, ni tamo nema svako para za nov.

SMOKI

Sulud je ovaj zako. Zasto niko u toj „pametnoj“ EU ne napise koliko su za ljude opasni i otrovni elektricni automobili? Nisam protiv napretka ali treba najpre napraviti potpuno cist eko auto sa akomulatorima koji su takodje bezbedni. Srbija ne treba da trci kao zdrebe pred rudu. Nasa zagadjenja nosu najveca od auta nego OD NASEG bahatog ponasanja prema SUMAMA, VODI i td. Dozovimo se pameti.

Don

dje ono bilo, u Rimu mislim, zabranili promet dizelasima i kad gle cuda, zagadjenje isto…kako, zasto, pa sezona grijanja, tako da ta cudesa vise zagadjuju zrak nego svi automobili. Mozda nadjem link na emisiju …cek sek,https://www.youtube.com/watch?v=udF93CNRNAc