1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Kia XCeed „trotočkaš“ na testu „severnog jelena“ (VIDEO)
Kia XCeed „trotočkaš“ na testu „severnog jelena“ (VIDEO)
6

Kia XCeed „trotočkaš“ na testu „severnog jelena“ (VIDEO)

1.11K
6
Podelite sa prijateljima:

Test „severnog jelena“ je savršen primer kako male promene na ogibljenju ili veličini točkova mogu da utiču na upravljivost automobila. Ovu tezu demonstrira na najbolji način Kia XCeed, varijacija na temu Ceeda i Proceeda.

Najpre, treba da znamo šta je XCeed. Reč je o krosover verziji standardnog hedžbeka, mada deluje poput nekog terenca. Kada ovaj automobil parkiramo pored regularnog Ceeda, postaje jasno do koje mere su razlike zapravo male.

Kao što znamo, viši klirens nikada ne predstavlja prednost prilikom ovakvih testiranja. Međutim, XCeed se pokazao odlično, prošavši „prepreku“ samo 1 km/h sporije od Ceeda (76 km/h naspram 77 km/h). Međutim, ono na šta treba skrenuti pažnju je način na koji se ovi automobili ponašaju.

Čini se da je elektronska kontrola stabilnosti kod višeg modela drugačije podešena, jer u završnoj fazi ispita, kočnice su napravile upliv do te mere da se vozilo gotovo zaustavilo. Takođe, moglo se uočiti pozidanje zadnjeg dela u par navrata.

Sa druge strane, Proceed, koji je spušteni sportski karavan (shooting brake), takođe je testiran pri brzini od 76 km/h. Njegovo ponašanje je delovalo više sportski, ali je „rep“ bio prilično „nestašan“.

Još jedan „čudan“ faktor predstavljaju točkovi i dimenzije pneumatika. Sportski izraženiji model, Proceed, pogonio je motor sa 140 ks, dok su gume bile dimenzija 225/45 R17. Sa druge strane, Xceed je ispod haube posedovao motor od 120 konja, uz šire gume i veće točkove od 18 cola. Možda je to razlog što su rezultati bili slični.

Nema šta, Kia napreduje, ali je još uvek daleko od lidera u segmentu kao što su Golf, Focus ili Octavia.

AutoRepublika

(1114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Golf, focus Octavia? Možete li iznijeti podatke navedenih prometala sa testa 77.
Sumnjam da su bolji od ceeda, sjedio sam u sva 4, Ceed je kudikamo najugodniji, testovi pokazuju da je bolji od konkurencije , tako da je krajnje neumjesno reći da je Kia daleko od navedene trojke. Čak sta više, Kia je bolja od navedene trojke i kudikamo racionalniji odabir za uložen novac.

Ucha

Golf – 76
Octavia – 77
Focus – 83
Mislim da je neumesno uporedjivati focus sa ostalima u klasi u pogledu stabilnost (osim 308-ice).

moron

Bravo za Focus. Uz to, ako je na testu bio HB, velika je šansa da je pozadi imao torziju (npr, čak i sa 1,5 Ecoboost 150, HB ST Line ima torziju ). A ima je i 308.

Dikh tu kava

Sad da uzimam nešto iz tog segmenta, a da nosi neki prefiks „racionalno“, Ceed bi verovatno bio u samom vrhu. Vrlo ugodan enterijer, dobro se osećam tamo, ali ono što me (još uvek) malo udaljava od te cele priče je (još uvek) nepoznanica glede „svetog trojstva“ menjač-motor-platforma. Tu nekako imam ozbiljne predrasude da Kia još nije dorasla Evropi. A „u konačnoci“, (po meni) to i jeste suština motornog vozila..

Mcmike

Da li se zna koji auto je imao najbolji rezultat na testu? Gledao sam Hondu Jazz na ovom testu čini mi se da je imala preko 80 kmh.

Ucha

Kod Spanaca focus sa 83, kod Svedjana xantia activa sa 85.