1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Nautika
  4. Pedesetogodišnji Španac odveslao od Kalifornije do Havaja (VIDEO)
Pedesetogodišnji Španac odveslao od Kalifornije do Havaja (VIDEO)
2

Pedesetogodišnji Španac odveslao od Kalifornije do Havaja (VIDEO)

268
2
Podelite sa prijateljima:

Antonio de la Rosa, pedesetogodišnji Španac, upustio se u neverovatnu avanturu, preveslavši distancu od Kalifornije do Havaja bez asistencije, što je novi svetski rekord.

Putovanje je započeo u junu ove godine u San Francisku. Sedamdeset šest dana i 4.750 kilometara kasnije (lakši 11-12 kilograma), pristao je u Oahu na Havajima, gde je odmah otišao na pivo i dobar hamburger.

De la Rosa je napunio 50 godina tokom putovanja i proslavio je rođendan „malim kolačem“. Nije imao mnogo vremena za slavljenje i spavanje na specijalno izrađenom „paddleboardu“, jer je morao konstantno da vesla i pazi na GPS da ne bi skrenuo s kursa.

Dnevno je po lepom vremenu prelazio između 60 i 80 kilometara, ali kada bi ono bilo loše, uspeo bi da pređe tek petnaestak. Njegova „daska“ je uključivala i mali prostor za spavanje, koji nije mnogo eksploatisao, jer je morao da bude budan većinu vremena.

Tu je naravno bila hrana, solarni paneli za sistem komunikacije i GPS, sistem za desalinizaciju vode, GoPro kamera i neke druge stvarčice. Na plovilu nije bilo pogonskog agregata ili bilo čega sličnog, i kao što je de la Rosa rekao: „moje ruke i noge su moj motor“.

„Osećam se tako dobro na kon 76 dana usred okeana“, dodao je on, rekavši da voli taj način života.

Cilj ekspedicije je bio da se privuče pažnja javnosti na zagađenje okeana plastikom. De la Rosa kaže da nije prošao jedan jedini dan da nije video plastične predmete kako plutaju oko njega, tako da bi materijal koji je napravio tokom putovanja, mogao da posluži kao dokumentacija koja će pomoći podizanju svesti o ovom problemu.

Nakon zasluženog odmora, de la Rosa će započeti planiranje narednog izazova oko kojeg se već nazire ideja. Nije želeo da ide u detalje, ali kaže da će se ovoga puta sve dešavati na zemlji i negde gde je hladno.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

fantastično, mator ali mlad u duši…. i valjano jak…

moron

Svaka ti čast „brate“ !