1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Održavanje vozila
  4. Šta stručnjaci misle o „uradi sam“ savetima na internetu kada je reč o zimskoj vožnji?
Šta stručnjaci misle o „uradi sam“ savetima na internetu kada je reč o zimskoj vožnji?
7

Šta stručnjaci misle o „uradi sam“ savetima na internetu kada je reč o zimskoj vožnji?

2.63K
7
Podelite sa prijateljima:

Nastupa zimski period – evo zanimljivih saveta vozačima i odgovora na pitanje da li oni zaista „rade“. Da li mačji posip pomaže rešavanju problema sa zamagljenim prozorima i da li je vazelin zaista efikasan kada je reč o zaštiti od smrzavanja? Hajde da vidimo šta kažu stručnjaci.

Na vaskolikom internetu mogu se pronaći brojni saveti vezani za održavanje automobila zimi, posebno kada je reč o rešenjima koja štede novac, jer neretko su proizvodi koje možemo da kupimo u specijalizovanim prodavnicama prilično skupi. Opet, s druge strane, postavlja se realno pitanje, da li su ovakvi eksperimenti zaista korisni i pre svega bezbedni?

Odgovore na ova dileme su dali Torsten Rehtin, stručnjak iz TÜV Rheinlanda i Volfgang Majzon, profesor hemije na Univerzitetu u Hamburgu.

Odmrzavanje vetrobranskog stakla

Saveti s interneta: Struganje naslaga leda ujutro zna da bude dosadan posao koji nam u velikoj meri oduzima vreme. Ipak, postoje načini da se ove neugodnosti izbegnu. Oni koji budu raspršili po staklu mešavinu sirćeta i vode u razmeri 3:1, trebalo bi da budu u prednosti i da lakše uklanjaju led. Uspešan je i slani rastvor, kao i koktel napravljen od dva dela alkohola i jednog dela vode. Malo drastičniji metod je, koji svakako ne bismo preporučili, polivanje tople vode po vetrobranu.

Šta kaže profesor hemije: Pomoću mešavine sirćeta i vode možete podići tačku topljenja i lakše otapati led. Ovo takođe deluje i sa solju, ali u ovom slučaju kristali ostaju, podstičući koroziju. Ono što takođe ima pozitivno dejstvo je mešavina alkohola i vode. Kao što je poznato, rakija se u zamrzivaču neće zalediti ni na -18 stepeni Celzijusa. Komercijalni proizvodi za pranje vetrobrana zapravo i ne sadrže ništa drugo do jeftine alkohole kratkog lanca, kao što je izopropil alkohol.

Šta kaže automobilski stručnjak: Nanošenje vruće vode preko stakla je loša ideja. Temperaturna razlika je prevelika. Zbog tog raskoraka u temperaturi može doći do pucanja ili iskakanja stakla iz okvira.

Neka matirani farovi ponovo zasijaju

Saveti s interneta: Što je godišnje doba s manje dnevne svetlosti, to je osvetljenje na vozilu važnije. Međutim, razno-razni uslovi utiču na matiranje farova, što prigušuje svetlosni snop. Uz pomoć paste za zube i pamučne krpe, plastična kućišta se mogu dovesti u „fabričko stanje“.

Šta kaže profesor hemije: Bez obzira da li je reč o univerzalnoj pasti, onoj za osetljive zube ili sredstvu za izbeljivanje, svi ti proizvodi sadrže sastojke za poliranje kao što je fini granulat.

Šta kaže automobilski stručnjak: Čak i ukoliko je problem uspešno rešen, treba imati u vidu da su automobilski farovi homologovani i da se ne smeju modifikovati. Lakiranje se u svakom slučaju ne preporučuje, jer će u tom slučaju farovi verovatno završiti u kanti za smeće.

Bolje prijanjanje guma zimi

Saveti s interneta:  Proizvođači preporučuju minimalno povećanje pritiska u pneumaticima da bi nadoknadili efekat niskih temperatura. Vazduh se naravno hladi na „minusu“, tako da guma gubi pritisak. Ukoliko je sneg, „onlajn“ saveti gravitiraju ka tome da se čak ispusti nešto vazduha iz gume da bi se povećala kontaktna površina.

Šta kaže automobilski stručnjak: U osnovi, to može biti samo kratkotrajno rešenje. Guma ima određeni efekat opruge, čvrstinu i krutost. Kontaktna površina treba da bude ravna prilikom vožnje. U suštini, uvek treba pratiti preporuke proizvođača i osigurati da su gume prilagođene vremenskim prilikama, kao i da šara raspolaže odgovarajućom dubinom, po mogućnosti najmanje četiri do pet milimetara.

Zamagljeni prozori

Saveti s interneta: Ako uđete u automobil s mokrom odećom, a topao dah vam je u vidu vodene pare, to će automatski uticati na zamagljivanje hladnih prozora. Ukoliko čarapu napunite mačjim posipom i stavite je na armaturnu tablu, kao i na druga mesta unutar kabine, to će imati dugoročan pozitivan efekat protiv zamagljivanja stakala.

Šta kaže automobilski stručnjak: Ne može se toliko mačjeg posipa staviti u automobil da bi se neutralisala sva ta vlaga koja se unosi u kabinu nakon šetnje po snegu i kiši. Metoda jeste korisna, ali samo ukoliko se automobil zimi ne vozi u dužim vremenskim intervalima.

Vrata se teško otvaraju

Savet s interneta: Automobil je spreman za polazak, očistili ste ga, međutim, vrata ne mogu da se otvore. Gumeni zaptivači (kederi) su smrznuti. Ukoliko primenite silu, može doći do kidanja osetljivog materijala. Rešenje podrazumeva nanošenje vazelina ili glicerina, koji održavaju elasticitet veštačke gume, što povećava šanse da nećete bespomoćno stajati ispred vašeg automobila zimi.

Šta kaže profesor hemije: Kada je reč o prirodnim materijalima, kao što je lateks, tu je efekat kontraproduktivan, jer ga takav tretman čini osetljivijim na oštećenja.

AutoRepublika

(2631)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

kedere obavezno mažem glicerinom, nisam nikada imao problema sa zamrznutim vratima. ovo važi kada naiđu periodi sa snegom, pa se otapa preko dana a noću smrzne.

plastičnom strugaljkom očistim sva stakla, spolja, a ne kao iz tenka vidljivost…

e sad ako neko ima lek za jutarnje magljenje sa unutrašnje strane šoferke…. to bi mi značilo

igi

pustiš klimu da duva na stakla. takođe, za brže topljenje leda sa šoferke, spusti oba vetrobrana.

moron

„e sad ako neko ima lek za jutarnje magljenje sa unutrašnje strane šoferke…. to bi mi značilo“

Pa, kada vozim kola zimi po gradu (pa i da je „-10“), vozim kao da sam na bajsu. Otvorim prozore … I ne magli se 🙂

Uostalom, pokušaj zagrevanja (unutrašnjosti) automobila na distanci od 5-6-7 km po hladnom vremenu je totalni promašaj – unapred osudjen na neuspeh. Bezbroj puta sam zimi vozio kola po gradu „lepo skockan“ (odelo, zimski kaput … ) i smrzavao se uvek „kao ona stvar“ …

Rade

Da se ne magle stakla mora da je EGR, pardon, recirkulacija vazduha kabine ISKLjUČENA i voditi računa da patosnice nisu (mnogo) mokre.
Dizelaši koji imaju „problem“ sa sporim dostizanjem radne temperature uglavnom imaju električni grejač na malom hladnjaku tako da grejanje može da počne skoro odmah nakon startovanja.

moron

Ne znam koja je korist od grejanja unutrašnjosti automobila u gradskim uslovima kada je napolju jako hladno. Jer, ako je ispod nule, a vi zagrejete kola, pa stanete, vi morate kao ludak da čekajući stojite otvorenih vrata i prozora da bi se unutrašnjost dobro ohladila, inače će prozori ubrzo da se najpre iznutra zamagle, a onda će to i da zamrzne, pa, kada opet dodjete do kola, imaćete nemoguću misiju čišćenja leda sa unutrašnje strane stakala. Sumanuto. To je jedan od dodatnih razloga zašto u uslovima zimske gradske vožnje ne postoji nikakav smisao pokušaja zagrevanja unutrašnjosti vozila. Uostalom, bezbroj puta… Pročitaj više »

Rade

Grejanje isušuje vazduh. Ako nema vlage u vazduhu neće biti šta da se kondenzuje na staklima. Ti očigledno iz nekog razloga imaš povećanu koncentraciju vlage u automobilu.
Meni se svega par puta desilo da se stakla tako zamagle iznutra i to verovatno kada sam ostajao još neko vreme u automobilu nakon gašenja motora i grejanja, pa sam disanjem ostavljao vlagu za sobom.

Zoca

Kad se radi o posipu za macke treba naglasiti silikatni, a ne od bentonita.To je resenje za auto kada stoji.A sto se tice unutrasnje strane vetrobrana ,preporucuju kremu za brijanje!?