1. Home
  2. Vesti
  3. FIA Smart Driving Challenge: ko vozi najbezbednije i najefikasnije pobeđuje
FIA Smart Driving Challenge: ko vozi najbezbednije i najefikasnije pobeđuje
0

FIA Smart Driving Challenge: ko vozi najbezbednije i najefikasnije pobeđuje

110
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo takmičenje se oslanja na veštačku inteligenciju u cilju analiziranja ponašanja vozača i određivanja pobednika.

Mnogi moderni automobili poseduju sistem detekcije tehnike vožnje vozača, te shodno tome šalju preporuke u cilju uštede goriva. FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) ovaj koncept podiže na viši nivo kroz Smart Driving Challenge (pametan vozački izazov), koji promoviše bezbednu vožnju na ekološki prihvatljiv način kroz korišćenje visokonaprednog sistema veštačke inteligencije, koji ujedno određuje pobednika.

SDC trenutno podržava 12 FIA klubova, sve u cilju apelovanja na vozače da drže bezbedno rastojanje, kao i da koče i ubrzavaju efikasnije, u zavisnosti od uslova u saobraćaju. Ovaj izazov takođe stavlja akcenat na konstantnu fokusiranost, promene brzine i vozački stil zasnovan na vremenskim i saobraćajnim okolnostima. Ovo su samo neki od saveta uz pomoć kojih FIA želi da motiviše ljude da učine puteve bezbednijim a automobile efikasnijim.

Ukoliko želite da učestvujete u ovom izazovu, možete se prijaviti za FIA Smart Driving Challenge 2020. Oni čije prijave budu prihvaćene, imaće pristup izdanju za 2019. da bi vežbali i pripremili se za takmičenje naredne godine.

Kako sve to funkcioniše? Automobili koji učestvuju u takmičenju su opremljeni dijagnostičkim čitačem, koji je razvila švedska IT kompanija Greater Than, i koji je spojen na poseban OBD port. On je povezan s FIA Smart Driving Challenge aplikacijom, aktiviranom na smartfonu vozača, bez obzira da li je reč o iOS ili Android operativnom sistemu. Ostvaruje konekciju između automobila i digitalne platforme, poznatom pod nazivom „Enerfy“, koja je sposobna da monitoriše na koji način se upravlja vozilom.

Dotična platforma oslanja se na veštačku inteligenciju da bi uočavala obrasce vožnje u realnom vremenu i poredila prikupljene podatke iz 650 milijardi jedinstvenih situacija u vožnji, uskladištenih u bazu podataka. Unapred memorisane informacije se kreiraju nakon analize više od 50 milijardi kilometara vožnje, i koriste se za određivanje da li je učesnik koristio vozilo na bezbedan i efikasan način. Vozački obrasci se porede s postojećim podacima da bi se izračunao skor, koji se zatim konvertuje u poene za svaki pređeni kilometar, kako za lično, tako i timsko rangiranje. Ovo takmičenje je postavljeno na vožnjama koje traju 14 nedelja, gde je okupljeno 20 timova, koje vode profesionalni trkački vozači, kao što su Martin Tomčik iz BMW-a i višestruki WRC šampion, Sebastijen Ožije. Veliko finale će uključiti samo 12 vozača, a oni će se takmičiti u okviru događaja koji će biti organizovan u Parizu, decembra 2020.

Pobednik će biti pozvan da prisustvuje godišnjoj FIA-inoj ceremoniji dodele priznanja, kada se nagrađuju najuspešniji trkački vozači u protekloj sezoni.

AutoRepublika

(110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments