1. Home
  2. Vesti
  3. Lada se povlači iz Evrope
Lada se povlači iz Evrope
3

Lada se povlači iz Evrope

2.23K
3
Podelite sa prijateljima:

Nemačko izdanje ruskog Sputnika danas je prenelo informaciju da je rukovodstvo kompanije AvtoVAZ donelo odluku o obustavi isporuke novih automobila evropskom tržištu. Vest je potvrdio i portparol marke Lada u Rusiji, navodeći pritom da će poslednji kontigent vozila sa oznakama ruske marke biti dostavljen maloprodajnim mrežama u Nemačkoj i Austriji do sredine proleća.

Nedugo nakon prekida isporuka, dileri će nastaviti sa prodajom poslednjih primeraka četvorotočkaša ruske marke, koji se budu našli na zalihama. Trenutno se Lada prodaje u Mađarskoj, Bugarskoj i Litvaniji, a očigledno je da će i tamošnji kupci morati da se oproste od mogućnosti da ponovo pazare novu Ladu.

Predstavnici AvtoVAZ-a su odluku obrazložili uvođenjem sve strožijih ekoloških standarda, kao i nemogućnost pogonskih grupa koje se koriste u vozilima ovog proizvođača da odgovore Euro 6d-TEMP normativima.

Ovaj problem bi sa tehničkog aspekta bio lako rešiv, međutim prodaja vozila marke Lada na tržištu Evrope je iznosio samo 5.325 primeraka tokom cele prošle godine, pa je bilo kakva investicija u modernizaciju motora i sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, potpuno van ekonomske logike.

Prema navodima zvanične verzije odluke o povlačenju, fokus izvozne orijentacije ruske kompanije će biti izmešten ka tržištima Evroazijske unije (Kazahstan, Belorusija, Uzbekistan), Južne Amerike (gde će se nuditi i nova Lada 4×4), kao i Srednji istok.

Bilo kako bilo, sudbina marke Lada je već duže vreme veoma neizvesna na tržištu Evropske unije. U sklopu plana koji je Karlos Gon obelodanio krajem 2017. godine, a koji je Renault grupa nazvala Upravljanje budućnošću (Drive the Future), prikazana je gornja ilustracija.

Dakle jasno je da su Dacia i Lada marke čiji se poslovni model zasniva na proizvodnji i prodaji pristupačnih četvorotočkaša, a prema zamisli francuske patronske firme, na jednom tržištu ima mesta samo za jedan od ova dva brenda. Pošto nam je svima poznato koliku popularnost uživa rumunska Dacia u Evropi, odluka o povlačenju Lade deluje potpuno razumno.

AutoRepublika

(2230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
SuperBee

Baš šteta, za male pare se dobija vrlo moderan i kvalitetan automobil. Da li ovo znači da se Lada povlači i iz Srbije (pošto su tekstu nabrojane samo zemlje EU)?

Rade

Na lada.de stoji da Vesta i Niva zadovoljavaju Euro 6d-temp normu. Zapravo, problem je sa CO2 oporezivanjem u većini evropskih država, kao i u nastojanju EU da proizvođači smanje prosečnu CO2 emisiju. I za Daciu će biti pravi izazov da napravi automobil sa pristupačnom cenom i motorom koji će zadovoljiti birokratske zahteve EU.