1. Home
  2. Vesti
  3. Vrednost akcija Forda eksplodirala!
Vrednost akcija Forda eksplodirala!
3

Vrednost akcija Forda eksplodirala!

787
3
Podelite sa prijateljima:

U srži korelacije s rastom vrednosti koja oličava tržišnu kapitalizaciju emitenta Ford Motor Company, nalazi se tranzicija ka električnoj mobilnosti i Deutsche Banka.

Nema sumnje da za uspon vrednosti akcija Forda najveće zasluge idu na račun izvršnog direktora Džima Farlija koji je tokom prethodnih meseci ozbiljno nagazio papučicu gasa ka elektrifikaciji. Ovo je često puta bilo i simbolički naglašavano serijom fotografija na kojima se šef američke grupacije pojavljivao ležerno, mangupski oslonjen na budući električni pikap kamionet s oznakom F-150 Lighting. Kako bilo, činjenica je da je tržišna kapitalizacija Forda, po prvi put u poslednjih dvadeset godina premašila psihološku granicu od stotinu milijardi američkih dolara.

Džim Farli i električni Ford F-150 Lightning ispred centrale kompanije u Dirbornu, u američkoj saveznoj državi Mičigen

Nagli rast popularnosti vozila iz segmenta EV, uporedo s pogođenim dizajnom električnog pikap kamioneta iz mega popularne F Serije, već donosi i sporedne dobrobiti za vlasnike Forda, što se očitva u povećanju vrednosti kompanije na finansijskom tržištu, to jest na berzi. Rast hartija od vrednosti koje simbolizuju kapital Forda nikako ne prestaje počev od marta 2020. godine. Za manje od dve godine, američki proizvođač automobila je ostvario rast vrednosti akcija od čak 479%.

Na ovaj način, ispostavlja se da su akcije Forda zabeležile najimpozantniji rast među svim kompanijama iz sveta automobilske industrije. Tokom kasnog prepodneva u Americi, Fordove akcije su se ugojile u vrednosti za više od 4% što je došlo kao posledica toga da je Deutsche Banka imenovala kompaniju za jedan od entiteta iz automobilske industrije, u koje je najbolje investirati novac tokom 2022. godine. Dodatno, Ford se smestio na prvo mesto na listi kompanija s najprespektivnijom vrednošću akcija u automobilskom sektoru, ispred kompanije Tesla, što simbolizuje rast od 50% tokom godinu dana.

Tesla je dakako nenadmašna po ovom kriterijumu s vrednošću akcija koja je u stratosferi, a tržišna kapitalizacija Tesle iznosi više od hiljadu milijardi američkih dolara. Tako američki General Motors ostaje na vrednosti od 90 milijardi dolara. Daljeg poređenja radi, francusko-italijansko-američki Stellantis vredi 59 milijardi dolara dok grupacija Renault ima tržišnu kapitalizaciju manju od deset milijardi dolara.

Iako je 2022. godina tek započela, Ford je podsetio na svoje investicione ciljeve u vezi električne budućnosti s više od 30 milijardi dolara uloženih u taj segment do 2025. godine. Prema planovima uprave američkog proizvođača, iste godine bi Ford trebalo da dostigne godišnji kontingent proizvedenih auotmobila od milion elektromobila.

Pozivajući se na Teslu, koja već proizvodi i isporučuje 936.000 svojih automobila 2021 , Ford je rekao da „u naredne dve godine Ford ima za cilj da postane drugi po veličini proizvođač električnih vozila u Severnoj Americi, a zatim želi i da izvrši napad na samo prvo mesto“. Ovo bi se moglo nazvati osvetničkim planovima tradicionalnog proizvođača, iz regiona Velikih jezera, prema kalifornijskom startapu koji je u međuvremenu sedište preselio u američku saveznu državu Teksas.

AutoRepublika

(787)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Akcije bi trebale biti reprezent vrijednosti u firmi i mogućnosti zarade a ovo naduvavanje cijena ima veze samo sa berzanskim manifetlucima i špekulacijama a i sa pumpanjem novca. I najavljuje pravu krizu

da11

Pa sta ti je tu cudno, Tesla ne proizvodi nijedan model a da ima profit, a ispada kao najvrijednija automobilska kopanija na svijetu.

TheStig

Opet imas zastarjele informacije. Tesla je prosle godine prvi put imala profitabilan kvartal tacnije imala je 8 profitabilnih kvartala do kraja 06.2021 s tim da su 7 od tih 8 bili profitabilni zahvaljujuci prodaji tzv carbon credits. Kad se to izuzme imali su profitabilan drugi kvartal u 2021 pa na ovamo svi naredni su takodjer bili isti.