1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen hibridni traktor marke Steyr
Predstavljen hibridni traktor marke Steyr
1

Predstavljen hibridni traktor marke Steyr

542
1
Podelite sa prijateljima:

Nikako se ne može nazvati čudnim to što proizvođači poljoprivredne mehanizacije pokušavaju da prate trenutne ekološke trendove, pa neretko i uspevaju u tome da budu odmah rame uz rame sa prozvođačima teških komercijalnih vozila, posebno kamiona.

Baterijski traktor marke Fendt

Pažnju javnosti je pre par godina privukao prikazan prototip električnog traktora marke Fendt. Imamo i svežiji primer. Pre nekoliko dana je premijerno prikazano još jedno konceptno vozilo poznatog brenda. Radi se o hibridnom traktoru s oznakom Steyr.

Austrijska kompanija je sada deo grupacije CNH Industrial, pa je kao takva u sestrinskom odnosu s Ivecom i FPT-om, jer su i one deo alijanse. Saglasno tome, obe pomenute marke su uzele učešće u razvoju hibridnog poljskog pregaoca (traktora).

Nakon upoznavanja s pogonskim sklopom radne mašine, može se glatko zaključiti da neke ozbiljne razlike u odnosu na standardne hibride i ne postoje, odnosno prisutna je puna analogija.

Novi traktor koristi konvencionalni dizel motor kao glavni pogonski oslonac. Međutim, u ovoj ulozi, dizelka se korisiti i kao generator koji proizvodi električnu energiju za elektromotore smeštene u točkovima.

Pored toga, ugrađena je i mala baterija na koju su elektromotori takođe upućeni u smislu elektroenergetskog napajanja. Proizvođač je naveo da je usled nedostatka mehaničke menjačke kutije, efikasnost hibrida na znatno višem nivou nego kod tradicionalnog traktora.

Nažalost, nikakvi detaljniji numerički podaci u vezi koncepta nisu prezentovani od strane razvojnog tima, ali je iznta tvrdnja da je ovakav Steyr idealna sprava za radne zadatke u gradovima, kao i u neposrednoj blizini objekata u kojima se čuva stoka, odnosno u blizini farmi.

Na slici je prikazana kabina koja je razvijena poslednja pred povlačenje marke iz sveta kamiona. Koristili su je brojni proizvođači, a ne samo matični MAN

Interesantno je da je Steyr nekada bio vrlo ugledan proizvođač kamiona, a upravo je ova marka tokom 1990. godine u kupoprodajnoj transakciji došla pod kontrolu nemačke kompanije MAN. Na gornjem paru fotografija su prikazani primerci iz rane Serije 91, koju je krasila uglasta kabina.

Do 2007. godine, kada je povučena iz upotrebe u svetu kamiona, oznaku Steyr su nosili teškaši proizvedeni u Kini od strane kompanija CNHTC i Shaanxi and Hongyan.

AutoRepublika

(542)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne mogu baš da zamislim uslove eksploatacije traktora u kojima bi došle do izražaja uobičajene prednosti hibridne tehnologije.
A i rekao bih da ovaj hibrid nema mnogo veze se klasičnim hibridom ( iz automobila ).