1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Mustang slavi šezdeseti rođendan uz prigodni specijalni model
Ford Mustang slavi šezdeseti rođendan uz prigodni specijalni model
1

Ford Mustang slavi šezdeseti rođendan uz prigodni specijalni model

108
1
Podelite sa prijateljima:

Danas je zvanični rođendan američkog sportskog automobila Forda Mustanga: legenda slavi 60 godina! Iako je prototip prvi put prikazan javnosti 7. oktobra 1962. godine na Velikoj nagradi Amerike u Votkins Glenu, taj automobil je još uvek bio daleko od konačne verzije za proizvodnu traku.

Ali, serijski Mustang, u obliku u kojem ga ceo svet pamti, debitovao je 17. aprila 1964. na Međunarodnom sajmu u Njujorku. Doduše, proizvodnja je počela skoro mesec i po dana ranije, tačnije 9. marta. Kupe sa dvoja vrata sa rasporedom sedišta 2+2 nastao je na osnovu jeftine i kompaktne (po američkim standardima) limuzine Ford Falcon, ali se odlikovao privlačnim i impresivnim dizajnom.

Iste 1964. godine Mustang je debitovao na srebrnom ekranu u filmu „Goldfinger“ o britanskom agentu 007: u jednoj od epizoda korišćen je kabriolet Wimbldon White. A ovo je bio tek početak karijere.

Važno je da je Mustang bio na proizvodnoj traci proteklih 60 godina bez značajnijih prekida, dok su konkurenti Chevrolet Camaro i Dodge Challenger prekinuli svoje proizvodne cikluse. Od 1964. samo u SAD prodato je 9.939.970 Mustanga u sedam generacija.

Upravo je pomenuta „Wimbldon White“ bela boja postala prepoznatljiva karakteristika specijalne jubilarne verzije Forda Mustanga „60th Anniversary“.

Takođe je dostupan Race Red ili Vapor Blue sa srebrnim poklopcima bočnih retrovizora. Automobili za godišnjicu imaju specijalne crvene značke na blatobranima i poklopcu prtljažnika, kao i crvene središnje kapice na jedinstvenim 20-inčnim točkovima izrađenim u tamno sivoj boji.

Prednji panel je takođe ukrašen crvenom pločom sa serijskim brojem automobila. Pored toga, dostupan je set grafika na bočnim stranama karoserije, ali drugačija rešetka hladnjaka i zatamnjena oprema za osvetljenje su već uključeni.

Specijalna verzija Forda Mustanga dostupna je samo sa motorom V8 5.0 Coyote (487 KS). Može se odabrati desetostepeni automatski ili šestostepeni Getragov manuelni menjač.

Biće proizvedeno 1.965 primeraka jubilarne specijalne verzije – u čast prve pune godine u kojoj se proizvodio. Činjenica je da su prvi Mustanzi pripadali modelu 1964½, pošto su stigli na tržište „van sezone“.

Ova verzija biće dostupna za naručivanje tokom leta. Cene još nisu objavljene, ali originalni osmocilindrični Mustang GT u SAD startuje od 42.000 dolara.

AutoRepublika

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

I Mustang se ugojio, stomak mu se vuce do kolovoza! Sta ces, godine cine svoje! 🙂 Prosirenje maske nanize nije bilo potrebno, kao ni ona dva „metalna“ trapezoida ubacena u masku. To su samo suvisne „djindjuve“ bez funkcije. Ceo prednji deo sada izgleda tezak i glomazan. Sa setom gledam onog prvog Mustanga – kako je jednostavan, vitak i dinamican! Delo jednog dizajnerskog genija, koji pre toga nista slicno nije video ni kopirao! Danasnji dizajneri ne mogu nista da urade a da se pre toga bar 100 puta ne okrenu oko sebe da bi videli sta drugi rade. Jad i beda… Pročitaj više »