1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford prikazao baterijski Mustang Mach E
Ford prikazao baterijski Mustang Mach E
20

Ford prikazao baterijski Mustang Mach E

624
20
Podelite sa prijateljima:

Ford je, zajedno sa Toyotom, jedan od retkih automobilskih giganata koji je u potpunosti ignorisao tržište električnih proizvoda. Dok većina konkurenata smatra da su električni automobili nužnost i da moraju da postoje u gami, ako ni zbog čega drugog, onda radi imidža, Ford se odlučio koncentrisati na popularne pikape, terence i krosovere pa je čak iz ponude povukao sve automobila sa izuzetkom Mustanga.

Takav potez se pokazao profitabilnim, ali su investitori počeli da gube nadu da Ford ima svetlu budućnost. Kao rezultat takvog razvoja događaja, tadašnji predsednik kompanije Mark Filds je „oteran“ u penziju, a njegovu poziciju je preuzeo Džim Heket. On je naredio hitno razvijanje električnih i hibridnih modela, a prvi od njih je sada ispred nas. Zove se Mustang Mach E i, kao što mu ime nagoveštava, potražio je inspiraciju u Fordovom najpoznatijem modelu u istoriji.

Mach E je najavljivan nekoliko puta do sada, ne samo od strane proizvođača već i preko lansiranja (ne)zvaničnih špijunskih slika. Prva prezentacija je nastupila putem interneta i to preko sajtova popularnih društvenih mreža YouTube, Facebook i Twitter, a model koji je sada ispred nas se ne može nazvati revolucionarnim.

Ali odabir naziva Mustang za model s povišenom pozicijom sedenja je zasigurno nešto šta niko nije očekivao. Ispred nas je prvi Mustang sa četvoro vrata, prvi električni Mustang, prvi krosover Mustang i prvi Mustang koji baš i nije Mustang. To je upravo ono šta i Ford napominje, odnosno prema izjavi proizvođača dva vozila dele u stvari malo toga sa izuzetkom nekih dizajnerskih linija.

Ford tvrdi da, zapravo cela logika nije zasnovana samo na jedinstvenom stilu, već je zajednički imenilac legende i električnog debitanta pronađen u superiornim performansama, naglašenoj dinamičnosti i slobodi i sve to bez razlike da li je reč o kupeu ili nečemu potpuno novom.

U svakom slučaju, po dimenzijama Mach E zauzima neku sredinu između modela Escape/Kuga i Edge. Dugačak je 4,7 metara, ali je pak značajno niži od ostala dva Fordova krosovera pa mu je možda najbliži konkurent Jaguar I-Pace. Američki proizvođač obećava da će u ponudi biti pet različitih modela, ali u samom startu, kupci će moći da biraju između samo dva.

Tu je Premium model, koji će da predstavlja sam vrh ponude i nudiće se sa pogonom na zadnje ili sva četiri točka, kao i izborom između standardnih i većih baterija. Ponuda će startovati sa First Edition, a reč je o limitiranoj seriji koja će samo u prvo vreme biti dostupna kupcima. U tom slučaju, pogon na sva četiri točka i veće baterije su jedina opcija. Do 2021. godine će stići i osnovni Select, kao i kozmetički California Route 1 sa panoramskim krovom i specijalnim felnama.

U standardnoj verziji Mach E će moći da pređe 336 kilometara sa jednim punjenjem baterije, a u varijatetu koji poseduje proširen baterijski kapacitet autonomija raste na 480 kilometara. U oba slučaja baterije se nalaze ispod sedišta tako da zapremina prtljažnika neće biti limitirana na taj način. Po pitanju snage, tu su opcije od 225 i 332 „konja“, a početkom 2021. godine će stići i GT model sa čak 459 konjskih snaga i 830 Nm permanentno dostupnog obrtnog momenta.

Neke priče kažu da je i Shelby American igrao veliku ulogu u razvoju ove buduće verzije, pa nema sumnje da će performanse biti impresivne. Javnost se najčešće pitala da li će se Mach E ponašati na putu kao Mustang, a iz Forda obećavaju da će to svakako biti slučaj. Krosover će da pruža ranopravan raspored težine, a u oblasti ubrzanja, navodno će to biti jedan od najistaknutijih krosovera na svetu. Naime, američki gigant obećava da će osnovni Mach E biti brži nego Porsche Macan dok će budući Mach E GT biti impresivniji nego Porsche Macan Turbo.

Vlasnik će biti u prilici da bira između tri načina vožnje. Ford očekuje da će većina vlasnika u svakodnevnoj vožnji izabrati onaj poznat kao „Whisper“ ili „šaputanje“. Njegov cilj je da se „sačuva dostupnost / raspoloživost baterija“, pa je vožnja tiha i udobna. Međutim, u „Engage“ i „Unbridled“ režimima vožnje, Mach E počinje da pokazuje vezu sa Mustangom pa tako zateže ogibljenje i bolje reaguje na komande. U svim uslovima ubrzanje iz mesta do 100 km/h bi moglo da iznosi oko tri sekunde.

Svi modeli stižu sa standardnim punjačem koji priključkom na običnu, kućevnu utičnicu može da napuni baterije za 35 kilometra vožnje svakog sata.

Ford je razvio i brži punjač ( koji omogućava dopunu od 50 kilometara po satu punjenja) a on će moći će da se naruči preko ogromne kupoprodajne internet platforme Amazon.com. Ipak, njegova cena još uvek nije poznata.

Proizvođač je prošlog meseca najavio izgradnju 35.000 brzih punjača na 12.500 lokaca u Americi i Kanadi, a njihovim korišćenjem će baterije biti napunjene na 80% originalnog kapaciteta za samo 38 minuta. Mach E će biti prvi Fordov model koji će ih koristiti, a naredne godine će usledeti i električni pikap F-150.

Po pitanju stila, prve slike koje su se pojavile u javnosti su nam nagovestile da bi ovaj krosover mogao da bude veoma sličan modelu Edge. Međutim, kasnije je pala odluka da se bazira na Mustangu i ne možemo reći da je Ford pogrešio. Štaviše, osveženi Mustang bi mogao da debituje do 2021. godine pa bi zadnja svetlosna grupa sa Mach E trebala da pruži veliku inspiraciju u tome.

Enterijer je nešto što je potpuno novo i odlikuje ga moniitor dijagonale 15,5 inča, odnosno onaj koji je najveći ikada ponuđen na nekom Fordu. Vlasnik će morati da registruje svoj profil, a takođe će biti u stanju da ga koristi i u ostalim budućim Fordovim proizvodima.

Takav sistem će pamtiti „navike“ vozača i preporučavati ih u budućnosti, a takođe će i automatski otvoriti vrata kada detektuje da se vlasnik nalazi u blizini sa pametnim telefonom. Proizvođač obećava u budućnosti i svoju verziju takozvanog „auto-pilota“.


Proizvodnja će se odvijati u Meksiku, a Ford kaže da je već sertifikovao 2.100 salona i zaposlio 3.500 specijalista čiji je posao da nagledaju Mach E. Radi poređenja, Tesla pruža svega stotinak servisnih salona u celoj Americi. Najavljena je početna cena od 43.895 američkih dolara za osnovni model Select, ali kako on neće biti dostupan u startu najjeftini model je Premium za koga je potrebno izdvojiti 50.600 zelenih novčanica. Vrh ponude će činiti GT sa cenom od 60.500 dolara.


Mach E je izazvao promenjiva osećanja među ljubiteljima Forda. Većina njih nema problem sa jakom vezom sa Mustangom i smatraju da je elektrifikacija potrebna ukoliko firma želi da opstane u budućnosti. S druge strane, postoje i oni koji kažu da krosoveri nikako ne bi smeli da se mešaju u posao sportskim automobilima pa su čak započeli peticiju koja ima za cilj da ishoduje da se reč „Mustang“ ukloni iz imena Macha E.

Bilo kako bilo, poslednju reč će imati tržište pa nam ostaje da vidimo koju stranu će izabrati kupci. Za sve one koji žele da naruče jedan od primeraka, potrebno je uplatiti 500 dolara i na Fordovom svaničnom sajtu izabrati u koji salon kupac želi da krosover bude dopremljen. Prvi primerci će biti isporučeni vlasnicima krajem naredne godine, a do tada publika će moći da ga vidi uživo na Salonu automobila u Los Anđelesu.

Zoran Tomasović

(624)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Iako je potpuno „Tesla inspired“ i ne volim SUV bravo za prvi električni Ford. Konačno ispunjavaju obećanje iz 2000. godine da će napraviti „fuel-efficient SUV“. 😉
Videćemo kako će proći jer će pre njega verovatno Model Y biti na tržištu. U svakom slučaju konkurencija je odlična stvar.

Yankee

Ovo nije prvi elektricni Ford. Focus electric se prodavao vec neko vreme.

BojanNeki

To o čemu pričaš je bio prepravljen standardni Focus sa tuđim tkzv drive train-om i svim ostalim negativnim osobinama da ne uspe na tržištu, što se i desilo.
Ovo sada je prvi pravi EV.

Yankee

To i dalje ne menja cinjenicu da Mach E nije Fordov prvi elektricni auto. Ne samo sto je postojao Focus vec i Ranger.

BojanNeki

Prvi pravi EV, nisam se dobro izrazio.
Prepravljani klasični modeli uglavnom nisu mogli da budu konkurentni ni SUS bratu blizancu te ih ni ne računam.

Dikh tu kava

„Za sve one koji žele da naruče jedan od primeraka, potrebno je uplatiti 500 dolara i na Fordovom svaničnom sajtu izabrati u koji salon kupac želi da krosover bude dopremljen“

Bulevar Milutina Milankovića 21, 11070 NBGD, RSRB-ija. Bude plaćeno USD 500…

Dzoniz

Ameri lepše dizajniraju električna vozila. Svi Tesla modeli i sad ovaj Mustang, nekako su hrabriji od Evropljana na tom planu. Jaguar I-pace, Audi e-tron i Mercedes EQC su dosadni i da ne znam da su električna vozila rekao bih da imaju neki SUS motor pod haubom.

BojanNeki

Cenu tog modela je odredio Telsa model Y te se fordovi šefovi verovatno hvataju za glavu kako će to i da ispune. I sve ostalo što su obećali je poprilično optimistično da bi pokušali da budu konkurentni. Biće veselo ako cena Y bude još niža od najavljene što Ilon ume da uradi. Proizvodnju baterija Ford za sada nema a to je ono što dobrim delom utiče na cenu, a ni razvoj tog modela sigurno neće naplatiti skoro. Mislim da E-tron ne spada u tu kategoriju, za EQC ne znam. I ja kažem bravo za Ford ali videćemo šta će biti… Pročitaj više »

Yankee

Ako pogledamo istoriju obecanja (ili kako ti volis da kazes „predikcija“ jer svi ostali „obecavaju“ a samo Tesla „prediktuje“) Dell Boy Muska, Model Y sa baznom planiranom cenom od $39.000 ce stici tamo do 2025. godine najranije i prvih godina ce prodavati samo one skuplje verzije. To su radili sa svim dosadasnjim modelima.
Ne brini ti za Forda jer cak i da Mach E posluje sa gubitcima narednih godina (a hoce sigurno), tu je opet F-Series da ih nadoknadi i jos donose profit od $7-8 milijardi godisnje.

BojanNeki

Po tvoju očiglednu žalost model Y će se praviti dosta pre Forda iz teksta te mu se ne piše lepo. Rekoh već i da nagađam da će prodaja serije F posle prezentacije (za koji dan) Cybertruck-a krenuti nizbrdo, ukoliko Ilon prikaže pravu stvar i pogodi ciljnu grupu, naravno. Do sada je poprilično pogađao inovativnom vozilima te ne vidim razlog da i sada to ne uradi te će oteti deo kolača. Na stranu to što se priča da će biti ultimativna radna mašina.

Yankee

Musk ne moze da pogodi ciljnu grupu sa pikapom i da hoce. Njegova ciljna grupa su millenials, a oni ne kupuju pikape. Mnogi su pokusali da skinu F-Series sa vrha i niki nije uspeo. Cak i da mu malo padne prodaja (a nece) opet je toliko profitabilan da mu niko nista ne moze. Nego, kako Musk objasnjava drastican pad prodaje Modela X i S ove godine? Zasitili se ljudi posle rane paznje, a? Lako je bilo dominirati kad niko drugi nije nudio slican model – videcemo sta ce sad biti kad i drugi imaju slicne modele, posebno sad kad VW… Pročitaj više »

BojanNeki

Nikako da shvatiš da Ilon nema nameru da preuzme primat u proizvodnji automobila i sa kamionetom se igra jer mu se može. Zavrteo je zamajac omasovljenja električnih vozila i želi da se što pre svi okrenu tome ne bi li sačuvali planetu. https://twitter.com/elonmusk/status/1196295253268946945 Niko još nije napravio električno vozilo koje može da parira Tesli po ceni, dometu, upotrebljivošću (mreža punjača), ubrzanju, samovožnji, popravljanju over-the-air i sl te je svima dao domaći. I mnogi rade domaći što je odlična stvar. (sem Honde i Toyote, ili su veliki lažovi 😉 …a sad ti opet kreni sa „a znaš obećanja, a profit profit,… Pročitaj više »

Yankee

Ma siguran sam da je Musk presretan sto odjednom ima konkurenciju, to mu je sigurno bio cilj od prvog dana. Da nece mozda ugasiti Teslu kad svi pocnu da prave elektricne aute? Ako je tvoja teorija tacna da „ne zeli da preuzme primat vec da natera druge da prave elektricne aute“, onda se valjda uskoro to sprema. Necu da pricam o „obecanjima“ jer smo ranije zakljucili po tvojim pricama da kada Tesle nesto kaze da ce uraditi to nije „obecanje“ vec „predikcija“ (dok kad drugi urade isto to su onda „obecanja“). No, videcemo koliko dugo ce moci da se igra… Pročitaj više »

BojanNeki

U čemu misliš da je jedan Ford Ilonu može da bude konkurencija? U svemirskom programu? U naseljavanju Marsa? U Skylink satelitskoj komunikaciji? U proizvodnji i istraživanju baterija možda? U neuralink-u? U proizvodnji solarnih panela i solarnih krovova? U hyperloop-u? U kopanju tunela ispod gradova? U projektu istraživanja veštačke inteligencije? Električni samovozeći automobili? … Sve nabrojano će doneti neki benefit čovečanstvu. A šta je Ford, sem serijske trake i uopšteno prevoza, doneo kao boljitak ovom svetu? Ne važi ovo pitanje samo za Ford. Čovek je vizionar te vrlo je glupo posmatrati ga kao nekog ko je tu samo da napravi profit.… Pročitaj više »

Yankee

Ovo je automobilski sajt pa ajde da se drzimo tema automobila, moze? Nije se samo odnosilo na Ford u prethodnom komentaru vec na svakog proizvodjaca elektricnih automobila. Jel Musk (pre)sretan sto Tesla ima sve vise konkurenata? Po tvojoj logici i po onome sta Musk prica po internetu – trebao bi da bude. Nisi mi odgovorio na gornje pitanje – zasto je prodaja Modela S i Modela X toliko pala ove godine? Mozda zato sto vise nisu zanimljivi i u centru paznje jer su kupci shvatili da postoje i drugi elektricni auti osim Tesle? Model S je u proizvodnji jos od… Pročitaj više »

BojanNeki

Jeste sajt koji se tiče automobilizma i sličnih prevoznih sredstava ali ako se dotakneš Ilona onda ne možemo da se držimo samo jednog segmenta kojim se bavi jer je baš poenta u njegovom tkzv master planu i uvezivanju delatnosti. Ukoliko je ta slika previše ogromna te to ne možeš da shvatiš bolje da ne repliciramo jedan drugome jer nema svrhe. Verujem da Musk jeste srećan što je uspeo da zavrti svet u pravcu električnih vozila i gura praktično proizvođače u istu igru kako bi postalo dostupno i ekološki najispravnije jer to mu je i bio plan. Tesla motors je i… Pročitaj više »

Yankee

Ja zaista ne pratim sta se desava izvan automobilske industrije jer me ne interesuje, tako da nemam sta da kazem na tu temu. Ali imam mnogo toga da kazem na temu automobila gde ni malo ne verujem da je on zaista srecan sto i drugi proizvodjaci pocinju da nude elektricne aute. Svaki put u buducnosti kada kupac potrosi novac na neki drugi elektricni auto to je manjak dolara u Muskovom dzepu da finansira sve te svoje snove. I jos nesto, na racun onoga da ce Teslin pikap rezultirati u padu prodaje Ford F-Series – da li je Model 3 rezultirao… Pročitaj više »

BojanNeki

Ilon svaki projekat, ili grupu, podiže na nivo da bude „self sustainable“ i svaka ta grupa ima neku vrstu master plana. „Elon Musk July 20, 2016 The first master plan that I wrote 10 years ago is now in the final stages of completion. It wasn’t all that complicated and basically consisted of: Create a low volume car, which would necessarily be expensive Use that money to develop a medium volume car at a lower price Use that money to create an affordable, high volume car And… Provide solar power. No kidding, this has literally been on our website for… Pročitaj više »

BojanNeki

Ako pogledaš samo Muskov svemirski program shvatio bi da je otišao daleko ispred svega što postoji na ovom svetu. Niti jedna zemlja još nije napravila pogonsku raketu za slanje tereta u orbitu koja može ponovo da se koristi a Space X Falcon 9 od nedavno tako funkcioniše. Sveti gral svemirskog programa je da kompletna raketa ili svemirski brod može da poleti u svemir, da se vrati i da bude ponovo upotrebljiva za novi let već posle 8 sati. I tako svakih 8 sati ili 3 leta dnevno. (Starship) O tome priča i na tome radi Musk. Npr Skylink već ima… Pročitaj više »

BojanNeki