1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Voyah Free restilizovan
Krosover Voyah Free restilizovan
4

Krosover Voyah Free restilizovan

151
4
Podelite sa prijateljima:

Pre tri godine, krosover Free postao je prvi model brenda Voyah, koji je kreirala korporacija Dongfeng kao marku skupih i prestižnih modela.

Sada već postoje tri modela u asortimanu Voyaha (dodati su minivan i limuzina), a krosover ulazi u drugu fazu svog životnog veka – u Kini je predstavljena restilizovana verzija.

Dizajn je minimalno promenjen, ali je novo plastično perje dodalo agresivnost krosoveru. Pojavio se novi prednji branik, smanjena je visina rešetke hladnjaka, a na krmi je drugačiji difuzor. Promenjen je i dizajn točkova od 20 inča, a spojler na petim vratima je sada trodelni.

Najuočljivija promena u kabini je novi centralni tunel, na kome su, umesto dugmadi i selektora menjača, sada samo dve platforme za bežično punjenje gedžeta. Desna ručica je sada odgovorna za kontrolu prenosa, a funkcionalnost prethodnih dugmadi je uglavnom integrisana u medijski sistem.

Prednji panel sa tri ekrana je isti, ali savremeni procesor Qualcomm Snapdragon SA8155P, čije su performanse osam puta veće od prethodnog sistema, sada je odgovoran za upravljanje celokupnom medijskom „mašinerijom“. Ovo obećava i bolju grafiku i nove funkcije. I takođe – novi autopilot Apollo route, koji je razvio Baidu. Navodi se da to odgovara četvrtom stepenu autonomne vožnje! Sa njim, Voyah Free može samostalno menjati trake, manevrisati unutar trake i prelaziti petlje.

Do sada je ažurirani krosover predstavljen samo u jednoj hibridnoj verziji, koja se u porodici pre fejslifta  zvala EVR Long Range. Električni deo nije promenjen: automobil pokreću dva elektromotora ukupne snage 490 KS i 720 Nm (prednji razvija 218 KS, zadnji – 272 KS), kapacitet trakcione baterije je 39 kWh.

 

 

Promene su uticale na motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji nema veze sa točkovima i radi isključivo u generatorskom režimu. Pa ipak, ovaj 1,5-litarski turbo četvorocilindraš je pojačan sa 109 na 150 KS, sa obrtnim momentom od 220 Nm. Ovo nije uticalo na maksimalni domet (1.200 km), ali sada će motor sa unutrašnjim sagorevanjem moći brže da dopuni baterije, sprečavajući kritičan pad snage i dinamike. Sa punom baterijom, takav Voyah Free može da ubrza do „stotke“ za 4,8 sekundi, uz najveću brzinu od 200 km/h.

Ažurirani hibridi su već dostupni za naručivanje u Kini, cena je od 37 hiljada dolara, iako je do nedavno takav krosover koštao 46 hiljada! Štaviše, autopilot Apollo je prvobitno bio ponuđen kao besplatna opcija. Kasnije će čisto električne verzije biti podvrgnute restilizaciji.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kombinacija gorivni motor/generator + baterija sve cesce se pojavljuje na kineskom trzistu. Ova kombinacija zahteva 2-3 puta manju bateriju nego kod cisto baterijskog pogona. Baterija od 39 kWh trebalo bi da bude teska manje od 200 kg i da zauzima 3 puta manje mesta od baterije sa 100 kWh. To su velike prednosti, predpostavljam ne samo u tezini i zaremini vec i u ceni. Detaljnija analiza na ovu temu bila bi vrlo interesantna! Licno mislim da je ovo privremeni trend koji ce trajati ili dok se sa baterijom ne dogodi nesto radikalno pozitivno ili dok se definitivno ne odbaci. Sto… Pročitaj više »

BB

Ja o tome trubim već nekoliko godina, baterijs dovoljna do 150-200 km, i neki SUS ne prevelik za dopunu baterije, po meni idealno rješenje, jer u 90% slučajeva, nećeš dnevno isprazniti bateriju, a ako i isprazniš, tjeraj dalje na benzin…
I da ne bude u pretjeranoj snazi, brzini i cijeni… E takav bih Berlingo želio 😉

Matija

Pazi, u ovom slucaju gorivni motor ne pokrece vozilo – on sluzi samo za pogon generatora i kao takav radi uvek u rezimu maksimalne energetske efikasnosti. Pogon je iskljucivo elektricni.

BB

Znam, to i trubim stalno…

Pa tako je sve i krenulo ali sa dometom od ni 50km, sa Opel Ampera ili Chevrolet Volt, umjesto da malo povećaju bateriju (u međuvremenu tehnologija se poboljšala) oni ktenuli čisti strujaš…