1. Home
  2. Testovi
  3. Opel Insignia Grand Sport 2.0 Turbo D Innovation – Alternativa krosover konfekciji
Opel Insignia Grand Sport 2.0 Turbo D Innovation – Alternativa krosover konfekciji
4

Opel Insignia Grand Sport 2.0 Turbo D Innovation – Alternativa krosover konfekciji

5.48K
4
Podelite sa prijateljima:

Mada dizajnirana i razvijena u Evropi, Opelova perjanica se prodaje na globalnom planu pod „Buick Regal“ oznakom. Naravno, jasan je pedigre, koji potiče iz braka sa General Motorsom.

Automobil na našem testu, nažalost, nije došao sa novom osmostepenom automatskom transmisijom i pogonom na sve točkove o kojima se toliko priča, ali bez obzira, reč je o interesantnom automobilu, koji potpisuje jedna od najpopularnijih automobilskih marki na balkanskim prostorima.

Na prvi pogled, u oči upada karoserijska konfiguracija, koja je u „hedžbek“ a ne klasičnom trozapreminskom, limuzinskom stilu (zadnja vrata se otvaraju do krova), što znači da je Opel težio tome da svog pripadnika iz D segmenta učini praktičnijim. U tome je i uspeo u odnosu na prethodnika i neke konkurentske modele, ali i dalje za nijansu zaostaje, primera radi, za Škodom Superb, koja dominira prostranošću, dok je joj je kvalitet enterijera u najmanju ruku podjednak sa Insignijinim.

Novu Insigniju krasi elegantna silueta, i bez obzira na atraktivan izgled, primetno je da se ambicije razlikuju u odnosu na prošli model, koji je više težio prestižu i koketiranju s „premijumom“, dok novajlija više pažnje obraća na upotrebne i praktične vrednosti (čitaj „tržišno je podobniji“). U svakom slučaju, biće interesantno ispratiti šta će se desiti s ovim modelom u okviru njegovog životnog ciklusa, s obzirom na to da je Opel u međuvremenu pripojila PSA grupa.

 

Što se spoljnog dizajna tiče, inspiracija je pronađena u Monza konceptu, što je naravno više nego pozitivna stvar. Kao što je poznato, dobar izgled vozila je posebno značajan za evropskog kupca.

Da podsetimo, Insignija počiva na novoj modularnoj E2 platformi General Motorsa, tako da i ona doprinosi njenim lepim proporcijama.

Insignia je velik automobil. U odnosu na prethodnika, međuosovinski razmak je duži 92 milimetra, a karoserija se proteže na gotovo 4,9 metara, bez obzira na kraće prepuste. Ipak, zahvaljujući upotrebi modernih materijala, masa čiste karoserije pre farbanja je manja za 59 kilograma. Maksimalna ušteda na masi iznosi 175 kilograma, u zavisnosti od motora, što je sjajan rezultat s obzirom da je novi model duži, niži i širi. Insignia Grand Sport je dugačka 4.897 milimetara, široka 1.863 i visoka 1.455 milimetara, što nadmašuje čak i Superb (4.861x 1.864 x 1.468 milimetara).

Pa, hajde da zavirimo u unutrašnjost…

Enterijer – udoban i prostran

Odmah na početku – oduševljenje! Reč je o sjajnim sedištima sa podešavajućom dužinom sedalnog dela. Ova sedišta pružaju vrhunsku udobnost i ergonomiju. Imaju i mogućnost podešavanja lumbalne podrške, što više nego dobro dođe nama sa „škripućom“ kičmom. Pored izuzetnog ugođaja, doprinose „premijum“ ambijentu, jer mnogi će u ovakvoj Insigniji uživati više nego u nekom od „prestižnijih“ modela.  Dakle, sedenje – čista petica.

Idemo dalje. Tu je poznati IntelliLink info-zabavni sistem, kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto funkcijama, uz naravno navigaciju, koja funkcioniše precizno i pregledno. Odmah je primetno odsustvo mnoštva dugmića, koji su bili prisutni u modelu prošle generacije. Ipak, bilo je za očekivati da osmoinčni displej bude moderniji i atraktivniji, sa oštrijom grafikom, jer su mnogi proizvođači otišli dalje u unapređivanju interfejsa. Ipak se ovde radi o Radio Navi IntelliLink 900, tako da smo na vizuelnom planu očekivali više, jer ovaj paket ne košta malo (950 evra). Možemo zamisliti kako će izgledati rešenje kod novog Peugeota 508… Ipak, što se funkcionalnosti tiče, nema zamerki. Obavezno treba spomenuti i prisutvo induktivnog punjača za pametne mobilne telefone.

Bez obzira što je automobil niži nego ranije, prostor u visini glava nije značajno kompromitovan, mesta ima sasvim dovoljno, a šta tek reći za onaj u visini kolena. Čak ukoliko su vozač i suvozač košarkaških dimenzija, mesta za putnike pozadi će biti dovoljno. Dakle, na nivou već spomenute Škode Superb.

Što se prtljažnika tiče, tu Insignia ipak zaostaje za češkom krstaricom. Raspolaže zapreminom od 490 litara, dok Superb poseduje izdašnih 625 litara. Ono što je svakako pozitivno je što „hedžbek“ zadnja vrata omogućavaju veliki ulazni otvor i lakše odlaganje prtljaga.

Neka vas „ne brine“ to što Superb prednjači u odnosu na spomenute atribute, jer je Opel ipak više pažnje posvetio ambijentu i ugođaju za putnike, a to je za mnoge kupce od većeg značaja od nominalnog „broja litara“.

Preglednost je generalno zadovoljavajuća, sem prema nazad, ali tu pomaže sada već poslovično prisutna kamera. Manjih problema može biti prilikom uvlačenja u usko parking mesto. Odeljaka za odlaganje razno-raznih stvarčica unutar kabinskog prostora ima na pretek, što znači da slobodno možemo da se opremimo osvežavajućim pićima, grickalicama i ostalim „drangulijama“ tokom dužih putovanja.

Kada je reč o kvalitetu upotrebljenih materijala i završnoj obradi, treba reći da je sve uglavnom urađeno solidno, recimo na nivou Ford Mondea. Volkswagen Passat ipak prednjač u odnosu na Insigniju na ovom planu i deluje ubedljivije.

Da, da, već ste nestrpljivi da startujemo motor i krenemo… Idemo!

Vožnja

Opel je u svojim PR saopštenjima u vezi sa novom Insignijom insistirao na poboljšanim voznim kvalitetima. Zaista, tako i jeste.

Ispod haube našeg test automobila se nalazi turbo dizel motor zapremine 2,0 litra sa 170 ks i 400 Nm. Maksimalna snaga je dostupna već na 3.500 o/min, dok je maksimalni obrtni moment tu između 1.750 i 2.500 o/min. To znači da je u srednjem rasponu obrtaja dostupno obilje snage, i mada sprint do stotke od 8,7 sekundi nije da „padneš u nesvest“, međuubrzanja su ono što ovaj automobil čini dominantnim. Maksimalna brzina iznosi više nego solidnih 226 km/h.

Ono što „trkački“ orijentisane vozače neće oduševiti je nešto mekše ogibljenje (koje donosi prednosti s druge strane) i (po njima) nedovoljna dinamika prilikom oštrije vožnje kroz  krivine, mada je odziv sasvim solidan, zahvaljujući dvostepenom turbo punjaču.

Što se kulture rada 2,0-litarskog turbo dizela tiče, bolja je nego ranije, ali i dalje zaostaje za vodećim agregatima po ovom pitanju. Ipak, pri krstarećim brzinama, nema značajnijih intruzija zvuka i vibracija koje proizvodi motor. Dobre vesti je da će ovi nedostaci u perspektivi verovatno biti eliminisani, s obzirom na napredniju tehnologiju koju poseduje PSA grupa.

Kada našu Insigniju poteramo nešto brže i oštrije (da podsetimo, menjač je u našem slučaju šestostepeni manuelni), oseća se manji broj kilograma, tako da je veći automobil dinamičniji u odnosu na manji (prošle generacije).

Težina na volanu je prijatna, kao i sam taktilni kvalitet, ali automobil naginje ka podupravljanju kada se dovede do granica mogućnosti. Pri naglim inicijalnim ubrzanjima, s druge strane, nova Insignija je osetno preciznija na volanu od ranijeg modela uz bolju kontrolu karoserije.

U jednom trenutku, moja malenkost je poželela da na isti način isproba model za AWD pogonom sa vektorisanjem obrtnog momenta, da bi utisak bio kompletan, a nadamo se da ćemo biti u prilici da testiramo i taj model.

Pri visokim brzinama, Insignia zadržava sigurnu longitudinalnu stabilnost, u velikoj meri bolju od Renault Talismana, koji nam je takođe bio na testu i o kojem ćemo uskoro pisati.

Kada je u pitanju uglađenost u vožnji, Opelova perjanica deluje više nego solidno, lako upijajući neravnine na putu, što je prilično značajno s obzirom na našu svakodnevnu saobraćajnu „hardver“ realnost, posebno kada bare od kiše prekriju udarne rupe.

Insignia u onom čuvenom balansu između komfora i voznih osobina, više naginje ka komforu. To se najbolje oseti pri oštroj vožnji, koju 99% vozača verovatno nikada neće ni imati potrebe da iskusi.

Ipak, možemo reći da su upravljivost, kontrola karoserije i njen balans lepo sjedinjene u jednu celinu, bez obzira što nijedan od ovih atributa „ne iskače“ preterano. Insignia sa 2,0-litarskim turbo dizelom od 170 konja i 400 Nm je jedna solidna mašina za duga putovanja.

Što se voznih osobina tiče, Insignia Grand Sport ne može da se meri s jednom Mazdom6, koja poseduje bolje mehaničko prijanjanje, čija se karoserija manje naginje i koja „bolje sluša“ vozača, ali je generalno zadovoljavajuća.

Ono što smo takođe primetili je nešto bučnije podvozje. Međutim, to najverovatnije može da se „zahvali“ Pirelli zimskim pneumaticima, jer Insignia nije prvi automobil na našem testu kod kojeg su dotične gume stvarale višak decibela.

Kada je o potrošnji reč, proizvođač je odredio nominalnu prosečnu vrednost od 5,2 litra, koje je, odmah da se razumemo, nemoguće dostići. Ipak, Insignia nije velik potrošač, naprotiv, jer smo u različitim režimima vožnje, došli do prosečne vrednosti od 6,5 litara evro dizela na pređenih 100 kilometara, što je značajno manje od manjeg i slabijeg Hyundaija i30.

Rezime

Tokom testiranja Insignije Grand Sport, nametnulo se sasvim jasno, da je njen glavni rival – Škoda Superb. Povećani gabariti, prostran kabinski prostor i naglašeni praktični atributi, stavljaju Opelovu perjanicu naspram češkog predstavnika. Ovo je značajan otklon u odnosu na prošlu generaciju, koja je više ciljala „prestiž“. Što se našeg mišljenja tiče, ovo je bolja „filozofija“, jer realno, Opel nije imao šta da traži među premijum i „polupremijum“ konkurencijom.

Tome u prilog ide i stopa pada cene Insignije (prošlog modela) kao polovnjaka. Što se novajlije tiče, prognoze su takođe nepovoljne po ovom pitanju, posebno u odnosu na nemačku konkurenciju.

Opel takođe ima blagi problem sa rejtinzima, kada je o zadovoljstvu kupaca reč. Greške su prijavljivane češće nego što je bivša GM-ova filijala to želela, što nije išlo u prilog proizvođaču iz Riselshajma u smislu pouzdanosti. S druge strane, u ravni je sa konkurencijom iz Renaulta i Škode.

Nova Insignia je zaradila pet zvezdica na Euro NCAP testu, što je za pohvalu, sa visokim ocenama u svakoj kategoriji.

Opelu ipak treba odati priznanje na obavljenom poslu, u ovom dobu najezde krosovera svih „vrsta i oblika“. Nova Insignia zadržava sve praktične atribute koje imaju i modeli s višim klirensom, dok u isto vreme pruža neuporedivo bolji komfor, angažovaniju vožnju i samim tim donosi i više zadovoljstva. Opel je uradio s komercijanog aspekta dobru stvar što je Insigniju usmerio ka praktičnosti i komforu a ne ka izraženim voznim osobinama i prestižu, što bi trebalo da pokažu i prodajni rezultati, mada mnogo toga zavisi i od planova PSA.

Sve u svemu, što se Insignijine konkurencije tiče, dosta je tu modela koji su dominantniji u vožnji, ekonomičniji, ali i onih koji pružaju bolji ugođaj. Ipak, Opel je nekako „izbalansirao“ kvalitete svog pulena, a da li je bio u pravu, pokazaće tržište.

Model na našem testu je u (bogatom) Innovation nivou i košta sa paketima dodatne opreme 33.914 evra. Na ovu cenu ide flotni popust od 10 odsto, što rezultira brojkom od 30.722 evra. Cena je, rekli bismo, sasvim izbalansirana i u skladu s onim što Insignia pruža, kao i sa konkurentskim modelima.

U svakom slučaju, ko se dvoumi između nekog krosovera sličnih gabarita i Insignije, naš glas ide za Insigniju. Ko je pasionirani vozač, automobilski entuzijasta, ovaj model mu neće biti posebno zanimljiv.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

Opel Insignia Grand Sport 2.0 Turbo D Innovation

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek/limuzina
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.897 x 1.863 x 1.455 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.829 mm
Zapremina prtljažnika: 490/1.450 l
Masa praznog vozila: 1.507 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.956 cm³
Snaga: 125 kW/170 ks pri 3.500 – 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 1.750 – 2.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/45 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s
Maks. brzina: 226 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 62 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2/6,5 l
Emisija CO2: 136 g/km

Cena

Testiranog modela: 33.914 evra (bez popusta)

Dobre strane:

ergonomija, praktičnost, unutrašnji prostor, vožnja na otvorenom putu, oprema

Loše strane:

neinspirativna vozna dinamika, pad vrednosti, buka kotrljanja guma
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,17

(5483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Najpre, cena:) Jer, ipak, i cena je bitna, zar ne? Ovde pišu značajno niže cene (bez opcionala): http://www.opel.rs/content/dam/Opel/Europe/serbia/nscwebsite/sr/13_Tools/01_Pricelists/Actionpricelist/Insignia_2018.pdf Onda komfor pozadi. Možda ja nisam bilo kakav reper, ali, meni pozadi ( sa 192 cm visine i degeneričnim proporcijama) dosta nedostaje da bi mi se glava smestila. Možda bih seo u karavan. U „sedan“ nikako. Meni je šokantno da parking senzore serijski ima samo paket „Excite“, a da se i kod testiranog primerka to masno doplaćuje. Ali su AGR sedišta veoma pohvalna opcija. Izuzetno bitna. Što se tiče u testu pomenutog „flotnog popusta“ od 10%, koliko je meni poznato, on nema… Pročitaj više »

Mirsad

za onaj kvalitet pasata ste se prevarili nije ni pasat b7 nešto puno kvalitetni od opela ima i on svojih mana