1. Home
  2. Vesti
  3. A5 iz Kine u čiji razvoj je bio uključen i Volkswagen
A5 iz Kine u čiji razvoj je bio uključen i Volkswagen
3

A5 iz Kine u čiji razvoj je bio uključen i Volkswagen

10.10K
3
Podelite sa prijateljima:

Kompanije JAC i Volkswagen su pre dve godine oformile zajednički poduhvat, firmu čiji je glavni zadatak razvoj i proizvodnja električnih automobila za Kinu. Prvi model pod oznakama marke SOL je već predstavljen tržištu, a ovom prilikom se gama partnerske kompanije Jianghuai Volkswagen širi. Proizvodne trake ove firme će biti uposlene proizvodnjom novog liftbek modela JAC Jiayue A5. 

Ovo je trenutak prezentacije benzinske varijante atrkativnog A5 iz Kine, dok se model s električnim pogonskim sklopom očekuje 2021. godine, i nemamo dileme da će kao takav biti veoma zanimljiv klijenteli koju cilja, a koju ćemo otkriti na kraju.

Veoma je moguće, čak i verovatno je da su profesionalci iz Nemačke bili uključeni u tehnički razvoj noviteta, ali je isto tako jasno da je posao dizajna obavila isključivo “kineska” strana, što i nije tako loša ideja kada se pogledaju priložene fotografije, pri čemu pogotovo mislimo na delove spoljašnosti.

Kinezi iz prethodne rečenice su poverili odluke na temu pitanja stila jednom Italijanu, Danijelu Galioneu, koji u svojoj biografiji ističe da je ranije radio za kompaniju Alfa Romeo, dok je 2010. pristupio JAC-u. Galione, od nedavno rukovodi operacijama dizajnerskog centra kineske kompanije. Sedište ove poslovne jedinice se nalazi u Torinu.

Novi JAC Jiayue A5 liftbek je po gabaritima „uglavljen“, prevedeno na evropski to jest VW jezik, negde između Octavije i Superba. Dugačak je 4.772 milimetara, širok 1.820 milimetara, dok se visinom proteže do granice postavljene na 1,492 metara. Između osovina je rastojanje dugo 276 centimetara.

Šasija leži na sistemu nezavisnog oslanjanja, kada govorimo o delu gde su zadnji točkovi. Ovo je za pohvalu jer kineske (pa i evropske) kompanije ovde često štede ugrađujući torziju, čak i na modelima iz viših segmenata. Pogonska jedinica novajlije je jedina za koju se kupci uopšte mogu opredeliti.

Radi se o turbo benzinskom motoru zapremine 1,5 litara. Relativno mali motor isporučuje dobrih 150 konjskih snaga uz 210 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Kod menjačke kutije, kupci već mogu da iskažu neki vid prirode svog karakatera jer se moraju odlučiti za šestostepeni ručni menjač ili rešenje s varijatorom.

Enterijer je izrađen u duhu današenjeg doba. Dakle, na raspolaganju su dva displeja, jedan dijagonale sedam inča, dok je drugi tablet izdašnijih gabarita pa se njegova dijagonala meri s 10,4-inča. Veći monitor omogućava pregled postavki medijalnog sistema, uređaja za klimatizaciju i slično.

Dostupna je i opcija glasovnih komandi, a što se ostale opreme tiče treba pomenuti: šest vazdušnih jastuka, elektropokretana prednja sedišta, sistem kamera za puni prikaz zbivanja oko vozila, panoramski stakleni krovni otvor i još svašta nešto.

Razvojni tim mora da je ponosan i na efekat koji proizvodi ambijentalno osvetljenje jer je, zavisno od raspoloženja putnika, kabinu moguće „obojiti“ u čak 64 nijanse. Osećaju prestiža, svakako će doprineti i prošireni sadržaj delova enterijera obloženih kožom. Pre svega, misli se na unutrašnje panele vrata, kao i na greben iznad instrumentacione konzole.

Novi JAC Jiayue A5 će se pojaviti u izložbeno-prodajnim salonima Kine negde tokom novembra, a kompanija je obećala da će voditi cenovnu politiku s popularnim iznosima za kupce. Deluje da je to i jedini recept za uspeh, i to ne zbog skepse prema kineskom prozivodu već zbog deklarisane ciljne grupe za ovaj četvorotočkaš. Pogađate, namenjen je omladini i mlađoj populaciji generalno.

Koje su to cene u pitanju, da bismo saznali, moraćemo da popričekamo najtmurniji mesec u godini.

AutoRepublika

(10099)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

„kompanije ovde često štede ugrađujući torziju,“ heheheheh, jooooj popravi ovo, majke ti!
Uostalom, jako je ruzan.
Ocito, rade transfer tehnologije nekako

Bungi

Veoma čudna zvjerka.Prednja maska, farovi, bočna linija i brave kao Ford Fijesta, ručica DSG mjenjača , hromirane ručice za otvaranje vrata i tapacirung VW kuhinja , volan ukraden od Opel-a (GM).??Ne izgleda loše, sve je nekako skladno uklopljeno.Multilink nezavisno vješanje pozadi je skuplje i teže.Opel ja na Astri kupe dodao dvije povezane spone na torzionu osovinu pozadi(Watova veza) koja neutrališe 90% bočnih vibracija.Faktički, dobio je lakšu i jeftiniju zadnju osovinu sa svim osobinama miltilink osovine.

Coka

Zadnji kraj je odvratan ali izuzetno funkcionalan…