1. Home
  2. Vesti
  3. Francuzi kapiraju poentu, Renault plasira jeftini električni SUV
Francuzi kapiraju poentu, Renault plasira jeftini električni SUV
2

Francuzi kapiraju poentu, Renault plasira jeftini električni SUV

1.95K
2
Podelite sa prijateljima:

Konačno da čujemo da neki proizvođač ciljano izbaci jeftin električni model. 

Renault je oduvek važio za pragmatičnu kompaniju, a ta osobina spasila ih je nebrojeno puta u bližoj prošlosti. No, Renault je zajedno sa Nissanom i Dongfengom pokrenuo u Kini posebnu kompaniju zaduženu za razvoj električnih vozila. Kompanija se naziva eGT New Energy Automotive i već je dala prve rezultate.

Francuska marka sada iz svoje saradnje sa Nissanom i Dongfengom stvara jedan električni SUV. Gali i Japanci su bili zaduženi za razvoj automobila, pre svega pogonskog sklopa, dok su Kinezi vršili lokalizaciju proizvodnje delova i imali za cilj da cena serijskog vozila bude što niža.

Novi električni SUV koji stiže za sada samo u Kinu. Nosi naziv City K-ZE i nastao je na modelu Kwid, automobilu koji je dostupan u Indiji. City K-ZE je sličnih gabarita kao izvorni model, s tim da je klirens smanjen na 151 mm, a to je posledica postavljanja baterija u pod vozila.

Kako bi cena ostala niska, moralo se uštediti gde god je bilo moguće. Elektromotor je postavljen iznad prednje osovine, i razvija skromnih 45 ks i 120 Nm. Baterija ima zapreminu 26,8 kWh što omogućava autonomiju kretanja od 270 km po NEDC ciklusu. Ipak, ovaj sistem merenja je daleko nerealniji od WLTP-a, tako da u stvarnosti verovatno neće moći da pređe više od 200 km.

Upotrebom materijala male mase omogućena je ukupna relativno mala masa automobila. City K-ZE ima svega 982 kg, što je odličan rezultat kada je u pitanju jedan električni model. Prtljažnik ima zapreminu od 300 litara.

Enterijer vozila razlikuje se od benzinskih i dizel modela, i izgleda nešto više futuristički, mada je samo jedan pogled dovoljan da se vidi da je kvalitet materijala na poprilično niskom nivou.

Najinteresantnija stvar u vezi sa ovim automobilom jeste njegova cena. Uz subvencije kineskih vlasti, City K-ZE košta od 8.700 do 10.100 dolara, u zavisnosti od opreme koju potencijalni kupac odabere.

Bilo bi veoma lepo videti ovako nešto i u Evropi, gde proizvođači za sada nude većinom papreno skupe električne modele.

AutoRepublika 

(1948)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

definicija evropskog tržišta: ako se nešto može prodati skupo, zašto bi bilo jeftino
definicija kineskog i usa tržišta: obrnuto

don

Iako je djeluje kao prepakirana dacia, bolji materijali nego u 3x skupljeg ID.