1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nepoznati Porsche – P312 Kaffeelug
Zanimljivost dana: Nepoznati Porsche – P312 Kaffeelug

Zanimljivost dana: Nepoznati Porsche – P312 Kaffeelug

735
0
Podelite sa prijateljima:

U svojoj bogatoj biografiji Ferdinand Porše je proizvodio mnogo toga. On je u svetu ostao najpoznatiji kao kreator Volkswagen “Bube“ i kao osnivač automobilske kompanije pod sopstvenim imenom, ali je Porše proizvodio i tenkove, vojnu opremu i traktore.

U ovoj priči ćemo se osvrnuti na gotovo nepoznati model komapnije koji je nosio P312 Kaffeelug oznaku. Reč je o jednom od najređih Porschea u istoriji, kojih je proizvedeno tek 300 jedinica za potrebe poljeprivrednika u Brazilu 1954. godine, a na ovim slikama možete da vidite jedini preživeli primerak.

U razvoju modela P312 Keffleelug (kombinacija reči “kafa“ i “voz“), Porsche je ušao u saradnju sa firmom Allgaier, a njihovo delo je ostavljalo utisak kao da nije sa ove planete. Naime, školjka traktora je bila izuzetno aerodinamična, ali ne zbog potrebe ostvarivanja što više brzine kretanja, već s ciljem da se ne bi oštetile stabljike kafe, u prilikama u kojim bi P312 preoravao zemlju.

Brazilski poljeprivrednici takođe nisu želeli smrdljivi dim iz dizel agregata koji bi ostvarivao ikakav uticaj na stabljike kafe pa je P312 bio jedan od retkih traktora sa benzinskim motorom zapremine 1,8 litara.

Pored traktora, Porsche je u saradnji sa Allgaierom razvio i razne vrste plugova za rad na terenu. Nakon što je istekao njihov “životni vek“, većina traktora s oznakama P312 je završilo pod presom ili na otpadima, tako da su danas izuzetna retkost.

Potpuni je raritet restaurirani model sa fotografija koji je danas čest gost na skupovima klasičnih vozila.

Zoran Tomasović

(735)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments