1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je jedna konjska snaga zaista ekvivalentna snazi konja?
Da li je jedna konjska snaga zaista ekvivalentna snazi konja?
5

Da li je jedna konjska snaga zaista ekvivalentna snazi konja?

9.20K
5
Podelite sa prijateljima:

Ne, konj je sposoban da postigne mnogo više. Čak, snažan muškarac može da proizvede više od jedne konjske snage u kratkom vremenskom intervalu, dok konj može da ih isporuči nekoliko.

U doba parnih mašina, Džejms Vat je pokušavao da odredi mernu jedinicu za snagu motora koje je konstruisao. Tako je došao na ideju da iskoristi termin „konjska snaga“, koji je zapravo opisan, a i lako razumljiv. On je krenuo u procenu koliko „rada“ konj treba da uradi, ali je to bilo bazirano na punom (laganom) radnom danu, ne punom potencijalu koji konj može da isporuči u kratkom vremenskom peridou. Danas u upotrebi još uvek imamo metričku konjsku snagu koja se koristi u Evropi i mehaničku, odnosno imperijalnu konjsku snagu, koja je raširena u anglosaksonskim zemljama, koje nisu daleko od prvobitne procene Džejmsa Vata.

AutoRepublika

(9196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Ako radim kao konj,koliko je to onda kw !?
?

Zvezdan Božinović

Ako s voljom radiš, onda je to ceo kilovat, ali ako pristupaš zadatku preko ku.ca, onda nema ni pola 🙂

Subotica

Pa ako radis kao konj, to bi bilo od prilike da vredis kao dve kobile ??

Godža

Ako radiš baš , baš kao konj …..
Pa ti nisi onda konj.
Ti si magarac.
Ja sam ti kolega pa znam….

moron

„Dugouhi magarac“ … Poznata mi je ta „životinjka“ …