1. Home
  2. Istorija
  3. BMW je planirao da bubrege zameni nozdrvama još pre tridesetak godina
BMW je planirao da bubrege zameni nozdrvama još pre tridesetak godina

BMW je planirao da bubrege zameni nozdrvama još pre tridesetak godina

1.44K
4
Podelite sa prijateljima:

Velika maska hladnjaka na novim automobilima potpisanim od strane BMW-a je tema o kojoj se uveliko priča na svim portalima već duže vreme. Daleko od toga da se njen stil nešto izmenio tokom poslednjih nekoliko decenija, ali je vremenom dobijala na dimenzijama, pa se danas čini većom neko ikada pre. I pored svih kritika, kompanija iz Minhena nema u planu da je eliminiše, pa ni da smanji naraslu rešetku, ali neke fotografije pokazuju da ova ideja zapravo i nije nova. Ispred nas je prototip poznat kao ZBF 7er iz 1996. godine koji nam demonstrira kako je BMW video svoju budućnost.

Nije retkost da nemački gigant otvori svoje arhive i pokaže nam neke prototip modele na kojima je u prošlosti radio, ali neki nikada nisu ugledali svetlost dana. ZBF 7er je jedan od njih i kako se navodi iz kompanije, spomenuta slova su skraćenica za kovanicu „buduća porodica BMW-a“, što su imali prilike da potvrde oni koji su učestvovali u njegovom razvoju.

Ovaj konkretni prototip je trebalo da nagoveštava dizajnerske linije za buduću generaciju modela Serije 7 koja je debitovala pod kodnom oznakom E65 pet godina kasnije. ZBF 7er je takođe značajno veći nego tadašnja Serija 7 (E38) što nam govori da je BMW još tada nameravao da poveća gotovo sve dimenzije vozila. Jedan od inženjera je rekao da su razvijeni posebni pneumatici od strane firme Dunlop pošto oni od 19 inča koje je BMW tada imao u serijskoj proizvodnju „nisu delovali dovoljno glomazno“.

Objavljene su i neke slike enterijera gde možemo da vidimo tehnologiju koja se tada smatrala vesnikom budućnosti. To se odnosi na ovalni džojstik (taster) za sistem iDrive, zatim laptop kompjuteri na zadnjim sedištima, pa kamere umesto standardnih retrovizora i još mnogo toga.

Tokom devedesetih godina prošlog veka, svetla boja drveta i aluminijum su se smatrali luksuzom pa je ZBF 7er napucan takvom opremom. Teško je reći da li izgleda moderno u današnja vremena, ali za svoj period definitivno deluje elegantno i skupoceno.

Nije nam poznato kakva mehanika se nalazi ispod haube, ali BMW tvrdi da je ZBF 7er potpuno funkcionalni prototip i sasvim legalan za uličnu upotrebu. To ga je verovatno spasilo da ne završi pod presom nakon testiranja, pošto smo sigurni da bi uvek bio u stanju da privuče nekog privatnog kupca i na taj način povrati deo ulaganja.

A ova glomazna maska hladnjaka? Na sreću nikada je nismo videli na pokolenju kodne oznake E65, mada će njegov stil takođe često biti kritikovan da je „previše odstupio od tradicionalne BMW-ove dizajnerske škole“. Ipak, kada znamo da je u sedam godina isporučeno preko 343 hiljada primeraka širom sveta, teško da neko može da ospori uspeh.

Javnost će ipak dočekati da vidi slične stilske linije na Seriji 4 i pokrenuti priču koja traje do današnjeg dana… Ali sada znamo da takva ideja nije bila nova i da je bavarski gigant na njoj radio više od dve decenije pre nego što je pustio u serijsku proizvodnju.

AutoRepublika

(1439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Sta vrijedi kad ga supak vozi

Balkanboj

Kada imaš znanja i mogućnosti da napraviš nešto što izlazi iz okvira uobičajenog. Ručno oblikovani paneli karoserije. Tek sad vidim da su ručice vrata u ravni i da „iskaču“ kada treba otvoriti vrata.
Prednju masku ne bih komentarisao, farovi mi liče na one sa prve serije X5 sa dosta većim prečnikom dugih svetala. Da su ovu tehnologiju (iDrive) ubacili u tadašnju seriju 7 (e38) mislim da bi i Merc i Audi mogli samo da gledaju i zavide.
I to sve pre 25 godina.

Laki

BMW serije 7 je „pionir“ u svemu od prvih dana!

Bungi

Mnoga od ovih rješenja u unutrašnjosti su kasnije primijenjena u sedmici Krisa Bangla.