1. Home
  2. Vesti
  3. Da li znate zašto vam na rajsferšlusu piše „YKK“?
Da li znate zašto vam na rajsferšlusu piše „YKK“?
3

Da li znate zašto vam na rajsferšlusu piše „YKK“?

2.03K
3
Podelite sa prijateljima:

Odgovor je vrlo jednostavan, YKK je industrijski gigant koji proizvodi rajsferšluse (cibzare).

Rajsferšlus je izmislio Vitkomb L. Džadson 1891. godine. „Clasp locker“, kako je originalno nazvan, predstavljao je niz kukica i kuglica, za koje je pronalazač mislio da će uštedeti ljudima vreme i pomoći onima sa bolnim leđima da vežu cipele jednom rukom. Kasnije, 1913. godine, Gideon Sundbak iz Švedske je razvio pretka današnjeg rajferšlusa koji je korision metalne zupce, i patentirao ga je 1917. Sundbakov dizajn je bio prvi koji je imao praktičnu primenu. Njegov „odvojiva veza“ je imala više spojeva po inču nego raniji „clasp locker“. Kasnije, B.F. Goodrich Co. je koristio „odvojivu vezu“ za neke modele gumenih čizama, nazvavši je „zipper“, jer su čizme mogle da se obuju jednom rukom. Danas se rajsferšlusi prave i od plastike.

Osnovana u Japanu 1934., YKK je zapravo nosila naziv Yoshida Kogyo Kaushikikiaisha, ali je 60 godina kasnije kompanija promenila ime, da bi ono bilo u skladu s brendom.

Ova privatni koncern, pod nazivom YKK Co. ima sedište u Japanu i sastoji se od 80 kompanija i 206 pogona u 52 zemlje. YKK proizvodi kompletne rajsferšluse, uključujući i odgovarajuću tkaninu i mesing, koji su neophodni da bi se proizveo cibzar.

Rajsferšlusi kompanije YKK se mogu naći u:

  • tekstilnoj industriji
  • industriji nameštaja
  • automobilskoj industriji
  • proizvodnji putnih torbi i kofera
  • proizvodnji sportske opreme

U YKK fabrici u Mejkonu (Džordžija, SAD) se dnevno proizvede 7 miliona rajferšlusa, ukupno u 1.500 stilova i više od 427 standardnih boja. To je najveća fabrika cibzara na svetu. U Mejkonu se proizvodi i mesing, od kojeg se prave zupci i klizači. U istoj fabrici se proizvodi i boji predivo za platneni deo rajferšlusa. Takođe, YKK proizvodi mašine koje proizvode cibzare.

YKK je iskoristio svoje znanje u radu s metalima da bi kreirao odeljenje za aluminijumske građevinske proizvode, koji danas čine dve trećine svetske prodaje kompanije.

AutoRepublika

 

(2033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

YKK je jak brend, i na mnogim jaknicama, duksericama koje imam a koje su u Kvalitetu… ima YKK rajsferšlus, skoro sam pričao sa prijateljem, kaže kada vidi da na garderobi ima YKK, odmah zna da je kvalitetnija odeća….

Zvezdan Božinović

Mladi ljudi…. ja ne vidim ni rajferšlus gde je, a kamoli šta piše na njemu 🙂

Dikh tu kava

Ja sam takvog stava odvajkada ali ponajviše za putne torbe i kofere, pored garderobe. Koliko jedan kvalitetan rajsferšlus čini za sveopšti kvalitet proizvoda, prosto neverovatno. Bukvalno da naprave kofer od kartona sa kvalitetnim rajsferšlusom, pa bi trajao dok se telo ne dezintegriše. I obratno, kineski koferi i torbe uglavnom su za „jednokratnu“ upotrebu ponajviše zbog onih odvratnih, nula kvalitetnih „pozlaćenih“ rajsferšlusa. Koji se posle 3 upotrebe izvitopere, pokidaju, poispadaju im češljevi.. uglavnom ne budu za upotrebu. Duks može da se nosi i bez rajsferšlusa, može i da trpi neki manje kvalitetan rajs. (osim ako vlasnik ima šešeljevski stomak), ali torba… Pročitaj više »